Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-09-02

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, προβαίνει σε παραστάσεις προς την Βρετανική Κυβέρνηση και την Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία, αναφορικά με εγκύκλιο που κυκλοφόρησε στις Βρετανικές Βάσεις και αναφερόταν στο ψευδοκράτος, ως "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου".

Την εγκύκλιο των Βρετανών αποκάλυψε πριν από ένα περίπου μήνα η εφημερίδα της Λεμεσού "Επικαιρότητες."

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, χαρακτηρίσε την ενέργεια των Βρετανών, ως απαράδεκτη.

Οι θέσεις της Βρετανίας είναι γνωστές, είπε ο κύριος Χριστοφίδης και η ενέργεια του αξιωματούχου των βάσεων δεν συνάδει, ούτε με τις θέσεις του Λονδίνου, ούτε με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Η κυβέρνηση, κατέληξε ο Εκπρόσωπος αναμένει θετική ανταπόκριση στα διαβήματα που γίνονται.

Την απαράδεκτη ενέργεια των βάσεων επέκριναν, επίσης, ο πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

Υστερα από τα διαβήματα και τις αντιδράσεις, οι βρετανικές βάσεις ανακοίνωσαν ότι η αναφορά στο ψευδοκράτος ως "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου" ήταν λάθος και απολογούνται.

Οι βρετανικές βάσεις διαβεβαιώνουν ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει το ψευδοκράτος και ότι η ξεκάθαρη αυτή πολιτική ισχύει και για τις βάσεις.


Η 'Αγκυρα, ενορχηστρωμένα, εντείνει την προσπάθεια για δημιουργία κλίματος έντασης, σχετικά με την αγορά του Ρωσικού αντιεροπορικού πυραυλικού συστήματος ΕΣ-300, από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβέρνησης, πρωθυπουργός της εισβολής Μπουλέντ Ετζεβίτ, προβάλλει τώρα τον ισχυρισμό, ότι οι Τουρκικές αρχές στο υπό Αιγυπτιακή σημαία πλοίο που

ανέκοψαν και ερεύνησαν την περασμένη εβδομάδα στον Βόσπορο, βρήκαν τμήματα των πυραύλων ΕΣ-300, τα οποία όμως, δεν προορίζονταν για την Κύπρο.

Εξάλλου, σύμφωνα με το Ρόιτερ, ο Ετζεβίτ δήλωσε ότι η Τουρκία, έλαβε επιβεβαίωση από το Κάϊρο, για τον προορισμό εξαρτημάτων και τεμαχίων πυραυλικού συστήματος, που είναι η Αίγυπτος.


Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν στα μέσα Νοεμβρίου από δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών, στην ανατολική Μεσόγειο.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα η πρεσβεία του Ισραήλ στην Αγκυρα.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 15 έως τις 25 Νοεμβρίου και θα επικεντρωθούν, όπως αναφέρθηκε, σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Ο προγραμματισμός των κοινών ασκήσεων Τουρκίας - Ισραήλ - Ηνωμένων Πολιτειών, αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από πολλές αραβικές χώρες.


Ενα από τα θέματα που θα απασχολήσει την επικείμενη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου είναι και οι απειλές της Τουρκίας, έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας για το πυραυλικό σύστημα Ες-300.

Στη δήλωση αυτή προέβη σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης.

Το θέμα, ανέφερε ο εκπρόσωπος, είναι σοβαρό και αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση.

Πρόσθεσε ωστόσο, ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να απαντά συνεχώς σε δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και επισήμων, εφόσον, επανειλημμένως, έχει δημοσιοποιήσει τις θέσεις της, τις προθέσεις της και τις προϋποθέσεις, που πρέπει να πληρωθούν για να μην εγκατασταθούν οι Ες-300 στην Κύπρο.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν την Τουρκία να προβαίνει σε προσπάθειες δημιουργίας εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Κύπρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι από τα Ηνωμένα Εθνη δεν υπάρχει τέτοια πληροφόρηση.


Τα θέματα που θα απασχολήσουν το Εθνικό Συμβούλιο, ήταν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Πολιτικού Γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός στην επικείμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, θα υποβάλει εισηγήσεις, για να συζητηθούν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν τους επόμενους μήνες, για αξιοποίηση του θετικού κλίματος που υπάρχει μετά τις συνομιλίες του Μοντρέ, οι τουρκικές απειλές για ενσωμάτωση των κατεχομένων και για τους πυραύλους Ες-300.

Ερωτηθείς αναφορικά με το θέμα της μετάβασης του Εθνικού Συμβουλίου στην Αθήνα, ο κύριος Αναστασιάδης δήλωσε πως το κόμμα του, διατηρεί τη θετική θέση του για μετάβαση, και είπε χαρακτηριστικά, αν είναι δυνατή γιατί όχι.


Απαντητική επιστολή προς τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρο Κυπριανού, απέστειλε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης, απαντά πλήρως στην επιστολή Σπύρου Κυπριανού, για σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου, την οποία έλαβε ο Πρόεδρος.

Ο κύριος Χριστοφίδης ανέφερε ότι το περιεχόμενο της επιστολής του Προέδρου Κληρίδη, δεν είναι ανακοινώσιμο.


Την ερχόμενη Πέμπτη, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρου Κυπριανού.

Αμέσως μετά την συνάντηση Αναστασιάδη-Κυπριανού, ο κύριος Κυπριανού ανέφερε, ότι στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα συζητηθούν κυρίως, το εθνικό θέμα και οι χειρισμοί της δικής μας πλευράς, μετά τις συνομιλίες στο Μοντρέ.

Οι κύριοι Αναστασιάδης και Κυπριανού, συζήτησαν το κυπριακό, τη μεταξύ τους συνεργασία και τις προοπτικές συνέχισης της, κατά τις επικείμενες προεδρικές εκλογές.

Η συζήτηση μεταξύ των δύο κομμάτων θα συνεχιστεί και σε επίπεδο αντιπροσωπείων.

Ο κύριος Κυπριανού παρατήρησε ειδικότερα, ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και στο εθνικό θέμα και στο θέμα της ενημέρωσης.


Κατηγορώντας τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη και το κόμμα του, για απρόκλητη επίθεση, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ανέφερε σήμερα, πως η κάθοδος του Μάριου Ηλιάδη στις Προεδρικές εκλογές, θεωρήθηκε ως υποψηφιότητα ήττας και από τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ.

Στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο κύριος Χριστόφιας επικεντρώθηκε στα πυρά, τα οποία το κόμμα του δέχεται, από την ΕΔΕΚ και παραπονέθηκε για προσπάθεια να κατηγορηθεί το ΑΚΕΛ, με πρόθεση επανεκλογής του Γλαύκου Κληρίδη, αλλά και για άσκηση εκβιασμών, προς την ΕΔΕΚ.

Χαρακτηρίζοντας την υποψηφιότητα Ιακώβου, ως υποψηφιότητα νίκης, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, εξέφρασε την άποψη πως τυχόν υποστήριξη του Γιώργου Ιακώβου και από την ΕΔΕΚ, θα φέρει στην Προεδρία τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ από τον πρώτο γύρο.

Τέλος, αφού επεσήμανε ότι από το '89, υπάρχει κοινή συνισταμένη των κομμάτων στο Κυπριακό, αποκάλυψε ότι το κόμμα του, θα επικεντρώσει την προεκλογική του εκστρατεία, σε θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης.


Κατηγορίες για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, πρόκληση σωματικών βλαβών εξ'αμελείας και μή παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που κινδυνεύει η ζωή τους, αντιμετωπίζουν οι επτά φωτογράφοι-παπαράτσι, που κατεδίωκαν το αυτοκίνητο της Πριγκίπισσας Νταϊάνα και του Ντόντι Αλ Φαγιέντ.

Οι ποινές που προβλέπονται από τη Γαλλική δικαιοσύνη για τα αδικήματα αυτά, κυμαίνονται από τριετή μέχρι πενταετή φυλάκιση και πρόστιμο τριάντα χιλιάδων έως πενήντα χιλιάδων λιρών.

Η πληροφορία που αποκαλύφθηκε χθες, σύμφωνα με την οποία ο οδηγός του μοιραίου αυτοκινήτου ήταν μεθυσμένος, δεν φαίνεται να επηρέασε τη θέση των ανακριτικών αρχών.

Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος της οικογένειας Φαγιέντ, δήλωσε ότι ο οδηγός της Μερσεντές υπήρξε, κατά τα έντεκα χρόνια υπηρεσίας του στο Ριτζ, υποδειγματικός υπάλληλος.

Ο Ανρί Πολ, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, είχε παρακολουθήσει δύο σειρές μαθημάτων οδήγησης θωρακισμένης λιμουζίνας, στην έδρα της Μερσεντές, στη Στουτγκάρδη και ήταν ειδικά εκπαιδευμένος για την αντιμετώπιση τρομοκρατών και απαγωγέων.


Για τέταρτη ημέρα συνέχισε σήμερα την επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο, ο Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμισς Συνομοσπονδίας Εργασίας Γουίλλι Θις.

Το πρωί ο κύριος Θις, συνοδευόμενος από το Γενικό Γραμματέα της ΔΕΟΚ Διομήδη Διομήδους, συναντήθηκε με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέα Μουσιούττα και τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέκο Σιάμπο.

Κατά τη συνάντησή του με τον κύριο Μουσιούττα, ο κύριος Θις χαρακτήρισε ως είδος προσκηνύματος την επίσκεψή του στον Υπουργό Εργασίας, αφού όπως είπε, είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος του, στις σχέσεις με τις συντεχνίες.

Ανέφερε δε, ότι εντυπωσιάστηκε από τις καλές σχέσεις που υπάρχουν, μεταξύ των κοινωνικών εταίρων στην Κύπρο.

Καταλήγοντας ο κύριος Θίς, ευχήθηκε όπως κατά την επόμενη επίσκεψη του στην Κύπρο, να μην υπάρχει πράσινη γραμμή.


Αντιπροσωπεία των εκτάκτων δημοσίων υπαλλήλων μαζί με αντιπροσωπεία της ΠΑΣΥΔΥ, συναντήθηκαν με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, για το θέμα της υλοποίησης της νομοθεσίας για μονιμοποίησή τους.

Οι αντιπροσωπείες, έλαβαν διαβεβαιώσεις από το γενικό εισαγγελέα ότι δεν υπάρχει κανένα νομικό ή συνταγματικό κώλυμα, και οι διαδιακασίες για μονιμοποίηση τους θα συνεχιστούν.

Αυτή τη στιμή ετοιμάζεται ο τελικός κατάλογος των χιλίων-ογδόντα εκτάκτων υπαλλήλων, ο οποίος, θα υποβληθεί στην επιτροπή δημόσιας υπηρεσίας, η οποία θα προκηρύξει και θα πληρώσει τις θέσεις.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος με ασθενείς μεταβλητούς ανέμους 2 ως 3 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα πέσει στους 19 βαθμούς.

Αύριο ο καιρός θα είναι αρχικά αίθριος αλλά το απόγευμα θα σχηματισθούν λίγες παροδικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα τραπούν σε ασθενείς θαλάσσιους 3 ως 4 Μποφόρ και η θάλασα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 32 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 30 στα νότια παράλια και στους 21 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 32 βαθμοί και η πιο χαμηλή 19, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 29 με 20, στη Λεμεσό 30 με 22, στην Κερύνεια και την Πάφο 27 με 20, και τέλος στον Πρόδρομο 21 με 11 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 2 September 1997 - 16:27:26 UTC