Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-08-21

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Απερίφραστα, το Συμβούλιο Ασφαλείας επιρρίπτει ευθύνες στην τουρκοκυπριακή πλευρά για το ναυάγιο των συνομιλίων στην Κλιόν, ενώ ταυτόχρονα επαινεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη για την θετική του στάση.

Τονίζει ωστόσο ότι και τα δύο μέρη παραμένουν δεσμευμένα στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Αμέσως μετά την ενημέρωση των πέντε μονίμων μελών από τον Ντιέγκο Κορτοβέζ για τα αποτελέσματα των συνομιλιών, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας Σερ Τζών Γουέστον, δήλωσε ότι επικράτησε απογοήτευση, από το γεγονός ότι δεν κατέστη δυνατό να σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος στην Κλιόν.

Πρόσθεσε δε, ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεχίζει σθεναρά να υποστηρίζει τις μελλοντικές ενέργειες του Γενικού Γραμματέα, στην αποστολή καλών υπηρεσίων του για το Κυπριακό.

Αφού χαρακτηρίζει την παρούσα κατάσταση στο νησί απαράδεκτη, ο βρετανός διπλωμάτης υπέδειξε ότι κατά τους δύο γύρους των απευθείας συνομιλίων έχει επιτευχθεί μερική προόδος, ιδιαίτερα σε επίπεδο τακτικής, που επηρεάζει ανθρωπιστικά θέματα.

Εν τω μεταξύ, η Κυβέρνηση χαιρετίζει τον τρόπο με τον οποίο το Συμβούλιο Ασφαλείας αποδίδει τα όσα συνέβησαν στην Κλιόν.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Ποικίλες ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων για τα αποτελέσματα των απευθείας συνομιλιών και τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ όξυνση παρατηρείται στις εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις που εκφράζουν ο Δημοκρατικός Συναγερμός από την μία και η αντιπολίτευση από την άλλη.

Σε δηλώσεις του ο Νίκος Αναστασιάδης κατηγόρησε τον Δημήτρη Χριστόφια για κινδυνολογία ενώ χαρακτήρισε τις προειδοποιήσεις του για διχοτόμηση ως απο- προσανατο-λιστικές.

Σε συνάντηση που είχαν ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, συμφώνησαν ότι επείγει η σύγκληση του εθνικού συμβουλίου και η μετάβαση των πολιτικών αρχηγών στην Αθήνα.

Το ΑΚΕΛ, εκτιμά ότι η έμμεση καταδίκη της στάσης του Ντενκτάς στο Μοντρέ δεν είναι επαρκής, και υπενθυμίζει την επίρριψη ευθυνών στον κατοχικό ηγέτη το 1992 και την απειλή για λήψη τιμωρητικών μέτρων.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος Ανδρέας Κυπριανού, σε δηλώσεις του σημειώνει ότι έχουμε φθάσει σε ένα σημείο στο οποίο το Συμβούλιο Ασφαλείας, θα πρέπει να αναλάβει κάποιες ευθύνες άσκησης πραγματικών πιέσεων, ακόμη και πειθαναγκασμού κατά του Ντενκτάς και της Αγκυρας.

Ο Ανδρέας Κυπριανού απαντά και στις επικρίσεις του προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη σημειώνοντας ότι η τεχνητή αντιπαράθεση με το ΑΚΕΛ, έχει ως στόχο να απο-προσανατολίσει την κοινή γνώμη από την κρίση που διέρχεται η συγκυβέρνηση.


Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης σε δημοσιογραφική διάσκεψη, χαρακτήρισε θετικές τις δηλώσεις του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας Τζόν Γουέστον για τη έκθεση Κόρντοβεζ.

Ωστόσο, ο κύριος Λυσσαρίδης επέκρινε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δηλώνοντας ότι τίθεται θέμα ηθικής τάξης από την συμπεριφορά του στις συνομιλίες στο Μοντρέ, ενώ χαρακτήρισε ως άκρως αρνητικά τα έγγραφα Κόρντοβεζ.

Θετική χαρακτηρίζουν και οι Ενωμένοι Δημοκράτες, τη δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Κώστας Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι το κύριο αιτούμενο είναι τα Ηνωμένα Εθνη να βρουν τους τρόπους ώστε να άρουν τις προφάσεις που έθεσε ο Ντενκτάς, για να μπορέσει να προχωρήσει ο διάλογος για επίλυση του κυπριακού.


Υπόμνημα διαμαρτυρίας επέδωσε σήμερα ο Δήμαρχος Αμμοχώστου και η πολιτική επιτροπή του Δήμου στις πρεσβείες των Πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η επίδοση των υπομνημάτων έγινε στο πλαίσιο των φετεινών εκδηλώσεων "Αμμόχωστος Ζει και μας καρτερεί. Αγώνας επιστροφής", που διοργανώνει ο Δήμος Αμμοχώστου.

Το υπόμνημα αναφέρεται στη συνεχιζόμενη παράνομη τουρκική κατοχή της Αμμοχώστου και των άλλων κυπριακών εδαφών, καθώς και στην κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών μας από τον Τούρκο κατακτητή.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Ανδρέας Πούγιουρος, εξέφρασε την αγανάκτησή του για την συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή της Αμμοχώστου απο τον Αττίλα, καθώς και για την μη υλοποίηση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, που αφορούν την Αμμόχωστο.


Νεκρός, βρέθηκε τελικά ο Μιλτιάδης Σελίπας, 49 ετών από τον Στρόβολο, ανώτερος Υπάλληλος του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Σελίπας, απουσίαζε από το σπίτι του, από τις δέκα χθες το πρωί, όταν έφυγε με το αυτοκίνητό του, λέγοντας ότι θα πήγαινε για περίπατο, κάτι το οποίο συνήθιζε.

Την εξαφάνισή του, ανέφερε στην Αστυνομία Στροβόλου το απόγευμα της ίδιας ημέρας, η σύζυγός του Ελένη, η οποία είναι επίσης υπάλληλος του Υπουργείου Εξωτερικών.

Περιπολικό της αστυνομίας, εντόπισε σήμερα νωρίς το πρωί τον Μιλτιάδη Σελίπα, νεκρό μέσα στο αυτοκίνητό του, το οποίο ήταν σταθμευμένο σε αγρό, κοντά στο πεδίο βολής της ΜΜΑΔ, σε περιοχή του χωριού Αναλιόντας.

Ο θάνατος του Σελίπα, επήλθε από πυροβολισμό κυνηγετικού όπλου, αλλά σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, δεν υπάρχει υπόνοια για έγκλημα.

Οι συνθήκες του θανάτου του διερευνώνται από το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων.

Ο Μιλτιάδης Σελίπας, καταλείπει σύζυγο και ένα γιο.


'Υστατη προσπάθεια κατέβαλε σήμερα το Υπουργείο Παιδείας, για γεφύρωση της διαφοράς που προέκυψε, μεταξύ ΟΕΛΜΕΚ και οργανωμένων γονέων, αναφορικά με το θέμα των κρατικών ινστιτούτων επιμόρφωσης.

Ο διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης υπέβαλε στα εμπλεκόμενα μέρη, μεσολαβητική πρόταση που προνοεί νέα αντιμισθμία για τους καθηγητές, που θα διδάσκουν στα κρατικά φροντιστήρια,

καθώς και μειωμένα δίδακτρα, σε σχέση με την προηγούμενη συμφωνία κυβέρνησης-ΟΕΛΜΕΚ.

Την πρόταση μελέτησε σήμερα η γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ, η οποία ωστόσο απέφυγε να τοποθετηθεί.

Σε δηλώσεις του στο ΛΟΓΟ ο Πρόεδρος της οργάνωσης 'Ανθιμος Παντελή ανέφερε ότι οριστική απόφαση, αναμένεται να παρθεί σε συνεδρία της ολομέλειας της ΟΕΛΜΕΚ, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη.

Η Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης δηλώνει έτοιμη να αποδεκτεί αύξηση στο ύψος των διδάκτρων, που δεν θα ξεπερνά ωστόσο το είκοσι τοις εκατόν.


Αντιδράσεις προκάλεσαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων για τους Δόκιμους αξιωματικούς ενώ σε σημερινές δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού επιβεβαίωσε ότι το κόμμα του έγινε δέκτης παραπόνων.

Τα παράπονα έγιναν από γονείς οι οποίοι επισημαίνουν ότι άριστοι μαθητές εμφανίστηκαν με χαμηλές επιδόσεις ενώ κάνουν λόγο για πιθανή διαρροή θεμάτων.

Πάντως, ο κύριος Αναστασιάδης διευκρίνισε ότι τουλάχιστον το ΓΕΕΦ και το Υπουργείο Αμυνας φαίνεται να μην έχουν ανάμειξη.

Απαντώντας στις κατηγορίες περί διαρροής θεμάτων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, σημείωσε ότι σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι οι συγκεκριμένες καταγγελίες είναι βάσιμες, οι υπεύθυνοι θα διωχθούν, μή αποκλειομένου και του ενδεχομένου απόλυσής τους.


Την καταβολή χρηματικών αποζημιώσεων στην οικογένεια του δασοφύλακα Παύλου Ιησού, ενέκρινε το Υπουργκικό Συμβούλιο, σε ένδειξη αναγνώρισης της θυσίας του.

Οπως ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, η κυβέρνηση εκτιμώντας την υποδειγματική αφοσίωση στο καθήκον, του άτυχου δασοφύλακα, καθόρισε ετήσια σύνταξη, για την οικογένεια του, ύψους επτά χιλιάδων τετρακοσίων λιρών και εφάπαξ τριαντα-τέσσερισίμισυ χιλιάδες λίρες.

Εξάλλου, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χαριστική επιπρόσθετη καταβολή, τριάντα χιλιάδων λιρών στη χήρα και τα παιδιά του άτυχου δασοφύλακα.


Σε στάχτη μετατράπηκε τα μεσάνυκτα το σπίτι της Πόπης Ιωάννου από την Αμμόχωστο, 24 ετών, η οποία διαμένει στην οδό Αλκινίκης 9 στη Λευκωσία.

Η Ιωάννου, η οποία είναι άνεργη, διέμενε μόνη της στο σπίτι.

Κατά την ώρα εκδήλωσης της πυργκαγιάς, η Ιωάννου απουσίαζε από το σπίτι.

Από την πυρκαγιά το σπίτι της Ιωάννου καταστράφηκε ολοσχερώς.

Τα αίτια της πυρκαγιάς διερευνώνται απο την πυροσβεστική υπηρεσία και την αστυνομία.


Η συνεργασία μεταξύ ισραηλινών και παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας, φαίνεται ότι βρίσκεται στα πρόθυρα της επανέναρξής της, ύστερα από περίοδο διακοπής πέντε μηνών.

Συγκεκριμένα, παλαιστινιακές πηγές ασφαλείας, ανακοίνωσαν σήμερα ότι η παλαιστινιακή αστυνομία συνέλαβε δύο μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς.

Οι συλλήψεις έγιναν σε χωριό κοντά στη Βηθλεέμ, στη Δυτική Οχθη.

Εν τω μεταξύ, ο παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, συνεχίζει τις συναντήσεις του με ομάδες της αντιπολίτευσης, καθώς επίσης και με στελέχη ισλαμιστικών οργανώσεων.

Οι συναντήσεις του παλαιστίνιου ηγέτη γίνονται στο πλαίσιο της "πολιτικής ενότητας" των παλαιστινίων, πολιτική που έχει προκηρύξει ο ίδιος.

Παράλληλα, με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση του Γιάσερ Αραφάτ με ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, ισραηλινοί αξιωματούχοι προέτρεψαν τον Γιάσερ Αραφάτ να επιλέξει ανάμεσα στις αγκαλιές και τα φιλιά με τους ισλαμιστές, ή την ειρήνη με το εβραϊκό κράτος.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά σε μερικές περιοχές θα σχηματισθεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 21 περίπου βαθμούς.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Τις απογευματινές ώρες θα σχηματισθούν νεφώσεις και δυνατό να πέσουν τοπικες βροχές στις ορεινές κυρίως περιοχές. Οι άνεμοι το πρωί θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 3 μποφόρ και το απόγευμα νοτιοδυτικοί μέτριοι 4 μποφόρ και στα νότια παράλια 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα νότια παράλια το απόγευμα μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 34 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 31 βαθμούς στα νότια παράλια και στους 29 στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 35 βαθμοί και η πιο χαμηλή 23, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 30 με 20, στη Λεμεσό 32 με 20, στην Κερύνεια και την Πάφο 28 με 20 και τέλος στον Πρόδρομο 21 με 16 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 21 August 1997 - 15:27:35 UTC