Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-08-22

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Εσπασε τη σιωπή της η Ευρωπαϊκή Ενωση και παίρνει θέση για τα όσα ετέθησαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην Κλιόν από τον Ραούφ Ντενκτάς.

Ο Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, Επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκης Ενωσης, χαρακτήρισε το αίτημα Ντενκτάς για πάγωμα της ενταξιακής πορείας της Κύπρου απαράδεκτο.

Παράλληλα, επανα-βεβαίωσε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση θα ξεκινήσουν με την αρχή του επόμενου χρόνου, όπως δηλαδή συμφωνήθηκε τον Μάρτιο του 1995.

Ο κύριος Βαν Ντεν Μπρουκ επέκρινε επίσης την υπογραφή συμφωνίας σύνδεσης της Τουρκίας και των κατεχομένων.

Ο κύριος Βαν Ντεν Μπρούκ, διετύπωσε επίσης την εκτίμηση ότι τώρα, υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να οικοδομηθεί ένα πλαίσιο διευθέτησης του Κυπριακού με διαβουλεύσεις πρίν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.


Τους διεθνείς επαίνους που απέσπασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τη στάση του στο Μοντρέ, επεσήμανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση από το συγκυβερνών ΔΗΚΟ, το ΑΚΕΛ και την ΕΔΕΚ.

Παράλληλα, ο κύριος Χριστοφίδης επέκρινε τον Ραούφ Ντεντκάς ότι προσπαθεί να παρα-πλανήσει τη διεθνή κοινότητα, υποστηρίζοντας ότι κατα-πατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο επανα-διεκδίκησης της προεδρίας της Δημοκρατίας από τον Γλαύκο Κληρίδη, ο Εκπρόσωπος παρέπεμψε στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος επιθυμεί όπως το διάστημα της προ-εκλογικής περιόδου είναι όσο το δυνατό περιορισμένο.

Σημείωσε ακόμη ότι οι περιστάσεις δείχνουν ότι το κυπριακό βρίσκεται σε κρίσημη πορεία δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, απαντώντας σε ερώτηση αν οι εξελίξεις στο κυπριακό επιβάλλουν εξαγγελία της υποψηφιότητας Κληρίδη.


Με επίκεντρο τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος εξέφρασε σήμερα τις ανησυχίες του για το νέο αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το Κυπριακό και επανέλαβε το αίτημά του για άμεση σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου και ακολούθως μετάβαση στην Αθήνα.

Καταθέτοντας τις θέσεις του κόμματός του για την διαδικασία των απευθείας συνομιλιών, ο κύριος Κυπριανού διαπίστωσε ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε χειρότερη θέση από προηγουμένως.

Εθεσε ως προτεραιότητα τον καθορισμό μιας στρατηγικής ώστε να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα και η ανοχή την οποία επιδεικνύει η διεθνής κοινότητα ενώ άσκησε κριτική στην μεθοδο-λογία την οποία ακολουθούν τα Ηνωμένα Εθνη και οι ξένοι παράγοντες όσον αφορά την τουρκική αδιαλλαξία.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ άσκησε επίσης κριτική στον Πρόεδρο Κληρίδη για την αποδοχή των εγγράφων ενώ επεσήμανε σημαντικά αρνητικά στοιχεία τους.


Το Κυπριακό και οι ελληνο-τουρκικές σχέσεις ήταν στο επίκεντρο των θεμάτων μακράς συνεδρίας της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού και Προέδρου του κόμματος Κώστα Σημίτη.

Η συνεδρίαση θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Η Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ συζήτησε ακόμη την πορεία της οικονομίας και την συγκρότηση του κόμματος.


Τις ελληνικές θέσεις για το κυπριακό και τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, εξήγησε σήμερα, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Απόστολος Κακλαμάνης, στα μέλη της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων του Κογκρέσου, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα.

Ο κύριος Κακλαμάνης χρησιμοποιώντας σκλήρη γλώσσα κατήγγειλε στους Αμερικανούς βουλευτές την αδιαλλαξία της Τουρκίας, η οποία όπως είπε αναίρεσε το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας της Μαδρίτης.

Ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα Τόμας Νάϊλς, που συνοδεύει τους βουλευτές, ερωτηθείς εάν οι προκλητικές δηλώσεις Ετζεβίτ και η αποτυχία των συνομιλιών στο Μοντρέ θέτουν εμπόδια στη διαμεσο-λαβητική προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών, απάντησε με διπλωματικό τρόπο, ότι η διαδικασία που άρχισε από τη Μαδρίτη είναι ζωντανή.

Πρόσθεσε δε, ότι κανένας δεν προ-εξόφλησε ότι δεν θα υπάρχουν προβλήματα στην πορεία των ελληνο-τουρκικών σχέσεων.


Μεγάλη αντικατοχική εκδήλωση πραγματοποιείται απόψε στο οδόφραγμα της Δερύνειας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με σύνθημα "Αμμόχωστος Ζει και και μας Καρτερεί Αγώνας για Επιστροφή", τις οποίες οργανώνει ο δήμος Αμμοχώστου.

Στην εκδήλωση θα τελεστεί δέηση για τους πεσόντες υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας της Κύπρου, και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Προέδρου της Βουλής, της Δημάρχου Δερύνειας, ενώ ομιλία θα εκφωνήσει ο δήμαρχος Αμμοχώστου Ανδρέας Πούγιουρος.

Εξάλλου, η εκδήλωση θα περιλαμβάνει επίδοση ψηφίσματος σε αξιωματικούς της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο οδόφραγμα της Δερύνειας και θα λήξει με αντικατοχική συναυλία από το μουσικό συγκρότημα Μεσόγειος.

Η εκδήλωση, που αρχίζει στις 7 και 30, θα μεταδίδεται απευθείας από την τηλεόραση του "ΛΟΓΟΥ".


Σε Γενική Διεύθυνση Συντονισμού και Ευρωπαϊκής Ενωσης μετονομάζεται το Γραφείο Προγραμματισμού, αναλαμβάνοντας την προετοιμασία της ενταξιακής μας πορείας.

Αυτό ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι η Γενική Διεύθυνση Συντονισμού θα είναι υπό την εποπτεία του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ η πολιτική πτυχή παραμένει στο Υπουργείο Εξωτερικών.


Επίσπευση της διαδικασίας μονιμο-ποίησης χιλίων έκτακτων υπαλλήλων στη δημόσια υπηρεσία, αποφασίστηκε σήμερα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ της ηγεσίας των εκτάκτων και του αρμόδιου υπουργού.

Οι ενστάσεις που είχαν υποβληθεί από μερίδα εκτάκτων θα εξεταστούν την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη και ακολούθως η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας θα προχωρήσει στην προκήρυξη των θέσεων.


Διάταγμα τετραήμερης κράτησης εξέδωσε σήμερα το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, εναντίον του Δημήτρη Μουζούρη και του Αβραάμ Ολυμπίου, για την γνωστή υπόθεση λαθρεμπορίου ζώων από τα κατεχόμενα.

Εν τω μεταξύ, για την ίδια υπόθεση τελούν υπό κράτηση ο Αντρέας Μαλτέζου, ο Σωτήρης Χαραλάμπους και ο Γιαννάκης Στέλιου.

Σε θεληματική του κατάθεση, ο Μαλτέζου κατονόμασε τον Στέλιου ως τον άνθρωπο που χρηματο-δότησε τον ίδιο έναντι του ποσού των δύο χιλιάδων λιρών, για την μεταφορά των εκατόν έξι αιγοπροβάτων από τα κατεχόμενα.

Εξάλλου, ο Μαλτέζου σε δεύτερη θεληματική του κατάθεση, κατηγορεί τον Μουζούρη και τον Ολυμπίου, ότι είχαν αλλεπά-λληλες συναντήσεις μαζί του, για την διαπραγμάτευση της μεταφοράς των ζώων και την χρηματική ανταμοιβή.


Δύο διατάγματα οκτα-ήμερης κράτησης, εξέδωσε σήμερα το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, εναντίον του Μιχάλη Παρασκευά από τις Κυβίδες και του Στέλιου Χριστοδούλου, από το Τραχώνι, σχετικά με υπόθεση καλλιέργειας ναρκωτικών.

Η αστυνομία συνέλαβε επ' αυτοφώρω τους δύο υπόπτους, γύρω στις 8.30 το βράδυ, ώρα κατά την οποία επιχειρούσαν να ποτίσουν δεκαεννέα φυτά Ινδικής Κάνναβης σε δύσβατη περιοχή του χωριού Κυβίδες.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών Λεμεσού, οι έρευνες βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και θα επεκταθούν και σε άλλα χωριά της Λεμεσού, για εντοπισμό νέων χασισο-φυτειών.


Το υπερ-σύγχρονο Αμερικανικό βομβαρδιστικό Βήτα-Δύο γνωστότερο ως Στελθ, μπορεί να εντοπιστεί από τα εχθρικά ραντάρ αν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι καλές.

Το στοιχείο αυτό αποκαλύπτεται σε έκθεση Αμερικανών επιστημόνων οι οποίοι κατηγορούν την Αμερικανική κυβέρνηση ότι προχώρησε στη μαζική παραγωγή των στέλθ πραγματοποιώντας παράλληλα, τη μεγαλύτερη σπατάλη όλων των εποχών.

Οπως αποδείχθηκε από τις έρευνες, το κατά τα άλλα "αόρατο" αεροσκάφος, αξίας δύο δισεκατομμυρίων δολλαρίων επηρεάζεται δραματικά από την υγρασία η οποία όταν εισχωρήσει στην ειδική επίστρωσή του, το καθιστά ευάλωτο στα εχθρικά ραντάρ.

Το νέο βομβαρδιστικό αποτελούσε το καύχημα της Αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας.

Το Πεντάγωνο και ο Λευκός Οίκος αποφάσισαν ήδη να σταματήσουν προς το παρόν την χρηματοδότηση της κατασκευής του Στέλθ.

Το Κογκρέσσο ωστόσο έχει εγκρίνει την παραγγελία εικοσιενός Στέλθ αξίας 45 σχεδόν δισεκατομμυρίων δολλαρίων.


Μία ώρα καθυστέρηση σημειώθηκε στις επισκευές στον Ρωσικό διαστημικό σταθμό ΜΙΡ, ύστερα από ένα πρόβλημα στην στολή ενός από τους αστροναύτες.

Οπως δήλωσε ο αρχηγός του σταθμού Ανατόλυ Σολόγιώφ, παρατηρήθηκε απότομη αύξηση της πίεσης στο εσωτερικό της διαστημικής στολής, γεγονός που απαιτούσε επι-πρόσθετους ελέγχους.

Τελικά, το Ρωσικό κέντρο έδωσε το πράσινο φως και άρχισαν οι εργασίες επιδιόρθωσης του σταθμού το αποτέλεσμα των οποίων θα αποβεί καθοριστικό για την επιβίωση του εντεκά-χρονου ΜΙΡ.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Σε μερικές παράλιες κυρίως περιοχές θα σχηματισθεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές έως βορειοδυτικές κατευθύνσεις ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 19 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια και στους 21 στα νότια παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι στην αρχή κυρίως αίθριος. Γύρω στο μεσημέρι όμως θα σχηματιστούν τοπικές νεφώσεις που δυνατό να δώσουν λίγες μεμονωμένες βροχές, κυρίως στα ορεινά.

Οι άνεμοι το πρωί θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 2 έως 3 Μποφόρ και το απόγευμα δυτικοί έως νοτιοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 έως 4 Μποφόρ και τοπικά στα νότια παράλια μέχρι δυνατοί 5 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και το απόγευμα τοπικά ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 34 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 31 στα νότια παράλια, και στους 28 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 33 βαθμοί και η πιο χαμηλή 20, στην Αμμόχωστο, τη Λάρνακα και τη Λεμεσό 30 με 21, στην Κερύνεια και την Πάφο 28 με 19 και τέλος στον Πρόδρομο 23 με 17.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 22 August 1997 - 14:27:28 UTC