Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-11-23

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ο Δημοκρατικός Συναγερμός εγκαινίασε σήμερα την προ-εκλογική του εκστρατεία, με παγκύπρια συγκέντρωση στελεχών, έχοντας στόχο την επανεκλογή του Γλαύκου Κληρίδη στην προεδρία της Δημοκρατίας.

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Πρόεδρος Κληρίδης, τόνισε ότι η υποψηφιότητά του επιβάλλεται από τις εξελίξεις στο κυπριακό και δεν είναι κομματική ανάγκη.

Η λύση του Κυπριακού προβλήματος, είπε ο Γλαύκος Κληρίδης, πρέπει να συνενώνει τον κυπριακό λαό, να απαλλάσσει την Κύπρο από τον κατοχικό στρατό και τους εποίκους, να εδραιώνει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να δημιουργεί μια δημοκρατία στην οποία θα ισχύουν οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με απώτερο στόχο μια Κύπρο ενταγμένη στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.

Αναφερόμενος στην προ-εκλογική περίοδο, είπε ότι ίδιος θα συμπεριφερθεί με αξιοπρέπεια και θα εστιάσει τον αγώνα του όχι στο να κατηγορεί τους αντιπάλους του, αλλά στο να υποστηρίζει την πολιτική και τις θέσεις του.


Μιλώντας στην εκδήλωση ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ανέφερθηκε στα επιτεύγματα της πεντα-ετούς δια-κυβέρνησης Κληρίδη και κάλεσε την ηγεσία του ΔΗΚΟ να αναλάβει όπως είπε, τις ιστορικές της ευθύνες και μαζί με τον ΔΗΣΥ να ανανεώσουν την ελπίδα και την υπόσχεση προς τον κυπριακό λαό.

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού εξέφρασε λύπη για την απουσία του Σπύρου Κυπριανού, από τη συγκέντρωση, διότι, όπως είπε, εάν παρίστατο, θα μπορούσε να δει και να αισθανθεί την ικανοποίηση του λαού από τα επιτεύγματα της συγκυβέρνησης.

Ο κύριος Αναστασιάδης χαρακτήρισε στενότατη τη σχέση που είχε η Ελληνική με την Κυπριακή κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της πενταετίας, ενώ δήλωσε ότι η πολιτική Ιακώβου, θα απομακρύνει την Κύπρο από την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ο κύριος Ιακώβου, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κύριος Αναστασιάδης, χωρίς την υποστήριξη του ΑΚΕΛ θα ήταν σαν στρατιώτης σε απομόνωση.


Απόντες ήταν στην έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του Προέδρου Κληρίδη, κορυφαία στελέχη του ΔΗΣΥ όπως ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Γιαννάκης Μάτσης και οι βουλευτές Δημήτρης Συλλούρης και Χρίστος Πουργουρίδης.

Τα πρόσωπα αυτά, μαζί με άλλα στελέχη του κόμματος, οι οποίοι θεωρούνται η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΔΗΣΥ, είτε εκφράστηκαν δημόσια, είτε αφέθη να νοηθεί, ότι υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη.

Από την πλευρά του κυρίου Μαρκίδη, ο οποίος αύριο αναχωρεί για το Στρασβούργο, δεν υπήρξε καμία κίνηση, ούτε και δήλωση.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης μιλώντας μετά το πέρας της συγκέντρωσης, δεν θέλησε να σχολιάσει την απουσία κορυφαίων στελεχών, δηλώνοντας απλώς ότι το κόμμα προχωρεί ενωμένο.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ερωτηθείς εάν ο κύριος Μαρκίδης, θα είναι υποψήφιος, ο κύριος Αναστασιάδης, είπε ότι ο κύριος Μαρκίδης δεν τον όρισε εκπρόσωπό του για να μιλά εκ μέρους του, αλλά επεσήμανε ότι εμπιστεύεται την κρίση του.

Εξάλλου, συμπλήρωσε, ο κύριος Μαρκίδης, δεν είναι σωσίβιο κανενός.


Το Δημοκρατικό Κόμμα συνεχίζει και σήμερα έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, για τις Προεδρικές εκλογές, με στόχο την ολοκλήρωση της πρότασης που θα τεθεί ενώπιον του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κεντρικής Επιτροπής, που θα συνέλθουν αύριο το απόγευμα.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού είχε επαφές με ανώτατα στελέχη του κόμματος, αλλά μέχρις αυτή την ώρα δεν έχει διαμορφωθεί η πρόταση προς τα Συλλογικά όργανα.

Η πρόταση θα πρέπει μέχρι το βράδυ να ολοκληρωθεί, ώστε αύριο στις δύο το μεσημέρι να τεθεί προς συζήτηση στο Εκτελεστικό Γραφείο, και στις τέσσερις και τριάντα το απόγευμα, στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία και θα πάρει την οριστική απόφαση.


Η ΕΔΕΚ δεν είχε και δεν έχει καμία συγκεκριμένη πρόταση σχετικά με υποψηφιότητα του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κύριος Λυσσαρίδης, δήλωσε ότι δεν σχολιάζει φήμες, τονίζοντας παράλληλα, ότι η ΕΔΕΚ προσφέρει την εναλλακτική υποψηφιότητα.

Κανένας δεν συζητά για την δεύτερη Κυριακή, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, προσθέτοντας ότι οι πολίτες όπως ψηφίζουν με βάση τη συνείδησή τους την πρώτη Κυριακή, με βάση τη συνείδηση τους ψηφίζουν και τη δεύτερη Κυριακή και δεν επηρεάζονται από τις αποφάσεις των κομμάτων τους.


Ο αγώνας του Κυπριακού Ελληνισμού θα συνεχιστεί μέχρι την απελευθέρωση της Κύπρου, μέχρι την επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες.

Αυτό τόνισαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, τελώντας τα εγκαίνια του σωματείου Σάββας Ροτσίδης.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης, επεσήμανε ότι αγωνιζόμαστε με βάση τις παρα-κατα-θήκες που μας κατέλειπε ο Σάββας Ροτσίδης για να απελευθερώσουμε την κατεχόμενη γή μας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τόνισε ότι είμαστε χρεώστες στους προγόνους μας και στις μελλοντικές γενιές για να απελευθερώσουμε την Κύπρο.

Νωρίτερα τελέστηκε μνημόσυνο στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Μάμμαρι, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Χρυστοστόμου, και ακολούθησε τρισάγιο στον τάφο του ήρωα.

Κύριος ομιλητής ήταν ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Κόσης, ο οποίος αναφέρθηκε στο μεγαλείο της θυσίας του τελευταίου νεκρού και του τελευταίου αθανάτου της ΕΟΚΑ.


Η νεολαία έδωσε σήμερα δυναμικά το παρόν της στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

Την εκστρατεία διαφώτισης των ξένων τουριστών, η οποία διεξάγεται από τα μέλη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος και τους συγγενείς αγνοουμένων, ενίσχυσαν μέλη της

Δημοκρατικής Παράταξης Κυπρίων Επιστημόνων "Αναγέννηση".

Οι ανθρώποι-φύλακες του οδοφράγματος συνεχίζουν ακούραστοι, για περισσότερο από ένα χρόνο, τον δικό τους αυτό ξεχωριστό αγώνα.

Μέχρι σήμερα έχουν επιφέρει σημαντικό οικονομικό πλήγμα στο κατοχικό καθεστώς, ενώ στέλλουν το μήνυμα τόσο στον Τούρκο εισβολέα όσο και στα ξένα διεθνή σώματα, πως το αγωνιστικό φρόνημα του κυπριακού λαού εξακολουθεί να αποτελεί τον φάρο, για διεκδίκηση των δικαίων του.


Την επανα-βεβαίωση του ενδιαφέροντος των Ηνωμένων Πολιτείων για λύση του Κυπριακού η οποία θα επανενώνει την Κύπρο, έδωσε ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα Νίκολας Μπέρνς, μιλώντας σε συνέδριο στην Ουάσιγκτον.

Αναπτύσσοντας το θέμα του ζωτικού ρόλου της Ελλάδας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και στις πρώτες ημέρες του Ψυχρού Πολέμου, ο κύριος Μπερνς επέκρινε την υποστήριξη της χώρας του στην Χούντα των Συνταγματαρχών.

Υπογράμμισε επίσης τη σημασία που έχει η Ελλάδα για τα Αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και εξήρε τη συμβολή της στη σταθερότητα των Βαλκανίων.


Επεισόδιο ρίψης πυροβολισμών σημειώθηκε σήμερα στη Λεμεσό.

Το περιστατικό συνέβη στην πλατεία Ηρώων, όταν δύο αστυνομικοί του Ουλαμού Πρόληψης Εγκλημάτων, ο Ανδρέας Αγαθοκλέους και ο Χριστάκης Αθανασιάδης, ζήτησαν από αλλοδαπό, στοιχεία για να ελέγξουν την ταυτότητά του.

Ο αλλοδαπός, ο Ατέφ Μιτουάλι, 25 χρόνων, εκπαιδευτής πυγμαχίας, από την Αίγυπτο, στην προσπάθειά του να αποφύγει σύλληψή του, κτύπησε με γροθιές τους αστυνομικούς, οι οποίοι στη συνέχεια τον καταδίωξαν.

Κατά την καταδίωξη ο Αγαθοκλέους πυροβόλησε εναντίον του Μιτουάλι με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει στα πόδια.

Ο τραυματίας μεταφέρθη στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού και υπεβλήθη σε πολύ- ωρη χειρουργική επέμβαση.

Οπως διαπιστώθηκε φέρει δύο τραύματα στον αριστερό μοιρό και στη δεξιά κνήμη.

Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν επίσης και οι δύο αστυνομικοί.

Ο Ανδρέας Αγαθοκλέους υπέστη κατάγματα στις πλευρές και κρατήθηκε για νοσηλεία, ενώ ο Χριστάκης Αθανάσιάδης έτυχε των πρώτων βοηθειών και απελύθη.

Για το επεισόδιο ενημερώθηκαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και ο Αρχηγός Αστυνομίας, οι οποίοι διέταξαν έρευνα.


Στον παλιό τομέα της Ιερουσαλήμ, περίπου χίλιοι αστυνομικοί και μεθοριακοί φρουροί αναπτύχθηκαν σε όλη την έκταση, στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας για την εκεί επίσκεψη του Πρωθυπουργού Μπένιαμιν Νετανιάχου.

Μεταβαίνοντας σήμερα στην περιοχή, ο ισραηλινός Πρωθυπουργός, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του προτίθεται να επεκτείνει την κυριαρχία της σε όλο το μήκος και πλάτος της πρωτεύουσας, και να επιτρέψει στους Εβραίους να ζήσουν παντού.

Υπο-μι-μνήσκοντας επίσης τον θάνατο δυο θυμάτων, ο Νετανιάχου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι συνετέλεσαν στον δρόμο που οδηγεί από τη διασπορά στην Ιερουσαλήμ και δήλωσε προσήλωση στην προσήλωση στην ιδέα αυτή.


Καταρρακτώδεις βροχο-πτώσεις σημειώθηκαν χθες την Ιταλία, όπου δεκαπέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους, σε τροχαία δυστυχήματα, τα οποία προκλήθηκαν λόγω των ραγδαίων βροχών.

Στη Ρώμη χαρακτηριστικά, και την ευρύτερη περιοχή της, σημειώθηκαν περισσότερα από εκατόν τροχαία δυστυχήματα, σε διάστημα μόλις εικοσι- τεσσάρων ωρών.

Εν τω μεταξύ, καταρρακτώδεις βροχές έπεσαν κατά τη διάρκεια του Σαββατο- κυρίακου και στην Ουγάνδα, με αποτέλεσμα να προκληθούν κατο-λισθήσεις που στοίχισαν τη ζωή σε είκοσι άτομα.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα συνεχιστεί ο γενικά αίθριος καιρός, τοπικά όμως, θα σχηματισθεί αραιή ομίχλη.

Οι άνεμοι θα καταστούν βορειοδυτικοί ασθενείς 2 ως 3 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 10 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 12 στα παράλια.

Αύριο θα υπάρχουν μακρές περίοδοι με αίθριο καιρό, αλλά και λίγες τοπικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί μέχρι νοτιοανατολικοί μέτριοι 4 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα φτάσει στους 22 βαθμούς στο εσωτερικό, και στους 23 στα παράλια.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 21 βαθμοί και η πιο χαμηλή 10, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 22 με 12, στη Λεμεσό 23 με 13, στην Κερύνεια και την Πάφο 22 με 12, και τέλος στον Πρόδρομο 11 με 5.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 23 November 1997 - 16:27:13 UTC