Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-08-11

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Υπό τη σκιά της αρνητικής και πιο αδιάλλακτης στάσης του Ραούφ Ντενκτάς αρχίζει αυτή την ώρα στην πολίχνη Κλιόν της Ελβετίας, ο δεύτερος γύρος των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς.

Των συνομιλιών προεδρεύει ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Ντιέγκο Κόρντοβες, ενώ όπως και στον πρώτο γύρο των συνομιλιών θα υπάρχει πλήρης συσκότιση πληροφοριών.

Ενωρίτερα, ο Ντιέγκο Κόρντοβεζ παρέθεσε στους δύο συνομιλητές γεύμα εργασίας, στο ξενοδοχείο Ριγκί Βοντουά.

Με προκλητικές δηλώσεις του, που εντείνουν την απαισιοδοξία για οποιαδήποτε πρόοδο, ο Ντενκτάς ζήτησε να τεθούν οι συνομιλίες πάνω σε νέα βάση, την βάση της απόλυτης πολιτικής ισότητας των δύο πλευρών και ίσων κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως είπε.

Ο απεσταλμένος του ΛΟΓΟΥ στο Μοντρέ Μιχάλης Παυλίδης μεταδίδει.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Απαισιόδοξοι αναχώρησαν το πρωϊ για το Μοντρέ, οι πολιτικοί αρχηγοί.

Σε δηλώσεις τους στο αεροδρόμιο Λάρνακας, οι πολιτικοί αρχηγοί τόνισαν ότι η απαισιοδοξία τους, απορρέει αφενός από τη στάση του Ραούφ Ντενκτάς και αφετέρου, από το γεγονός ότι ο διεθνής παράγοντας, δεν παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκική και Τουρκοκυπριακή πλευρά, για μία πιο εποικοδομητική στάση.

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι θα ήταν ευτυχής, εάν θα μπορούσε να πει ότι η συνοδός μας στο Μοντρέ είναι η αισιοδοξία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ανέφερε ότι η συμφωνία μεταξύ ψευδοκράτους-Τουρκίας δεν δίνει τη δυνατότητα για αισιοδοξία.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού, επεσήμανε ότι στο Μοντρέ δεν αποκλείεται να υπάρξει μία ουσιαστική προσπάθεια, για να εξασφαλιστεί η συνέχιση του διαλόγου για το Κυπριακό.

Επεσήμανε δε τον κίνδυνο, η διαιώνιση του διαλόγου να σημαίνει σύνδεση της λύσης με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, ανέφερε ότι φτάσαμε στο σημείο να πηγαίνουμε στο Μοντρέ, και ο Ντενκτάς να θέτει όρους για διακοπή των συνομιλιών, εάν η πλευρά μας, δεν δεχθεί τις δύο κυριαρχίες και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όλων των ψηφισμάτων του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου, ανέφερε ότι οι κινήσεις της τουρκικής πλευράς των τελευταίων ημερών δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για επίλυση του κυπριακού.

Παρόλα αυτά, ο κύριος Βασιλείου εξέφρασε την ελπίδα ότι μπορεί να υπάρξει πρόοδος.


Η πρόσφατη συμφωνία Ψευδοκράτους-Τουρκίας, δεν βοηθά τις διαπραγματεύσεις.

Στη δήλωση αυτή προέβη ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Σουηδία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Ελπίζω, ανέφερε ο κύριος Ανάν, η "συμφωνία σύνδεσης" να μην αποτελέσει εμπόδιο στο δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών, που αρχίζουν σήμερα στο Μοντρέ.

Σε μακροχρόνια προβλήματα αυτού του χαρακτήρα, δεν αναμένονται μεγάλα βήματα αλλά θα επιμείνουμε, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού.


Δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα ο κατάλογος των ελληνοκυπρίων προσκηνυτών που θα μεταβούν τον Δεκαπενταύγουστο στο κατεχόμενο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, για εκκλησιασμό.

Την Θεία Λειτουργία θα τελέσει ο Ηγούμενος Κύκκου Νικηφόρος.

Πρόκειται για εξακόσια άτομα, τα οποία είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον από το Πάσχα, όμως η μετάβαση τους δεν κατέστη τελικά δυνατή, λόγω των απαράδεκτων αξιώσεων του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

Σε δηλώσεις του στο "ΛΟΓΟ" ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Τάκης Χριστόπουλος, ανέφερε ότι οι ελληνοκύπριοι προσκηνυτές δεν θα υποστούν κανένα έλεγχο από τα κατοχικά στρατεύματα, προσθέτοντας ότι ο μόνος έλεγχος θα είναι στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας από τις αρχές της Δημοκρατίας.

Ανέφερε επίσης ότι οι ελληνοκύπριοι θα μεταβούν στο κατεχόμενο Μοναστήρι με λεωφορεία που θα διαθέσει το ψευδοκράτος, ενώ κάλεσε τους προσκηνυτές να μεταφέρουν φαγητά μαζί τους, γιατί δεν προγραμματίζεται να προσφερθεί γεύμα στα κατεχόμενα.


Ομάδα εγκαυματολόγων φθάνει αύριο από το Ισραήλ, για να εξετάσει τον δασοφύλακα Παύλο Ιησού, σαραντα-ενός ετών από τη Λευκωσία, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Ο Ιησούς είχε τραυματισθεί το βράδυ της Παρασκευής, εν ώρα καθήκοντος, στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς, που είχε ξεσπάσει στην περιοχή του Πύργου Τηλλυρίας.

Φέρει εγκαύματα πρώτου και δευτέρου βαθμού στο εβδομήντα-πέντε τοις εκατόν του σώματος του.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Σολωμής, ανέφερε ότι με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος επέδειξε προσωπικό ενδιαφέρον για την περίπτωση του δασοφύλακα, κλήθηκε στην Κύπρο ομάδα ειδικών από το Ισραήλ, για να εξετάσει τον ασθενή.

Εξάλλου, αν κριθεί αναγκαίο ο τραυματίας θα μεταφερθεί, όπως είπε ο κύριος Σολωμής, σε νοσοκομείο του Ισραήλ.


Ικανοποίηση για την κατάσταση της οικονομίας, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

Σε δηλώσεις του ύστερα από σημερινή σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών, κατά την οποία εξετάσθηκε η όλη κατάσταση, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η οικονομία παρουσιάζει ανάκαμψη και ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της, θα κυμανθεί φέτος στο τρία τοις εκατόν, σέ σύγκριση με δύο τοις εκατόν το 1996.

Ο κύριος Χριστοδούλου υπέδειξε ότι η οικονομία θα πρέπει να ξεφύγει από τους παραδοσιακούς τομείς και να στραφεί προς νέους, όπως η παιδεία, η υγεία και οι συμβουλευτικές και επαγγελματικές υπηρεσίες.

Παράλληλα, πρόσθεσε, η βιομηχανία θα πρέπει να στραφεί σε νέα προϊόντα.

Οσον αφορά τον πληθωρισμό, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι το 1997 αναμένεται να ανέλθει στο 3,5 τοις εκατό, σε σύγκριση με 3 τοις εκατό το 1996.

Εξάλλου, φέτος η ανεργία θα κυμανθεί γύρω στο 3,4 τοις εκατό σε σύγκριση με 3,1 τοις εκατό το 1996.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι οι αφίξεις τουριστών παρουσιάζουν φέτος αύξηση 1 τοις εκατό σε σύγκριση με πέρσι.


Ο Αμερικανός απεσταλμένος για το Μεσανατολικό Ντένις Ρος, συνεχίζει τις επαφές του, με Ισραηλινούς και Παλαιστινίους αξιωματούχους, στο πλαίσιο των προσπαθειών του για αναθέρμανση των ειρηνευτικών διαδικασιών, στη περιοχή.

Ο Ντένις Ρος, συναντήθηκε σήμερα με τον Ισραηλινό Υπουργό Εξωτερικών, Νταβίντ Λεβί, με τον οποίο συζήτησε θέματα που άπτονται της ασφάλειας.

Η ισραηλινή πλευρά έθεσε σαν κύρια πρϋπόθεση για την συνέχιση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, την επανέναρξη της συνεργασίας για την ασφάλεια.

Στο μεταξύ, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ, ζήτησε από τον Αμερικανό προεδρικό απεστλαμένο, τη συνέχιση των οικονομικών επενδύσεων στα Αυτόνομα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Παράλληλα, εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα δύο χιλιάδες Παλαιστίνιοι οι οποίοι τάσσονται εναντίον του κλεισίματος της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας, από τις ισραηλινές αρχές.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος και υγρός. Σε μερικές περιοχές θα σχηματισθεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 22 περίπου βαθμούς.

Αύριο ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Τοπικές όμως νεφώσεις που θα σχηματισθούν τις απογευματινές ώρες δυνατό να δώσουν τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι το πρωϊ θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 3 μποφόρ και το απόγευμα νοτιοδυτικοί μέτριοι ως δυνατοί 4 έως 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα ανέβει στους 34 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 32 στα νότια παράλια και στους 29 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 33 βαθμοί και η πιο χαμηλή 22, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 31 με 22, στη Λεμεσό 32 με 23, στην Κερύνεια και την Πάφο 29 με 22 και τέλος στον Πρόδρομο 23 με 15 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 11 August 1997 - 15:28:00 UTC