Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-09-22

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Πραγματοποιείται τελικά η συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς, με αντικείμενο συζήτησης θέματα ασφάλειας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, οι ηγέτες της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, θα συναντηθούν την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου, στις πέντε το απόγευμα, στην οικία του Γκουστάβ Φεϊσσέλ, για να συζητήσουν θέματα ασφάλειας.

Η συνάντηση θα γίνει μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς, στην παρουσία μόνο του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα, χωρίς προϋποθέσεις και ημερήσια διάταξη.

Οι δύο ηγέτες, καταλήγει η ανακοίνωση, έχουν συμφωνήσει - μέχρι την πραγματοποίηση της συνάντησης - να απέχουν από δημόσιες δηλώσεις, για τον στόχο και το περιεχόμενο των συνομιλιών.

Το πρωϊ, ο Γκουστάβ Φεϋσσέλ συναντήθηκε με τον Ραούφ Ντενκτάς, στα κατεχόμενα.

Εν τω μεταξύ, την πληροφορία για την συνάντηση έδωσε το πρωϊ, στους δημοσιογράφους ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο υπογραφής συμφωνίας, εάν ο διάλογος, οδηγήσει σε λύση του φάσματος των θεμάτων ασφάλειας και τα αποτελέσματα του, κριθούν ως ικανοποιητικά.

Ωστόσο, πρόσθεσε ο κύριος Χριστοφίδης, της οποιασδήποτε συμφωνίας θα πρέπει να προηγηθεί ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης, θα υποστηρίξει την πρόταση του για αποστρατιωτικοποίηση, αν όμως, δεν υπάρχουν κάποια αποτελέσματα από την συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος, τότε, θα εισηγηθεί ενίσχυση του συστήματος εγγυήσεων του 1960.


Συνάντηση με τον Αμερικανό πρεσβευτή Κένεθ Μπρίλ, είχε το πρωί ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Η συνάντηση, έγινε ενόψει της αυριανής μετάβασης του κυρίου Κασουλίδη στη Νέα Υόρκη και της συνάντησης του, με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ.

Ερωτηθείς για τα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της συνάντησης Κασουλίδη-Ολμπράιτ, ο κύριος Μπρίλ, απέφυγε να απαντήσει λέγοντας ότι δεν αποκαλύπτονται όσα συζητούν οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών.

Θεωρείται ωστόσο βέβαιο, ότι η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, στο θέμα του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος ΕΣ-300 και στις απειλές της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου.


Οι προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών, για επίτευξη πρόοδου στο Κυπριακό και τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, μεταφέρονται αυτή την εβδομάδα, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ωλμπράιτ, θα έχει μεθαύριο χωριστές συναντήσεις, με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίας, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Χωριστές συναντήσεις με τους τρείς Υπουργούς θα έχει και ο Αμερικανός Προεδρικός απεσταλμένος για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, και ο Ειδικός συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ.

Αύριο θα συναντηθούν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Θεόδωρος Πάγκαλος και Ισμαήλ Τζέμ.


Η σύνδεση του Κυπριακού προβλήματος με την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, θα ενέτεινε την τουρκική αδιαλλαξία και θα πρόσφερε στην τουρκική πλευρά δικαίωμα βέτο για την ένταξη της Κύπρου.

Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεχόμενος τα διαπιστευτήρια της νέας Πρέσβειρας της Γερμανίας στην Κύπρο, Μαρί Τίλμπορχ.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης διεβίβασε επίσης ευχαριστίες προς τη γερμανική Κυβέρνηση για την υποστήριξη της απόφασης της 6ης Μαρτίου του 1995 σύμφωνα με την οποία η Κύπρος θα αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις εντός του 1998.

Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια της η κυρία Τίλμπορχ, σημείωσε ότι της ανατέθηκε το υπεύθυνο καθήκον να αντιπροσωπεύσει τη χώρα της, σε μια περίοδο ιδιαίτερα σημαντικών εξελίξεων.

Αναφερόμενη στην ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις για ένταξη θα οδηγήσουν σε αποτέλεσμα το οποίο θα είναι προς όφελος, όπως είπε, όλων των κατοίκων της νήσου.


Τις τελευταίες λεπτομέρειες της άσκησης Νικηφόρος, που θα πραγματοποιηθεί από τις 10 μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, καθώς και το φάσμα όλων των αμυντικών θεμάτων, θα συζητήσει ο Υπουργός Αμύνης Κώστας Ηλιάδης, με τον Ελληνα ομόλογό του.

Ο κύριος Ηλιάδης αναχώρησε σήμερα για την Αθήνα, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Νικόλαο Βορβολάκο.

Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, επανέλαβε ότι η άσκηση Νικηφόρος, θα πραγματοποιηθεί όπως έχει σχεδιασθεί, με τη συμμετοχή ελληνικών ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων.

Απαντώντας εξάλλου σε σχετική ερώτηση, ο κύριος Ηλιάδης χαρακτήρισε αναληθές δημοσίευμα περί αντικατάστασης του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Νικόλαου Βορβολάκου.

Την τελευταία ημέρα της άσκησης Νικηφόρος, αναμένεται να παρακολουθήσει Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα τελέσει και τα εγκαίνια της αεροπορικής βάσης Πάφου.


Η Ρωσσία αποδίδει μεγάλη σημασία στο Κυπριακό, τόνισε ο Ρώσσος πρέσβης Γκεόρκι Μουράτοφ, ο οποίος ωστόσο δήλωσε άγνοια για το ενδεχόμενο να τεθεί το πρόβλημα στην επικείμενη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, Μαντλίν Ολμπραϊτ και Γεβκένι Πριμακόφ.

Κληθείς να σχολιάσει την πολεμολογία και την πυραυλολογία που αναπτύχθηκε τις τελευταίες εβδομάδες από την Αγκυρα, ο Ρώσσος διπλωμάτης, ανέφερε ότι αυτό καταδεικνύει ότι η Κύπρος είναι υπολογίσιμη δύναμη της περιοχής.


Το καθήκον των σοσιαλιστών να δώσουν εναλλακτική πρόταση ουσιαστικής αλλαγής διακήρυξε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης.

Μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο κύριος Λυσσαρίδης ανέφερε ότι σύντομα το κόμμα του θα δώσει ολοκληρωμένη την πρότασή του.

Παράλληλα κάλεσε το ΑΚΕΛ έστω και την δωδεκάτη να προωθήσει επανασύσταση του Συνασπισμού της Ελπίδας, διαφορετικά, πρόσθεσε ο κύριος Λυσσαρίδης, το ΑΚΕΛ θα φέρει ακεραία την ευθύνη, αφού ο Γιώργος Ιακώβου θα είναι ο χαμένος του δεύτερου γύρου.

Απευθύνοντας έκκληση προς τον κυπριακό ελληνισμό ζήτησε να κρατηθεί μακρυά από τον διπολισμό και χαρακτήρισε τον πρώτο γύρο ως την Κυριακή των πολιτών.

Ο κύριος Λυσσαρίδης άσκησε σφοδρή κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς όσον αφορά το Κυπριακό ενώ διαφοροποιήθηκε και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στα θέματα άμυνας και Ιδεών Γκάλι.


Νέο Θανατηφόρο οδικό δυστύχημα σημειώθηκε σήμερα στις δέκα το πρωί, στο δρόμο Αραδίππου-Λειβαδιών, με θύμα τον 38χρονο Αντρέα Κέλπη, μηχανικό στο Δήμο Αραδίππου.

Το δυστύχημα συνέβη όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Κέλπης συγκρούστηκε μετωπικά με αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο Ανδρέας Ματθαίου, από την Αραδίππου, 54 ετών.

Από τη σύγκρουση ο Κέλπης βρήκε ακαριαίο το θάνατο, ενώ ο Ματθαίου τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Λάρνακας. Η κατάσταση του είναι εκτός κινδύνου.

Ο Κέλπης καταλείπει δύο ανήλικα παιδιά.


Σοβαρό επεισόδιο ρίψης πυροβολισμών, σημειώθηκε χθες βράδυ στην Αγία Νάπα, όταν άγνωστος ο οποίος επέβαινε αγωνιστικής μοτοσυκλέτας και φορούσε προστατευτικό κράνος, πυροβόλησε εναντίον σπιτιού, στην περιοχή Κόκκινες.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο δράστης σταμάτησε σε απόσταση 20 περίπου μέτρων, από την είσοδο της οικίας του Πιερή Χριστοφή, έριξε τρείς πυροβολισμούς με πιστόλι στη συνέχεια τράπηκε σε φυγή.

Η μοτοσυκλέτα που χρησιμοποίησε ο δράστης πιστεύεται ότι είναι κλεμμένη και ανήκει στον Χριστοφή.

Την ώρα του επεισοδίου, ο ιδιοκτήτης βρισκόταν στο σπίτι του, μαζί με τον συνέταιρο του, με τον οποίο λειτουργεί νυκτερινό κέντρο.


Στις Φιλιππίνες, επιβατηγό τρένο, συγκρούστηκε με βαγόνια άλλης αμαξοστοιχίας, στα προάστια της Μανίλα, με αποτέλεσμα, επτά άτομα να χάσουν τη ζωή τους και περισσότερα από 300 να τραυματιστούν.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως τα δύο τρένα, βρίσκονταν στην ίδια γραμμή, όταν δύο βαγόνια του προπορευόμενου συρμού, αποσυνδέθηκαν και άρχισαν να κυλούν προς τα πίσω.

Η αμαξοστοιχία που ακολουθούσε συγκρούστηκε με αυτά, με αποτέλεσμα ένα από τα βαγόνια να εκτροχιαστεί και να κτυπήσει σε τέσσερα σπίτια κατά μήκος των γραμμών.

Η Υπηρεσία Ελέγχου Εθνικών Καταστροφών της Μανίλα, ανακοίνωσε ότι ορισμένοι από τους τραυματίες, νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.


Στο Αμμάν της Ιορδανίας, δύο μέλη του διπλωματικού προσωπικού του Ισραήλ, τραυματίστηκαν ελαφρά, έπειτα από πυροβολισμούς που σημειώθηκαν την αυγή, έξω από την πρεσβεία.

Σύμφωνα με τον Ραδιοφωνικό σταθμό των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, τρεις ένοπλοι, που βρίσκονταν μέσα σε σταθμευμένο αυτοκίνητο, πυροβόλησαν προς την κατεύθυνση της Ισραηλινής πρεσβείας, τραυματίζοντας τους δύο φρουρούς.

Εν τω μεταξύ, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ, προκάλεσε σήμερα, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, να αποδείξει ότι οι κομμάντος αυτοκτονίας, που επέφεραν τον θάνατο σε 20 Ισραηλινούς, στις δύο τελευταίες βομβιστικές επιθέσεις, τον περασμένο Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο, προέρχονταν από τις Παλαιστινιακές περιοχές.


Οκλοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς 2 ως 3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια, και στους 19 στα νότια παράλια.

Αύριο, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές ως νοτιοδυτικές διευθύνσεις, ασθενείς μέχρι μέτριοι 3 ως 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 30 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια και στους 27 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 28 βαθμοί και η πιο χαμηλή 16, στην Αμμοχώστο και τη Λάρνακα 30 με 19, στη Λεμεσό 28 με 19, στην Κερύνεια και την Πάφο 27 με 17, και τέλος στον Πρόδρομο 19 με 10.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 22 September 1997 - 17:27:26 UTC