Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-12-14

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Διπλής ιστορικής σημασίας είναι η απόφαση της Ευρωπαικής Ενωσης για διεύρυνση της με την ένταξη της Κύπρου.

Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης επιστρέφοντας από το Λουξεμβούργο, όπου συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαικής Ενωσης.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Κληρίδη, η απόφαση αυτή είναι σημαντική, πρώτο για την Ευρώπη διότι η Ευρώπη των 15 γίνεται Ευρώπη των 20, των 25 χωρών, και δεύτερον για την Κύπρο, διότι ανοίγει την πόρτα για να μπει στην Ενωμένη Ευρώπη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η απόφαση αυτή για την Κύπρο είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις μέλλουσες γενιές στο νησί.

Ανέφερε ακόμη ότι η προσπάθεια της Τουρκίας να παρεμποδίσει τη θετική αυτή εξέλιξη για την Κύπρο απέτυχε, όπως απέτυχε και η προσπάθειά της να καταστεί η δωδέκατη χώρα στη λίστα των υποψηφίων για ένταξη χωρών.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης ευχαρίστησε για ακόμη μιά φορά τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος Κώστα Σημίτη, για τη στάση του στη Σύνοδο Κορυφής και τόνισε ότι σε διαβουλεύσεις με την Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συζητηθούν και καθοριστούν τα επόμενα βήματα της πλευράς μας, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.


Η Τουρκία θα ακολουθήσει το σχέδιο ενσωμάτωσης των κατεχομένων αν η Ευρωπαϊκή Ενωση αρχίσει, όπως έχει ήδη αποφασίσει, τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Την απειλή αυτή διατύπωσε σήμερα ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ, δηλώνοντας παράλληλα ότι η χώρα του διακόπτει τον πολιτικό διάλογο με την Ευρωπαϊκή 'Ενωση, ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν την Ελλάδα και την Κύπρο.

Εναντίον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ξεσπάθωσε σήμερα και ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, λέγοντας ότι το ψευδοκράτος αρνείται να συμμετάσχει στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στους κόλπους αντιπροσωπείας, της οποίας θα ηγούνται οι Ελληνοκύπριοι.

Η Ευρωπαϊκή 'Ενωση, αναγνωρίζοντας επισήμως τους Ελληνοκυπρίους ως τη μοναδική κυβέρνηση της Κύπρου, στέλνει το μήνυμα, σύμφωνα με τον Ντενκτάς, ότι η Κύπρος είναι Ελληνική.

Εξάλλου, ο λεγόμενος πρωθυπουργός του ψευδοκράτους Ντερβίς 'Ερογλου δήλωσε ότι οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν έχουν ισχύ ούτε είναι δεσμευτικές για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, προσθέτοντας ότι η απόφαση της κοινότητας ουσιαστικά θέτει τέλος στις δικοινοτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.


"Ας αφήσουμε στις πολιτικές διαπραγματεύσεις, την απάντηση στο ερώτημα, πως θα στελεχωθεί η αντιπροσωπεία που θα πραγματοποιήσει τις ενταξιακές συνομιλίες της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση."

Δήλωση του Επιτρόπου, υπεύθυνου για τις εξωτερικές σχέσεις της Κοινότητας, Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, ο οποίος απαντούσε, κατά την διάρκεια ζωντανού τηλεοπτικού προγράμματος, σε τηλεφωνικές ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Κατά τον Κοινοτικό Επίτροπο, είναι υψίστης σημασίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Κύπρου-Ευρωπαϊκές Ενωσης, να αντιπροσωπεύονται και οι δύο κοινότητες.

"Αυτό που ελπίζω", πρόσθεσε ο κύριος Βαν Ντεν Μπρουκ, "είναι οι δύο ηγέτες στην Κύπρο να συμφωνήσουν ότι ο τρόπος που θα στελεχωθεί η αντιπροσωπεία, δεν θα εμπεριέχει προκατάληψη προς κανένα πολιτικό καθεστώς και από τις δύο πλευρές".

Ο κοινοτικός αξιωματούχος εξέφρασε την ελπίδα, ότι οι διαβουλεύσεις για το κυπριακό, που διεξάγονται στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, θα επηρεαστούν θετικά από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Κύπρου-Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο το Δημοκρατικό Κόμμα να υποστηρίξει τον Γιώργο Ιακώβου από τον πρώτο γύρο, σε περίπτωση που ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης δεν κατέλθει ως υποψήφιος.

Σε δηλώσεις του ύστερα από το συνέδριο της ΝΕΔΗΚ, ο Πρόεδος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού ανέφερε ότι το προεκλογικό σκηνικό θα ξεκαθαρίσει εντός εικοσιτεσσάρων έως σαρανταοκτώ ωρών, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο Αλέκος Μαρκίδης θα είναι τελικά υποψήφιος.

Σε αντίθετη περίπτωση, σύμφωνα με τον κύριο Κυπριανού, το ΔΗΚΟ δεν αποκλείει την υποστήριξη της υποψηφιότητας του Γιώργου Ιακώβου από τον πρώτο γύρο.

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Ντίνος Μιχαηλίδης, κληθείς να σχολιάσει τόσο την χθεσινή επιστολή του προς το εκτελεστικό γραφείο, όσο και τις δηλώσεις του Προέδρου τού κόμματός του, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή η απόφαση που έχει πάρει το ΔΗΚΟ, είναι η στήριξη της υποψηφιότητας του Αλέκου Μαρκίδη, ή της υποψηφιότητας του Σπύρου Κυπριανού.

Οποια απόφαση για στήριξη άλλης υποψηφιότητας, είπε, θα πρέπει να εγκριθεί από τα συλλογικά όργανα του κόμματος.

Εν τω μεταξύ, ο πρώην αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ και βουλευτής, Αλέξης Γαλανός δήλωσε ότι σε περίπτωση που ο Αλέκος Μαρκίδης δεν κατέλθει ως υποψήφιος, τότε ισχύει η δική του υποψηφιότητα.


Παράταση της αβεβαιότητας σχετικά με τις τελικές του αποφάσεις για τις Προεδρικές εκλογές, έδωσε και σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας σε συνέντευξη που έδωσε στον Φιλελεύθερο.

Ωστόσο, ο κύριος Μαρκίδης διατηρεί την πρότασή του προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις για οικουμενική κυβέρνηση, ενώ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να κατέλθει ακόμη και χωρίς την συναίνεση των κομμάτων.

Σε αναφορές του στο Κυπριακό, ο Γενικός Εισαγγελέας δεν διαφοροποιήθηκε από την πολιτική Κληρίδη, ενώ επεσήμανε ότι οι απευθείας συνομιλίες διεξήχθησαν με την έγκριση ή την ανοχή ολόκληρου του εθνικού συμβουλίου.


Την απόφαση όπως οι Νέοι Ορίζοντες κατέλθουν αυτόνομα στις επικείμενες Προεδρικές εκλογές, με υποψήφιο τον Πρόεδρό τους Νίκο Κουτσού, πήρε σήμερα το κόμμα.

Η απόφαση του κόμματος τίθεται υπό την αίρεση να ευοδωθούν οι προσπάθειες για επίτευξη ευρύτερης συνεργασίας για σχηματισμό Κυβέρνησης Ευρείας Αποδοχής.

Ως βασικές προϋποθέσεις διακοπής της απόφασης για αυτόνομη πορεία, η Συνδιάσκεψη έθεσε την προγραμματική σύγκλιση, την αξιοπιστία, εντιμότητα, ικανότητα του υποψηφίου και την εκλεξιμότητα.


Μακρυά από τα φώτα της θεατρικής σκηνής, πάντα όμως δίπλα σε ανθρώπους που αγάπησαν τον ίδιο και το έργο του, γράφτηκε σήμερα ο επίλογος της ιστορίας του γνωστού ηθοποιού Αντρέα Μούστρα.

Η κηδεία του έγινε στις έντεκα το πρωί, από τον ιερό ναό Παναγίας Χρυσελεούσης στον Στρόβολο.

Παρόντες για το στερνό αντίο, η οικογένεια, οι φίλοι και συνάδελφοι του, αρχηγοί και εκπροσώποι κομμάτων, και απλοί άνθρωποι, που για χρόνια από τη θέση του απλού θεατή τον έβλεπαν να ανεβάζει ρόλους στο θεατρικό πλατό.

Ο Αντρέας Μούστρας υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους της θεατρικής κίνησης στην Κύπρο.


Μαθητές του Λυκείου Κύκκου Πάφου και του Γυμνασίου Ακακίου, ενίσχυσαν σήμερα με την παρουσία τους στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, τις αντικατοχικές εκδηλώσεις που διοργανώνει το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα και οι συγγενείς αγνοουμένων.

Οι μαθητές, τραγουδώντας αντικατοχικά τραγούδια και φωνάζοντας συνθήματα, διατράνωσαν τον άσβεστο πόθο τους για επιστροφή στα σκλαβωμένα μας εδάφη.

Στην εκδήλωση τονίστηκε ότι ο αγώνας δεν τελειώνει έως ότου επιστραφεί και η τελευταία σπιθαμή της κατεχόμενης Κυπριακής γης.

Στο οδόφραγμα βρίσκονταν και οι συγγενείς πεσόντων και αγνοουμένων, οι οποίοι κάλεσαν και άλλα σχολεία να μιμηθούν την πρωτοβουλία των συμμαθητών τους.


Στην πόλη Λάντοντερι της Βορείου Ιρλανδίας, συνεχίζονται, με μειωμένη ωστόσο ένταση, τα επεισόδια που ξεκίνησαν χθες το απόγευμα, μεταξύ νεαρών Καθολικών και των δυνάμεων ασφαλείας.

Αφορμή για τα επεισόδια, που έχουν χαρακτηριστεί ως τα χειρότερα που ξέσπασαν στη Βόρεια Ιρλανδία από τις 20 Ιουλίου, όταν ο ΙΡΑ κήρυξε μονομερή εκεχειρία, υπήρξε η πορεία τριών χιλιάδων Προτεσταντών, διά μέσου Καθολικών συνοικιών.

Εκατοντάδες αστυνομικοί, έλαβαν θέσεις για την αποτροπή επεισοδίων, τελικά όμως, οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων δεν αποφεύχθηκαν.

Περίπου χίλιοι διαδηλωτές κατέλαβαν λεωφορεία και φορτηγάκια και τα πυρπόλησαν, σκορπίζοντας πανικό σε όλη την πόλη.

Για πρώτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες, ο στρατός καθόλη τη διάρκεια της νύχτας, έκανε περοπολίες μαζί με την αστυνομία στους κεντρικούς δρόμους του Λάντοντερι.


Η Ρωσική τηλεόραση προέβαλε σήμερα εικόνες του προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν να ψηφίζει για τις δημοτικές εκλογές της Μόσχας, στο αναπαυτήριο της Μπαρβίχα, όπου νοσηλεύεται από την περασμένη Τετάρτη, με οξεία λοίμωξη στο αναπνευστικό σύστημα.

Στο σχετικό ρεπορτάζ, ο Ρώσος πρόεδρος εμφανίζεται να ρίχνει την ψήφο του στην κάλπη και στη συνέχεια να μιλά στους δημοσιογράφους.

Ο πρόεδρος Γιέλτσιν παραδέχθηκε ότι προς το παρόν, δεν αισθάνεται πολύ καλά, βεβαίωσε ωστόσο ότι, δεν χρειάζεται να ανησυχεί κανένας για την Ρωσία, αφού όπως είπε, όλα είναι υπό έλεγχο.


Την πρώτη της ηττα στο φετεινό πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας στο ποδόσφαιρο γνώρισε σήμερα η Ανόρθωση.

Η ομάδα της Αμμοχώστου στο πλαίσιο της εντέκατης αγωνιστικής, έχασε στο γήπεδο της απο τον Εθνικό Αχνας με 2-0.

Με το ιδιο σκορ κέρδισε και το ΑΠΟΕΛ μέσα στο Μακάρειο τον Ευαγόρα.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε οι νεφώσεις θα πυκνώνουν κατά διαστήματα, και αναμένεται να πέσουν τοπικές βροχές, κυρίως στα ορεινά.

Στο Τρόοδος θα πέσουν και λίγα χιόνια ενώ σε μερικές περιπτώσεις οι βροχές θα είναι ραγδαίες και θα συνοδεύονται από βροντές.

Οι άνεμοι θα είναι νότιοι μέτριοι, 3 έως 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη στις προσήνμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα πεσει στους 8 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 10 στα παράλια.

Αύριο οι νεφώσεις θα πυκνώνουν κατά διαστήματα, και θα πέφτουν τοπικές βροχές που σε μερικές περιοχές θα είναι ραγδαίες και θα συνοδεύονται από βροντές και δυνατούς ανέμους.

Στο Τρόοδος θα πέσουν λίγα χιόνια. Οι άνεμοι θα παραμείνουν γενικά νότιοι μέτριοι, 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 20 στα παράλια.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 21 βαθμοί και η πιο χαμηλή 9, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 20 με 9, στη Λεμεσό 20 με 12, στην Κερύνεια και την Πάφο 20 με 9, και τέλος στον Πρόδρομο 7 με 4 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 14 December 1997 - 17:27:15 UTC