Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-09-03

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Οι κρίσιμες στιγμές που αναμένονται στην Κύπρο, καθώς και η ανασκόπηση της μετά το Μοντραί κατάστασης, καθιστούν επιτακτική και επείγουσα τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου στις Ι5 Σεμπεμβρίου.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αναμένονται κρίσιμες στιγμές για το πρόβλημα, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι δεν προβλέπονται θερμά επεισόδια.

Στο άμεσο μέλλον, εξάλλου, αναμένονται στην Κύπρο σημαντικές προσωπικότητες, η άφιξη των οποίων θα απασχολήσει το Εθνικό Συμβούλιο.

Την ίδια περίοδο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη όπου στις 6 Οκτωβρίου θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Στο περιθώριο της συνέλευσης, ο Πρόεδρος Κληρίδης αναμένεται να συναντηθεί και με τον Ρίτσαρτ Χόλμπρουκ.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης θα παραστεί επίσης στη Σύνοδο Κορυφής της Κοινοπολιτείας, και θα επισκεφθεί διάφορες πρωτεύουσες.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν τις δύο πλευρές στην Κύπρο να αφοσιωθούν στις προσπάθειες ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού και να αποφεύγουν ενέργειες που προκαλούν ένταση.

Το μήνυμα αυτό διεβίβασε ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λευκωσία Κένεθ Μπρίλ, μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Το πρόγραμμά της επίσκεψης στην Κύπρο του Αμερικανού Συντονιστή για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ, ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκε στη συνάντηση.

Ο κύριος Μίλερ θα φθάσει στην Κύπρο στις δώδεκα Σεπτεμβρίου, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί η ημερομηνία επίσκεψης Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κυρίου Μπρίλ, αναμένεται το Φθινόπορο.

Παράλληλα, ο Αμερικανός Πρέσβης επανέλαβε ότι η θέση της χώρας του στο θέμα των πυραύλων Ες 300 δεν έχει αλλάξει, όπως δεν έχει αλλάξει, πρόσθεσε, και η θέση της χώρας του αναφορικά με το τι θα πράξουν άλλα κράτη ως αντίδραση, εννοώντας προφανώς τις τουρκικές απειλές.


Η κυβέρνηση θα μελετήσει καλά τις δηλώσεις του Γάλλου Υπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για ευρωπαϊκές υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί, σύμφωνα με τις οποίες προϋπόθεση για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι η επίλυση του κυπριακού.

Στην δήλωση αυτή προέβη ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ο οποίος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει αυτό που επιβάλλεται να γίνει.

Οι δηλώσεις του Πιέρ Μοσκοβισί έγιναν σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη, μετά από συνάντηση του στο Παρίσι με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζέμ.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, επικαλούμενος την αναμονή του επίσημου κειμένου των δηλώσεων του Γάλλου αξιωματούχου, επιφυλάχθηκε να απαντήσει.


Η Κυβέρνηση λαμβάνει υπ' όψιν της τις τουρκικές απειλές, ετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο, αλλά συνεχίζει την πολιτική της για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού.

Στη δήλωση αυτή προέβη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, κληθείς να σχολιάσει τις απειλές του αντιπροέδρου της Ψευδοκυβέρνησης Σερντάρ Ντενκτάς, για εποικισμό της Αμμοχώστου σε περίπτωση εγκατάστασης των πυραύλων Ες 300.

Στις πολεμόχαρες τουρκικές απειλές, ο κύριος Χριστοφίδης, δήλωσε συγκεκριμένα ότι η πλευρά μας προτείνει την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού.


Ο φόβος για δημιουργία διεθνούς διπλωματικού σκανδάλου, απέτρεψε τελικά τη διεξαγωγή ερευνών σήμερα στον διάπλου του Βοσπόρου, εκ μέρους των τουρκικών αρχών.

Οι τουρκικές αρχές θα διενεργούσαν νηοψία για ανεύρεση εξαρτημάτων των Ες 300, σε ένα πλοίο υπό σημαία της Ονδούρα και σε ένα υπό σημαία της Ισημερινής Γουινέας.

Ωστόσο, το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, με παρέμβασή του απέτρεψε τη νηοψία, εκτιμώντας ότι θα εδημιουργείτο διεθνές σκάνδαλο εναντίον της Τουρκίας, σε περίπτωση που δεν θα ευρίσκονταν εξαρτήματα.

Ως αποτέλεσμα των αντιδράσεων αυτών, εκτιμά το Υπουργείο Εξωτερικών, θα εξέλιπε η ευχέρεια μελλοντικών ερευνών σε πλοία τα οποία, όντως θα μετέφεραν εξαρτήματα των Ες 300.


Σκάνδαλο δωροδοκίας και χρηματισμού μελών της εκατοστής-έκτης συνόδου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, των λεγόμενων Αθανάτων, ξέσπασε στη Λωζάννη.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε η Επιτροπή του Κέιπ Τάουν, παραδέχθηκε ότι παραβίασε τους κανόνες της ΔΟΕ.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής Διεκδίκησης του Κέιπ Τάουν παραδέχθηκε ότι οι Νοτιο-αφρικανοί προσπάθησαν να δώσουν στους είκοσι εκπροσώπους της ΔΟΕ της αφρικανικής ηπείρου, δωρεάν εισιτήρια και παραμονή στους ιδίους και τις οικογένειες τους στη Λωζάννη, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

Την προσφορά αποδέκτηκαν τελικά μόνο τέσσερα μέλη.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή παρενέβη και έστειλε επιστολή-επίπληξη στην επιτροπή του Κέϊπ Τάουν.


Νέα συγκλονιστικά στοιχεία βγαίνουν στη δημοσιότητα, αναφορικά με τις συνθήκες του τραγικού δυστυχήματος, στο οποίο σκοτώθηκαν η Πριγκίπισσα της Ουαλίας Νταϊάνα, ο συνοδός της Ντότι Αλ Φαγιέντ και ο οδηγός του μοιραίου αυτοκινήτου.

Αστυνομικοί που έτρεξαν πρώτοι στη σκηνή του δυστυχήματος, κατηγορούν τους φωτογράφους - παπαράτσι, ότι τους παρεμπόδισαν να πλησιάσουν το αυτοκίνητο και να βοηθήσουν τα θύματα.

Οπως οι ίδιοι ανέφεραν, οι φωτογράφοι ήταν ιδιαίτερα επιθετικοί, και τους φώναζαν "Αφήστε μας να κάνουμε τη δουλειά μας".

Εν τω μεταξύ, ένας από τους οδηγούς του ξενοδοχείου Ριτζ, αποκάλυψε σήμερα ότι ο οδηγός της μοιραίας Μερσεντές, δεν διέθετε άδεια της αστυνομίας, η οποία απαιτείται οδήγηση λιμουζίνας.

Ωστόσο, την πληροφορία αυτή, διέψευσε αργότερα σήμερα η οικογένεια Αλ Φαγιέντ.


Ο χαμός της Νταϊάνα, έκανε τους Βρετανούς να αναζητήσουν το ανθρώπινο πρόσωπο της μοναρχίας.

Σύσσωμος ο Βρετανικός Τύπος, με σημερινά δημοσιεύματά του, καλεί τη Βασιλική οικογένεια της Αγγλίας, να αποδείξει, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, ότι έχει και καρδιά και αισθήματα, επικρίνοντας μεταξύ άλλων και το γεγονός ότι οι σημαίες του Μπάκινγχαμ δεν είναι μεσίστιες.

Εν τω μεταξύ, δεκάδες χιλιάδες Βρετανοί, από όλα τα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου, συνεχίζουν να φθάνουν στο παρεκκλήσι του Σαίντ Τζέϊμς, για να πουν το τελευταίο αντίο στην Πριγκίπισσά τους, γράφοντας στα βιβλία συλλυπητηρίων που άνοιξαν τα Ανάκτορα, για τον σκοπό αυτό.

Το Σάββατο, ημέρα της κηδείας της Νταϊάνα, ένα και πλέον εκατομμύριο άτομα, αναμένεται ότι θα κατακλύσουν τους δρόμους του Λονδίνου, για να συνοδεύσουν την αγαπημένη τους Πριγκίπισσα, στο τελευταίο της ταξίδι.

Ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ, ο πρωτότοκος γιός της Πριγκίπισσας της Ουαλλίας, επιθυμεί - όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες, να συνοδεύσει το φέρετρο της μητέρας του.

Την κηδεία της Λαίδη Νταϊάνα, θα μεταδώσουν δεκάδες τηλεοπτικά δίκτυα και αναμένεται, ότι θα την παρακολουθήσουν 2,5 περίπου δισεκατομμύρια τηλεθεατές, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο ΛΟΓΟΣ, θα μεταδώσει απευθείας την τελετή στο Αββαείο του Ουέστ- μινστερ.

Στην Κύπρο, το βιβλίο συλλυπητηρίων, το οποίο έχει ανοιχθεί στην οικία του Υπάτου Αρμοστή της Βρετανίας, υπέγραψε το πρωί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.


Εξήντα-έξι νεκροί είναι ο απολογισμός νέου αεροπορικού δυστυχήματος, το οποίο συνέβη σήμερα στην Καμποτία.

Το αεροσκάφος τύπου Τουπόλεβ, των βιετναμικών αερογραμμών, συνετρίβη κοντά στο αεροδρόμιο της Πνόμ Πένχ, όπου ετοιμαζόταν για προσγείωση.

Από τη συντριβή επέζησαν μόνο τέσσερα άτομα, ένα βρέφος, ένα παιδί και δύο άνδρες.

Αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν γνωσθεί τα αίτια του δυστυχήματος, το αεροσκάφος προσέκρουσε σε σπίτι κοντά στο αεροδρόμιο κάτω από πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες και κατέπεσε σε καλλιέργειες ριζιού, κοντά στον διάδρομο προσγειώσεως.

Στη σκηνή του δυστυχήματος, κατέφθασαν αμέσως σωστικά συνεργεία καταβάλλοντας προσπάθειες απεγκλωβισμού των θυμάτων από τα φλεγόμενα συντρίμια του αεροσκάφους.

Οι αερογραμμές του Βιετνάμ διαθέτουν έναν από τους πλέον σύγχρονους στόλους στην Ασία, ωστόσο ορισμένα δρομολόγια εκτελούνται από τα γηρασμένα Τουπόλεβ.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος με ασθενείς μεταβλητούς ανέμους 2 έως 3 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 19 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια και στους 17 στα δυτικά.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι το πρωϊ θα είναι ευμετάβλητοι ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και σταδιακά θα τραπούν σε νοτιοδυτικούς ως δυτικούς ασθενείς μέχρι μέτριους 3 έως 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 33 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 30 στα νότια παράλια και στους 28 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 33 βαθμοί και η πιο χαμηλή 20, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 31 με 19, στη Λεμεσό 30 με 20, στην Κερύνεια και την Πάφο 28 με 17 και τέλος στον Πρόδρομο 22 με 15 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 3 September 1997 - 17:27:24 UTC