Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-12-27

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αθαλάσσας, για ψυχιατρική θεραπεία, ο 26χρονος Αθως Νεοκλέους, από τη Λάρνακα, ο οποίος κρατείται για το φόνο του πατέρα του, Αρχιμήδη, και τον τραυματισμό της μητέρας του, Δέσπως, με μαχαίρι.

Τη μεταφορά του πατροκτόνου στο ψυχιατρικό ίδρυμα εισηγήθηκε κυβερνητικός ψυχίατρος ο οποίος τον εξέτασε.

Ο ψυχίατρος διαπίστωσε ότι ο Νεοκλέους βρίσκεται σε παρανοϊκή κατάσταση εξαιτίας της μακρόχρονης χρήσης ναρκωτικών.

Κατόπιν τούτου, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εξέδωσε διάταγμα για τον εγκλεισμό του ψυχασθενούς στο νοσοκομείο Αθαλάσσας.

Εν τω μεταξύ, ο υπαστυνόμος του ΤΑΕ Λάρνακας Ανδρέας Κρόκος δήλωσε ότι οι ανακρίσεις για το διπλό έγκλημα συνεχίζονται. Μόλις δε, συμπληρωθούν, ο φάκελος της υπόθεσης θα υποβληθεί στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για τα περαιτέρω.


Η άρνηση του Ντενκτάς και της Τουρκίας να συνομιλήσουν στο Μοντρέ τούς έθεσε υπό κατηγορία έναντι της διεθνούς κοινότητας.

Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος σχολίασε σήμερα την άρνηση του Ντενκτάς να προσέλθει σε συνομιλίες τον προσεχή Μάρτιο.

Εξάλλου απαντώντας στις συνεχείς προκλήσεις να προσέλθει σε δημόσιο διάλογο, ο Πρόεδρος Κληρίδης, αφού κάκισε το επίπεδο της προεκλογικής εκστρατείας είπε ότι θα συνομιλήσει με τους ανθυποψηφίους του για το πρωτεύον θέμα που απασχολεί τον λαό, τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι το κόμμα του προσδοκεί σε νέα συνεργασία με το ΔΗΚΟ, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι ευρύτερες μάζες θα ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο τον Γλαύκο Κληρίδη αφού ασπάζονται τις εθνικές του επιλογές.

Τέλος, σε δηλώσεις του ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσιης ζήτησε από όλους τους υποψηφίους να αφήσουν την Αστυνομία έξω από το παιγνίδι των προεδρικών εκλογών.


Τα επιτελεία του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και του Γιώργου Ιακώβου συντονίζονται για την καλύτερη διεκπεραίωση της προεκλογικής εκστρατείας και με στόχο, όπως τονίζουν, τη νίκη από τον πρώτο γύρο.

Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η πρώτη κοινή σύσκεψη στην οποία καθορίστηκαν εκδηλώσεις και χρονοδιαγράμματα για την προεκλογική εκστρατεία.

Ο Γιώργος Ιακώβου εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τον ενθουσιασμό που υπάρχει και με τη δουλειά που γίνεται θα διεξαχθεί μόνο ένας γύρος.

Από την πλευρά του, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Αντρέας Χρίστου, εκτίμησε ότι οι τριβές στο χώρο ΔΗΚΟ δεν θα επηρεάσουν την πορεία της υποψηφιότητας.

Η απόφαση του ΔΗΚΟ, πρόσθεσε, έχει προσδώσει ένα πρωτοφανή δυναμισμό στην όλη προσπάθεια.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΔΗΚΟ, Στάθης Κιττής τόνισε ότι τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος είναι συσπειρωμένα γύρω από την ηγεσία του ΔΗΚΟ και ανέφερε ότι, τα στελέχη που διεφώνησαν αναμένεται να κάνουν δεύτερες σκέψεις.


Την ενεργοποίηση των προτάσεων της όπως αυτές έχουν κωδικοποιηθεί στο έγγραφο του ρωσσικού Υπουργείου Εξωτερικών, "Βασικές αρχές λύσης του κυπριακού προβλήματος", καθώς και των πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται γύρω από το πρόβλημα, προτείνει η ρωσσική διπλωματία, προκειμένου να βγεί άμεσα η Κύπρος από το απαράδεκτο στάτους - κβο.

Σε δηλώσεις του στο Πρακτορείο Ειδήσεων "Νόβοστι", ο εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Γκενάντι Ταράσοφ, τόνισε ότι το Κυπριακό θα πρέπει μέσα στο 1998 να κάνει τα πιο ζωτικά του βήματα.

Ο Ρώσσος αξιωματούχος σημείωσε ότι η Μόσχα δεν θα ήθελε με κανένα τρόπο να δημιουργηθούν εκ νέου τετελεσμένα στην Κύπρο, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ιδέες και απόψεις, τόσο της Ρωσσίας όσο και άλλων χωρών, βάσει των οποίων μπορούν τα Ηνωμένα Εθνη να ασκήσουν τις καλές τους υπηρεσίες.

Ο Γκενάντι Ταράσοφ, επεσήμανε την σπουδαιότητα μιάς αναθέρμανσης του διαλόγου, τον ερχόμενο Μάρτιο, μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Δήλωσε, ακόμη, ότι η χώρα του είναι πάντα έτοιμη να ασκήσει την επιρροή της προς την κατεύθυνση της Γενικής Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών, στην αναζήτηση των αναγκαίων ερεισμάτων για διευθέτηση του προβλήματος.


Την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Κύπρου-Ευρωπαϊκής Ενωσης, την ερχόμενη άνοιξη, θεωρεί ο Γκουστάβ Φεϊσσέλ ως την ειδοποιό διαφορά, η οποία θα δημιουργήσει συνθήκες υποβοηθητικές για επίλυση του κυπριακού, το 1998.

Ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στην Κύπρο, σε συνέντευξη του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων εκτιμά ότι ο νέος χρόνος προσφέρει μοναδική ευκαιρία για επίλυση του προβλήματος.

Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την Ενωμένη Ευρώπη αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα, ο οποίος θα ωθήσει όλους να επιδείξουν την απαραίτητη αποφασιστικότητα προς επίλυση του κυπριακού.

Απέφυγε, ωστόσο, να σχολιάσει την τουρκική στάση η οποία συσχετίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την μόνιμη διαίρεση της Κύπρου.

Αναφορικά με τη συμφωνία Κληρίδη-Ντενκτάς για τους αγνοούμενους, ο κύριος Φεϊσσέλ είπε ότι εξασφάλισε την διαβεβαίωση του Ραούφ Ντενκτάς, ότι η εργασία για την συλλογή πληροφοριών για τάφους, συνεχίζεται και εξέφρασε την εκτίμηση ότι, μέχρι το τέλος του 1997 οι δύο πλευρές θα ανταλλάξουν τα στοιχεία που συνέλλεξαν.


Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ντεμιρέλ, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα στην Αγκυρα, υποστήριξε ότιηΕλλάδα έχει κλείσει τα αυτιά στις συνεχείς εκκλήσεις της Τουρκίας για σύνεση και πρέπει να γνωρίζει ότι η στάση της αυτή μπορεί να έχει αντίτιμο και ευθύνες.

Ο Ντεμιρέλ αναφερόμενος στο Κυπριακό υποστήριξε ότι, η απόφαση που ελήφθη στη σύνοδο κορυφής του Λουξεμβούργου περί έναρξης των συνομιλιών για ένταξη της Ελληνοκυπριακής διοίκησης, όπως αναφέρει, στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις διακοινοτικές συνομιλίες για λύση του κυπριακού.

Ο Τούρκος Πρόεδρος στην τακτική ετήσια συνέντευξη τύπου επανέλαβε τη γνωστή θέση της Τουρκικής κυβέρνησης ότι οι πολιτικές σχέσεις της Τουρκίας διακόπηκαν με την Ευρωπαϊκή Ενωση και όχι με τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ συμφώνησε με τους χειρισμούς της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία, υπό το βάρος της απόφασης του Λουξεμβούργου, δήλωσε ότι σε περίπτωση που μέσα σε έξι μήνες δεν υπάρξει εξέλιξη, η Τουρκία μπορεί να αποσύρει την αίτηση ένταξης που κατέθεσε το 1987.


Η πολιτική της κυβέρνησης για πολιτιστική αποκέντρωση και περιφερειακή ανάπτυξη, ενισχύεται από τη δημιουργία του Περιφερειακού Αθλητικού Κέντρου Λευκάρων, το οποίο θα αποτελέσει την αθλητική υποδομή για όλη την ορεινή περιοχή Λάρνακας.

Αυτά ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, καταθέτοντας σήμερα τον θεμέλιο λίθο του Αθλητικού Κέντρου.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης επεσήμανε ότι τα αθλητικά κέντρα συμβάλλουν στην υγιή κοινωνικοποίηση των νέων και στην αναβάθμιση του πολιτισμού.

Το Περιφερειακό Αθλητικό Κέντρο Λευκάρων αναμένεται να στοιχίσει 287 χιλιάδες λίρες, ενώ η αξία της γης, η οποία παραχωρήθηκε από την Εκκλησιαστική Επιτροπή, ανέρχεται στο μισό εκατομμύριο λίρες.


Συνεχίστηκε με επιτυχία και σήμερα η διαφωτιστική εκστρατεία στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας όπου οι συγγενείς των αγνοουμένων και τα μέλη του Παγκυπρίου Αντικατοχικού Κινήματος ενημέρωσαν του ξένους περιηγητές για την κυπριακή τραγωδία.

Τους φρουρούς του οδοφράγματος συνέδραμαν σήμερα στο έργο τους μέλη και στελέχη της φοιτητικής οργάνωσης ΔΡΑΣΙΣ - ΚΕΣ Αθηνών οι οποίοι συνεχίζουν την διαφωτιστική εκστρατεία που άρχισαν στην Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, πολλοί Ελλαδίτες περιηγητές επισκέφθησαν σήμερα το οδόφραγμα και έστειλαν μηνύματα αγώνα και συμπαράταξης με τον κυπριακό ελληνισμό.

Εξάλλου οι συγγενείς των αγνουμένων εξέφρασαν στο ΛΟΓΟ την αποφασιστικότητά τους και την εμμονή τους για αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση της Κύπρου και την ανεύρεση των αγαπημένων τους προσώπων.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα συνεχίσει να είναι γενικά αίθριος με ασθενείς μεταβλητούς ανέμους 2 έως 3 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα πέσει στους 4 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 7 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι στην αρχή κυρίως αίθριος, αλλά αργότερα θα παρατηρηθούν αυξημένες νεφώσεις από τα δυτικά.

Οι άνεμοι θα είναι νοτιοανατολικοί μέτριοι 4 Μποφόρ και η θάλασσα θα καταστεί σταδιακά μέχρι ταραμένη.

Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 17 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 19 στα παράλια.

Σήμερα, στην Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 17 βαθμοί και η πιο χαημηλή 3, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 18 με 6, στην Λεμεσό, 19 με 9, στην Κερύνεια και την Πάφο 18 με 7 και τέλος στον Πρόδρομο 7 με 2 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 27 December 1997 - 16:27:13 UTC