Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-11-08

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Νέες διαστάσεις προσλαμβάνει το θέμα των παραιτηθέντων Υπουργών του ΔΗΚΟ.

Υστερα από την χθεσινοβραδινή αξίωση

του Σπύρου Κυπριανού να ισχύσουν αμέσως οι παραιτήσεις τους, οι πέντε Υπουργοί πραγματοποίησαν σήμερα τρίωρη σύσκεψη, μετά το τέλος της οποίας ανακοίνωσαν ότι καθοριστική για την εξέλιξη των πραγμάτων θα είναι συνάντηση που θα έχουν την ερχόμενη Δευτέρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

Σε δηλώσεις μετά την σύσκεψη, ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης δεν θέλησε να αποκαλύψει το θέμα της συνάντησης με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Σημείωσε ωστόσο ότι η αξιοπρέπεια τους θα έχει βαρύνοντα ρόλο στην τελική απόφαση τους για τον χρόνο αποχώρησης τους από την κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ζητήσει από τους πέντε παραιτηθέντες Υπουργούς να συμμετάσχουν σε ακόμη μία συνεδρία του Υπουργικού για προώθηση διαφόρων εκκρεμοτήτων.


Η Κυπριακή πλευρά δεν αναμένει σημαντική αλλαγή επί της ουσίας του κυπριακού προβλήματος, κατά την επίσκεψη του Αμερικανού προεδρικού απεσταλμένου για το κυπριακό Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ.

Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, επιστρέφοντας σήμερα από την Ελλάδα, όπου είχε σειρά επαφών με τον Υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο και τον Υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη.

Ο κύριος Κασουλίδης, ωστόσο, ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να προκαταλάβουμε οτιδήποτε για οποιοδήποτε γεγονός που μπορεί να έχει εξέλιξη από την επίσκεψη του κυρίου Χόλμπρουκ.

Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στο πρόγραμμα του Αμερικανού προεδρικού απεσταλμένου, είπε ότι ο κύριος Χόλμπρουκ πηγαίνει στις Βρυξέλλες για το Σεμινάριο των Επιχειρηματιών, ενώ για την επίσκεψή του στη Ρωσία δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνδέεται και με τους πυραύλους ΕΣ 300.

Εξάλλου, ο κύριος Κασουλίδης κληθείς να σχολιάσει τον ρόλο του στην προεκλογική περίοδο, ανέφερε ότι θα συμβάλει στο μέτρο που του επιτρέπει ο χρόνος των άλλων αρμοδιοτήτων του, στην επανεκλογή του κυρίου Κληρίδη.


Ως δέσμευση για συμβολή στην προώθηση λύσης του Κυπριακού προβλήματος, χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτείων Μπιλ Κλίντον τον διορισμό του Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ ως απεσταλμένου του για το Κυπριακό.

Στη διμηνιαία έκθεση του προς το Κογκρέσσο για το Κυπριακό, ο Αμερικανός Πρόεδρος χαρακτηρίζει τον Χόλμπρουκ ως ένα απο τους πιο ικανούς διαπραγματευτές.

Στην έκθεση, η οποία καλύπτει την περίοδο μέχρι το τέλος Ιουλίου και αναφέρεται στην πρώτη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Ραούφ Ντεντκάς το Τράουτμπεκ, δεν περιλαμβάνεται οποιαδήποτε ουσιαστική εκτίμηση.

Σημειώνεται ωστόσο, η αναφορά του ειδικού συμβούλου του Κόφι Ανάν Ντιέγκο Κόρντοβεζ, ότι η εγκάρδια ατμόσφαιρα ήταν καλή αρχή για περαιτέρω διαπραγματεύσεις.


Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Γιαν Εγκελαντ έχει επιλεγεί από τον Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ για να συμμετάσχει στην ομάδα των μεσολαβητών για επίλυση του Κυπριακού.

Στην επιλογή του, λήφθηκε υπ'όψιν η εμπειρία του στις διαπραγματεύσεις για το Μεσανατολικό.


Εν τω μεταξύ, εν'όψει της επίσκεψης Χόλμπρουκ, φθάνουν αύριο στην κατεχόμενη Κύπρο, οι Υπουργοί Εξωτερικών και Προεδρίας της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ και Σιουκρού Γκιουρέλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Τούρκοι Υπουργοί οι οποίοι θα αναχωρήσουν αυθημερόν, θα αξιολογήσουν την κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώνεται με την παρέμβαση Χόλμπρουκ.


Με κάθε λαμπρότητα η πολεμική αεροπορία γιόρτασε και φέτος τον προστάτη 'Αγιο της, τον Αρχάγγελο Μιχαήλ.

Αποκορύφωμα των εορτασμών ήταν η εκδήλωση στην αεροπορική βάση της Λακατάμειας, στην οποία παρέστησαν εκ μέρους της κυβέρνησης ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γεώργιος Χατζηνικολάου, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος και άλλοι πολιτικοί και στρατιωτικοί επίσημοι.

Σε δηλώσεις του ο κύριος Χατζηνικολάου αναφερώμενος στο νόημα της ημέρας, τόνισε ότι η πατρίδα και η θρησκεία στους 'Ελληνες, συνυπάρχουν με τρόπο ταιριαστό και θαυμαστό.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, εξάλλου, εξέφρασε την ελπίδα όπως τα πολεμικά αεροπλάνα μας προσγειώνονται και απογειώνονται στο Λευκόνοικο.

Η εκδήλωση περιλάμβανε έκθεση αεροσκαφών, ελικοπτέρων και άλλων συστημάτων της αεροπορίας και εντυπωσιακή επίδειξη των δυνατοτήτων της πολεμικής μας αεροπορίας.


Από τον Εβρο άρχισε σήμερα οι μεγάλη "υπέρ δικαίων πορεία" που διοργανώνει η Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσυκλέττας.

Σε λίγο η πορεία θα φθάσει στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα πραγματοποιηθεί μεγάλη εκδήλωση αφιερωμένη στους ηρωομάρτυρες Ισαάκ και Σολωμού.

Ο απεσταλμένος του ΛΟΓΟΥ Λουκάς Φουρλάς μεταδίδει.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Μαζί με τα μέλη και στελέχη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος και τους συγγενείς αγνοουμένων, στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας ήταν σήμερα και το κόμμα των Νέων Οριζόντων.

Το κόμμα έστησε περίπτερο και διανέμει σχετικά φυλλάδια και βιβλιαράκια, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα τιμήσει τις μάνες των αγνοουμένων.

Στο οδόφραγμα μετέβησαν επίσης, παιδιά του δημοτικού σχολείου Εγκωμης- Παρισινού- τα οποία μαζί με τους δασκάλους και τους γονείς τους, συμπαραστάθηκαν στους συγγενείς αγνοουμένων.

Τα παιδιά παρουσίασαν σύντομο αγωνιστικό πρόγραμμα στο πλαίσιο του μαθήματος "Δεν ξεχνώ και αγωνίζομαι".


Στις είκοσι χιλιάδες λίρες έφθασαν τα έσοδα της κρουαζιέρας που πραγματοποίησε το σκάφος του Προέδρου Κληρίδη, σήμερα το πρωί στη θαλάσσια περιοχή Λάρνακας, εγκαινιάζοντας έτσι τις εκδηλώσεις του φετινού ραδιομαραθωνίου για παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης, ευχαριστώντας τους φιλοξενούμενούς του στο "Καίτη ΙΙ", εξήρε την ευαισθησία του λαού μας στις ανάγκες των συνανθρώπων μας και εξέφρασε την ελπίδα τα φετινά έσοδα του ραδιομαραθωνίου να υπερβούν τις εισπράξεις άλλων χρόνων.

Για τους σκοπούς του ραδιομαραθωνίου, ο Πρόεδρος Κληρίδης εισέφερε τον δεκατο-τρίτο μισθό του.

Εν τω μεταξύ, έφθασε στην Κύπρο ο υπερμαραθωνοδρόμος Γιάννης Κούρος, για να συμμετάσχει στον ραδιομαραθώνιο, συνεχίζοντας την πορεία από την αρχαία Ολυμπία.


Το πρόβλημα των δηλητηριάσεων στην Κύπρο προσλαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, λόγω της αύξησης του αριθμού των χημικών και φαρμακευτικών σκευασμάτων, που κυκλοφορούν στην αγορά.

Οι δηλητηριάσεις ευθύνονται για τον θάνατο σαράντα ατόμων ετησίως, και την εισαγωγή άλλων επτακοσίων στα νοσοκομεία.

Με βάση σχετική έρευνα που παρουσιάστηκε σήμερα κατά τη διάρκεια του δεύτερου Παγκύπριου σεμιναρίου για την αντιμετώπιση των δηλητηριάσεων, τα περισσότερα περιστατικά που αφορούν ενήλικες οφείλονται σε απόπειρες αυτοκτονίας.

Στα παιδιά οι δηλητηριάσεις προκαλούνται από την κατανάλωση φαρμάκων, τα οποία βρίσκονται εκτεθειμένα στο σπίτι.


Ηνωμένα Εθνη και Ιράκ, έχουν εμπλακεί σε έναν αγώνα για το ποιός θα υποχωρήσει πρώτος, με πιθανό αποτέλεσμα, βίαιες συνέπειες, εκτιμά απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ.

Παράλληλα, ο αρχηγός της Ιρακινής Αεροπορίας δήλωσε ότι τα αεροσκάφη του Ιράκ είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν μία νέα επίθεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την ίδια ώρα στην Τουρκία, Ιρακινός διπλωμάτης κάλεσε την Αγκυρα, να μην επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες να χρησιμοποιήσουν την κοινή Τουρκο- Αμερικανική αεροπορική βάση στη Νότια Τουρκία, για να εξαπολύσουν επιδρομές ενατίον του Ιράκ.

Εν τω μεταξύ, επιστρέφουν στη Νεα Υόρκη, οι τρεις απεσταλμένοι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μετά το τέλος των συνομιλιών τους στη Βαγδάτη με την Ιρακινή κυβέρνηση.

Οι τρεις αξιωματούχοι, αναμένεται - εντός της εβδομάδας - να ενημερώσουν τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού Κόφι Ανάν, για τα αποτελέσματα των επαφών τους.


Τα αποτελέσματα των αγώνων της έβδομης αγωνιστικής του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, είναι:

ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΣΙΑΣ-ΟΜΟΝΟΙΑ: 0-1

ΑΕΛ-ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΧΝΑΣ: 1-1

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΔΕΡΥΝ.-ΑΕΚ: 2-2

ΑΠΟΠ-ΕΝΩΣΙΣ ΝΕΩΝ ΠΑΡΑΛ.:2-3

Στις 7.30 απόψε η ΑΛΚΗ αντιμετωπίζει στο Νέο ΓΣΖ τον Απόλλωνα.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, αλλά κατά διαστήματα θα εμφανίζονται ψηλές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς 2 ως 3 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στις προσήνεμες περιοχές μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 12 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια, και γύρω στους 14 βαθμούς στα νότια παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Ωστόσο νωρίς το απόγευμα θα σχηματισθούν τοπικές νεφώσεις που πιθανόν να δώσουν πολύ μεμονωμένες βροχές στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ως νοτιοανατολικοί ασθενείς ως μέτριοι 3 ως 4 Μποφόρ και στα δυτικά παράλια δυτικοί ασθενείς 3 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 24 βαθμούς.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 23 βαθμοί και η πιο χαμηλή 11, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 24 με 14, στη Λεμεσό 26 με 15, στην Κερύνεια και την Πάφο 23 με 12, και τέλος στον Πρόδρομο 12 με 6.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 8 November 1997 - 19:27:16 UTC