Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-08-30

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ελεύθεροι χωρίς κανένα περιοριστικό όρο, θα αφεθούν και οι επτά συλληφθέντες, για την υπόθεση πιθανής συνωμοσίας, για μεταφορά και απόρριψη πυρηνικών αποβλήτων, σε θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Κύπρου.

Επειτα από πολύωρη σύσκεψη στη Γενική Εισαγγελία, για συζήτηση του θέματος και λήψη των αναγκαίων μέτρων, ο Ανώτερος Δικηγόρος της Δημοκρατίας Πέτρος Κληρίδης, ανέφερε ότι στο παρόν στάδιο, δεν κρίνεται αναγκαίο, να ζητηθεί η περαιτέρω κράτηση των υπόπτων.

Για την υπόθεση, η αστυνομία είχε συλλάβει χθες, τέσσερεις αλλοδαπούς και άλλους τρεις, σήμερα το πρωϊ.

Οι αρχές της Δημοκρατίας κατείχαν βάσιμες πληροφορίες και στοιχεία, ότι ομάδα αλλοδαπών, που έφθασε πρόσφατα στην Κύπρο, δήθεν ως επισκέπτες, συνδιαλέγονταν με άλλα πρόσωπα, τόσο στην Κύπρο όσο και το εξωτερικό, με σκοπό να καταλήξουν σε συμφωνία, για παράνομη μεταφορά αποβλήτων από χώρα του πρώην ανατολικού συνασπισμού.

Τα απόβλητα, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, προορίζονταν να ριφθούν σε θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, ή σε θαλάσσια περιοχή άλλης μεσογειακής χώρας.

Οι πληροφορίες δόθηκαν στις αρχές ασφαλείας από την Ιντερπόλ, καθώς και από συνεργάτες της αστυνομίας στην Κύπρο.


Οι Τουρκικές Κυβερνήσεις των τελευταίων πέντε ετών, έδωσαν λανθασμένα την εντύπωση στην Ευρώπη, ότι η Τουρκία, μπορεί να κάνει παραχωρήσεις στο Κυπριακό, με αντάλλαγμα την ανάπτυξη των σχέσεων της Τουρκίας, με την Ευρωπαική Ενωση.

Αυτά αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Τζουμχουριέτ" ο Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, υπεύθυνος για τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαικής Ενωσης, και για τις τουρκοκυπριακές υποθέσεις.

Ο Γκιουρέλ, επεσήμανε ακόμη ότι έναντι της λανθασμένης εντύπωσης που δόθηκε στις 6 Μαρτίου 1995, δεν υπάρχει κάτι, το οποίο να δεσμεύει τώρα την σημερινή Κυβέρνηση.

Υποστήριξε ότι υπήρξε διεθνής συνωμοσία, οικονομικής και κοινωνικής αποδυνάμωσης του ψευδοκράτους, η οποία όπως είπε, είχε ως στόχο, να οδηγήσει δήθεν την Τουρκοκυπριακή κοινότητα, να αποδεχθεί οποιαδήποτε λύση στο Κυπριακό.


Μήνυμα για την υπεράσπιση της πατρίδος χωρίς καμιά υποχώρηση, έστειλε από την Λακωνία, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.

Ο κύριος Στεφανόπουλος δήλωσε ότι θα ανεχόταν την οικονομική καταστροφή του τόπου, αλλά ποτέ, δεν θα δεχόταν την εθνική καταστροφή.

Η υπεράσπιση της πατρίδας, τόνισε, είναι πρωταρχική ανάγκη και η Ελλάδα, δέν είναι διατεθειμένη να κάνει την παραμικρή υποχώρηση.


Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπίλ Κλίντον, ανακοίνωσε τον διορισμό του πρώην εκπροσώπου του Στέητ Ντηπάρτμεντ Νίκολας Μπέρνς, ως νέου Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα.

Νέος πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Τουρκία, διορίστηκε ο Μάρκ Ρόμπερτ Πάρις, ο οποίος μέχρι τον περασμένο Απρίλιο, συμμετείχε στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, ως ειδικός σε θέματα Νοτίου Ασίας.

Τους διορισμούς αναμένεται να επικυρώσει η Αμερικανική Γερουσία.


Φθάνει σε λίγο στην Κύπρο ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοπολιτείας, Αρχηγός Εμέκα Ανια-όκου, ο οποίος θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη.

Ο κύριος Ανιαόκου, θα έχει σειρά συναντήσεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού,

ενώ απόψε, θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη.

Ο Αρχηγός Ανιαόκου, συνοδεύεται από τη σύζυγό του και τον Βοηθό Διευθυντή της Γραμματείας της Κοινοπολιτείας.


Στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, συνεχίστηκε και σήμερα, η αντικατοχική εκδήλωση διαφώτισης, για τις βαρβαρότητες του κατακτητή, από μέλη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος και συγγενείς αγνοουμένων.

Τον χώρο όπου πραγματοποιείται για σχεδόν ένα χρόνο η εκδήλωση, επισκέφθηκαν περιηγητές από την Ελλάδα, οι οποίοι και ενημερώθηκαν για τα πρόσφατα εγκλήματα του Αττίλα, ενώ αντίκρυσαν από κοντά, το συρματόμπλεγμα του αίσχους που εμποδίζει την ελεύθερη διακίνηση, στους νόμιμους κατοίκους του νησιού.

Σε δηλώσεις τους οι Ελλαδίτες, εξέφρασαν την έντονη αγανάκτησή τους για την εικόνα που αντίκρυσαν στο χωρο του Λήδρα Πάλας, ενώ επανέλαβαν, την αμέριστη συμπαράσταση τους, στον αγώνα που διεξάγει ο Κυπριακός Ελληνισμός.


Βόμβα μεγάλης ισχύος, η οποία εξερράγη στις δύο και τριάντα πέντε τα ξημερώματα, ταρακούνησε την Οδό Ασίας, στην περιοχή Ομόνοιας, στη Λεμεσό.

Η βόμβα, τοποθετήθηκε από αγνώστους μέχρι στιγμής, στο ηλεκτρολογικό εργαστήριο και κατάστημα ειδών αυτοκινήτου, του Ανδρέα Σκαρπάρη, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές.

Ο ίδιος ο Σκαρπάρης, δήλωσε πάντως άγνοια, για τα κίνητρα της βομβιστικής ενέργειας.

Η Αστυνομία εξετάζει το ενδεχόμενο ο ιδιοκτήτης, να έχει οποιεσδήποτε οικονομικές διαφορές με τους πελάτες του.


Εκδήλωση διαμαρτυρίας σε ένδειξη συμπαράστασης, προς οκτώ μέλη της Γκρήν- Πις, τα οποία κατηγορούνται

για παράνομη είσοδο στο Υπουργείο Γεωργίας, πραγματοποίησε σήμερα στην Πλατεία Ελευθερίας η Οικολογική Κίνηση.

Τα οκτώ μέλη της Πράσινης Ειρήνης, θα προσαχθούν την προσεχή Τετάρτη ενώπιον της δικαιοσύνης, σχετικά με την διαμαρτυρία που είχαν πραγματοποιήσει στις 10 του περασμένου Ιουλίου, έξω από το Υπουργείο Γεωργίας, με στόχο την προστασία του Ακάμα.

Στην εκδήλωση διαμαρτυρίας συμμετείχαν η Οικολογική Κίνηση, καθώς και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλετικής Επιτροπής Περιβάλλοντος Δημήτρης Ηλιάδης.

Ο κύριος Ηλιάδης επενέλαβε το αίτημά του προς τον Γενικό Εισαγγελέα, για απόσυρση των κατηγοριών και τερματισμό της ποινικής διώξης των οκτώ διαδηλωτών, των οποίων, η εκδήλωση όπως είπε, είχε συμβολικό και ειρηνικό χαρακτήρα.


Σειρά επαφών πραγματοποιεί στην πρώην Γιουγκοσλαβία, ο νέος Αμερικανός απεσταλμένος Ρόμπερτ Γκέλμπαρντ, στο πλαίσιο άλλης μίας αποστολής στην περιοχή, με στόχο, την πλήρη εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέϊτον.

Το πρωί, ο Αμερικανός αξιωματούχος, μετέβη στο Σεράγεβο, όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμποταν Μιλόσεβιτς, στον οποίο, υπενθύμισε σαφώς - όπως ο ίδιος δήλωσε - τις υποχρεώσεις του, που απορρέουν από την συμφωνία του Ντέϊτον.

Στη συνέχεια, ο νέος Αμερικανός μεσολαβητής, μετέβη στο Πάλε, στο διοικητικό κέντρο των Σέρβων της Βοσνίας.

Σε δηλώσεις του, κατηγόρησε τους Σερβο-βόσνιους, ότι πραγματοποιούν επιθέσεις, σε σημεία που βρίσκονται οι ειρηνευτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών και τους κάλεσε να σταματήσουν.

Αργά το απόγευμα σήμερα, ο Γκέλμπαρντ, αναμένεται να μεταβεί στη Μπάνια Λούκα και να έχει συνάντηση, με την Πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας Μπιλιάνα Πλάβσιτς.

Εν τω μεταξύ, στη πόλη της Μπάνια Λούκα, σημειώθηκε έκρηξη, με αποτέλεσμα ένα άτομο να χάσει τη ζωή του.


Αλλες δύο σφαγές σημειώθηκαν το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, στην Αλγερία, παράλληλα με εκείνη στην τοποθεσία Ράις κοντά στο Αλγέρι, στη διάρκεια της οποίας, εκατοντάδες άνθρωποι σφαγιάστηκαν και κάηκαν ζωντανοί, από ομάδα ενόπλων Ισλαμιστών.

Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, ο αριθμός των σφαγιασθέντων ξεπερνά τους τριακόσιους.

Οι δύο σφαγές, αποτελούν πρωτοφανή συνέχεια στο νέο κύμα βίας, που πλήττει τη χώρα.

Εξάλλου, στη Μαάλμπα, νοτιοδυτικά του Αλγερίου, σαραντα-πέντε άτομα, στην πλειονότητά τους παιδιά, δολοφονήθηκαν άγρια, από ομάδα ενόπλων, ενώ την ίδια νύχτα, σε μία φτωχή συνοικία, στα υψώματα του Αλγερίου, πέντε μέλη μίας οικογένειας σφαγιάστηκαν.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά τοπικά θα σχηματισθεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ως δυτικοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια και στους 20 βαθμούς στα νότια.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι κυρίως αίθριος. Γύρω στο μεσημέρι όμως θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και πιθανόν να πέσουν μερικές βροχές ιδιαίτερα στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα είναι το πρωϊ ευμετάβλητοι ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και σταδιακά θα τραπούν σε νοτιοδυτικούς ως δυτικούς μέτριους ως δυνατούς 4 έως 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά στα νότια παράλια το απόγευμα ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 35 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 30 στα νότια παράλια και στους 27 στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 35 βαθμοί και η πιο χαμηλή 18, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 30 με 20, στη Λεμεσό 31 με 21, στην Κερύνεια και την Πάφο 27 με 17 και τέλος στον Πρόδρομο 29 με 18.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 30 August 1997 - 15:27:32 UTC