Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-11-17

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Επεισόδια σημειώθηκαν πριν από λίγο έξω από το Πολυτεχνείο, από ομάδα διαδηλωτών που έχουν συγκεντρωθεί, για να πάρουν μέρος στην πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, τιμώντας της επέτειο του Πολυτεχνείου.

Συγκεκριμένα, πριν από λίγο σημειώθηκε έκρηξη έξω από το πολιτικό γραφείο του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας Αλέκου Παπαντωνίου που βρίσκεται στην συμβολή των οδών Πατησίων και Στουρνάρη.

Στην περιοχή κατέφθασαν πυροσβεστικά οχήματα και αναρχικοί πέταξαν πέτρες σε αυτά, ενώ αφαίρεσαν και τις στολές των πυροσβεστών.

Την ίδια ώρα, άλλη ομάδα αναρχικών προσπάθησε να μπει στο Πολυτεχνείο από την Πύλη, που πριν από εικοσιτέσσερα χρόνια, οι άφρονες της Χούντας εισήλθαν με τα τανκς συνθλίβοντας άοπλους νέους.

Εν τω μεταξύ, για την αποτροπή οποιωνδήποτε επεισοδίων, βρίσκονται σε ετοιμότητα τρεις χιλιάδες αστυνομικοί.

Εξάλλου, από το πρωί, παρά τις συνεχείς βροχές, εκπρόσωποι κομμάτων και κόσμος επισκέφθηκαν το Πολυτεχνείο καταθέτοντας λουλούδια, αποτίοντας φόρο τιμής στους νεκρούς.


Κορυφώθηκαν σήμερα και στην Κύπρο οι εκδηλώσεις για την εικοστή-τέταρτη επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, με δυναμική πορεία φοιτητών και μαθητών προς την Αμερικανική πρεσβεία.

Επικεφαλής της πορείας, η οποία είχε αφετηρία την πλατεία Ελευθερίας, ήταν δώδεκα εκπρόσωποι της γενιάς του Πολυτεχνείου, οι οποίοι ήρθαν στην Κύπρο ύστερα από πρόσκληση των φοιτητών.

Εξω από την αμερικανική πρεσβεία, η φοιτητική και μαθητιώσα νεολαία πραγματοποίησε ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Στον χώρο της πρεσβείας, η αστυνομία έλαβε ισχυρά μέτρα ασφαλείας και τοποθέτησε συρματοπλέγματα.

Προτού η πορεία φτάσει στην αμερικανική πρεσβεία, οι διαδηλωτές σταμάτησαν έξω από το Υπουργείο Παιδείας, όπου διαμαρτυρήθηκαν για την αντίθεση του Υπουργείου και της Συγκλήτου στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Το Υπουργείο Παιδείας προειδοποίησε με κυρώσεις όσους μαθητές θα έπαιρναν μέρος στην πορεία, ενώ το Πανεπιστήμιο αρνήθηκε να κηρύξει φοιτητική αργία τη σημερινή ημέρα.


Νέα αιματηρή επίθεση σημειώθηκε σήμερα στην Αίγυπτο, έργο -όπως εκτιμάται- φανατικών ισλαμιστών, με στόχο την κυβέρνηση, αλλά με θύματα τουρίστες.

Εβδομήντα-τέσσερις άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και άλλοι εικοσιέξι τραυματίσθηκαν, κατά τη σημερινή επίθεση στην πόλη Λούξορ της Ανω Αιγύπτου, όταν άγνωστοι άνοιξαν πύρ εναντίον τουριστών.

Η επίθεση εκδηλώθηκε στην κοιλάδα των βασιλέων ένα από τα περιφημότερα αξιοθέατα της Αιγύπτου, το οποίο αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αιγυπτιακής αστυνομίας, ανάμεσα στα θύματα τα οποία είναι στην πλειοψηφία τους Ιαπωνέζοι και Ελβετοί τουρίστες, συγκαταλέγονται έξι δράστες, καθώς και αστυνομικοί.

Η σημερινή επίθεση ήταν η πιο αιματηρή στην Αίγυπτο από το 1992, όταν οι φανατικοί μουσουλμάνοι άρχισαν την ένοπλη εκστρατεία κατά της κυβέρνησης του Καίρου.

Η ταυτότητα των δραστών δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί, αλλά το γεγονός ότι σήμερα, όπως και στο παρελθόν με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης Μουμπάρακ, πλήγηκε τουριστικός στόχος, οδηγεί τις αρχές ασφαλείας στους φανατικούς ισλαμιστές.


Ο Γενικός Εισαγγελέας και τα πολιτικά κόμματα έχουν υποχρέωση να διαφυλάξουν την ανεξαρτησία του υπαριθμόν ένα ανεξάρτητου αξιωματούχου της Δημοκρατίας.

Αυτό δήλωσε ο Κυβερνητικός Επρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, κληθείς να αναφέρει αν απασχολεί την Κυβέρνηση το γεγονός ότι το όνομα του Γενικού Εισαγγελέα εμπλέκεται στις διεργασίες για τις προεδρικές εκλογές.

Ο κύριος Χριστοφίδης δήλωσε ότι η υποχρέωση για διαφύλαξη της ανεξαρτησίας του Γενικού Εισαγγελέα βαραίνει και τον ίδιο και τα κόμματα.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής ο Γενικός Εισαγγελέας δεν έχει πεί ότι είναι υποψήφιος και έχει δηλώσει ότι ασκεί απλώς τα καθήκοντά του χωρίς να απασχολείται με οτιδήποτε άλλο.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης, πρόσθεσε ο κύριος Χριστοφίδης, δεν ασχολείται με το θέμα και επανέλαβε πρόσφατη δήλωση του ότι είναι συνταγματικό δικαίωμα οποιουδήποτε πολίτη να διεκδικήσει οποιοδήποτε αξίωμα.

Ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας, όπως πληροφορηθήκαμε, θα προβεί σε δηλώσεις στην Νομική Υπηρεσία, σε μισή ώρα.


Την ολοκλήρωση των διακριτικών διαβουλεύσεων του Δημοκρατικού Κόμματος σχετικά με τις προεδρικές εκλογές, θα αναμένει ο Πρόεδρός του Σπύρος Κυπριανού για να προβεί σε δηλώσεις επί του θέματος.

Λίγο προτού συναντηθεί με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Στέφανο Μανίκα, ο κύριος Κυπριανού δήλωσε ότι δεν θα προβεί σε δηλώσεις για τις προεδρικές εκλογές, μέχρι να διαμορφώσει την πρόταση που θα παρουσιάσει στα συλλογικά όργανα του κόμματος, σχετικά με τις διακριτικές διαβουλεύσεις που έχει για τις προεδρικές εκλογές.


Οι υποψηφιότητες Κληρίδη και Κυπριανού για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές, θα πρέπει να αποσυρθούν προς όφελος μιας τρίτης υποψηφιότητας, η οποία θα βοηθήσει τη συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ του Δημοκρατικού Συναγερμού και του Δημοκρατικού Κόμματος.

Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε σήμερα με δηλώσεις του ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Αλέξης Γάλανός.

Ο κύριος Γαλανός είχε το μεσημέρι συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, με τον οποίο και συζήτησε το θέμα των Προεδρικών εκλογών.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, δήλωσε ότι η απόφαση για τη δική του υποψηφιότητα είναι σαφής και ότι για να αλλάξει πρέπει να είναι κοσμοϊστορική, όπως την χαρακτήρισε, η νέα πρόταση.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων Νίκος Ρολάνδης, είπε ότι θα είναι υποψήφιος, προσθέτοντας ότι οι Φιλελεύθεροι είχαν προσεγγιστεί από το Δημοκρατικό Κόμμα, χωρίς όμως αποτέλεσμα.


Ο πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου υποστήριξε ότι η υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές δεν είναι κομματική.

Μιλώντας σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κύριος Βασιλείου διατύπωσε έντονες επικρίσεις εναντίον του Προέδρου Κληρίδη και του ανεξάρτητου υποψηφίου Γιώργου Ιακώβου.

Μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι ο κύριος Κληρίδης έκλεψε πέντε χρόνια από τον κάθε πολίτη και ότι ο κύριος Ιακώβου δεν διαθέτει πολιτική συνέπεια.

Ο κύριος Βασιλείου απηύθυνε έκκληση προς όλους τους σημερινούς ή αυριανούς υποψηφίους να επιδιώξουν επανάληψη των συνομιλιών χωρίς κοινό έδαφος.


Τα αποτελέσματα της επίσκεψης στην Κύπρο του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ήταν στο επίκεντρο των συναντήσεων του Προέδρου Κληρίδη με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη και τον Πρόεδρο των Φιλελευθέρων Νίκο Ρολάνδη.

Σε δηλώσεις του ο κύριος Λυσσαρίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι έχουμε μεγάλες διαπραγματευιτκές δυνατότητες, εάν τις αξιοποιήσουμε σωστά, ενώ απέφυγε να αποκαλύψει κατά πόσο είναι ικανοποιημένος ή όχι με τους χειρισμούς του Προέδρου Κληρίδη.

Από την πλευρά του, ο κύριος Ρολάνδης δήλωσε ότι ύστερα από την ενημέρωση της οποίας έτυχε, δεν του έχουν δημιουργηθεί ανησυχίες.

Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι ο επόμενος χρόνος προδιαγράφεται πολύ δύσκολος για το Κυπριακό και θα πρέπει να ετοιμαστούμε γι' αυτό.


Υπέρ της συνέχισης των προσπάθειών για επίλυση του Κυπριακού, με βραχυπρόθεσμο στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μετά τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου, τάσσεται ο ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Ντιέγκο Κόρντοβεζ.

Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, σήμερα, παραμονή της άφιξης του στην Κύπρο για τετραήμερη επίσκεψη, ο κύριος Κόρντοβεζ ανέφερε ότι το Κυπριακό είναι μια μοναδική περίπτωση που αποτελεί διπλή πρόκληση.

Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών

εκτιμά ότι ούτε η μια πλευρά, ούτε η άλλη έχουν πείσει την αντίθετη κοινότητα ότι επιθυμούν λύση, παρόλο που και οι δύο διαισθάνονται ότι υπάρχει κάποια εξέλιξη.

Ανέφερε επιπλέον ότι η ετοιμασία των νομικών εγγράφων από τις δύο πλευρές θα προσφέρει πλαίσιο για μια συνεχή διαπραγματευτική διαδικασία, επεσήμανε όμως ότι αυτό το σενάριο έχει καθυστερήσει.


Οι στρατιωτικές ασκήσεις των Αγγλων, άρχισαν το πρωί στον Ακάμα, με τη συμμετοχή ενενήντα περίπτου στρατιωτών και με την παρουσία ισχυρής δύναμης της Αστυνομίας της Δημοκρατίας.

Κατά τη μετάβαση χθες βράδυ, των Αγγλων στρατιωτών στον Ακάμα, γυναίκες της Πάφου πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας στον κύριο δρόμο Πάφου- Λεμεσού.

Κατά την εκδήλωση προκλήθηκαν περιορισμένης έκτασης επεισόδια μεταξύ διαμαρτυρομένων και αστυνομίας.

Εν τω μεταξύ, στον Ακάμα, στον χώρο των ασκήσεων, παραμένουν εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων, οι οποίοι συνεχίζουν τη διαμαρτυρία τους.


Ερμαιο των καρδι-αγγειακών παθήσεων είναι οι Κύπριοι πολίτες λόγω κακών συνηθειών, όπως είναι το κάπνισμα και η λανθασμένη διατροφή.

Ενα μεγάλο ποσοστό του κυπριακού πληθυσμού έχει ψηλή χοληστερόλη, ενώ εκατοντάδες άλλοι είναι υπερτασικοί και υπέρβαροι.

Τα αποκαρδιωτικά αυτά στοιχεία παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Σολωμής, με την ευκαιρία της εβδομάδας καρδιάς, που αρχίζει σήμερα.

Στόχος των αρμοδίων υπηρεσιών είναι η πρόληψη των καρδιοπαθειών, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μέσω της υιοθέτησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Οι καρδιοπάθειες αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στην Κύπρο, ενώ σύμφωνα με διεθνή στοιχεία, δώδεκα εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρονο από καρδιαγγειακά προβλήματα.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε οι νεφώσεις θα πυκνώνουν κατά διαστήματα και θα πέφτουν τοπικές βροχές. Σε μερικές περιπτώσεις οι βροχές θα είναι ραγδαίες και θα συνοδεύονται από βροντές και δυνατούς ανέμους.

Οι άνεμοι γενικά θα είναι νοτιοδυτικοί μέτριοι 4 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 12 βαθμούς στο εσωτερικό, και γύρω στους 14 στα παράλια.

Αύριο και πάλιν οι νεφώσεις θα πυκνώνουν κατά διαστήματα και θα πέφτουν τοπικές βροχές που σε αρκετές περιπτώσεις θα είναι ραγδαίες και θα συνοδεύονται και πάλι από βροντές και δυνατούς ανέμους.

Οι άνεμοι θα παραμείνουν γενικά νοτιοδυτικοί μέτριοι 4 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 20 βαθμούς στο εσωτερικό, και στους 22 στα παράλια.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 22 βαθμοί και η πιο χαμηλή 12, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 23 με 13, στη Λεμεσό 23 με 15, στην Κερύνεια και την Πάφο 22 με 14, και τέλος στον Πρόδρομο 12 με 9.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 17 November 1997 - 16:27:21 UTC