Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-11-21

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Την έναρξη μιάς διαρκούς διαπραγματευτικής διαδικασίας, αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές, μέχρις ότου εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό, επιθυμεί έντονα ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν.

Το μήνυμα του Κόφι Ανάν διαβίβασε στον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς, ο ειδικός σύμβουλος του για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόνρτοβεζ, ο οποίος πραγματοποίησε επαφές στην Κύπρο.

Μιλώντας το μεσημέρι σε δημοσιογραφική διάσκεψη, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του, ο κύριος Κόρντοβεζ, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνομιλίες θα αρχίσουν τον ερχόμενο Μάρτιο, μετά τις προεδρικές εκλογές.

Θα υπάρξει, είπε, μιά συνεχής διαδικασία, η οποία θα συνεχισθεί μέχρι την εξεύρεση λύσης.

Η περίοδος αυτή, παρατήρησε, θα πρέπει να είναι σύντομη, αλλιώς αν συνεχισθεί για πολύ, στο τέλος μπορεί να καταρρεύσει.

Ο κύριος Κόρντοβεζ ανέφερε ότι αυτή την περίοδο, υπάρχει πρωτοφανές ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητος για το Κυπριακό και προειδοποίησε ότι, το ενδιαφέρον αυτό, δεν θα συνεχισθεί επ' άπειρον αν αποτύχει και η νέα προσπάθεια για εξεύρεση λύσης.

Ενωρίτερα, ο κύριος Κόρντοβεζ είχε συνάντηση με τους πρέσβεις των πέντε χωρών μονίμων-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.


Αποφασιστική η αντίδραση της Ελλάδος στη συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, με αποτέλεσμα οι 15 Ευρωπαίοι ηγέτες να παραπέμψουν το θέμα για τον Δεκέμβριο.

Η Ελλάδα δια του Πρωθυπουργού της Κώστα Σημίτη, επανέλαβε τη θέση ότι δεν είναι διατεθειμένη να άρει τις επιφυλάξεις της για τη συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαική Διάσκεψη, εφόσον η Τουρκική κυβέρνηση δεν συμμορφώνεται με το Διεθνές Δίκαιο και δεν ανταποκρίνεται στους όρους και προϋποθέσεις της Κοινότητας, για την εξομάλυνση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Καμία υποψήφια χώρα, υπογράμμισε ο Ελληνας Πρωθυπουργός σε συνέντευξη τύπου στο Λουξεμβρούργο - όπου πραγματοποιείται η έκτακτη σύνοδος κορυφής των 15 για την απασχόληση - δεν επιτρέπεται να εμποδίζει την ένταξη άλλης υποψήφιας χώρας, όπως απειλεί ότι θα πράξει η Τουρκία στην περίπτωση της Κύπρου.

Κατά το χθεσινοβραδυνό δείπνο των 15, μεγάλο μέρος του οποίου αναλώθηκε στις σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαικής Ενωσης, ο κύριος Σημίτης επεσήμανε στους ομολόγους του, ότι η Τουρκία θα πρέπει να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, στο ζήτημα της Κύπρου.

Επικριτικές πάντως προς την Τουρκία, ήταν η Δανία, η Σουηδία, και ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζιακ Σαντέρ.


Ο υπουργός εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης είναι έτοιμος να παρουσιαστεί ενώπιον της βουλής των αντιπροσώπων και να εξηγήσει το δημιουργηθέν θέμα με τις χθεσινές δηλώσεις του Σερ Ντέηβιντ Χάνι, ο οποίος είχε πει ότι οι έποικοι που θα έχουν την τουρκοκυπριακή, δήθεν, υπηκοότητα, θα παραμείνουν στην Κύπρο και μετά την λύση.

Ο κύριος Κασουλίδης, ο οποίος μιλούσε στο περιθώριο της συνάντησης για το δίκαιο των θαλασσών, ανέφερε ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα έχει συνάντηση στο Λονδίνο με τον κύριο Χάνεϊ, και θα ζητήσει εξηγήσεις για τις δηλώσεις του.

Κληθείς να σχολιάσει τις συγκεκριμένες ανησυχίες του πρώην προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού Γιαννάκη Μάτση, για τους εποίκους, ο Υπουργός Εξωτερικών δεν θέλησε να απαντήσει, και επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην επιτροπή εξωτερικών της βουλής.


Προεκλογικές σκοπιμότητες κρύβονται πίσω από την προσπάθεια του Γιώργου Ιακώβου για υποβάθμιση της σημασίας των εξελίξεων γύρω από το Κυπριακό, σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη.

Σε δηλώσεις του ο κύριος Κασουλίδης, τόνισε πως για πρώτη φορά το Κυπριακό, βρίσκεται υψηλά στο διεθνές προσκήνιο και στη διεθνή ατζέντα.

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τις εκτιμήσεις του κυρίου Ιακώβου από τη συνάντησή του με τον Ντέηβιντ Χάνεϊ, ότι δεν υπάρχει πρωτοβουλία του διεθνούς παράγοντα στο Κυπριακό, αλλά μια προσπάθεια να βοηθηθεί η Τουρκία στην ευρωπαική της πορεία, ο κύριος Κασουλίδης, εξέφρασε την άποψη ότι δεν συνηγορούν όλες οι ενδείξεις υπέρ αυτής της θέσης.


Αρχισαν σήμερα στη Λευκωσία οι εργασίες της τρίτης συνάντησης εμπειρογνωμόνων Κύπρου-Ελλάδας,

για το δίκαιο της θάλασσας και το ναυτικό δίκαιο.

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της συνάντησης, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, απευθυνόμενος στους εμπειρογνώμονες είπε ότι οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας αναμένουν από αυτούς, να δώσουν τα απαραίτητα επιχειρήματα και εφόδια, που θα επιτρέψουν να ανταπεξέλθουμε τις απαιτήσεις των καιρών και τη νέα τουρκική επεκτατικότητα.

Σε χαιρετισμό του υφυπουργού εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννου Κρανιδιώτη, που διαβάστηκε στη σύνοδο, επισημάνθηκε ότι η λειτουργία της Τουρκίας, εκτός της διεθνούς έννομης τάξης, αποτελεί μια σοβαρή απειλή για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

Στη συνάντηση λαμβάνουν μέρος, διπλωμάτες, καθηγητές πανεπιστημίων και άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες από την Κύπρο και την Ελλάδα, που έχουν σχέση με ναυτιλιακά ζητήματα.


Δεν υπάρχει οικονομικό περιεχόμενο στις επαφές Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων επιχειρηματιών, δήλωσε ο επιχειρηματίας Ντίνος Λόρδος, έπειτα από σημερινή συνάντηση αντιπροσωπείας στο συνέδριο των Βρυξελλών, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ανέφερε επίσης, ότι δεν υπάρχει προοπτική για επενδυτική ή άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα, πριν από τη λύση του κυρπιακού.

Αυτό που γίνεται, είπε είναι προσπάθεια για διαμόρφωση συνθηκών ελεύθερης επικοινωνίας μεταξύ των δυο κοινοτήτων, η οποία υποστήριξε, θα δημιουργήσει τις δυνατότητες για μελλοντική συνεργασία.


Στα κατεχόμενα μετέβησαν σήμερα σαράντα περίπου Αμερικανοί Τουρίστες τηρώντας το πρόγραμμα επίσκεψής τους στην Κύπρο, το οποίο ετοίμασε τουριστικό γραφείο της Λεμεσού.

Με ανακοίνωσή του, το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα, εκφράζει την ανησυχία του και καταγγέλλει ότι οι Ελληνοκύπριοι αυτοί τουριστικοί πράκτορες, καθίστανται αιμοδότες του κατοχικού στρατού και ενισχύουν τις προσπάθειες του Ντενκτάς για αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Το ΠΑΚ, με ανακοίνωσή του, καλεί αυτούς του επιχειρηματίες να συνειδητοποιήσουν το έγκλημα, όπως το χαρακτηρίζει, που διαπράττουν σε βάρος της πατρίδας τους, και να αποποιηθούν τα τριάκοντα αργύρια.


Πυροβολισμοί με κυνηγετικό όπλο ρίφθηκαν την αυγή εναντίον σταθμευμένου αυτοκινήτου στην περιοχή Τσερίου στην Λεμεσό.

Συγκεκριμένα γύρω στις τρεις τα ξημερώματα, εγκληματικά στοιχεία τα οποία επέβαιναν αυτοκινήτου, έριξαν δύο πυροβολισμούς με κυνηγετικό όπλο εναντίον του αυτοκινήτου του Χαράλαμπου Αγαθοκλή Μεσαρίτη, 32 ετών, ιδιοκτήτη της δισκοθήκης "Ζιβάγκο".

Το αυτοκίνητο, που ήταν σταθμευμένο σε ανοικτό υπόστεγο δίπλα από την οικία του Μεσαρίτη, υπέστη εκτεταμένες ζημιές.

Ο Μεσαρίτης είχε απασχολήσει πρόσφατα την Αστυνομία, όταν συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση για υπόθεση κατοχής οπλισμού.


Ομάδα 75 επιθεωρητών της Ειδικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τον αφοπλισμό στο Ιράκ, μεταξύ αυτών και έξι Αμερικανοί, επέστρεψε στη Βαγδάτη προκειμένου να επαναλάβει τον έλεγχο του οπλοστασίου της Ιρακινής πρωτεύουσας.

Η επιστροφή των επιθεωρητών στο Ιράκ, σηματοδοτεί τη λήξη της έντασης που είχε δημιουργηθεί εδώ και τρεις εβδομάδες μεταξύ Βαγδάτης και Ηνωμένων Εθνών.

Στο μεταξύ έξι Αμερικανικά βομβαρδιστικά έφθασαν στο Κουβέϊτ σήμερα, για να ενωθούν με τις υπόλοιπες μονάδες του εναέριου και θαλάσσιου στόλου των Ηνωμένων Πολιτειών, στη περιοχή του Κόλπου.

Υστερα πάντως από τη χθεσινή διπλωματική επίλυση της κρίσης - μία επιτυχία που αποδίδεται στη Ρωσία - εμφανής είναι η δυσφορία των Ηνωμένων Πολιτειών, για τον αναβαθμισμένο ρόλο της Μόσχας στη Μέση Ανατολή.

Σε δηλώσεις του, ο Σύμβουλος Εθνικής Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, περιορίστηκε απλώς να πει ότι οι Ρωσικές ενέργειες, μπορεί να "έπαιξαν" εποικοδομητικό ρόλο.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος με παροδικές νεφώσεις ενώ λίγες βροχές ενδέχεται να πνέουν σε παράλιες κυρίως περιοχές.

Οι άνεμοι θα είναι ευμετάβλητοι ασθενείς, 2 έως 3 μποφορ. Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 10 βαθμούς στο εσωτερικό, και στους 12 στα παράλια.

Αύριο αραιές νεφώσεις θα πυκνώνουν κατά διαστήματα και αναμένεται να πέσουν μερικές τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα καταστούν νότιοι μέτριοι, 3 έως 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 20 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 22 στα παράλια.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 19 βαθμοί και η πιο χαμηλή 9, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 21 με 11, στη Λεμεσό 21 με 11, στην Κερύνεια και την Πάφο 22 με 11, και τέλος στον Πρόδρομο 10 με 5.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 21 November 1997 - 18:27:23 UTC