Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-10-24

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης με δηλώσεις του επιβεβαίωσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες διάφοροι παράγοντες από όλους του κομματικούς χώρους, του έχουν προτείνει να διεκδικήσει τις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

Ο κύριος Μαρκίδης ανέφερε ότι τον τιμά το γεγονός αυτό, αλλά σημείωσε ότι επί του παρόντος, δεν επιθυμεί να προβεί σε κανένα σχόλιο.


Με εγκληματικά στοιχεία στις ελεύθερες περιοχές συνεργάζονταν οι δύο Τουρκοκύπριοι λαθρέμποροι, όπλων και ζώων, οι οποίοι συνελήφθησαν προχθές βράδυ στην περιοχή Λυμπιών-Αθηαίνου, ύστερα από παγίδα της Αστυνομίας.

Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν το πρωί στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας το οποίο εξέδωσε διατάγματα οκταήμερης κράτησής τους.

Πρόκειται για τους Μουσταφά Βελή, τριάντα-τριών ετών, κρεοπώλη, και Οσμάν Κοντόζ, σαράντα-ενός ετών, βοσκό, και οι δύο από τη Λουρουτζίνα.

Ο υπαστυνόμος του ΤΑΕ Αρχηγείου Κυριάκος Ιωάννου κατέθεσε στο δικαστήριο ότι οι δύο ύποπτοι ανέφεραν σε αστυνομικούς, οι οποίοι παρουσιάσθηκαν ως αγοραστές, ότι διέθεταν προς πώληση δύο χιλιάδες ζώα, τριάντα πιστόλια, δύο αυτόματα καλασνίκωφ, ένα Τζί-τρία και τρία επαναληπτικά κοντόκαννα όπλα.

Οι αστυνομικοί προθυμοποιήθηκαν να δώσουν στους λαθρέμπορους ποσό δεκαπέντε χιλιάδων λιρών, ως προκαταβολή για την αγορά εκατόν-εβδομήντα ζώων και αριθμού όπλων.

Μετά τη σύλληψή του, ο Μουσταφά Βελή έδωσε κατάθεση παραδοχής και κατονόμασε Ελληνοκυπρίους συνεργάτες των λαθρεμπόρων.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι με τη σύλληψη των δύο Τουρκοκυπρίων, άρχισε η εξάρθρωση μεγάλου δικτύου λαθρεμπόρων στην περιοχή Λουρουτζίνας.

Ο κύριος Κόσης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, να υπάρχει και υπόθεση κατασκοπείας πίσω από το λαθρεμπόριο και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων συλλήψεων.


Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, οι δικαστές του Κακουργιοδικείου όπου γίνεται η δίκη των αδελφών Αεροπόρου, οι τρεις κατηγορούμενοι και οι δικηγόροι των δύο πλευρών, μετέβησαν σήμερα στη Λεμεσό και επισκέφθηκαν χώρους, οι οποίοι έχουν σχέση με την υπόθεση.

Οι δικαστές επισκέφθηκαν την μπυραρία "Απάτσι", του Τάσου Σιμιλλίδη, στην οποία ο μάρτυρας, όπως κατέθεσε, είχε συναντήσει τους Αδελφούς Αεροπόρου, στις 29 Μαϊου 1997, πριν την απόπειρα δολοφονίας του Αντώνη Φανιέρου.

Εκεί, όπως είπε αποφάσισαν τη διάπραξη του εγκλήματος την ίδια ημέρα.

Επίσης, οι δικαστές μετέβησαν στην μπυραρία "Μοργκάνα", όπου ο Σιμιλλίδης στη μαρτυρία του είπε ότι από εκεί παρέλαβαν τη μοτοσυκλέτα του εγκλήματος.

Για άγνωστο λόγο, ο Σιμιλλίδης δεν μεταφέρθηκε στη Λεμεσό.

Εν τω μεταξύ, το πρωί συνεχίσθηκε ενώπιον του Κακουργιοδικείου στη Λευκωσία, η αντεξέταση του Σιμιλλίδη.

Η αντεξέταση του Σιμιλλίδη θα συνεχισθεί την ερχόμενη Δευτέρα.


Πέθανε σήμερα το πρωί σε ηλικία 54 ετών, ο Δήμαρχος Ιδαλίου Γιαννάκης Γρούτας.

Ο Γιαννάκης Γρούτας, υπέστη καρδιακό επεισόδιο, ενώ προέβαινε σε δήλωση σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, στον κύριο δρόμο Ιδαλίου-Λάρνακας, σχετικά με τα επεισόδια που προέκυψαν από τις διαφωνίες για την αποκοπή δέντρων για την διαπλάτυνση του δρόμου.

Ο Γρούτας μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.


Οι αρχές ασφαλείας της Δημοκρατίας ύστερα από μήνυμα της Ιντερπόλ Λονδίνου, προχώρησαν στη σύλληψη του Βρετανού εκπαιδευτικού Μπούλλο Κκέλυ, για διευκόλυνση ερευνώμενων υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικων μαθητών, που διαπράχθηκαν μεταξύ των ετών 1971 και 1976.

Σε δηλώσεις του στο "ΛΟΓΟ", ο υπεύθυνος τύπου στο Αρχηγείο Αστυνομίας Γλαύκος Ξένος, ανέφερε ότι ο Βρετανός εκπαιδευτικός εντοπίστηκε σε ιδιωτικό σχολείο στη Λεμεσό, όπου εργαζόταν.

Μετά τη σύλληψή του, ο Κκέλυ εξέφρασε την προθυμία να μεταβεί ο ίδιος στη Βρετανία και να θέσει τον εαυτό του στη διάθεση της βρετανικής δικαιοσύνης.

Η κυπριακή αστυνομία ειδοποίησε την Ιντερπόλ και δύο βρετανοί ανακριτές έφθασαν στην Κύπρο, όπου το πρωϊ συνόδευσαν τον Κκέλυ στην Βρετανία.


Η Τουρκία επιδιώκει την ένταση ώστε να αποσείσει τις ευθύνες που φέρει για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή, τόνισε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης.

Η ενίσχυση των Ελληνικών επιχειρηματιών και η αναγνώριση των Ελληνικών θέσεων διεθνώς, επεσήμανε ο κύριος Σημίτης, ωθεί την Τουρκία να κρατά αυτή την στάση και να κλιμακώνει την ένταση.

Η Ελλάδα, τόνισε ο πρωθυπουργός, με ψυχραιμία, σύνεση και αποφαστικότητα αντιμετωπίζει αυτό το γεγονός.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός εθνικής αμύνης Ακης Τσοχατζόπουλος, κατηγόρησε την Τουρκία, ότι κατασκεύασε ανύπαρκτο επεισόδιο, προσπαθώντας να καλύψει την αποκλειστική ευθύνη για την ένταση στην περιοχή, που προκάλεσε τους τελευταίους μήνες.

Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, χαρακτήρισε το επεισόδιο μικρής σημασίας.

Η Ελλάδα, τόνισε δεν έχει λόγους να αναδεικνύει τέτοια περιστατικά, ως μέγιστα, αντίθετα με ότι κάνει η Τουρκία, η οποία τα παρουσιάζει ως προεόρτια σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών.


Εξάλλου ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Κώστας Μπίκας, σημείωσε οτι παρατηρείται εκνευρισμός στην Τουρική πλευρά, γεγονός που οφείλετε στην αποτελεσματική λειτουργία το δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

Για πρώτη φορά έχουμε αναχαιτίσει, με επιτυχία, τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη δυτικά της Κύπρου, επεσήμανε ο κύριος Μπίκας, κάτι που δεν γινόταν στο παρελθόν λόγω της απόστασης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, η οποία έχει εκλείψει, γιατί υπάρχει το αεροδρόμιο της Πάφου, το οποίο με την σειρά του έχει ενοχλήσει την Τουρκία.


Οι εξοπλισμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας προκαλούν άγχος στην Τουρκία, παραδέκτηκε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Ετζεβίτ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό "Μέγα" Αθηνών.

Ο πρωθυπουργός της εισβολής δεν θεωρεί την εξοπλιστική προσπάθεια της Κύπρου δικαιολογημένη, επειδή, όπως είπε, η Τουρκία δεν έχει πρόθεση να καταλάβει ολόκληρη την Κύπρο.

"Αν είχαμε τέτοια πρόθεση", είπε ο Ετζεβίτ, "θα το κάναμε το 1974".

Ο τούρκος πολιτικός ήταν έντονος, όταν αναφέρθηκε στους Ες-300.


Εφθασε από την Αθήνα σήμερα στην Κύπρο, η κάρα του Αγίου Νικολάου του Πλανά.

Την κάρα μετέφεραν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πάρου και Νάξου Αμβρόσιος και η συνοδεία του.

Η επίσημη υποδοχή της αγίας κάρας έγινε στο αεροδρόμιο Λάρνακας και εκ μέρους της κυβέρνησης παρέστη ο υπουργός 'Αμυνας Κώστας Ηλιάδης, ενώ εκ μέρους της Εκκλησίας ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος.

Παρέστησαν επίσης βουλευτές και οι αρχές της Λάρνακας.

Ακολούθως η κάρα του Αγίου Νικολάου, μεταφέρθηκε εν πομπή στην Ιερά Μονή Αγίας Μαρίνας και Ραφαήλ στην Ξυλοτύμπου, όπου και τοποθετήθηκε για προσκύνημα, στο ομώνυμο παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου του Πλανά, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας.


Από το πιο απόμακρο σημείο της Ελλάδας, τον ακριτικό 'Εβρο θα ξεκινήσει στις οκτώ Νοεμβρίου η νέα πορεία των μοτοσυκλετιστών, με κατάληξη την Κύπρο.

Οπως ανακοινώθηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ένας ποδηλάτης, μέλος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσυκλέτας πλαισιούμενος από Ελλαδίτες και Κύπριους μοτοσυκλετιστές, θα διασχίσουν τον Ελλαδικό χώρο και θα καταλήξουν στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία στις 15 Νοεμβρίου, ημέρα ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Μαζί με τον υπόλοιπο κυπριακό λαό, οι μοτοσυκλετιστές θα διατρανώσουν τη θέλησή τους για λευτεριά και επιστροφή.

Σκοπός της πορείας είναι η συλλογή χρημάτων για ανέγερση μνημείου μνήμης και τιμής στους ηροωμάτρυρες Ισαάκ και Σολωμού.


Επίσημη επίσκεψη στη Βόννη πραγματοποιεί, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ, ο οποίος είχε σήμερα συνάντηση με τον Καγκελάριο της Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ.

Αντικείμενο της συζήτησης των δύο ηγετών ήταν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και θέματα που αφορούν τις οικονομικές σχέσεις των δύο κρατών.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την ελπίδα ότι ο Γιασερ Αραφάτ θα πετύχει περισσότερη βοήθεια από τη Γερμανία, για υιοθέτηση αυστηρότερης στάσης απέναντι στο Ισραήλ, σχετικά με την διαδικασία του ειρηνευτικού διαλόγου στη Μέση Ανατολή και το μέλλον των εβραϊκών οικισμών σε παλαιστινιακά εδάφη.


Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ως βόρειοι ασθενείς 3 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 16 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι κυρίως αίθριος με παροδικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι το πρωϊ θα είναι βορειοανατολικοί ασθενείς 3 μποφόρ και το απόγευμα νοτιοανατολικοί ως νοτιοδυτικοί ασθΕνείς μέχρι μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 25 περίπου βαθμούς.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 26 βαθμοί και η πιο χαμηλή 14, στην Αμμοχώστο και τη Λάρνακα 25 με 15, στη Λεμεσό 26 με 17 στην Κερύνεια και την Πάφο 26 με 16, και τέλος στον Πρόδρομο 16 με 8.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 24 October 1997 - 17:27:16 UTC