Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-12-15

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ενώ κορυφώνονται οι αντιδράσεις στα κατεχόμενα και την Αγκυρα, μετά την ψυχρολουσία που δέκτηκε η Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ενωση, σήμερα είχαμε και την πρώτη επίσημη αντίδραση της κοινότητας.

Ανώτατος παράγοντας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χαρακτήρισε την αντίδραση της Αγκυρας ως ακατανόητη, και υπερβολική, εκτιμώντας ότι γίνεται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.

Ενωρίτερα με ανακοίνωσή της η Λουξεμβουργιανή Προεδρία είχε εκφράσει την λύπη της για την αρνητική αντίδραση της Τουρκίας.

Την συμπεριφορά της Αγκυρας σχολίασε σήμερα και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα Δημήτρης Ρέπας, λέγοντας ότι η Αγκυρα θα πρέπει να αλλάξει προσανατολισμό και να μην συμπεριφέρεται σαν να επιδιώκει την ένταξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Τουρκία.

Μετά τις απειλές Γιλμάζ για προσάρτηση της κατεχόμενης Κύπρου, τη σκυτάλη πήρε ο κατοχικός ηγέτης χαρακτηρίζοντας την πρόσκληση για συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις προενταξιακές διαπραγματεύσεις, ως το τελευταίο παιχνίδι των Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων, για να αποδείξουν, όπως είπε, ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι μειονότητα.

Ο Ραούφ Ντενκτάς δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει και πάλι εκβιαστικές μεθόδους, λέγοντας ότι είναι χάσιμο χρόνου, οι συνομιλίες με αυτούς που δεν υπολογίζουν τους Τουρκοκύπριους.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θα υποκύψει στις "αδικίες", κατά την έκφραση του και χαρακτήρισε τις δικοινοτικές συνομιλίες ως αλυσίδα στα πόδια των Τουρκοκυπρίων.

Εξάλλου ο ψευδοπρωθυπουργός Ντερβίς Ερογλου επανέλαβε σήμερα την αξίωση του κατοχικού καθεστώτος να συμμετέχει στις συνομιλίες ως ξεχωριστό κράτος.


Εν τω μεταξύ ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ μεταβαίνει αύριο, για επίσκεψη εργασίας, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός θα έχει την Πέμπτη το πρωϊ διαδοχικές συναντήσεις με την Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μαντλίν Ολμπράϊτ, και τους Υπουργούς Αμυνας και Οικονομικών.

Την Παρασκευή ο Γιλμάζ θα συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπίλ Κλίντον, ενώ αναμένεται να επιστρέψει στην Τουρκία την ερχόμενη Κυριακή.


Η αντίδραση της Τουρκίας στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Λουξεμβούργου, για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Κύπρο, αποδεικνύει ότι η ένταξη της Κύπρου θα αποβεί καταλύτης για τη λύση του Κυπριακού.

Στην επισήμανση αυτή προέβη ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, στην παρουσία του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μανώλη Χριστοφίδη.

Ο κύριος Κασουλίδης χαρακτήρισε την απόφαση ιστορική, τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Κύπρο, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι θέμα ούτε θριαμβολογίας ούτε πανηγυρισμών.

Σχολιάζοντας τουρκικές απειλές, συμπεριλαμβανομένης και της προσάρτησης των κατεχομένων, η οποία τώρα παρουσιάζεται ως στενότερη οικονομική συνεργασία, ο κύριος Κασουλίδης ξεκαθάρισε ότι η Κύπρος και η Ελλάδα θα αντιμετωπίσουν τις όποιες ενέργειες της Τουρκίας, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς έννομης τάξης.

Οσον δε αφορά το θέμα της συμμετοχής των τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ο Υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε ότι αυτή δεν αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη των συνομιλιών, σημείο το οποίο έχει καταστεί σαφές με δηλώσεις από τους ηγέτες χωρών μελών τόσο της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και άλλων.


Ενδεχόμενη άρνηση των τουρκοκυπρίων συμμετάσχουν στην αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου, δεν πρόκειται να αλλάξει την ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων.

Στη κατηγορηματική αυτή δήλωση προέβη ο Κλάους Βαν Ντερ Πας, εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε αποφασίσει στο παρελθόν για το θέμα αυτό, τόνισε ο κύριος Βαν Ντερ Πας, και πρόσθεσε ότι οι τουρκοκύπριοι πρέπει να σκεφθούν δύο και τρείς φορές πριν απαντήσουν αρνητικά στην πρόσκληση για συμμετοχή.


Η αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπραϊτ θα σταθμεύσει σήμερα το απόγευμα στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, προερχόμενη από τις επισκέψεις της σε αφρικανικές πρωτεύουσες.

Ανακοίνωση της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών, στη Λευκωσία αναφέρει ότι η κυρία Ολμπραϊτ δεν θα έχει οποιεσδήποτε συναντήσεις κατά την σύντομη παραμονή της στην Λάρνακα.

Πληροφορίες του ΛΟΓΟΥ αναφέρουν ότι η αμερικανίδα Υπουργός θα σταθμεύσει στην Κύπρο, από τις έξι και είκοσι μέχρι τις οκτώ το βράδυ.


Εντονη αντιπολιτευτική κριτική άσκησε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας επιρρίπτοντας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ευθύνες για αδιέξοδα και προκαλώντας τον σε δημόσιο διάλογο.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο κύριος Χριστόφιας είπε ότι το Κυπριακό βρίσκεται στην χειρότερή του κατάσταση από το χίλια εννιακόσια εβδομήντα τέσσερα, επικαλαλούμενος παράλληλα, παρόμοιες εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης.

Εξάλλου ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ μίλησε για ενδείξεις παρακολούθησης τηλεφώνων, και επικρίνοντας την Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών, αποκάλυψε ότι πληροφορίες τις οποίες έδωσε στην κυβέρνηση μπορούσαν να απέτρεπαν τα γεγονότα στην Δερύνεια.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο Λουξεμβούργο ο κύριος Χριστόφιας επανέλαβε ότι ο δρόμος μας προς την ευρωπαϊκή ένωση θα είναι στρωμένος με αγκάθια.


Ποινές φυλάκισης από τέσσερα έως εξίμισυ χρόνια, επεβλήθησαν στον Τούρκο κατάσκοπο Νετζίπ Σαρι-τσιτσεκλί, στις τέσσερις κατηγορίες που αντιμετώπιζε για κατασκοπία σε βάρος της ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Σαρι-τσιτσεκλί, ο οποίος παραδέχθηκε ενοχή, συνελήφθη τον Φεβρουάριο του 1997 σε περιοχή της Κοφίνου και στην κατοχή του βρέθηκαν έγγραφα και βιντεοκασέτα με περιεχόμενο που αφορούσε θέσεις και οπλικά συστήματα της Εθνικής Φρουράς.

Παραδέχθηκε επίσης ότι διενεργούσε κατασκοπία σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Αύγουστο του 1994, μέχρι την σύλληψή του τον Φεβρουάριο του 1997.

Ο Σαρι-τσιτσεκλί αντιμετώπιζε ακόμη κατηγορίες για τον εμπρησμό του Κουρδικού Πολιτιστικού Κέντρου στη Λεμεσό.

Από την κατηγορία αυτή απηλλάγη από το δικαστήριο, αφού η κατηγορούσα αρχή απέσυρε την κατηγορία.


Ενα θέμα, το οποίο παρουσιάζει ιδιαίτερο νομικό ενδιαφέρον, ηγέρθη στη δίκη των αδελφών Αεροπόρου, οι οποίοι κατηγορούνται για την απόπειρα φόνου του Αντώνη Φανιέρου.

Συγκεκριμένα, το Κακουργιοδικείο κλήθηκε να αποφασίσει κατά πόσον μπορούν να γίνουν αποδεκτές ως μαρτυρία, οι καταστάσεις των τηλεφωνημάτων που έκανε ή εδέχθη ο Τάσος Σιμιλλίδης από το φορητό τηλέφωνο του, την ημέρα και την επομένη του εγκλήματος.

Ο ανώτερος δικηγόρος της Δημοκρατίας Πέτρος Κληρίδης κάλεσε την προϊσταμένη της Υπηρεσίας GSM της Αρχής Τηλεπικοινωνιών, να παρουσιάσει ως τεκμήρια τις καταστάσεις των κλήσεων του φορητού τηλεφώνου του Σιμιλλίδη.

Ομως, ο δικηγόρος υπεράσπισης Ευστάθιος Ευσταθίου έφερε ένσταση, υποστηρίζοντας ότι η παρουσίαση τέτοιας μαρτυρίας είναι παράνομη και αντισυνταγματική επειδή, όπως είπε, παραβιάζει το απόρρητο της επικοινωνίας, καθώς και άλλα ατομικά δικαιώματα.

Απαντώντας, ο δημόσιος κατήγορος υποστήριξε ότι η μαρτυρία είναι επιτρεπτή αφού γίνεται με τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη του τηλεφώνου.

Η επιχειρηματολογία των δικηγόρων των δύο πλευρών θα συνεχισθεί την Τετάρτη.

Στην αυλή του δικαστηρίου βρισκόταν και σήμερα ο πατέρας της Στάλως Ιωάννου, ζητώντας διαλεύκανση του φόνου της κόρης του και τιμωρία των ενόχων.


Στη Λευκωσία ως κατηγορούμενοι ενώπιον του Δικαστηρίου βρέθηκαν οι τρείς αδελφοί Αεροπόρου.

Στη Λάρνακα, κατηγορούμενη επίσης ενώπιον του Δικαστηρίου ήταν η μητέρα τους Πέπα Αεροπόρου Ονησιφόρου.

Η μητέρα των Αερόπορων κατηγορείται για επίθεση εναντίον της Ανδρούλας Ιωάννου, μητέρας της δολοφονηθείσας Στάλως Ιωάννου, κατηγορία για την οποίαν δεν παραδέχθηκε ενοχή.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας ανέβαλε την ακρόαση της υπόθεσης για τις 10 Μαρτίου.

Το ίδιο Δικαστήριο, εξάλλου, εξέδωσε διάταγμα σύλληψης του Μιχάλη Αεροπόρου, ο οποίος δεν παρουσιάστηκε στην ορισμένη για σήμερα δίκη σχετικά με κατηγορία εξύβρισης των γονιών της Στάλως Ιωάννου.


Η Αστυνομία εξετάζει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η δόκιμη μοναχή Νεκταρία Παπακυριακού, από την Λετύμπου, φέρεται να απήχθη σήμερα το πρωϊ από την Μονή Αγίου Ηρακλειδίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ένα μαύρο ταξί, αγνώστου αριθμού εγγραφής, στις εννέα και δεκαπέντε αποβίβασε δύο γυναίκες αγνώστων στοιχείων, οι οποίες πλησίασαν την Νεκταρία και της είπαν να πάει μαζί τους για να δει την παράλυτη αδερφή τους.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας αναφέρει ότι οι άγνωστες γυναίκες, ο οδηγός του ταξί και άλλα δέκα άτομα που επέβαιναν του ταξί, έβαλαν την Νεκταρία με την βία στο ταξί.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Αστυνομία, η Νεκταρία δεν έχει ακόμα εντοπισθεί.


Μια αλλοιώτικη ημέρα στο Προεδρικό ήταν η σημερινή, ενόψει και των γιορτών.

Πενήντα-δύο παιδιά εγκλωβισμένων οικογενειών, έγιναν δεκτά το μεσημέρι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την σύζυγό του, με την ευκαιρία των Χριστουγενιάτικων εορτών.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης, αφού ξενάγησε τα παιδιά στο Προεδρικό Μέγαρο, παραχώρησε για λίγο την προεδρική του καρέκλα, καθώς επίσης και τις δώδεκα υπουργικές θέσεις, στους ξεχωριστούς επισκέπτες.

Στην συνέχεια, το προεδρικό ζεύγος, δώρισε στα παιδιά, βιβλία και χριστουγεννιάτικα δώρα, ενώ αυτά με τη σειρά τους εξέφρασαν την ευχή αυτά να είναι τα τελευταία Χριστούγεννα που περνούν μακριά από τους γονείς και τα στενά τους πρόσωπα.

Προτού αποχωρήσουν από το Προεδρικό Μέγαρο, τα παιδιά εγκλωβισμένων παρεκάθησαν σε γεύμα με τον Πρόεδρο Κληρίδη και την σύζυγό του Ειρήνη, υπό τους ήχους ορχήστρας που ήταν για τον σκοπό αυτό στο Προεδρικό.

Στην εκδήλωση παρίσταντο ο Υπουργός Παιδείας, Γεώργιος Χατζηνικολάου, ο Υπουργός Εργασίας, Ευστάθιος Παπαδάκης και ο Επίτροπος Προεδρίας για ανθρωπιστικά θέματα, Τάκης Χριστόπουλος.


Στη Μόσχα, δύο άτομα έχασαν την ζωή τους και άλλα εκατόν δέκα νοσηλεύονται με κρυοπαγήματα και υποθερμία, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.

Το χθεσινό βράδυ, συγκεκριμένα, η θερμοκρασία είχε πέσει στους τριάντα βαθμούς υπό το μηδέν.

Σήμερα το πρωί, οι αρμόδιες υπηρεσίες ανακοίνωσαν ότι μόνο το τελευταίο εικοσιτετράωρο δεκα-επτά άτομα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Μόσχας με κρυοπαγήματα και άλλα είκοσι με υποθερμία.

Τα θύματα του ψύχους το οποίο πλήττει τη ρωσική πρωτεύουσα, είναι κυρίως άστεγοι και άτομα που έχουν καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, μη μπορώντας να επιστρέψουν στο σπίτι τους.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα συννεφιασμένος με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Στις ψηλότερες κορυφές του Τρόοδους δυνατό να σημειωθεί ελαφρά χιονόπτωση.

Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί μέτριοι ως δυνατοί 4 έως 5 Μποφόρ, και στις περιοχές των καταιγίδων μεταβλητοί, πολύ δυνατοί 6 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη και τοπικά κυματώδης.

Η θερμοκρασία θα πεσει στους 8 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 11 στα παράλια.

Αύριο και πάλι θα πέσουν βροχές και θα σημειωθούν μεμονωμένες καταιγίδες, ενώ στις ψηλότερες κορυφές του Τρόοδους αναμένεται να σημειωθεί ελαφρά χιονόπτωση.

Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί δυνατοί 5 Μποφόρ και τοπικά πολύ δυνατοί 6 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι κυματώδης.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 19 στα παράλια.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 20 βαθμοί και η πιο χαμηλή 10, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 21 με 13, στη Λεμεσό επίσης 21 με 13, στην Κερύνεια και την Πάφο 20 με 17, και τέλος στον Πρόδρομο 7 με 4 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 15 December 1997 - 16:27:19 UTC