Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-11-09

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Η αντίστροφη μέτρηση της εκδήλωσης της πρωτοβουλίας Χόλμπρουκ έχει αρχίσει.

Η Αμερικανική εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ σε εκτενές άρθρο της εκτιμά ότι με την επίσκεψη Χόλμπρουκ, αρχίζει η εντονότερη μέχρι στιγμής προσπάθεια της κυβέρνησης Κλίντον για επίλυση του Κυπριακού.

Προπομπός του Ρίτσιαρτ Χόλμπρουκ, ο ειδικός συντονιστής του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Τόμας Μύλλερ, που έφθασε το μεσημέρι στην Κύπρο.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος, θα συναντηθεί αύριο το πρωϊ με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ενώ στη συνέχεια αναμενέται να συναντηθεί και με τον Ραούφ Ντενκτάς.

Ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ φθάνει αύριο στην Κύπρο και μεθαύριο θα έχει κοινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Κλήρίδη και τον κατοχικό ηγέτη.

Πριν την κοινή συνάντηση, ο κύριος Χόλμπρουκ θα πραγματοποιήσει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ντεντκάς.


Εν τω μεταξύ, εν όψει της επίσκεψης Χόλμπρουκ, έφτασαν σήμερα στην κατεχόμενη Κύπρο οι υπουργοί Εξωτερικών και Προεδρίας της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ και Σιουκρού Γκιουρέλ.

Οι δύο Τούρκοι Υπουργοί είχαν σειρά επαφών με τον Ραούφ Ντενκτάς και άλλους πολιτικούς, με αντικείμενο την αξιολόγηση της κατάστασης, όπως αυτή διαμορφώνεται με την παρέμβαση Χόλμπρουκ.


Η πολιτική ηγεσία είναι έτοιμη να ακούσει τον Αμερικανό προεδρικό απεσταλμένο γι το κυπριακό Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει τι ακριβώς μεταφέρει στις αποσκευές του.

Σε δηλώσεις του στο "ΛΟΓΟ", ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, ανέφερε ότι η σημασία που έχει η επίσκεψη Χόλμπρουκ είναι το μήνυμα που δίνει, για το έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον που υπάρχει για επίλυση του κυπριακού.

Τόσο ο Πρόεδρος Κληρίδης, όσο και η πολιτική ηγεσία, πρόσθεσε ο κύριος Αναστασιάδης, είναι έτοιμοι να αντισταθούν στις πιέσεις που ενδεχομένως δεχθούν.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης εξέφρασε έκπληξη για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι δεν γνωρίζει ποιά θα είναι η ημερήσια διάταξη των επαφών του Αμερικανού διπλωμάτη.

Σχολιάζοντας πληροφορίες, που έφεραν τον Αμερικανό διπλωμάτη να επισκέπτεται και την Μόσχα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το ταξίδι αυτό, εάν πραγματοποιηθεί, να συνδέεται και με τους S300.


Φωσκολικά χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, τα σενάρια περί ύπαρξης βουλευτών και στελεχών του ΔΗΣΥ που ευνοούν την υποψηφιότητα του Αλέκου Μαρκίδη αντί του Γλαύκου Κληρίδη στις προεδρικές εκλογές,

Περαιτέρω, ο κύριος Αναστασιάδης ανήγγειλε ότι εντός των ημερών, πολλές προσωπικότητες θα προβούν σε δηλώσεις υποστήριξης της υποψηφιότητας Κληρίδη.

Αναφερόμενος στην συνεργασία με το ΔΗΚΟ, ο κύριος Αναστασιάδης είπε ότι η πλειοψηφία των οπαδών του κόμματος επιθυμεί την συνεργασία με τον ΔΗΣΥ, προσθέτοντας ότι από τη συνεργασία δεν αδικήθηκε ούτε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ ούτε το κόμμα, ούτε και οι οπαδοί του.

Εξάλλου, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Συλλούρης δεν θέλησε να σχολιάσει την εξαγγελία της υποψηφιότητας Κληρίδη, επισημαίνοντας ότι η περίοδος αυτή προσφέρεται για σιωπή.


Θερμό το κλίμα που διαμορφώνεται στις σχέσεις Βαγδάτης και Διεθνούς Κοινότητας.

Ενόψει των αυριανών - προγραμματισμένων - αναγνωριστικών πτήσεων από Αμερικανικά αεροσκάφη πάνω από το Ιρακινό έδαφος, οι απειλές που εκτοξεύονται και από τις δύο πλευρές εντείνονται.

Η Ιρακινή πολεμική αεροπορία βρίσκεται ήδη, σε κατάσταση συναγερμού και είναι έτοιμη να ανοίξει πυρ, εάν αύριο ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, επαναρχίσει τις πτήσεις στο Βόρειο τμήμα του Ιράκ.

Ο επικεφαλής της Ειδικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών, είχε δηλώσει ότι οι πτήσεις των αναγνωριστικών αεροσκαφών, θα επαναρχίσουν κανονικά αύριο Δευτέρα.

Από την άλλη ο Ιρακινός αντιπρόεδρος Τάρεκ Αζίζ - ο οποίος μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη - επανέλαβε τις απειλές ότι η χώρα του θα καταρρίψει κάθε Αμερικανικό αναγνωριστικό τύπου U2, σε περίπτωση υπερπτήσεων του Ιρακινού εδάφους.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας, συνεδριάζει αύριο και αναμένεται να λάβει αποφάσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης των εμποδίων που δημιουργεί η Ιρακινή κυβέρνηση, στην αποστολή επιθεωρητών της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών, για τον Αφοπλισμό στο Ιράκ.


Τα εγκαίνια των κρατητηρίων Κοκκινοτριμιθιάς, μέρος των οποίων αναστηλώθηκε με έξοδα του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-59, τέλεσε το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

Σε ομιλία του ο Πρόεδρος Κληρίδης, τόνισε ότι θα συνεχίσουμε σταθερά με επιμονή, πείσμα και πολιτική σωφροσύνη τον ειρηνικό αγώνα για να αποκαταστήσουμε τα δικαιώματα στη γη μας και να απαλλάξουμε την πατρίδα μας από την παρουσία του Αττίλα.

Στη συνέχεια, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Κηρυνείας Παύλο και μέλη του Συμβουλίου, ξεναγήθηκε στους χώρους όπου κρατούνταν οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ από τους 'Αγγλους δυνάστες.


Συνεχίζεται η μεγάλη "υπέρ δικαίων πορεία" που διοργανώνει η Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσυκλέττας.

Σήμερα οι μοτοσυκλεττιστές πέρασαν από τη Ξάνθη και έφθασαν στην Καβάλλα, ενώ αύριο ο πρωί θα ξεκινήσουν για τη Θεσσαλονίκη, όπου αναμένεται να φθάσουν το απόγευμα.

Σε κάθε σταθμό της πορείας, συγκινητικές είναι οι εκδηλώσεις που οργανώνονται από τις τοπικές αρχές, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, καθώς και μοτοσυκλετιστών από την Ελλάδα.


Με επιτυχία στέφθηκε και σήμερα η αντικατοχική εκστρατεία διαφώτισης των ξένων τουριστών από τα μέλη του Παγκυπρίου Αντικατοχικού Κινήματος και συγγενείς αγνοουμένων, στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

Τον χώρο του οδοφράγματος επισκέφθηκαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Πολιτισμού της Κίνας Λίου Ζονγκτ, καθώς και ο γνωστός Ελληνας καλλιτέχνης και παρουσιαστής Ανδρέας Μικρούτσικος.

Παρούσα στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, και η δασκάλα Ελένη Φωκά, η οποία επέστρεψε από το Στρασβούργο και το Βερολίνο, όπου ηγήθηκε εκδηλώσεων για προβολή του Κυπριακού προβλήματος στην Ευρώπη.

Στην εκστρατεία διαφώτισης συμμετείχαν επίσης το κόμμα των Νεων Οριζόντων και το κίνημα των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.


Υπόθεση απόπειρας φόνου και ρήψης πυροβολισμών εναντίον ομάδας νεαρών από τη Λευκωσία, διερευνά το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων.

Ως ύποπτος συνελήφθη και τέθηκε υπό οκταήμερη κράτηση ο προπονητής αλόγων Γιώργος Ιωάννου, 38 ετών από την Αγλαντζιά, ο οποίος κατηγορείται και για παράνομη κατοχή εκρηκτικών υλών.

Το επεισόδιο συνέβη χθες βράδυ στην περιοχή που βρίσκεται το πολιτιστικό κέντρο Αγλαντζιάς το "Σκαλί", όταν ομάδα νεαρών μετέβη στο χώρο με δύο αυτοκίνητα και διασκέδαζε ακούγοντας μουσική.

Από παρακείμενη κατοικία ρίφθηκαν δύο πυροβολισμοί και όταν οι νεαροί μετέβησαν στο σπίτι του υπόπτου για να ζητήσουν εξηγήσεις, ο Ιωάννου τους επιτέθηκε.

Ακολούθησε συμπλοκή με άλλα δύο άτομα τα οποία έφθασαν στο χώρο επιβαίνοντας μοτοσυκλέττας.

Υστερα από έρευνα στο σπίτι του υπόπτου βρέθηκε ένα τυφέκιο G-3, ενώ η Αστυνομία αναζητεί ως τεκμήρια το πυροβόλο όπλο και τα σχετικά φυσίγγια.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, με παροδικές ψηλές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές έως βορειοανατολικές κατευθύνσεις, ασθενείς 3 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 10 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια, και στους 13 βαθμούς στα νότια παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις. Ωστόσο γύρω στο μεσημέρι θα πυκνώσουν με ενδεχόμενο να πέσουν λίγες τοπικές βροχές, κυρίως στα ορεινά.

Οι άνεμοι στα νότια και ανατολικά παράλια θα είναι ανατολικοί ως βορειοανατολικοί ασθενείς ως μέτριοι 3 ως 4 Μποφόρ και στα δυτικά παράλια δυτικοί έως βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 24 βαθμούς.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 25 βαθμοί και η πιο χαμηλή 10, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 25 με 14, στη Λεμεσό 26 με 14, στην Κερύνεια και την Πάφο 24 με 10, και τέλος στον Πρόδρομο 12 με 9.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 9 November 1997 - 17:27:14 UTC