Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-11-02

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Η Ελλάδα θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εύθραυστη συνεργασία των Βαλκανίων, λόγω των πολιτικών κρίσεων και των ανταγωνισμών που επικρατούν,

και θα εκτελέσει το χρέος της.

Αυτό τόνισε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης" στο Ηράκλειο, ενόψει της Διαβαλκανικής Συνάντησης Κορυφής που αρχίζει αύριο.

Εν τω μεταξύ, οι ελληνικές αρχές έχουν λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για την προστασία των ηγετών των Βαλκανίων.

Ωστόσο, το ενδιάφερον επικεντρώνεται στην αυριανή συνάντηση του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Μεσούτ Γιλμάζ, μια συνάντηση η οποία είναι προγραμματισμένη να διαρκέσει επί μακρόν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός έφθασε το απόγευμα στην Κρήτη, ενώ προηγουμένως αφίχθη και ο Υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζέμ.

Στόχος της Ελληνικής κυβέρνησης στη Διαβαλκανική, είναι η υπογραφή και από τους επτά ηγέτες μιας διακήρυξης αρχών, στην οποία θα υπογραμμίζεται η ανάγκη θεσμοθέτησης των συνθηκών καλής γειτονίας των Βαλκανικών χωρών και η δέσμευση για επίλυση των διαφορών, όπου υπάρχουν, με προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.


Πλοία του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, που συμμετέχουν στην άσκηση "Αποφασιστικότητα 97", κατέπλευσαν σήμερα στο κλειστό λιμάνι της κατεχόμενης Κερύνειας.

Οπως μεταδίδεται, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως πρόκειται για δύο υποβρύχια, δύο αντιτορπιλλικά και δύο αποβατικές λέμβους.

Τα Τουρκικά Πολεμικά Πλοία, υποδέχθηκε ο λεγόμενος Υπουργός Εξωτερικών και Αμυνας του ψευδοκράτους, Τανέρ Ετκίν.

Αργότερα σήμερα, αναμένονται εξάλλου να καταπλεύσουν στο κλειστό λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου ένα αντιτορπιλλικό και πέντε φρεγάτες.

Τα Τουρκικά πλοία, θα αποπλεύσουν από τα κατεχόμενα, την ερχόμενη Τρίτη, για να πάρουν μέρος στην άσκηση "Ταύρος", των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία θα καλύπτει το τρίγωνο Κύπρου-Αιγαίου-Τουρκίας.


Η ένταση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας δεν είναι τόσο σοβαρή, ώστε να προκαλέσει ένοπλη σύρραξη ανάμεσα στις δύο χώρες.

Αυτό εκτιμά ο αμερικανός μεσολαβητής για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, σε σημερινή συνέντευξή του στις εφημερίδες Γενί Γιουζίλ και Σαμπάχ της Κωνσταντινούπολης.

"Δεν πιστεύω πως θα σημειωθούν μάχες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος. Δεν πρόκειται για μία πραγματική κρίση", δήλωσε ο Χόλμπρουκ στη συνέντευξή του.

Οι δηλώσεις του αμερικανού διαμεσολαβητή παρουσιάζονται τη στιγμή που το ελληνικό υπουργείο Αμύνης έχει εκδώσει διαμαρτυρία για την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου στις νήσους Λήμνος, Κως και Ρόδος, από 12 τουρκικά αεροσκάφη, κατά τη διάρκεια άσκησης των τουρκικών δυνάμεων στο Αιγαίο.


Την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών στις προσπάθειες για επαναπροσέγγιση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων επιχειρηματιών, εξέφρασε ο Γκούσταβ Φεϊσέλ.

Ωστόσο, ο κύριος Φεϋσσέλ επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει ενεργότερη υποστήριξη και από τις ηγεσίες των δύο πλευρών, για να γίνει κάτι τέτοιο κατορθωτό.

Ο Γκούσταβ Φεϋσσέλ προέβη στις δηλώσεις αυτές στην αγγλόφωνη καθημερινή εφημερίδα Cyprus Mail.

Ο επιχειρηματικός τομέας δήλωσε ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών είναι πολύ σημαντικός, και θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα.

Εξάλλου, ο κύριος Φεϊσέλ είπε ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα παρέχουν διευκολύνσεις για μελλοντικές συναντήσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων επιχειρηματιών, καθώς και άλλων ομάδων, στο Λήδρα Πάλας.


Με δύο κυνηγετικά ατυχήματα σημαδεύθηκε η πρώτη ημέρα της κυνηγετικής εξόρμησης.

Ο κυνηγός Μιχάλης Γεωργίου Λούρου, από τον Φαρμακά, 30 ετών, οικοδόμος, πατέρας δύο ανήλικων παιδιών, τραυματίσθηκε στο κεφάλι από πυροβολισμό άλλου κυνηγού, ο οποίος προσπαθούσε να κτυπήσει ένα περδίκι.

Ο δεύτερος ήταν μέλος της παρέας του Γεωργίου και κυνηγούσαν μαζί.

Το ατύχημα συνέβη γύρω στις οκτώ το πρωί, σε απόκρημνη περιοχή του χωριού Καμπί Φαρμακά.

Η Αστυνομία οργάνωσε επιχείρηση διάσωσης του Γεωργίου, ο οποίος μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο ελικο- δρόμιο παρά το Αρχηγείο Αστυνομίας, και ακολούθως με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου κρατήθηκε για νοσηλεία.

Η κατάσταση της υγείας του είναι εκτός κινδύνου.

Σε δεύτερο κυνηγετικό ατύχημα, που συνέβη στα Πάνω Λεύκαρα, τραυματίσθηκε στο πρόσωπο από σφαιρίδια, ο Σταύρος Χριστοδούλου, από το ίδιο χωριό, κάτοικος Λεμεσού, δάσκαλος.

Ο Χριστοδούλου μετέβη στο νοσοκομείο Λάρνακας, όπου έτυχε των πρώτων βοηθειών.

Περισσότεροι από 40.000 κυνηγοί εξόρμησαν σήμερα για το κυνήγι λαγού και πέρδικας.


Μόλις μία ημέρα μετά την δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης, στην οποία χαρακτήρισε ως έγκλημα την συναλλαγή με τον Αττίλα, παρουσιάστηκε άλλο ένα κρούσμα, αυτή την φορά στην Λάρνακα.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εξέδωσε σήμερα διάταγμα κράτησης τεσσάρων ατόμων, σχετικά με υπόθεση λαθροθηρίας και παράνομης κατοχής και μεταφοράς θηράματος.

Η Αστυνομία, ωστόσο, πιστεύει ότι πρόκειται για θήραμα προερχόμενο από τα κατεχόμενα.

Οι συλληφθέντες είναι, ο Φρίξος Αρέστη, εικοσιτριών ετών, μηχανικός, κάτοικος Βρυσούλλων, ο Γιαννάκης Στυλιανού, εικοσιτριών ετών, άνεργος, επίσης κάτοικος Βρυσούλλων, ο Δημήτρης Μιχαήλ, τριάντα ενός ετών, ψαράς, από την Λάρνακα και ο Χαράλαμπος Τόμα, τριάντα ενός ετών, επίσης από την Λάρνακα.


Δεύτερη Θεία Λειτουργία είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σήμερα οι πιστοί στον Ιερό Ναό Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στη Λεμεσό.

Υστερα από απόφαση της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού, από σήμερα και κάθε Κυριακή, θα τελείται στις έντεκα το πρωϊ και δεύτερη Θεία Λειτουργία, για τα άτομα που είτε εργάζονται μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου, είτε για άλλους λόγους δεν δύνανται να παρακολουθήσουν την πρωινή λειτουργία.

Τη σημερινή δεύτερη Θεία Λειτουργία, στην οποία έψαλε και η χορωδία του ΑΡΗ Λεμεσού, παρακολούθησε πλήθος κόσμου.


Μηνύματα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης στέλνουν σε όλο τον κόσμο, το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα και οι Συγγενείς των Αγνοουμένων, λέγοντας ότι ο άνθρωπος μπορεί να αποκτήσει αυτό που θέλει, φτάνει να επιμένει στο δίκαιο αγώνα του.

Ταλαιπωρημένοι, με δάκρυα στα μάτια οι συγγενείς των αγνοουμένων και σήμερα, προσπάθησαν με κάθε τρόπο να αποτρέψουν τους τουρίστες να περάσουν στα κατεχόμενα.

Ο αγώνας στο οδόφραγμα της ντροπής, κάθε Σαββατοκυρίακο, γίνεται ολοένα πιο έντονος και αποτελεσματικός.

Ολοι οι τουρίστες που επισκέφτηκαν σήμερα τον στίβο του αγώνα, επέστρεψαν πίσω με τις καλύτερες εντυπώσεις για τα άτομα που αγωνίζονται και φυλάσσουν τις Θερμοπύλες.


Ενας Ισραηλινός βρήκε σήμερα τραγικό θάνατο, έπειτα από πυρκαγιά που ξέσπασε σε δεξαμενή καυσίμων διυλιστηρίου πετρελαίου στο Ασντόντ, νότια του Τέλ Αβίβ.

Οι ομάδες διάσωσης της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Ισραήλ ανέσυραν το πτώμα του Ισραηλινού, ο οποίος κατά την ώρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς, εργαζόταν στη δεξαμενή κάνοντας δειγματοληψία για ποιοτικό έλεγχο.

Η πυρκαγιά βρίσκεται ακόμη εκτός ελέγχου.

Τα αίτια της έκρηξης παραμένουν ακόμη άγνωστα, εντούτοις αποκλείσθηκε επισήμως η περίπτωση βομβιστικής επίθεσης από Παλαιστινίους.


Ο κινέζος Πρόεδρος, Ζιανγκ Ζεμίν αποκάλυψε σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι η βίαιη καταστολή των φοιτητικών διαδηλώσεων το 1989 στην πλατεία Τιενανμέν, μπορεί να ήταν λάθος.

Ο Κινέζος Πρόεδρος απαντώντας σε ερώτηση για τα αιματηρά επεισόδια της πλατείας Τιενανμέν, τόνισε ότι αναμφίβολα μπορεί να έχουμε αδυναμίες ακόμα και να κάνουμε κάποια λάθη στην δουλειά μας, παρόλα αυτά προσπαθούμε συνεχώς να βελτιωνόμαστε.

Είναι η πρώτη φορά που κινέζος ηγέτης προβαίνει δημόσια σε ανάλογη δήλωση, σχετικά με τα γεγονότα της εποχής εκείνης.


Με δυο αγώνες ολοκληρώθηκε σήμερα η έκτη αγωνιστική του πρωταθλήματος πρώτης κατηγορίας στο ποδόσφαιρο.

Στη Λάρνακα η ΑΕΚ αναδείχθηκε ισόπαλη 2-2 με τον ΑΠΟΠ ενώ στο Δασάκι ο Εθνικός Αχνας κέρδισε την Αλκή με 3-0.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα υπάρχουν νεφώσεις που αναμένεται να δώσουν τοπικές βροχές και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από τα βορειοανατολικά ασθενείς μέχρι μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 11 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 14 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα συννεφιασμένος θα πέφτουν βροχές και θα σημειωθούν τοπικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοανατολικοί μέτριοι 4 έως 5 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 24 βαθμούς.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 25 βαθμοί και η πιο χαμηλή 11, στην Αμμοχώστο και τη Λάρνακα 25 με 15, στη Λεμεσό 25 με 16, στην Κερύνεια και την Πάφο 25 με 14, και τέλος στον Πρόδρομο 15 με 7.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 2 November 1997 - 16:27:17 UTC