Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-11-16

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Το 1998 θα είναι ο πιο κρίσιμος χρόνος για το Κυπριακό μετά την Τουρκική εισβολή, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Και αυτό γιατί όπως είπε, θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση, και θα κορυφωθεί η πιό σημαντική πρωτοβουλία για την επίλυση του εθνικού μας προβλήματος.

Αυτές οι συγκυρίες, τόνισε, πρέπει να αξιοποιηθούν σωστά, διαφορετικά πρόσθεσε, και η ένταξή μας στην ευρωπαική ένωση θα εμποδιστεί, και ο δρόμος για την διεθνή αναγνώριση της ούτω καλούμενης Τουρκικής Δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου, θα ανοίξει με όλους τους φοβερούς εθνικούς κινδύνους που αυτό συνεπάγεται.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης που μιλούσε στην τελετή των αποκαλυπτηρίων του μνημείου του ήρωα του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, Σωτήρη Τσαγγάρη, τόνισε ότι έχουμε ιστορικό χρέος να προετοιμαζόμαστε για να υπερασπιστούμε την ελευθερία μας.

Είναι γι'αυτό το λόγο, κατέληξε, που ενισχύουμε την άμυνά μας, που συναποφασίσαμε με την Ελλάδα να εφαρμόσουμε το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου, που κατασκευάζουμε το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Πάφου, και που παραγγείλαμε του Ρωσικούς πυραύλους ΕΣ-300.


Ενώ οι διεργασίες περί την υποψηφιότητα Αλέκου Μαρκίδη συνεχίζονται με επίκεντρο το ΔΗΚΟ κια άλλους χώρους, ο ίδιος απέφυγε να αποκαλύψει τις προθέσεις του για το έαν θα είναι ή όχι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που τον φέρουν ότι θα εξαγγείλει υποψηφιότητα, εντός των ημερών, ο κύριος Μαρκίδης είπε χαρακτηριστικά ότι δεν θα προβεί σε δηλώσεις σήμερα.

Μιλώντας επί του θέματος, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, αποκάλυψε ότι μέχρι σήμερα είχε τρείς συναντήσεις με τον κύριο Μαρκίδη, με τον οποίο συζήτησε τα όσα ακούγονται γύρω από το όνομα του.

Στις συναντήσεις, ανέφερε ο κύριος Αναστασιάδης, υπήρξε ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων ένας γόνιμος προβληματισμός, και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Γενικός Εισαγγελέας δεν θα παραγνωρίσει ούτε τα όσα άκουσε ούτε και τα όσα τον ίδιο προβληματίζουν.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Ντίνος Μιχαηλίδης, σημείωσε ότι το κόμμα του, αυτή τη στιγμή είχει μπροστά του επιλογές προς όλα τα κόμματα, ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και εξέφρασε την ελπίδα ότι τελικά θα ληφθούν οι σωστές αποφάσεις και οι οποίες θα είναι ομόφωνες.


Είκοσι-τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Οι εικόνες από τη δυναμική αντίσταση των φοιτητών, κατά της Χούντας και η αποτρόπαια συμπεριφορά του στρατού, ζωντανεύουν ξανά στη θύμιση.

Οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου κορυφώνονται αύριο.

Στην Αθήνα έχουν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για αποτροπή επεισοδίων, ενώ ο χώρος του Πολυτεχνίου, έμεινε χθες βράδυ κλειστός.

Εκδηλώσεις για την εικοστή-τέταρτη επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών πραγματοποιούνται και στην Κύπρο.

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Γεώργιος Χατζηνικολάου, σε μήνυμα του για την επέτειο, τονίζει ότι οι φοιτητές του Πολυτεχνείου, με μόνο όπλο την εσωτερική τους ελευθερία, έγιναν με τη θυσία τους οι καλύτεροι δάσκαλοι της δημοκρατίας.


Ο αγώνας θα συνεχίζεται μέχρι την επιστροφή και του τελευταίου πρόσφυγα στο σπίτι του.

Το μήνυμα αυτό, έστειλαν καί σήμερα τα μέλη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος, οι συγγενείς των αγνοουμένων, σωματεία και οργανώσεις που συμμετέχουν κάθε Σαββατοκυρίακο στην εκστρατεία διαφώτισης στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

Μαζί τους, σήμερα ήταν το σωματείο Ελεύθερο Καζάφανι, η Επιτροπή Εφορείας Προσκόπων Κερύνειας, η Συντονιστική Επιτροπή Δήμων Κερύνειας και οι Νέοι Ορίζοντες.

Αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Δήμων Κερύνειας, επέδωσε ψήφισμα στα Ηνωμένα Εθνη, με το οποίο ζητεί την άμεση εφαρμογή των ψηφισμάτων του διεθνούς οργανισμού, για επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια τους.

Από την πλευρά του, το κόμμα των Νέων Οριζόντων, τίμησε τις γυναίκες, οι οποίες κάθε Σαββατοκυρίακο δίνουν στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας τον δικό τους αγώνα.


Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τις προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις των Βρετανών στον Ακάμα, πραγματοποιούν σήμερα οι περιβαλλοντιστές.

Οι φίλοι του Ακάμα και η Οικολογική Κίνηση, με την υποστήριξη της συντονιστικής επιτροπής κομμάτων και οργανώσεων, οργανώνουν εκδήλωση διαμαρτυρίας για την καταστροφή του μοναδικού περιβάλλοντος του Ακάμα, στον Αγιο Γεώργιο της Πέγειας.

Βουλευτές και οι Δήμαρχοι Πάφου και Πέγειας, απηύθυναν στους συγκεντρωθέντες χαιρετισμούς, και αναφέρθηκαν στο ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής, που καταδικάζει τα γυμνάσια των Βρετανών στρατιωτών.

Στην εκδήλωση παίρνουν επίσης μέρος, το κίνημα οικολόγων περιβαλλοντιστών, και όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.


Εκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού μικρής ισχύος, σημειώθηκε το πρωί στο αυτοκίνητο του Σοφοκλή Αδάμου, από την Αμμόχωστο, κάτοικο Τραχωνίου, με αποτέλεσμα να προκληθούν ελαφρές ζημιές.

Η σκηνή απεκλείσθη από την Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων, αφού η περιοχή βρίσκεται σε έδαφος ελεγχόμενο από τους Βρετανούς.

Σε δηλώσεις του, ο Αδάμου υποστήριξε ότι τον τελευταίο καιρό, δεχόταν απειλές κατά της ζωής του και κάποιοι όπως είπε, θέλουν να του κλείσουν το στόμα.

Στην κατάθεση του εξάλλου, φέρεται να κατονόμασε τους δράστες, οι οποίοι όπως ισχυρίζεται, επιχείρησαν να τον δολοφονήσουν.


Η αντίστροφη μέτρηση στον Περσικό Κόλπο έχει αρχίσει και πάλι, ενώ είναι πλέον πολύ ορατή, μια στρατιωτική επιχείρηση των Αμερικανών εναντίον του Ιράκ, με σκοπό την καταστροφή του πυρηνικού οπλοστασίου του.

Η διπλωματική κινητικότητα που παρατηρείται τα τελευταία εικοσι-τετράωρα τόσο από Αμερικανικής όσο και από Ιρακινής πλευράς, αποσκοπεί περισσότερο στην οικοδόμηση συμμαχιών, παρά στην εκτόνωση της έντασης.

Το Αμερικανικό αερο-πλανοφόρο "Τζώρτζ Ουάσιγκτον" έχει περάσει από την διώρυγα του Σουέζ και βρίσκεται καθ'οδόν προς την περιοχή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπίλ Κλίντον τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επιτρέψει την ύπαρξη βιολογικών και πυρηνικών όπλων στο έδαφος του Ιράκ, την στιγμή που ηγέτης της χώρας είναι όπως είπε χαρακτηριστικά, ένα ανεύθυνο και επικίνδυνο άτομο όπως ο Σάνταμ Χουσέιν.

Σε μία απρόσμενη για τους Αμερικανούς εξέλιξη, το Κουβέιτ διά στόματος του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας, εξέφρασε σήμερα την αντίθεσή του στην χρήση βίας κατά του Ιράκ.

Η κυβέρνηση του Κουβέιτ, αποφάσισε επίσης να μήν επιτρέψει την προσγείωση Αμερικανικών αεροσκαφών σε βάση στο έδαφος του.

Εν τω μεταξύ, η μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών, σε ποσοστό 82 τοις εκατό, τάσσεται υπέρ της εκδήλωσης στρατιωτικής επίθεσης κατά του Ιράκ.


Κατέπλευσε το πρωί στο Λιμάνι της Λάρνακας για επίσημη επίσκεψη, η φρεγάτα του γαλλικού πολεμικού ναυτικού "ΜΟΝΚΑΛΜ".

Στη γαλλική φρεγάτα, που θα παραμείνει στη Λάρνακα μέχρι την Τετάρτη, θα φιλοξενηθούν αύριο μέλη της Εθνικής Φρουράς, ενώ θα πραγματοποιηθούν και αθλητικές συναντήσεις μεταξύ του πληρώματος και της εθνοφρουράς.

Εξάλλου, αύριο ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Κύπρο και ο Πλοίαρχος της φρεγάτας, θα καταθέσουν στεφάνια στους τάφους των Γάλλων στρατιωτών στη Λάρνακα, ενώ οι γάλλοι ναύτες θα προσφέρουν στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης αίμα.


Πέθανε σήμερα το πρωί στο Παρίσι, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Γαλλικού Κομμουνιστικού κόμματος Ζωρζ Μαρσαί, σε ηλικία 77 ετών, από οξύ πνευμονικό οίδημα.

Τον Ιούνιο του 1972, ο Μαρσαί συνυπέγραψε το κοινό πρόγραμμα της Αριστεράς και δύο χρόνια αργότερα, υποστήριξε τον Φρανσουά Μιτεράν, στις προεδρικές εκλογές, προτού επέλθει η ρήξη το 1977.

Το 1981, ο Μαρσαί τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής των κομμουνιστών στην κυβέρνηση του σοσιαλιστή Πιέρ Μωρουά.

Το 1975, ο Μαρσαί υπέστη το πρώτο έμφραγμα και από τότε είχε συνεχώς καρδιακά προβλήματα.

Εισήχθη πριν από λίγες ημέρες εκ νέου στο νοσοκομείο, όπου άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή.


Διπλή αεροπορική τραγωδία σημειώθηκε σήμερα στην νοτιοδυτική Γαλλία.

Εξι άτομα έχασαν την ζωή τους στην Γαλλική πλευρά των Πυρηναίων, όταν συνετρίβη μικρό ιδιωτικό αεροσκάφος.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές το ιδιωτικό αεροσκάφος, συνετρίβη από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι τέσσερις επιβάτες του.

Στην περιοχή έσπευσε για βοήθεια ελικόπτερο που μετέφερε ιατρική ομάδα.

Κατά την απογείωσή του, προσέκρουσε σε ηλεκτροφόρα καλώδια, με αποτέλεσμα να συντριβεί και αυτό, και να σκοτωθούν και τα δύο μέλη του πληρώματος του.


Στον αγώνα Ανόρθωσης-ΑΠΟΠ, με τον οποίον ολοκληρώθηκε η όγδοη αγωνιστική του πρωταθλήματος πρώτης κατηγορίας, στο ποδόσφαιρο, η πρωτοπόρος Ανόρθωση συνέτριψε στο στάδιο "Αντώνης Παπαδόπουλος" τον ΑΠΟΠ με 7-0.
Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και σε μερικές περιοχές θα σχηματισθεί ομίχλη. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ως βόρειοι ασθνείς, 2 έως 3 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα πέσει στους 11 βαθμούς στο εσωτερικό, και γύρω στους 13 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και τοπικά θα πέσουν βροχές και πιθανόν να σημειωθούν μεμονωμένες καταιγίδες ιδιαίτερα το απογευμα και το βράδυ.

Οι άνεμοι θα καταστούν σταδιακά σε νοτιοδυτικούς ως δυτικούς μέτριους, 3 έως 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 22 βαθμούς.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 25 βαθμοί και η πιο χαμηλή 10, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 24 με 13, στη Λεμεσό 26 με 13, στην Κερύνεια και την Πάφο 25 με 11, και τέλος στον Πρόδρομο 19 με 11.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 16 November 1997 - 17:27:14 UTC