Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-11-20

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Απετράπη τελικά η ένοπλη αναμέτρηση μεταξύ Ιράκ και Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Ιρακινή ηγεσία ενέκρινε σήμερα επίσημα την συμφωνία με την Ρωσία, η οποία επιτρέπει σε όλους τους επιθεωρητές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένου και των Αμερικανών, να επιστρέψουν στην Βαγδάτη, προκειμένου να συνεχίσουν τους ελέγχους του Ιρακινού οπλοστασίου.

Η κατάσταση στο Ιράκ εξετάσθηκε σε έκτακτη σύνοδο των χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Γενεύη, η οποία ολοκληρώθηκε τις αυγινές ωρες.

Τα μόνιμα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζήτησαν από το Ιράκ να δεχθεί χωρίς όρους την εφαρμογή των ψηφισμάτων του διεθνούς οργανισμού και την επιστροφή των Αμερικανών επιθεωρητών χωρίς όρους στο έδαφος τους.

Εν τω μεταξύ η Αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, χαρακτήρισε την συμφωνία ως βήμα προς την ορθή κατεύθυνση.

Ανέφερε ωστόσο ότι είναι πολύ νωρίς να αντιμετωπισθεί η περίπτωση του τερματισμού της πολεμικής προετοιμασίας των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι του Ιράκ, προτού η Βαγδάτη δεσμευτεί οριστικά ότι θα επιτρέψει στους επιθεωρητές να επαναλάβουν τους ελέγχους τους.


Την ιδιαίτερη λύπη του, για την ύπαρξη της γραμμής αντιπαράταξης, στην Κύπρο, εξέφρασε σήμερα ο ειδικός σύμβουλος του Κόφι Ανάν, για το κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, μιλώντας πριν την έναρξη της συνάντησης που είχε με τους ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους πολιτικούς αρχηγούς, στην οικία του Γκουστάβ Φεϊσσέλ.

Ο κύριος Κόρντοβεζ είπε ότι θα είναι πιο αποφασιστικός στις προσπάθειες που καταβάλει για την επίλυση του κυπριακού, σημείωσε, όμως, ότι θα πρέπει να καταφέρει να κάνει και τους δύο συνομιλητές του, να είναι πιο αποφασιστικοί.

"Εντονη επιθυμία μου", είπε ο κύριος Κόρντοβεζ, "είναι να φέρω τους δύο ηγέτες στο τραπέζι των συνομιλιών, έτσι ώστε να αρχίσουν να συζητούν τις καθαυτό πρόνοιες, οι οποίες θα αποτελέσουν την λύση του κυπριακού".

Πάντως, εκτίμησε ότι στην παρούσα φάση δεν είναι δυνατόν να γίνει ό, τιδήποτε, αφού, όπως είπε, άρχισε η προεκλογική περίοδος.

Το πρωϊ, ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, επισκέφθηκε την γραμμή αντιπαράταξης και ενημερώθηκε από αξιωματικούς της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, για την κατάσταση.


Παντελώς απαράδεκτες, χαρακτήρισε ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης τις δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς, με τις οποίες θέτει όρους για συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων, στις συνομιλίες για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση.

Ο κύριος Κασουλίδης υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται ο Ντενκτάς να τύχει αναγνώρισης του ψευδοκράτους του, κάτω από οποιαδήποτε μορφή ή οποιαδήποτε δικαιολογία ή μέθοδο.

Στις δηλώσεις του ο Ραούφ Ντενκτάς είχε θέσει ως όρο την αναγνώριση του ψευδοκράτους, για να πάρουν μέρος οι Τουρκοκύπριοι στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου στην Ευρωπικη Ενωση.

Παράλληλα αξίωσε την συμπερίληψη της Τουρκίας στις υποψήφιες για ένταξη στην Ευρωπαική Ενωση, χώρες.

Ζήτησε επίσης, όπως η Τουρκία διατηρήσει τα δικαιώματα της στην Κύπρο βάσει των συμφωνιών του 1960, και όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις για λύση.

Εξάλλου, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Βρετανού ειδικού αντιπροσώπου για το Κυπριακό, Ντέϊβιντ Χάνεϊ, ότι οι έποικοι που θα έχουν την Τουρκοκυπριακή, δήθεν, υπηκοότητα θα παραμείνουν στην Κύπρο και μετά τη λύση, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η κυβέρνηση έχει προβεί στα απαραίτητα διαβήματα, και ο ίδιος θα συζητήσει το θέμα με τον κύριο Χάνεϊ, την ερχόμενη εβδομάδα στο Λονδίνο.


Δριμύ κατηγορώ εναντίον της οικονομικής πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση Κληρίδη, εξαπέλυσε ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου.

Ενώ στην Ευρώπη, ανέφερε ο κύριος Βασιλείου η οικονομία παρουσιάζει θετικές τάσεις, στην Κύπρο έχει αρνητικές, προσθέτοντας ακόμη ότι απομακρύνεται από τους δείκτες του Μάαστριχτ.

Εξάλλου, ο κύριος Βασιλείου αναφερόμενος στο θέμα των Προεδρικών, δήλωσε ότι η υποψηφιότητά του, θα παραμείνει μέχρι τέλους, ενώ επανέλαβε την αντίθεσή του στην υποψηφιότητα του Γιώργου Ιακώβου.

Κάλεσε επίσης τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Μανώλη Χριστοφίδη να διαχωρίσει την θέση του, κατά πόσο θα είναι κυβερνητικός εκπρόσωπος, ή εκπρόσωπος της Προεκλογικής εκστρατείας του Γλαύκου Κληρίδη.

Στο μεταξύ, απαντώντας στις χθεσινές επικρίσεις του Ακέλ, αναφορικά με την πολιτική της κυβέρνησης στο Εθνικό θέμα και την οικονομική πολιτική, ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος, τόνισε ότι το Ακέλ παραπλανεί τον λαό.

Ο λόγος που το Ακέλ λέει ότι η κυβέρνηση δεν έχει στόχους, είπε ο κύριος Χριστοφίδης, είναι επειδή η κυβέρνηση υλοποίησε όλους τους στόχους που έθεσε.


Οι προγραμματισμένες για σήμερα ασκήσεις των Βρετανών στον Ακάμα, δεν έγιναν μετά την παρουσία στο χώρο του πεδίου βολής, του ανεξάρτητου βουλευτή Μάριου Ματσάκη και άλλων περιβαλλοντιστών.

Η σημερινή άσκηση των Βρετανών περιελάμβανε για σήμερα πραγματικά πυρά.

Εν τω μεταξύ, όπως αποκάλυψε σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, ο νέος χώρος που θα παραχωρηθεί στους Βρετανούς για τα στρατιωτικά τους γυμνάσια, είναι βορείως του νέου δρόμου Λεμεσού-Πάφου, στα όρια των Βρετανικών Βάσεων Ακρωτηρίου.

Εξάλλου, ο Οργανωτικός Γραμματέας του Κινήματος Παντελής Μεταξάς, κατήγγειλε την συμπεριφορά αστυνομικών στον Ακάμα, οι οποίοι, όπως ισχυρίστηκε, τον κακοποίησαν σωματικά.

Σύμφωνα με τον Αρχηγό της Αστυνομίας Πανίκο Χατζηλοϊζου, η καταγγελία διερευνάται.


Οι αυτοκτονίες στην Εθνική Φρουρά και το φαινόμενο των ψυχικά ασθενών, απασχόλησαν την επιτροπή αμύνης της βουλής.

Ο βουλευτής Γιαννάκης Θωμά αναφέρθηκε σε πρόσφατη αυτοκτονία εθνοφρουρού, καταγγέλλοντας τους χλευασμούς και την περιφρόνηση που υφίστατο από τους συστρατιώτες του.

Ανέφερε ότι ενώ είχε υπηρετήσει 22 μήνες, πήρε άδεια τριών μόνο ημερών, ενώ ακόμη και την ημέρα του γάμου της αδελφής του, πήρε διανυκτέρευση λίγων ωρών.

Εξάλλου, ο βουλευτής Κώστα Παπακώστας, ανέφερε ότι τα τελευταία εννέα χρόνια, τρεις χιλιάδες στρατιώτες, κρίθηκαν ώς ψυχικά ανίκανοι και απαλλάγησαν από το στρατό, ενώ από αυτούς οι 2940 ζήτησαν επανεξέταση από ιατροσυμβούλιο και κρίθηκαν ικανοί για απόκτηση άδειας οδήγησης.

Ιατροί της Εθνικής Φρουράς αναφέρθηκαν και στις ελλείψεις ψυχιάτρων, παρόλο που όπως ανέφεραν, τα ποσοστά ψυχασθενών στην Κύπρο, βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με άλλες χώρες.


Για υποθέσεις φόνου και ένοπλης ληστείας που διέπραξε στην Ρωσία, προσήχθη σήμερα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, Ρώσος επιχειρηματίας, ο οποίος διαμένει τα τελευταία δύο χρόνια στην Κύπρο με την οικογένεια του.

Πρόκειται για τον Ιγκόρ Μολότσωφ, ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση στον κεντρικό αστυνομικό σταθμό Πάφου, μέχρι την πρώτη Δεκεμβρίου, οπόταν και θα εκδοθεί στις Ρωσικές αρχές.

Τον Μολότσωφ συνέλαβαν πριν από δώδεκα ημέρες άνδρες του ΤΑΕ Αρχηγείου, έπειτα από μήνυμα της Ιντερπόλ, ότι καταζητείται από την Ρωσική αστυνομία.


Η Αστυνομία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην εφαρμογή του Πόθεν Εσχες για τους ασυνείδητους Ελληνοκυπρίους, οι οποίοι πλουτίζουν από το λαθρεμπόριο με τα κατεχόμενα.

Αυτό δήλωσε ο Αρχηγός της Αστυνομίας Πανίκου Χατζηλοίζου, σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη.

Ο κύριος Χατζηλοίζου ανέφερε επίσης ότι ήδη έχει αρχίσει ο έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων, ενός συλληφθέντος.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας τόνισε ότι θα συνεχισθούν οι προσπάθειες για αποφασιστική πάταξη του λαθρεμπορίου

και προειδοποίησε ότι δεν θα γλιτώσει κανένας από το στόχαστρο της Αστυνομίας.

Ο μόνος χαρακτηρισμός που αρμόζει στους λαθρέμπορους, υπογράμμισε, είναι προδότες.

Εξάλλου, ο Αρχηγός Αστυνομίας δήλωσε ότι η Αστυνομία βρήκε σήμερα ποσότητα οπλισμού στο σπίτι και τα υποστατικά του Παναγιώτη Αριστοκλέους, στις Κυβίδες, ο οποίος και συνελήφθη.

Ποσότητα οπλισμού βρέθηκε χθες βράδυ και στο Τραχώνι.

Σκοπός της δημοσιογραφικής διάσκεψης, ήταν η ανακοίνωση της ίδρυσης φιλανθρωπικού αστυνομικού σωματείου, για υποστήριξη των ειδικών ολυμπιακών αγώνων.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε αναμένονται λίγες νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα ενώ σε μερικές περιοχές ιδιαίτερα στο εσωτερικό θα σχηματισθεί αραιή ομίχλη.

Οι άνεμοι θα είναι ευμετάβλητοι κυρίως βόρειοι ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στο εσωτερικό στους 10 περίπου βαθμούς και στους 12 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι αίθριος ενώ θα εμφανίζονται παροδικές νεφώσεις, οι οποίες ενδέχεται να πυκνώσουν το απόγευμα και να δώσουν λίγες βροχές στα δυτικά.

Οι άνεμοι θα είναι το πρωϊ βορειοδυτικοί μέχρι βορειοανατολικοί ασθενείς μέχρι 3 μποφόρ και σταδιακά θα τραπούν σε νοτιοδυτικούς μέχρι δυτικούς μέτριους 3 έως 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους21 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια και στις υπόλοιπες περιοχές στους 23 βαθμούς.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 21 βαθμοί και η πιο χαμηλή 9, στην Αμμόχωστο, την Λάρνακα και τη Λεμεσό 23 με 12, στην Κερύνεια και την Πάφο 21 με 13, και τέλος στον Πρόδρομο 12 με 4.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 20 November 1997 - 16:28:11 UTC