Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-11-24

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Αρχισε πριν από λίγα λεπτά η συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος, η οποία θα κληθεί να συζητήσει την απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου, αναφορικά με τις προεδρικές εκλογές.

Το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος συνεδρίασε από τις δύο το μεσημέρι, μέχρι και τις τέσσερις.

Τις εξελίξεις στο ΔΗΚΟ παρακολουθούν οι συνάδελφοι Κώστας Κωνσταντίνου και Μάριος Παπαηλία, με τους οποίους συνδεόμαστε αμέσως.

ΣΥΝΔΕΣΗ


Εντείνονται οι διεργασίες αναφορικά με τις προεδρικές εκλογές, χωρίς ακόμα να έχει ξεκαθαρίσει το σκηνικό των υποψηφίων.

Κλειστά κράτησε και σήμερα τα χαρτιά του ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, σχετικά με τις προθέσεις του.

Αναχωρώντας για το Στρασβούργο και κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που εμπλέκουν το όνομα του στις διεργασίες για τις Προεδρικές εκλογές, ο κύριος Μαρκίδης κατέστησε σαφές ότι αυτά που διαρρέουν ή που δημοσιεύονται, δεν δεσμεύουν τον ίδιο.

Απαντώντας σε παρατήρηση ότι τα περί αναμείξεως του ονόματος του στις προεκλογικές διεργασίες πλήττουν τον θεσμό του Γενικού Εισαγγελέα, ο κύριος Μαρκίδης δήλωσε κατηγορηματικά ότι ο ίδιος δεν έχει υπερβεί τα συνταγματικά του δικαιώματα.

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης σε συνέντευξη τύπου που έδωσε από την Πάφο και σχολιάζοντας ανακοίνωση εκπροσώπου του Δημοκρατικού Κόμματος, με την οποία διεύψευδε χθεσινή δήλωση του ότι δεν του είχε γίνει επίσημη πρόταση για τον Αλέκο Μαρκίδη, την χαρακτήρισε ως αναληθή.

Δήλωσε επίσης, ότι η υποψηφιότητα του είναι δεδομένη, προσθέτοντας ωστόσο, ότι για να υπάρξει συνεργασία ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ, θα πρέπει να είναι συνεργασία νίκης.


Με σκοπό να παραστεί στην τελική ακρόαση της υπόθεσης της Τιτίνας Λοϊζίδου εναντίον της Τουρκίας, που θα γίνει στις 27 Νοεμβρίου, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναχώρησε σήμερα για το Στρασβούργο, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Αλέκος Μαρκίδης.

Επίσης, στις 27 και 28 Νοεμβρίου θα συνεχιστεί ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, η ακρόαση της τέταρτης διακρατικής προσφυγής της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας.

Αναφερόμενος στην υπόθεση της κυρίας Λοϊζίδου, ο Αλέκος Μαρκίδης είπε ότι αυτό που θα συζητηθεί είναι η δικαστική θεραπεία την οποία δικαιούται η Τιτίνα Λοϊζίδου.

Αναφορικά με την ακροαματική διαδικασία για την δια-κρατική προσφυγή της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας, ο κύριος Μαρκίδης εκτιμά ότι δεν θα ολοκληρωθεί.


Σαφείς οδηγίες στον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκο Κόσιη, έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για διερεύνηση των καταγγελίων του Προέδρου της Βουλής ότι παρακολούθούνται οι τηλεφωνικές του συν- διαλέξεις.

Ηδη ο κύριος Κόσιης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Βουλής και επίκειται συνάντηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί το θέμα επείγον και αναμένει ότι θα δοθούν από τον κύριο Κυπριανού όλα τα στοιχεία για την διεξαγωγή της έρευνας, τα πορίσματα της οποίας θα δημοσιο-ποιηθούν.

Σημείωσε δε με κατηγορηματικό τρόπο ότι κανένα τηλέφωνο δεν παρακολουθείται από την ΚΥΠ, και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν γνωρίζει το περιεχόμενο καμίας τηλεφωνικής συνδιάλεξης του κυρίου Κυπριανού.


Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών ενημερώθηκε σήμερα από τον αρμόδιο Υπουργό για τις ενέργειες της κυβέρνησης σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Αντιπροσώπου της Βρετανίας στο Κυπριακό Ντέιβιντ Χάνεϋ, με τις οποίες ουσιαστικά έκανε λόγο για παραμονή των εποίκων μετά τη λύση του Κυπριακού.

Βουλευτές από όλα τα κόμματα επεσήμαναν τους κινδύνους από τέτοιες δηλώσεις, ενώ έκαναν λόγο για υποτονική αντίδραση της κυβέρνησης, βουλευτές και του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης απαντώντας στις επικρίσεις δήλωσε ότι με τα διαβήματα στα οποία προέβη η κυβέρνηση καθώς και στη συνάντηση που θα έχει ο ίδιος στο Λονδίνο με τον Ντέϊβητ Χάνεϋ, στόχος είναι η ανασκευή των δηλώσεων και όχι ο Βρετανός αξιωματούχος να καθήσει στο σκαμνί.

Πάντως, στη λύση του Κυπριακού, επεσήμανε ο κύριος Κασουλίδης, πρέπει να είναι αποδεκτή η αρχή της αποχώρησης των εποίκων.


Με την κατάθεση νέων μαρτύρων κατηγορίας συνεχίσθηκε σήμερα η δίκη των αδελφών Αεροπόρου, οι οποίοι κατηγορούνται για την απόπειρα φόνου του Αντώνη Φανιέρου.

Ο λοχίας Νίκος Μακρίδης αναφέρθηκε στα γεγονότα της καταδίωξης της μοτοσυκλέτας των δραστών, στον αυτοκινητό-δρομο Λευκωσίας-Λεμεσού.

Ο μάρτυρας είπε ότι ο ιδιος ανέπτυξε ταχύτητα 200 χιλιομέτρων, με περιπολικό της Αστυνομίας, και όταν πλησίασε τη μοτοσυκλέτα σε απόσταση 25 μέτρων, ο συνοδηγός έρριψε εναντίον του δύο ριπές.

Μαζί του βρισκόταν και η αστυνομικός Γιαννούλα Λεωνίδου. Μία σφαίρα έπληξε το περιπολικό.

Η μαρτυρία του λοχία Μακρίδη παρουσιάζει αρκετές διαφορές από την περιγραφή που έδωσε ο Τάσος Σιμιλλίδης, ιδίως όσον αφορά τη μοτοσυκλέτα και την περιβολή των δραστών.

Αλλος μάρτυρας, ο υπαστυνόμος Σάββας Τσιόλης, υπεύθυνος του ΤΑΕ Λευκωσίας, ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος Πανίκος Αεροπόρος πέταξε σε αποχωρητήριο των Φυλακών τα εσώρουχα του, όταν του ζητήθηκαν για επιστημονική εξέταση.

Η δίκη θα συνεχισθεί αύριο.


Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο, που συνεδριάζει στη Λευκωσία, καταδίκασε σήμερα σε ποινές φυλάκισης, από ένα χρόνο μέχρι δύο χρόνια, τέσσερα πρόσωπα τα οποία παραδέχθηκαν ότι συνώμοσαν να ληστέψουν τον ταμία της Συνεργατικής Πιστωτικής Εταιρείας Λακατάμιας, στην Ανθούπολη.

Σε φυλάκιση δύο χρόνων καταδικάσθηκε ο Νίκος Μιχαηλίδης, γνωστός ως Τζιάγκας, από τη Λακατάμια, 26 ετών.

Ποινή δεκα-οκτάμηνης φυλάκισης επιβλήθηκε στον Ανδρέα Αρέστη ή Τήλλυρο, κάτοικο του συνοικισμού Μενεού, 41 ετών, και τον Βαλεντίνο Σάρρο, από τη Λάρνακα, 38 ετών.

Εξάλλου, ο Χριστάκης Κωνσταντίνου, από την Ανθούπολη, 40 ετών, καταδικάσθηκε σε φυλάκιση ενός χρόνου.

Το Κακουργιοδικείο διαφοροποίησε τις ποινές επειδή ορισμένοι από τους κατηγορουμένους βαρύνονταν με προηγούμενες καταδίκες.


Στην Αυστραλία, στις φλόγες έχει παραδοθεί ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια χυτο-σιδήρου

Η πυρκαγιά ξέσπασε από τις πρώτες πρωινές ώρες και οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι θα χρειαστούν εβδομάδες ολόκληρες για να καταστείλουν την πυρκαγιά.

Αρχικές εκτιμήσεις των αρμοδίων αποδίδουν την πυρκαγιά σε έκρηξη, που προσέλαβε τεράστιες διαστάσεις από τις καλωδιώσεις του εργοστασίου.


Προβλήματα ακοής και στα δύο αυτιά, παρουσιάζει ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον, ο οποίος άρχισε ήδη να φορά το ακουστικό βοήθημα που του έχουν συστήσει οι γιατροί.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος ο οποίος βρίσκεται στον Καναδά για την ετήσια σύνοδο Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας και Ειρηνικού, φορά το ακουστικό για σύντομα χρονικά διαστήματα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Μάικ Μακέρι, ανακοίνωσε ότι σταδιακά θα αυξάνεται ο χρόνος που θα το χρησιμοποιεί.


Στην Ελλάδα, μεγάλες καταστροφές προκάλεσε η χθεσινοβραδυνή κακοκαιρία με επίκεντρο την Κόρινθο, την Αργολίδα και την Αττική.

Από τις καταρρακτώδεις βροχές στην Κόρινθο, πλημμύρισαν δεκάδες σπίτια και υποστατικά, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε εκατόν-πενήντα κλήσεις.

Ζημιές προκλήθηκαν και στον Αγιο Βασίλειο Αργολίδας, όπου διεκόπη η σιδηροδρομική γραμμή Τρίπολης-Ναυπλίου.

Χάος επικράτησε και στους δρόμους, αφού οι σηματοδότες τέθηκαν εκτός λειτουργίας.

Εξάλλου, στον Πειραιά δεν πραγματοποιήθηκαν τα δρομολόγια των πλοίων προς τον Αργοσαρωνικό λόγω των ισχυρών ανέμων εντάσεως 9 μποφόρ.

Το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την Ελλάδα προέρχεται από την Ιταλία.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε οι νεφώσεις θα πυκνώσουν σταδιακά και αναμένεται να πέσουν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί ασθενείς 3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 10 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 12 στα παράλια.

Αύριο, ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα συννεφιασμένος και θα πέσουν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα τραπούν σταδιακά σε νοτιοανατολικούς μέτριους 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανεβεί στους 20 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 22 στα παράλια.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 20 βαθμοί και η πιο χαμηλή 9, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 22 με 12, στη Λεμεσό 22 με 14, στην Κερύνεια και την Πάφο 23 με 12, και τέλος στον Πρόδρομο 13 με 6.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 24 November 1997 - 16:27:14 UTC