Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-09-23

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας χαιρέτισαν με ικανοποίηση την αναφορά του Προέδρου Κλίντον στο Κυπριακό και τις ελληνο-τουρκικές διαφορές, η οποία έγινε για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια, από Αμερικανό Πρόεδρο, στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στη Λευκωσία Μανώλης Χριστοφίδης δήλωσε ότι η αναφορά Κλίντον, προαναγγέλλει σοβαρές εξελίξεις στο Κυπριακό.

Εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση ότι το Κυπριακό βρίσκεται υψηλά στις προτεραιότητες της αμερικανικής διπλωματίας.

Τις δηλώσεις Κλίντον χαιρέτισαν, επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρος Πάγκαλος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

Στην καθιερωμένη ομιλία του, ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Αμερικανός Πρόεδρος ενέταξε τις ελληνοτουρκικές διαφορές και το Κυπριακό, στα διεθνή θέματα που εμποδίζουν την επικράτηση της ειρήνης στον κόσμο.

Η Κύπρος είναι μία από τις έξι χώρες της υφηλίου που προκαλούν ανησυχία στα Ηνωμένα Εθνη, είπε.


Τα πολλαπλά προβλήματα που προκύπτουν από τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, εξέθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, σε συνάντηση που είχε χθες στην Ουάσιγκτον, με τον ειδικό συντονιστή του Στέϊτ Ντηπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Μίλλερ.

Ο Μακαριώτατος επανέλαβε επίσης την ανάγκη για αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο και ανέπτυξε τις απόψεις του για όλες τις πτυχές του Κυπριακού.

Από την πλευρά του ο κύριος Μίλλερ ανέφερε, ότι τόσο ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ όσο και ο ίδιος προσωπικά, θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν, για να υπάρξει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και ότι η προσπάθεια τους δεν είναι μια προσπάθεια με ημερομηνία λήξεως.

Αναφερόμενος εξάλλου στις επαφές του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, τις χαρακτήρισε χρήσιμες για την πορεία του Κυπριακού προβλήματος.


Για την Νέα Υόρκη, αναχώρησε το πρωί ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος θα πάρει μέρος στη Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Κατα την εκεί παραμονή του, ο κύριος Κασουλίδης θα έχει αύριο συνάντηση με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ωλμπράιτ, με την οποίαν και αναμένεται να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, το θέμα των πυραύλων ΕΣ-300, καθώς και τις συνεχιζόμενες Τουρκικές απειλές κατά της Κύπρου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται επίσης να έχει συναντήσεις με τον αμερικανό προεδρικό απεσταλμένο για το Κυπριακό Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, τον Κοινοτικό Επίτροπο για εξωτερικές υποθέσεις, Χανς Βαν Ντε Μπρούκ και τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνων για το Κυπριακό Ντιέγκο Κόρτοβεζ.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης αναφερόμενος στη συνάντηση που θα έχει αύριο ο κύριος Κασουλίδης με την αμερικανίδα ομόλογό του Ματλίν Ολμπράιτ σε σχέση με το διάλογο για τα θέματα της ασφάλειας, σημείωσε πως αναμένεται από την αμερικανική διπλωματία να ασκήσει την επιρροή της προς όλους, ούτως ώστε να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.

Οτι εξαρτάται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σημείωσε, θα το πράξει με καλή θέληση και καλή πίστη.


Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Θεόδωρος Πάγκαλος συναντάται σήμερα στη Νέα Υόρκη, με τον Τούρκο ομόλογο του Ισμαήλ Τζέμ, στο περιθώριο της Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κύριος Πάγκαλος θα έχει αύριο συνομιλίες με την Αμερικανίδα ομόλογο του Μαντλίν Ολμπράϊτ.

Σε δηλώσεις του για τη συνάντηση Πάγκαλου-Τζέμ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ελλάδας, Δημήτρης Ρέπας, ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση αναμένει από την Τουρκία να δείξει με σαφήνεια ότι έχει τη βούληση να κινηθεί στο πνεύμα του ανακοινωθέντος της Μαδρίτης.


Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Ακης Τσοχατζόπουλος θα επισκεφθεί την Κύπρο και θα παρακολουθήσει την άσκηση "Νικηφόρος".

Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα στην Αθήνα ύστερα από συνάντηση του κυρίου Τσοχατζόπουλου με τον υπουργό Αμυνας της Κύπρου Κώστα Ηλιάδη.

Ο κύριος Τσοχατζόπουλος ξεκαθάρισε ότι η άσκηση Νικηφόρος θα είναι η ίδια όπως και πέρσι.

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη είχαν πετάξει πάνω από το χώρο της άσκησης και έρριψαν αλεξιπτωτιστές.

Εξάλλου, ο κύριος Ηλιάδης διευκρίνισε ότι τα εγκαίνια της αεροπορικής βάσης στο αεροδρόμιο Πάφου δεν θα γίνουν στην παρούσα φάση.


Αυξάνεται το ποσοστό των Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι πιστεύουν ότι μπορούμε επιτυχώς να αντιμετωπίσουμε τυχόν τουρκική επίθεση ενώ περισσότεροι είναι αυτοί που δηλώνουν τώρα ικανοποιημένοι από την ελληνική συμπαράσταση στην άμυνα της Κύπρου.

Τα συμπεράσματα αυτά εξάγονται μετά την ολοκλήρωση ειδικής έρευνας του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών, τα πορίσματα της οποίας κατέθεσε σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Διευθυντής του Αριστος Αριστοτέλους.

Ο κύριος Αριστοτέλους επεσήμανε το βαθύ αίσθημα ανασφάλειας και φόβου για νέα τουρκική εισβολή, ενώ ανέφερε ότι η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού τάσσεται υπέρ της λήψης περισσότερων μέτρων για την άμυνα και είναι αποφασισμένο για μεγαλύτερες οικονομικές θυσίες.


Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα πρέπει να εξαρτάται από την επίλυση του πολιτικού προβλήματος στο νησί, αν και αυτή η επίλυση θα ήταν προτιμότερη.

Στη δήλωση αυτή προέβη ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ,

προσθέτοντας ότι η χώρα του έχει ένα πολύ σημαντικό ρόλο και μεγάλο ενδιαφέρον για το Κυπριακό.

Σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Σί-Εν-Εν, ο κύριος Κουκ ανέφερε ότι η Βρετανία, έχει αναλάβει δέσμευση για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση, χωρίς αυτό να εξαρτάται από την επίλυση της εδαφικής διαίρεσης.

Τόνισε τέλος, ότι η Κύπρος πρέπει να έχει την ευκαιρία να ενταχθεί στην Ευρώπη.


Κατάλογο με συγκεκριμένα εμφιαλωμένα νερά που κυκλοφορούν στην αγορά και τα οποία θεωρούνται απόλυτα ασφαλή για την υγεία του κοινού, θα εκδώσει τις προσεχείς ημέρες το Υπουργείο Υγείας.

Στην ανακοίνωση αυτή προέβη ο Υπουργός Υγείας Χρήστος Σολωμής, κατά τη διάρκεια σημερινής επίσκεψης του στην Λάρνακα.

Ο κύριος Σολωμής διαβεβαίωσε ότι οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, βρίσκονται σε κατάσταση συνεγερμού και ελέγχουν καθημερινά τόσο το πόσιμο όσο και το εμφιαλωμένο νερό.

Πρόσθεσε δε, ότι ασφαλές είναι και το νερό των Συμβουλίων Υδατοπρομήθειας.


Καταφύγιο για τους ενήλικες νοητικά υστερούντες, δωρεάς ύψους πέντε εκατομυρίων δολλαρίων, δημιουργείται από το ζεύγος Στέλιου και Ελλης Ιωάννου, με το όνομα "Αγιος Χριστόφορος".

Με βάση Ευρωπαικές προδιαγρφές, η Στέγη θα προσφέρει ένα ευχάριστο παεριβάλλον διαμονής, διατροφής και φροντίδας, για τα άτομα τα οποία στο μέλλον δέν θα έχουν γονείς.

Η κυρία Ελλη Ιωάννου, εξέφρασε την άποψη, ότι είναι ουτοπία να πιστεύει κανείς ότι με τη λειτουργία της Στέγης "Αγιος Χριστόφορος", λύνονται ολοκληρωτικά τα προβλήματα των συνανθρώπων μας με νοητική καθυστέρηση.

Η προσπάθεια αυτή, πρόσθεσε, αποτελεί ένα σοβαρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.


Περισσότεροι από δεκατρείς χιλιάδες Παλαιστίνιοι, έχουν στο σύνολό τους, επιστρέψει στις εργασίες τους, μετά και την τελευταία χαλάρωση από το Ισραήλ, των περιοριστικών μέτρων που επέβαλε, στις αυτόνομες Παλαιστινιακές περιοχές.

Σήμερα περίπου οκτώ χιλιάδες εργαζόμενοι, μετέβησαν στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική 'Οχθη, χωρίς να δημιουργηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα.

Πρόκειται για την τέταρτη χαλάρωση μέτρων αποκλεισμού, μετά τις δύο βομβιστικές επιθέσεις φανατικών Ισλαμιστών, στην καρδιά της Ιερουσαλήμ, στις 30 Ιουλίου και στις 4 Σεπτεμβρίου, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 20 συνολικά Ισραηλινών.


Ευθύνες καταλόγισε σήμερα στο Ισραήλ, ο Ρώσος Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν για την κρίση στη Μέση Ανατολή και το αδιέξοδο που παρουσιάζεται στον Αραβο- ισραηλινό διάλογο.

Η κρίση, τόνισε ο Μπορίς Γιέλτσιν δύσκολα θα ξεπεραστεί, λόγω κυρίως της μη εποικοδομητικής στάσης του Ισραήλ.

Ο Ρώσος Πρόεδρος ο οποίος συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, κάλεσε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες, να διαδραματίσουν ενεργότερο ρόλο, στην αναθέρμανση των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Μέση Ανατολή.


Νέο κύμα σφαγών σαρώνει και πάλι ολόκληρη την Αλγερία.

Σε επίσημη ανακοίνωση της, η αλγερινή κυβέρνηση αναφέρει ότι τα θύματα είναι ογδόντα-πέντε νεκροί και εξήντα-επτά τραυματίες, από τους οποίους οι τριάντα-ένας σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που κατάφεραν να γλιτώσουν, τα θύματα είναι στην πλειοψηφία τους είναι γυναίκες και παιδιά.

Τα πτώματα έχουνε μεταφερθεί σε σχολείο, ενώ στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στο προάστιο Μπεντάλα, όπου διεπράχθη και η τελευταία σφαγή.

Η έξαρση της βίας στη χώρα, υποχρέωσε πάντως τον Αλγερινό πρωθυπουργό να υποσχεθεί τη λήψη δραστικών μέτρων, για την εξάρθρωση των ανταρτών.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα καταστούν βορειοδυτικοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 20 βαθμούς στα νότια παράλια και στους 18 στο εσωτερικό και τις άλλες περιοχές.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικές νεφώσεις τις απογευματινές κυρίως ώρες. Οι άνεμοι θα τραπούν σταδιακά σε δυτικούς ως νοτιοδυτικούς μέτριους, 3 έως 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 30 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια και στους 28 στα δυτικά.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 29 βαθμοί και η πιο χαμηλή 18, στην Αμμοχώστο και τη Λάρνακα 29 με 20, στη Λεμεσό 29 με 17, στην Κερύνεια και την Πάφο 28 με 17, και τέλος στον Πρόδρομο 22 με 11.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 23 September 1997 - 20:27:16 UTC