Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-11-01

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Τουρκικών προκλήσεων συνέχεια, ενόψει των ελληνικών και τουρκικών ασκήσεων που διεξάγονται στο Αιγαίο.

Πριν από λίγο έξι ζεύγη τουρκικών μαχητικών ΕΦ-4, παραβίασαν τον Ελληνικό εναέριο χώρο Νοτιο-ανατολικά της Ρόδου, καθώς και τον εναέριο χώρο στην Λήμνο και την Κω.

Οπως μεταδίδει η Νέα Ελληνική Τηλεόραση, σημειώθηκαν οκτώ παραβιάσεις.

Σε όλες τις περιπτώσεις, τα Τουρκικά μαχητικά, αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από Ελληνικά ΕΦ-16 και Μιράζ 2000.

Εν τω μεταξύ, άρχισε σήμερα η Τουρκική Ασκηση, "Αποφασιστικότητα '97", η οποία θα εξελιχθεί στο τρίγωνο Κρήτης-Ρόδου-Κύπρου.

Στην άσκηση μετέχουν 4 Φρεγάτες, δύο πυραυλάκατοι, τρία υποβρύχια, ένα περιπολικό και ένα αποβατικό του ναυτικού, καθώς και 20 αεροσκάφη τύπου ΕΦ- 16 και 12 τύπου ΕΦ-4.

Στις 3 Νοεμβρίου, αρχίζει εξάλλου και η τουρκική άσκηση Ταύρος '97", η οποία θα πραγματοποιηθεί στα κατεχόμενα.

Οι τουρκικές ασκήσεις θα ολοκληρωθούν στις 8 Νοεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, η μεγάλης κλίμακας Εθνική Διακλαδική Ασκηση, "Παρμενίων 97", συνεχίζεται κανονικά στις περιοχές της Θράκης και του Ανατολικού Αιγαίου.


Επιθετικό γείτονα, χαρακτήρισε την Τουρκία, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κώστας Σημίτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εβδομαδιαία, γερμανική πολιτική επιθεώρηση "ΝΤΕΡ ΣΠΙΓΚΕΛ".

Ο Πρωθυπουργός Σημίτης τονίζει την αναγκαιότητα να ξεπεραστεί η αναχρονιστική, όπως αναφέρει, διαμάχη με την Τουρκία, διατυπώνοντας ως θεμελιακή θέση της ελληνικής κυβέρνησης την επιθυμία συνεργασίας, αλλά καταλογίζοντας ταυτόχρονα στην γείτονα, την άσκηση μίας επιθετικής πολιτικής, μη συμβατής με τα ευρωπαϊκά πρότυπα:

"H θέση μας είναι σαφής", δηλώνει ο Κώστας Σημίτης. "Επιθυμούμε συνεργασία. Γνωρίζουμε ότι μία στενή συνεργασία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας είναι εφικτή, και δεν επιθυμούμε να αποκλείσουμε την Αγκυρα από την Ενωση".

"Ωστόσο", προσθέτει, "κάθε χώρα, που επιθυμεί να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Ενωση, πρέπει να αποδέχεται την ευρωπαϊκή τάξη πραγμάτων και τις αντίστοιχες αρχές".

Εξάλλου, απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις του Πρωθυπουργού της Ελλάδος, αναφορικά με την επίλυση του Κυπριακού, δεδομένου ότι η Αγκυρα δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί μεταβολή της κατάστασης που έχει δημιουργήσει με τη διαίρεση του νησιού και την κατοχή της Βόρειας Κύπρου.


Αισιόδοξος για την πορεία λύσης του κυπριακού, παρουσιάστηκε ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Κόφι Ανάν στην Κύπρο, Γκουστάβ Φεϋσσέλ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αγγλόφωνη εφημερίδα, "Cyprus Mail".

Η άμμος συνεχίζει να γλυστρά στην κλεψύδρα, είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Φεϋσσέλ, προσθέτοντας, ότι αυτό μπορεί να μην είναι ορατό στην επιφάνεια, αλλά, υπογείως, οι εξελίξεις προχωρούν και πλησιάζει η καθοριστική στιγμή για το κυπριακό.

Ο Γκουστάβ Φεϋσσέλ ανέφερε ότι στο διάστημα μέχρι τις προεδρικές εκλογές οι ζυμώσεις συνεχίζονται, για να υποβοηθηθεί η επανέναρξη της διαδικασίας.

Πάντως, ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε έμμεσα τις δύο πλευρές, ότι δεν έχουν προβεί σε κινήσεις προόδου, γιατί, όπως είπε, δεν υπάρχουν, στο παρόν στάδιο, συνέπειες από την αποτυχία των συνομιλιών.

Ο Γκουστάβ Φεϊσσέλ, ανέφερε επίσης ότι ενδεχομένως αυτή την εβδομάδα να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς.


Ο υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές Γιώργος Ιακώβου χαρακτηρίζει δεδομένη την υποψηφιότητά του, ενώ δηλώνει ότι είναι ανοικτός για συνεργασίες.

Σε πρωινές δηλώσεις του και αποφεύγοντας να σχολιάσει τις εξελίξεις στον χώρο της συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, ο κύριος Ιακώβου περιορίστηκε να πει ότι παρακολουθεί την κατάσταση και θα προβεί στις κατάλληλες ενέργειες την κατάλληλη στιγμή.

Ακολούθως ο κύριος Ιακώβου, παρακάθησε σε διευρυμένη σύσκεψη του Κεντρικού Συμβουλίου της Ενωσης Κυπρίων Αγροτών, στην οποία έτυχε πανηγυρικής υποδοχής.


Εκλογές δεύτερου γύρου, χαρακτήρισε τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου του '98, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης, από την Πάφο, όπου βρίσκεται.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επανέλαβε την εκτίμηση ότι, εάν ο Σπύρος Κυπριανού και ενδεχομένως ο Πρόεδρος Κληρίδης εμμένουν στις υποψηφιότητες τους, θα επαναληφθεί το σκηνικό του 1993 και εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι θα καταστεί δυνατή και πάλιν η συνεργασία των δύο κομμάτων.

Ο κύριος Αναστασιάδης είπε ότι, παρά τα προβλήματα στην συνεργασία, δεν βλέπει να υπάρχει λόγος για αντιδικία, ενώ δεν θεωρεί, ότι η πρόσφατη δήλωση του Σπύρου Κυπριανού, με την οποία δεν αποκλείει την επιλογή τρίτου υποψηφίου ή την συνεργασία με την ΕΔΕΚ, αποκλείει την επανάληψη της συνςεργασίας ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ.


Η Αστυνομία θα συνεχίσει αποφασιστικά τις προσπάθειες πάταξης του λαθρεμπορίου όπλων, ναρκωτικών και ζώων από τα κατεχόμενα, μέχρι της πλήρους εξάλειψης της μάστιγας αυτής.

Στην κατηγορηματική αυτή δήλωση προέβη ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης, χαρακτηρίζοντας το λαθρεμπόριο ως έγκλημα.

Σε δηλώσεις του στην Πάφο, ο κύριος Κόσης ανέφερε, εξάλλου, ότι θα τερμαστισθεί η παραχώρηση αδειών λειτουργίας νέων καμπαρέ, ενώ παράλληλα, θα περιορισθεί ο αριθμός των καλλιτέχνιδων που εργάζονται σ' αυτά.

Και αυτό όπως είπε, επειδή ο τρόπος λειτουργίας των καμπαρέ δημιουργεί προβλήματα.

Ο κύριος Κόσης δήλωσε, ακόμη, ότι δυστυχώς εξακολουθεί να γίνεται λαθροθηρία μεγάλης κλίμακας, σε ορισμένες περιοχές.

Εν τω μεταξύ, όπως ανέφερε θα δοθούν άδειες για κυνήγι αγριο-γούρουνων για να αποφευχθεί ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών.


Αμετάκλητη είναι η Βαγδάτη στην απόφασή της να εκδιώξει από το Ιράκ, όλους τους αμερικανούς που υπηρετούν στην επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών, η οποία επιβλέπει τον αφοπλισμό της χώρας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αποφάσισε να εντείνει τις διπλωματικές πιέσεις για να πείσει τον πρόεδρο Σαντάμ Χουσεϊν να ανακαλέσει την απόφασή του.

Παράλληλα, Ρωσία και Γαλλία άσκησαν πιέσεις στο Ιράκ, για να επιτρέψει στους αμερικανούς εμπειρογνώμονες, να επανέλθουν στα καθήκοντά τους από τη Δευτέρα, αλλά τάχθηκαν κατά της μονομερούς δράσης ενάντια στην Βαγδάτη, ενδεχόμενο που έχει αφήσει ανοικτό η Ουάσιγκτον.


Στην Πορτογαλία, τριαντα-δύο τουλάχιστον άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλα αγνοούνται έπειτα από κατολίσθηση βράχων πάνω σε σπίτια στο χωριό Ριμπέρα Γκουέντε, στις νήσους Αζόρες.

Η κατολίσθηση προκλήθηκε από την πτώση καταρρακτωδών βροχών, λόγω της κακοκαιρίας που πλήττει εδώ και αρκετές ημέρες την περιοχή, η οποία επηρεάζεται από τον τυφώνα Ελ Νίνιο.


Συνεχίστηκε και σήμερα με απόλυτη επιτυχία, η εκστρατεία διαφώτισης των ξένων τουριστών στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, από μέλη του Παγκύπριου αντικατοχικού κινήματος και συγγενείς αγνοουμένων.

Στο έργο διαφώτισης συνέδραμαν σήμερα μαθητές από σχολεία της Λεμεσού και αντιπρωσωπεία της κοινότητας Πέρα Χωριού Νήσου.

Ελλαδίτες καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσαλλονίκης, που επισκέφθηκαν το πρωί τον χώρο της εκδήλωσης, εξέφρασαν τον συγκλονισμό τους για το συνεχιζόμενο δράμα των συγγενών των αγνοουμένων.

Η εκστρατεία διαφώτισης θα συνεχιστεί και αύριο.


Μαθητές των σχολείων Δημοτικής και Μέσης εκπαίδευσης Λευκωσίας, μέλη σωματείων και πολλοί εθελοντές, πραγματοποίησαν σήμερα εκστρατεία καθαριότητας στο Μακάρειο νοσοκομείο Λευκωσίας.

Η εκστρατεία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά φέτος και η ανταπόκριση του κοινού ήταν συγκινητική.

Οι εθελοντές καθάρισαν τον περίβολο του νοσοκομείου, καθώς και το εσωτερικό του κτιρίου, ενώ ευχάριστη νότα αποτέλεσε και η παρουσία της φιλαρμονικής της Αστυνομίας, που παιάνιζε καθόλη την διάρκεια της εκδήλωσης.

Παιδιά Δημοτικών σχολείων χάρισαν ακόμη βιβλία, για τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης του Μακάρειου νοσοκομείου.

Σύμφωνα με την Πρώτη Ιατρική Λειτουργό του νοσοκομείου Σταυρούλλα Δημητρίου, η εκστρατεία καθαριότητας, θα πραγματοποιείται το πρώτο Σάββατο του Νιόβρη κάθε χρόνο.


Φθινοπωρινή φιέστα, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά φέτος, στους πεζόδρομους της οδού Λήδρας, την οποία διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Καταστημαρχών.

Οι πεζόδρομοι της πρωτεύουσας, κατάμεστοι από κόσμο που έκανε τα ψώνια του, είχε την ευκαιρία να αντικρύσει ένα διαφορετικό θέαμα.

Χειροτέχνες, επιδόθηκαν με ζήλο επιδεικνύοντας την μαεστρία τους στις παραδοσιακές μας τέχνες.

Στην φιέστα, προσφέρθηκαν επίσης δωρεάν άφθονα παραδοσιακά γλυκά, όπως παλουζές και λοκουμάδες.

Εντυπωσιακή ήταν και η παλιά λατέρνα που σκόρπιζε παντού τις γλυκές της μελωδίες.


Με τέσσερις συναντήσεις άρχισε σήμερα η Εκτη αγωνιστική του Παγκύπριου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος πρώτης Κατηγορίας.

Τα αποτελέσματα είναι:

ΑΝΟΡΘΩΣΗ-ΑΕΛ: 5-1

ΑΠΟΛΛΩΝ-ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΣΙΑΣ: 4-0

ΟΜΟΝΟΙΑ-ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ: 6-1

και

ΕΥΑΓΟΡΑΣ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ: 2-2

Η έκτη αγωνιστική συνεχίζεται επίσης απόψε με τον αγώνα της Ενωσης Νέων Παραλιμνίου με το ΑΠΟΕΛ, που αρχίζει στις 7.00


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα σχηματίζονται λίγες παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 12 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 15 στα παράλια.

Αύριο θα σχηματίζονται κατά διαστήματα νεφώσεις και τις απογευματινές ώρες αναμένεται να πέσουν λίγες τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα είνα αρχικά βορειοανατολικοί και αργότερα νοτιοανατολικοί μέτριοι μέχρι δυνατοί, 4 έως 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και η θερμοκρασία θα φτάσει στους 25 περίπου βαθμούς.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 25 βαθμοί και η πιο χαμηλή 12, στην Αμμοχώστο και τη Λάρνακα 25 με 15, στη Λεμεσό 25 με 16, στην Κερύνεια και την Πάφο 25 με 15, και τέλος στον Πρόδρομο 15 με 8.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 1 November 1997 - 16:30:11 UTC