Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-10-25

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Πτώμα αγνώστου ανδρός ανεβρέθει στις δέκα το πρωί στην θαλάσσια περιοχή των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας, μπροστά απο το κέντρο "Σίζακ".

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο ιατρικό κέντρο Δεκέλειας.

Εκεί μετέβησαν αμέσως συγγενείς του Χριστάκη Ξενοφώντος 35 ετών, από την Δρομολαξιά, ο οποίος χάθηκε πριν από μία περίπου εβδομάδα, στην θαλάσσια περιοχή ανοικτά του Μενεού, όπου είχε μεταβεί για ψάρεμα με τη βάρκα του.

Ο ιατροδικαστής Παναγιώτης Σταυριανός ο οποίος μετέβη στη θαλάσσια περιοχή και διενέργησε αυτοψία, δήλωσε ότι το πτώμα βρίσκεται σε κατάσταση αποσύνθεσης και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αναγνωριστεί.

Η ταυτότητα του νεκρού θα αποδειχθεί με την μέθοδο του DNA, που θα γίνει στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής.

Η νενομισμένη νεκροψία αναμένεται να διενεργηθεί την ερχόμενη Δευτέρα.


Θετικό προβληματισμό προκάλεσε σε ποικίλους πολιτικούς και κομματικούς κύκλους, η χθεσινή δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα, Αλέκου Μαρκίδη, με αφορμή εισηγήσεις προς αυτόν για να κατέλθει ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, και η οποία δήλωση του ερμηνεύτηκε ότι στην ουσία, αποτελεί εξαγγελία υποψηφιότητας.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης από το Εδιμβούργο όπου βρίσκεται για τη διάσκεψη της Κοινοπολιτείας, είπε ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει τη δήλωση Μαρκίδη, προσθέτοντας ότι ήταν ενήμερος του γεγονότος ότι φίλοι του κυρίου Μαρκίδη, τον παροτρύνουν να κατέλθει ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές.

Ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Ουράνιος Ιωαννίδης, σχολιάζοντας σήμερα τη δήλωση Μαρκίδη, ανέφερε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας δηλώνει παρών στις προεδρικές εκλογές, ενώ εξήρε παράλληλα την όλη προσφορά του κυρίου Μαρκίδη.

Ο κύριος Ιωαννίδης είπε ωστόσο ότι σήμερα ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχει υποψήφιο πρόεδρο, τον Γλαύκο Κληρίδη.

Από πλευράς του ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος με σημερινές δηλώσεις του, απέφυγε να σχολιάσει τη δήλωση Μαρκίδη και επανέλαβε την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι δηλαδή, το σκηνικό στις προεδρικές εκλογές θα ξεκαθαρίσει μετά την επιστροφή του στην Κύπρο.

Ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας απέφυγε να προσθέσει ο,τιδήποτε στη χθεσινή δήλωση του για το θέμα των Προεδρικών.


Τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου συζήτησε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, σε κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλέρ.

Εξάλλου ο Πρόεδρος Κληρίδης αναμένεται να εγείρει στην απογευματινή συνεδρία της Συνόδου Κορυφής της Κοινοπολιτείας στο Εδιμβούργο, τα θέματα της ασφάλειας, των αγνοουμένων και των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου.


Ο ειδικός αντιπρόσωπος της Βρεττανίας στο Κυπριακό Ντέηβιντ Χάνεϊ

θα επανα-δραστηριοποιηθεί στο Κυπριακό αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές, του προσεχούς Φεβρουαρίου.

Σε σχετική δήλωση προέβη ο ίδιος ο Ντέηβιτ Χάνεϊ μιλώντας ύστερα από συνάντηση που είχε στο Λονδίνο, με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος Γιάννο Κρανιδιώτη.

Εξάλλου ο κύριος Κρανιδιώτης είχε συνάντηση και με τον Βρετανό ομόλογο του Ντάγκλας Χέντερσον.

Σε δηλώσεις του ο κύριος Κρανιδιώτης σημείωσε ότι η Βρετανία υποστηρίζει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και θεωρεί δυνατή την ένταξη της στην Ευρωπαική 'Ενωση και χωρίς την λύση του Κυπριακού.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν την Ελλάδα και την Τουρκία, να διασφαλίσουν ότι οι στρατιωτικές τους δυνάμεις θα δρουν με αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα.

Σε δήλωση του ο εκτελών χρέη εκπροσώπου του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Λι Μακλίνι, ανέφερε ότι τα πρόσφατα γεγονότα στη περιοχή, υποδεικνύουν την αναγκαιότητα και την σημασία της προσπάθειας του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα, να δημιουργήσει τις διαδικασίες για μείωση της έντασης και των παρεξηγήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.


Με τη συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος Θεόδωρου Πάγκαλου άρχισε στη πόλη Μοντόρφ του Λουξεμβούργου, το άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαικής 'Ενωσης.

Στόχος της σημερινής άτυπης συνόδου, είναι η εξεύρεση ενός συμβιβαστικού πλαισίου, ώστε να καταστεί εφικτή μέχρι το Συμβούλιο Κορυφής του Δεκεμβρίου, η έναρξη της διαδικασίας διεύρυνσης της Κοινότητας.


Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού ανανέωσε σήμερα για άλλες έξι ημέρες το διάταγμα κράτησης του Μιχάλη Πανή από το Κοιλάνι, ο οποίος κρατείται ως ύποπτος για το φόνο του συγχωριανού του Ματθαίου Χριστοφή.

Ο εξεταστής της υπόθεσης, υπαστυνόμος Ανδρέας Καρυόλαιμος ανέφερε ότι εξασφαλίστηκε μαρτυρία, σύμφωνα με την οποία, ο ύποπτος, θεάθηκε να απομακρύνεται από τη σκηνή, λίγο μετά τη διάπραξη του εγκλήματος.

Ο κύριος Καρυόλαιμος ανέφερε ακόμη ότι αναμένονται τα αποτελέσματα των επιστημονικών εξετάσεων των τεκμηρίων.


Οι αρχές ασφαλείας επικεντρώνουν τώρα την προσοχή τους στην εξυχνίαση άλλων εγκλημάτων, που διαπράχθηκαν στο παρελθόν.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κληθείς να σχολιάσει στοιχεία που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια της δίκης των αδελφών Αεροπόρου και σχετίζονται με ανεξυχνίαστα εγκλήματα, ανέφερε ότι κανένα από αυτά τα εγκλήματα δεν θεωρείται κλειστό, και αν υπάρξουν οποιαδήποτε στοιχεία, τότε θα εξεταστούν.

Εξάλλου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Κόσης, αναφερόμενος στη σύλληψη των δύο Τούρκων λαθρεμπόρων, δήλωσε ότι επιβεβαιώνονται και εμπράκτως οι πληροφορίες ότι γίνεται λαθρεμπόριο όπλων, ναρκωτικών και ζώων, στη νεκρή ζώνη.


Δύο πολύνεκρα δυστυχήματα σημειώθηκαν τα ξημερώματα, με τον ίδιο σχεδόν τρόπο, στην Τουρκία και την Αφρική.

Το πρώτο δυστύχημα συνέβη στην 'Αγκυρα, όταν από τη σύγκρουση λεωφορείου με βυτιοφόρο, σε κύριο αυτοκινητόδρομο, σαραντα-τρία άτομα βρήκαν το θάνατο.

Σύμφωνα με το Τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, οι 43 επιβαίνοντες του λεωφορείου απανθρακώθηκαν, λόγω της πυρκαγιάς που επακολούθησε της μοιραίας σύγκρουσης των δύο οχημάτων.

Το δεύτερο δυστύχημα συνέβη στη Νότιο Αφρική στην επαρχία Κουαζούλου- Νατάλ, όταν και πάλι λεωφορείο συγκρούστηκε με βυτιοφόρο, που μετέφερε εύφλεκτο φορτίο.

Αμέσως σημειώθηκε έκρηξη και τα δύο οχήματα τυλίχθηκαν στις φλόγες, σκορπίζοντας το θάνατο σε τουλάχιστον 33 ανθρώπους.


Η εκστρατεία διαφώτισης στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, συνοδεύτηκε σήμερα με Κρητική παραδοσιακή μουσική και με μαντινάδες για την Κύπρο.

Την προσπάθεια των συγγενών των αγνοουμένων και του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος, ενίσχυσαν μέλη της Σχολής 'Αγιος Στέφανος καθώς και του Κρητικού χορευτικού συγκροτήματος.

Τους Κρήτες, καλωσόρισαν ο πρόεδρος του ΠΑΚ Αρης Χατζηπαναγιώτου και η Ελένη Σταύρου.

Ακολούθως τα μέλη του συγκροτήματος πραγματοποιήσαν επίσκεψη στην οικία του Πρέσβη της Ελλάδος Κυριάκου Ροδουσάκη και του επέδωσαν αναμνηστική πλακέτα.


Μία νέα εκκλησία του Αγίου Νικόλαου του Πλανά, εγκαινιάστηκε σήμερα στην Ξυλοτύμπου, από τους Μητροπολίτες Κιτίου Χρυσόστομο και Παροναξίας Αμβρόσιο.

Στην απείρου κάλλους βυζαντινή τελετή, παρέστη πλήθος πιστών, το οποίο στη συνέχεια παρακολούθησε το αρχιερατικό συλλείτουργο και προσκύνησε την Αγία Κάρα του Αγίου Νικολάου του Πλανά, η οποία έχει από χθες εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.


Aπό τα μεσάνυχτα τίθεται σε εφαρμογή

η χειμερινή ώρα.

Οι δείκτες των ρολογιών θα μετατεθούν στις δώδεκα απόψε, μία ώρα πίσω.

Η εφαρμογή της χειμερινής ώρας γίνεται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης.


Και να ολοκληρωσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε αναμένονται νεφώσεις που σε μερικές περιοχές ενδέχεται να δώσουν ελαφρές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί κυρίως βόρειοι ασθενείς, 2 με 3 μποφόρ και η θάλασσα θα παραμείνει μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει τους 17 περίπου βαθμούς.

Αύριο αναμένονται και πάλι νεφώσεις που σε μερικές περιοχές θα πυκνώνουν και θα δίνουν βροχές.

Οι άνεμοι θα είναι κυρίως δυτικοί μέχρι νοτιοδυτικοί μέτριοι 3 με 4 μποφόρ και η θάλασσα θα παραμείνει μέχρι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 26 περίπου βαθμούς.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 26 βαθμοί και η πιο χαμηλή 16, στην Αμμοχώστο και τη Λάρνακα 26 με 16, στη Λεμεσό 26 με 16, στην Κερύνεια και την Πάφο 27 με 18, και τέλος στον Πρόδρομο 18 με 11.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 25 October 1997 - 19:27:15 UTC