Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-10-28

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ο κυπριακός ελληνισμός τίμησε για μια ακόμα φορά, το ηρωϊκό έπος του 1940.

Οι εορτασμοί κορυφώθηκαν σήμερα με πανηγυρική δοξολογία που εψάλη στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, και παρουσία του προεδρεύοντος της Δημοκρατίας, του Πρέσβη της Ελλάδος στη Λευκωσία, και των πολιτικών, πολιτειακών, στρατιωτικών και άλλων αρχών και επισήμων.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης.

Ο κυπριακός λαός, τόνισε ο κύριος Κόσης, με την συμπαράταξη της Ελλάδος και εμπνεόμενος από τα διδάγματα του έπους του σαράντα θα βαδίσει με πίστη και υψηλό φρόνημα για τη δικαίωση.


Ακολούθως, ο Προεδρέων της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δέχθηκαν τον χαιρετισμό παρέλασης παλαιών πολεμιστών και σπουδαστών όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.

Αναφερόμενος στο μήνυμα της Εθνικής Επετείου, ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού, τόνισε ότι η σημερινή επέτειος αποτελεί ημέρα κατά την οποία το Εθνος τιμά όχι μόνο τους ήρωες του έπους του 40, αλλά όλους τους ήρωες του.

Είναι, πρόσθεσε, μια από τις ημέρες σταθμούς στην Ελληνική ιστορία, που αναδεικνύει και υπογραμμίζει τα υψηλά ιδανικά στα οποία είναι αφοσιωμένος ο Ελληνισμός.

Εξάλλου, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, τόνισε την ανάγκη ο Κυπριακός Ελληνισμός να προτάξει το ΟΧΙ, αυτή την φορά στις υποδείξεις των ξένων να αποδεχθεί λύση που θα διχοτομεί την Κύπρο, κατά έμμεσο ή άμεσο τρόπο.

Ο Μακαριώτατος επεσήμανε ότι ο Ελληνισμός ουδέποτε υποτάχθηκε, αλλά πάντοτε ήταν αναγκασμένος να πολεμήσει και να αγωνισθεί για την ελευθερία του, προσθέτοντας πως μαρτυρία τούτου είναι και η σημερινή επέτειος.

Επίσης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννος Κρανιδιώτης, στο δικό του μήνυμα τόνισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη για υπεράσπιση των δικαιωμάτων του Ελληνισμού και ιδιαίτερα της Κύπρου.

Στους εορτασμούς για την εθνική επέτειο συμμετείχαν κι όλες οι άλλες ελεύθερες πόλεις της Κύπρου.


Η Ελλάδα τίμησε σήμερα το ένδοξο έπος του 1940, το έπος των απλών Ελλήνων, οι οποίοι δίδαξαν την ανθρωπότητα πώς να αγωνίζεται για την ελευθερία.

Επίκεντρο των εκδηλώσεων ήταν η συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποιήθηκε μεγάλη στρατιωτική παρέλαση.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ενώπιον του οποίου παρήλασαν τα στρατιωτικά τμήματα, τόνισε την ανάγκη οι νεότερες γενιές να πληροφορηθούν όλα όσα αφορούν την εποποιϊα του 1940.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, Ακης Τσοχατζόπουλος, δήλωσε ότι οι 'Ενοπλες Δυνάμεις, με την σημερινή επιβλητική παρέλαση έστειλαν προς τον Ελληνικό λαό, μήνυμα σιγουριάς, σταθερότητας και ηρεμίας.

Εξάλλου στην Αθήνα, πλήθος κόσμου παρακολούθησε την μαθητική παρέλαση, η οποία πρώτη φορά φέτος, έγινε την ημέρα της εθνικής μας εορτής.

Τον χαιρετισμό της παρέλασης δέχθηκαν ο Υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης και ο Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβρααμόπουλος.

Νωρίς το πρωί, εψάλη δοξολογία στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ.


Αφήνοντας να νοηθεί ότι εξυπηρετούνται σκοπιμότητες, μέσα από την επιστολή του Γενικού Γραμματέα για απευθείας συνομιλίες τον ερχόμενο Μάρτιο, ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, δήλωσε ότι ο ίδιος ανέμενε την κίνηση αυτή πρό των εκλογών.

Τις επόμενες ημέρες, ανέφερε, θα μελετήσει την επιστολή του Γενικού Γραμματέα και όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιστρέψει την Κύπρο θα τη συζητήσει με τον ίδιο.

Επίσης, ο κύριος Κυπριανού υπέδειξε ότι δεν πρέπει να συρθούμε σε μια διαδικασία για χάρην της διαδικασίας, αλλά θα πρέπει προηγουμένως να υπάρξει μετακίνηση από τις τουρκικές θέσεις.

Για το εάν θα πρέπει από τώρα να αναληφθεί οποιαδήποτε δέσμευση προς τον Γενικό Γραμματέα, ο κύριος Κυπριανού δήλωσε ότι με το θέμα θα πρέπει να ασχοληθεί το Εθνικό Συμβούλιο.


Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννος Κρανιδιώτης, σχολιάζοντας την επιστολή του Γενικού Γραμματέα, σημείωσε ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά είναι ανοικτή και πρόθυμη να ανταποκριθεί στην επιθυμία των Ηνωμένων Εθνών.

Για να μπορούν όμως, πρόσθεσε, να πετύχουν οι οποιεσδήποτε συνομιλίες χρειάζεται προηγουμένως να υπάρξει η αντίστοιχη βούληση και από την Τουρκική πλευρά.

Σχολιάζοντας τη συνάντηση που θα έχει στην Κρήτη στις αρχές Νοεμβρίου ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σιμήτης, με τον Τούρκο ομόλογό του Μέσουτ Γιλμάζ, ο κύριος Κρανιδιώτης σημείωσε ότι δεν πρέπει να αναμένεται κάτι το σημαντικό, και χαρακτήρισε τη συνάντηση, ως συνάντηση ρουτίνας.

Οι Ελληνικές θέσεις, πρόσθεσε ο κύριος Κρανιδιώτης, είναι δεδομένες και οι Τουρκία θα πρέπει να συμμορφωθεί με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.


Στην εκτίμηση ότι απέχουμε ένα βήμα από την εξαγγελία της υποψηφιότητας Κληρίδη, προέβη ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση μίλησε για γεγονότα τα οποία ομιλούν αφεαυτών.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επανέλαβε επίσης την εκτίμησή του για σύναψη συμμαχιών στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας επιμένει ότι για το κόμμα του δεν υπάρχει τρίτη υποψηφιότητα κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο Γιώργος Ιακώβου.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού υπογράμμισε τον ρυθμιστικό ρόλο του κόμματός του στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, ενώ από την πλευρά του ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου μίλησε για εκπλήξεις.


Αμφότερες οι πλευρές ήταν προκλητικές, διαπιστώνει ο Aμερικανός προεδρικός απεσταλμένος Ρίτσιαρτ Χόλμπρουκ, αναφερόμενος στα στρατιωτικά γεγονότα των περασμένων ημερών, στην Κύπρο και στο Αιγαίο.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης, προβαίνοντας σε δηλώσεις πριν από το γεύμα που παρέθεσε στον Ραούφ Ντενκτάς στην Νέα Υόρκη, χαρακτήρισε τις στρατιωτικές ενέργειες των δύο πλευρών, ως απογοητευτικές.

Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι σημαντικοί σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών, σε μια σημαντική περιοχή, είπε ο Ρίτσιαρτ Χόλμπρουκ και οι ενέργειες που έλαβαν χώραν, δεν αρμόζουν σε δύο γειτονικά μέλη του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του, ο Ραούφ Ντενκτάς επανέλαβε τους απαράδεκτους ισχυρισμούς του, αναφορικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, την οποία παρομοίασε με κορίτσι που το έχουν ερωτευθεί δύο άνδρες.

"Περιμένω", είπε ο κατοχικός ηγέτης, "κατανόηση από τον κόσμο και να μελετήσει", όπως είπε, "το δίκαιο των δύο ερωτευμένων".


Δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Αστυνομία να παραδώσει στις κατοχικές αρχές τους δύο Τούρκους λαθρέμπορους.

Στη διαβεβαίωση αυτή προέβη ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης, σχολιάζοντας δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού τύπου, τα οποία κάνουν αναφορά για κλείσιμο του Οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας, ως αντίποινο για τη σύλληψη των δύο λαθρεμπόρων.

Ο κύριος Κόσης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι συλληφθέντες δεν ήρθαν με κλάδο ελαίας στις ελεύθερες περιοχές, αλλά με όπλα, γι' αυτό και η Αστυνομία τους συνέλαβε.

Παράλληλα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, διαβεβαίωσε ότι οι Αρχές Ασφαλείας της Δημοκρατίας προβαίνουν στην αξιολόγηση όλων των πληροφοριών που φθάνουν κοντά τους σχετικά με το λαθρεμπόριο.


Τραγικό θάνατο βρήκε τις πρώτες πρωινές ώρες, ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου, πενηντα-δύο ετών, από την Κακοπετριά, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε παρεξέκλινε της πορείας του και έπεσε σε γκρεμό.

Συγκεκριμένα, σε σημείο του δρόμου Λεμεσού - Πλατρών, λίγο μετά τον αστυνομικό σταθμό της Λάνιας, το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Χριστοδούλου κατέπεσε σε γκρεμό, βάθους εκατόν μέτρων.

Ο άτυχος Χριστοδούλου βρήκε το θάνατο, αφού εκσφενδονίστηκε και καταπλακώθηκε από το πίσω μέρος του αυτοκινήτου του.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία χρειάστηκε δύο περίπου ώρες, για να απεγκλωβίσει και να ανασύρει τον Χριστοδούλου.

Η αστυνομία διερευνά τα αίτια του δυστυχήματος, ενώ παράλληλα, παρακαλεί οποιονδήποτε γνωρίζει κάτι για το δυστύχημα, να επικοινωνήσει με τον αστυνομικό σταθμό Λεμεσού.


Το πτώμα που εκβράσθηκε το περασμένο Σάββατο στη θαλάσσια περιοχή Δεκέλειας, ανήκει στον Χριστάκη Ξενοφώντος, τα ίνχη του οποίου χάθηκαν πριν δέκα ημέρες, όταν πήγε για ψάρεμα, ανοικτά του Μενεού.

Η αναγνώριση του πτώματος έγινε από τη σύζυγο του άτυχου ερασιτέχνη ψαρά, από τα ρούχα και τα χρυσαφικά που φορούσε πριν την εξαφάνισή του.

Επιστημονική αναγνώριση του πτώματος θα διενεργηθεί από το Κέντρο Γενετικής, μετά από λήψη δειγμάτων για εξετάσεις Ντι-Εν-Εϊ, από τον πατέρα και τον αδελφό του Ξενοφώντος.


Στην κατώτατη τιμή τους έκλεισαν σήμερα οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο του Χόνγκ Κόνγκ, με τον δείκτη Χανγκ Σενγκ να έχει υποστεί σοβαρότατες απώλειες, συμπαρασύροντας στην πτώση του, και τις τιμές των Χρηματιστηρίων σε ολόκληρη την Ασία, καθ'όλη τη διάρκεια των συναλλαγών.

Η πτώση των τιμών ακολούθησε τη δραματική απώλεια που σημείωσαν χθες οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Στην πτώση της Wall Street αντέδρασαν ο δείκτης Νικέϊ του Χρηματιστηρίου στο Τόκιο, υποχωρώντας σε τιμή που δεν είχε φθάσει ποτέ στην ιστορία του.

Στο Χρηματιστήριο της Σιγκαπούρης, οι τιμές των μετοχών σημείωσαν πτώσεις, οι οποίες επηρεάζονται έντονα από τις μεγάλες διακυμάνσεις των Χρηματαγορών των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Οι τιμές εξάλλου στα Χρηματιστήρια του Σίδνεϋ στην Αυστραλία και του 'Οκλαντ στη Νέα Ζηλανδία, παρουσιάζουν επίσης μεγάλη πτώση.

Εκπρόσωπος πάντως της αρμόδιας Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε ότι οι αγορές του συναλλάγματος στην Ευρώπη, χαρακτηρίζονται μέχρι στιγμής, από σταθεροποιητικές τάσεις.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς, 2 έως 3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι κυρίως αίθριος. Λίγες τοπικές νεφώσεις που θα αναπτυχθούν γύρω στο μεσημέρι, δυνατό να δώσουν λίγες βροχές, ιδιαίτερα στα ορεινά και το εσωτερικό.

Οι άνεμοι το πρωί θα είναι ευμετάβλητοι ασθενείς 2 έως 3 Μποφόρ και σταδιακά θα τραπούν σε νοτιοδυτικούς ως βορειοδυτικούς μέτριους 3 ως 4 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 25 βαθμούς.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 25 βαθμοί και η πιο χαμηλή 13, στην Αμμοχώστο και τη Λάρνακα 23 με 15, στη Λεμεσό 27 με 17, στην Κερύνεια και την Πάφο 23 με 12, και τέλος στον Πρόδρομο 18 με 8.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 28 October 1997 - 15:27:16 UTC