Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-10-27

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Στην έναρξη αδιάκοπων συνομιλιών αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Φεβρουαρίου, στοχεύουν τα Ηνωμένα 'Εθνη.

Σχετική αναφορά γίνεται σε επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν.

Στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο Κόφι Ανάν αναφέρει ότι στα μέσα Νοεμβρίου, ο ειδικός Σύμβουλος του, Ντιέγκο Κόρντοβεζ θα επισκεφθεί την Κύπρο, προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσο οι δύο πλευρές, είναι διατεθειμένες να προσέλθουν σε αδιάκοπες συνομιλίες για το Κυπριακό.


Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του Κόφι Ανάν στο Κυπριακό, Γούσταβ Φεϋσέλ, επιστρέφοντας το απόγευμα στην Κύπρο, ανέφερε ότι ο Γενικός Γραμματέας απέστειλε παρόμοιες επιστολές στον Ραούφ Ντενκτάς και στις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο κύριος Φεϋσέλ ανέφερε ακόμη ότι μετά την επιστροφή του Ραούφ Ντενκτάς από τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα αρχίσει επαφές με στόχο την πραγματοποίηση νέας συνάντησης Κληρίδη-Ντενκτάς, για συζήτηση θεμάτων ασφάλειας.


Στις προεδρικές εκλογές αναφέρθηκε σήμερα από το Εδιμβούργο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληριδης, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζεται το σκηνικό.

Σε δηλώσεις, ο Πρόεδρος Κληρίδης επανέλαβε ότι θα ανακοινώσει τις προθέσεις του στο διάστημα μεταξύ 15 και 20 Νοεμβρίου.

Σημείωσε ωστόσο, ότι πληρούνται οι δύο από τις τρείς προϋποθέσεις που έθεσε προκειμένου να επαναδιεκδικήσει τις εκλογές.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις σχετικά με την κατάσταση της υγείας του και την δημοτικότητά του, και ότι εκκρεμεί η προϋπόθεση για την πορεία του Κυπριακού.

Τέλος σχολιάζοντας την δήλωση Μαρκίδη για τις προεδρικές εκλογές, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι ο ίδιος δεν είναι μεταξύ των ατόμων που εισηγήθηκαν στον κύριο Μαρκίδη, να διεκδικήσει τις εκλογές.


Στις τέσσερεις Νοεμβρίου θα συγκληθεί τελικά η Κεντρική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος, για να αποφανθεί το τι μέλλει γενέσθαι, αναφορικά με την συνεργασία με τον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Η ημερομηνία ορίστηκε σε σημερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος, το οποίο αποφάσισε, επίσης, την ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους του ΔΗΚΟ, σε ότι αφορά τις προεδρικές εκλογές.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, Ανδρέας Κωνσταντίνου, κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για τον χρόνο αποχώρησης των Υπουργών του ΔΗΚΟ, από την κυβέρνηση Κληρίδη, παρέπεμψε στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.


Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξέδωσε διατάγματα οκταήμερης κράτησης τεσσάρων Ελληνοκυπρίων σχετικά με το λαθρεμπόριο ζώων από τα κατεχόμενα.

Πρόκειται για τους Σωτήρη Χαραλάμπους, 45 ετών, σιδηρουργό, από τα Λύμπια, Παναγιώτη Χριστοδούλου, 30 ετών, βοσκό, από το Δάλι, Ανδρέα Δημητριάδη, 55 ετών, κτηνοτρόφο, από το Δάλι και Αβραάμ Ολυμπίου Μουζούρη, κτηνοτρόφο, 63 ετών από τα Λύμπια.

Καταθέτοντας στο δικαστήριο ο υπαστυνόμος Ανδρέας Ναούμ, του ΤΑΕ Αρχηγείου, αποκάλυψε ότι, σύμφωνα με μαρτυρία, το λαθρεμπόριο γινόταν από το 1993 μέχρι σήμερα.

Κατά την περίοδο αυτή, όπως είπε, οι ύποπτοι ύστερα από λαθραίες συναλλαγές στη νεκρή ζώνη, αγόραζαν από τα κατεχόμενα ζώα και τα μετέφεραν στις ελεύθερες περιοχές.

Ειδικότερα ο υπαστυνόμος Ναούμ αποκάλυψε για τον Ανδρέα Δημητριάδη, ότι κατά την περίοδο 1993-97, αγόρασε και μετέφερε περίπου 750 ζώα στις ελεύθερες περιοχές.

Ανέφερε επίσης ότι τα αδικήματα για τα οποία συνελήφθησαν οι ύποπτοι, αγγίζουν τα όρια της προδοσίας.

Ο δικηγόρος των υπόπτων Σπύρος Ευσταθίου, ισχυρίσθηκε ότι πρόκειται για επιχείρηση εντυπωσιασμού από πλευράς Αστυνομίας.

Εξάλλου, ο ύποπτος Ανδρέας Δημητριάδης μίλησε για νέα υπόθεση Ερκάν Εϊμέζ, εννοώντας τον Τούρκο αρχιλαθρέμπορο, ο οποίος αφέθη ελεύθερος.


Συνεχίσθηκε σήμερα στη δίκη των αδελφών Αεροπόρου, η αντεξέταση του Τάσου Σιμιλλίδη από τον δικηγόρο των κατηγορουμένων Ευστάθιο Ευσταθίου.

Ο Σιμιλλίδης συνέχισε τις αποκαλύψεις του σχετικά με το φόνο του Πανίκου Μιχαήλ και των δύο παιδιών του πριν από δέκα χρόνια.

Ειδικότερα, επανέλαβε τους ισχυρισμούς του περί αναμείξεως των αδελφών Αεροπόρου στο έγκλημα, και εξέφρασε την άποψη ότι ο Παναγιώτης Καυκαρής, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας φυλάκισης για τον τριπλό φόνο, φοβήθηκε να μιλήσει εναντίον των κατηγορουμένων και γι'αυτό οι αδελφοί Αεροπόρου δεν βρίσκονται στη φυλακή.

Ο Σιμιλλίδης ισχυρίσθηκε ακόμη, ότι οι κατηγορούμενοι διέπραξαν και άλλα εγκλήματα.

Ο κύριος Ευσταθίου αντέδρασε λέγοντας ότι αυτά είναι διαδόσεις και άδικα.

Ο συνήγορος επανέλαβε δε, τη θέση του για ψευδείς καταθέσεις του Τάσου Σιμιλλίδη και υποστήριξε ότι ο μάρτυρας ενοχοποίησε τους αδελφούς Αεροπόρου μετά την εξασφάλιση ανταλλαγμάτων από την αστυνομία.

Η αντεξέταση Σιμιλλίδη θα συνεχισθεί την ερχόμενη Πέμπτη.


Με την ευκαιρία της μεταφοράς της τιμίας κάρας του Αγίου Νικολάου του Πλανά στην Κύπρο, ο Μητροπολίτης Πάρου και Νάξου Αμβρόσιος, επισκέφθηκε το πρωϊ τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, στον οποίο εξέφρασε την ελπίδα και την πίστη του Ελληνικού Εθνους για την ελευθερία της Κύπρου.

Επίσκεψη στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο πραγματοποίησε και ο Βουλευτής Κορυτσάς Χρίστος Γκότσης, στον οποίο ο Μακαριώτατος έδωσε οικονομική ενίσχυση, προκειμένου να χτιστεί στην πλατεία της Κορυτσάς, ένας μεγάλος Σταυρός.

Επίσης τον Μακαριώτατο, επισκέφθηκαν το Σωματείο Εφέδρων Αξιωματικών του Νομού Εύρου και ομάδα Ρώσων ιερέων.


Με ενδοσχολικούς εορτασμούς τιμήθηκε σήμερα η επέτειος της εικοστής-ογδόης Οκτωβρίου.

Αύριο το πρωϊ, θα τελεστεί Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

Στη δοξολογία θα παραστεί εξάλλου ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Σπύρος Κυπριανού.

Ακολούθως θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη μαθητική παρέλαση, η οποία θα περάσει μπροστά από το οίκημα της Ελληνικής Πρεσβείας.

Εν τω μεταξύ, Κόμματα, Οργανώσεις και Σωματεία, εξέδωσαν μηνύματα με την ευκαιρία της επετείου της εικοστής ογδόης Οκτωβρίου.

Εξάλλου, το Ιδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Τρίτου, διοργανώνει απόψε στις επτά και τριάντα, εκδήλωση για την Εθνική Επέτειο, με κύριο Ομιλητή, τον Πρέσβη της Ελλάδος, Κυριάκο Ροδουσάκη.


Σφοδρή χαλαζοθύελλα έπληξε σήμερα το μεσημέρι την περιφέρεια Λάρνακας, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δρόμοι και να πέσουν δένδρα, χωρίς ευτυχώς θύματα.

Η κακοκαιρία ήταν ιδιαίτερα έντονη στον συνοικισμό Κόκκινες και την Αραδίππου, ενώ πλημμύρισαν αρκετοί χώροι στο δρόμο Λάρνακας-Δεκέλειας.

Στις Κόκκινες κατέπεσαν εξάλλου δύο δένδρα σε αυλές δύο σπιτιών, προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές.

Στην Αραδίππου τα νέρα της βροχής προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε αποθήκη φυτικού σπόρου.


Την άμεση πρόσληψη τουλάχιστον ογδονταοκτώ μόνιμων υπαλλήλων στην Υπηρεσία Πολιτικής 'Αμυνας, ζήτησε ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης, κατά την παρουσίαση των προυπολογισμών του υπουργείου του, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα, ύστερα από ερώτηση του βουλευτή Τάσσου Παπαδόπουλου, ο Υπουργός Εσωτερικών παραδέχθηκε ότι αυτή την στιγμή η Πολιτική 'Αμυνα δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε δύσκολη κατάσταση παρουσιαστεί, και αυτό οφείλεται, εν μέρει, όπως είπε, στην μη επαρκή στελέχωση της Υπηρεσίας.


Σειρά μέτρων που θα απαμβλύνουν τα οικονομικά προβλήματα των κοινοτήτων και θα βοηθήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξή τους, εξήγγειλε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ύστερα από συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της 'Ενωσης Κοινοτήτων.

Σύμφωνα με τον κύριο Χριστοδούλου, η κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει τη συνεισφορά, μεγάλου αριθμού κοινοτήτων, στην εκτέλεση αναπτυξιακών έργων.

Ανάμεσα στα μέτρα ανακούφισης και στήριξης των κοινοτήτων, είναι εξάλλου η διαγραφή όλων των προπολεμικών χρεών, η επιστροφή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας για τα έργα ανάπτυξης και η αύξηση της συνεισφοράς της κυβέρνησης στα έξοδα για οδικό φωτισμό.

Η εφαρμογή των μέτρων θα βοηθήσει στην εξοικονόμιση από τις κοινότητες, ποσού τεσσάρων εκατομμυρίων τριακοσίων χιλιάδων λιρών.


Ο Επίτροπος Διοικήσεως Νίκος Χαραλάμπους, με πρόταση Νόμου που κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Αξιών της Βουλής, ζητεί όπως του παραχωρηθεί η εξουσία να ενεργεί ως ποινικός ανακριτής, σε περίπτωση εξέτασης παραπόνων πολιτών, που αφορούν κακοποίηση τους από μέλη της Αστυνομίας.

Την εισήγηση του Επιτρόπου Διοικήσεως συμμερίζεται και ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε ότι με τον τρόπο αυτό θα εξοικονομηθεί και χρόνος και χρήμα.

Ωστόσο, από την πλευρά του το Υπουργείο Δικαιοσύνης διαφωνεί με αυτή την πρόταση, προβάλλοντας το δικαιολογητικό πως οι αρμοδιότητες του Επιτρόπου Διοικήσεως, δεν μπορούν να συνάδουν με τις αρμοδιότητες ενός ποινικού ανακριτή.


Το Ισραήλ άφησε ελεύθερους σήμερα εικοσι-έξι Παλαιστίνιους κρατούμενους, υλοποιώντας τη συμφωνία ειρήνης που επιτεύχθηκε με την Ιορδανία, έπειτα από την απόπειρα δολοφονίας του ηγέτη της ΧΑΜΑΣ Χαλέντ Μεσάλ, στο Αμμάν, από Ισραηλινούς πράκτορες.

'Εντεκα Παλιαστίνιοι κρατούμενοι μεταφέρθηκαν σε στρατιωτική βάση, κοντά στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης και παραδόθηκαν στην Παλαιστινιακή Αρχή, ενώ άλλοι δεκατρείς μεταφέρθηκαν στην αυτόνομη περιοχή της Δυτικής Οχθης, Τζιενίν.

Εν τω μεταξύ, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αράφατ συναντήθηκε σήμερα, στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης με τον Ρώσο Υπουργό των Εξωτερικών Γεβγκένι Πριμακώφ, ο οποίος πραγματοποιεί τις τελευτείες ημέρες περιοδεία στη Μέση Ανατολή και συζητεί με τους εμπλεκομένους, το ρόλο της Ρωσίας στην ειρηνευτική διαδικασία.


Και να ολοκληρωσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με τοπικές αραιές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 13 βαθμούς στο εσωτερικό και δυτικά παράλια και γύρω στους 15 βαθμούς στα νότια παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, αλλά κατά διαστήματα θα σχηματίζονται τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι το πρωί θα είναι μεταβλητοί ασθενείς, 2 ως 3 μποφόρ και το απόγευμα νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς ως μέτριοι, 3 ως 4 μποφόρ.

Η Θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 26 βαθμούς στο εσωτερικό και στα νότια παράλια και γύρω στους 24 βαθμούς στα δυτικά παράλια.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 24 βαθμοί και η πιο χαμηλή 14, στην Αμμοχώστο και τη Λάρνακα 26 με 17, στη Λεμεσό 26 με 17, στην Κερύνεια και την Πάφο 23 με 14, και τέλος στον Πρόδρομο 14 με 10.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 27 October 1997 - 20:27:19 UTC