Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-08-01

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ιστορική χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, τη χθεσινή συμφωνία του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς, για το θέμα των αγνοουμένων.

Ο Εκπρόσωπος, προέβη σε δηλώσεις μετά την συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, κατά την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία για τη χθεσινή συμφωνία.

Οπως διευκρίνησε ο κύριος Χριστοφίδης, η χθεσινή συμφωνία αφορά τη διερεύνηση της τύχης του συνόλου των αγνοουμένων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν θα γίνει κλασματοποίηση του συνολικού αριθμού των 1619 αγνοουμένων.

Κατέστησε δε σαφές, ότι στις περιπτώσεις που υπάρχουν στοιχεία ότι ο αγνοούμενος ήταν ζωντανός, τότε θα συνεχιστεί η έρευνα μέχρι την διαπίστωση της τύχης του.

Ο κύριος Χριστοφίδης ξεκαθάρισε ότι η ανταλλαγή στοιχείων από τους εκπροσώπους που θα ορίσουν οι δύο πλευρές, θα γίνει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ταυτόχρονα και από τα δύο μέρη.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει αποδεσμεύσει τη συζήτηση για τα ανθρωπιστικά θέματα, από τον πολιτικό διάλογο, ενώ το ίδιο αναμένει και από την άλλη πλευρά.

Πάντως, καθίσταται σαφές, ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια, όπως διακρίβωση του τρόπου θανάτου, μέσα στα πλαίσια της αποφυγής πολιτικής εκμετάλλευσης του θέματος.

Το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει την ερχόμενη Πέμπτη, για να εξετάσει τα δεδομένα για τον επόμενο γύρο των απευθείας συνομιλιών.


Εν τω μεταξύ, οι Επιτροπές συγγενών αγνοουμένων συναντώνται αυτή την ώρα με τον Πρόεδρο Κληρίδη, προκειμένου να ενημερωθούν για τη χθεσινή συμφωνία Κληρίδη - Ντενκτάς για το θέμα των αγνοουμένων.

Η συμφωνία χαιρετίστηκε σήμερα και από τον Επίτροπο Προεδρίας για ανθρωπιστικά θέματα Τάκη Χριστόπουλο, ο οποίος ακολούθως δέχθηκε τα πυρά του Οικονόμου Χριστόφορου.

Στις δηλώσεις του ο κύριος Χριστόπουλος αναφέρει ότι με την συμφωνία, τίθενται για πρώτη φορά, τα θεμέλια της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων, ενώ εκτιμά πως οι ανησυχίες των Επιτροπών, άπτονται θεμάτων διαδικασίας.

Οι δηλώσεις Χριστόπουλου, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Οικονόμου Χριστόφορου, ο οποίος εξέφρασε την άποψη πως με την διαδικασία, η οποία υιοθετήθηκε, θα δοθεί η ευκαιρία στον Ντενκτάς για νέα κωλυσιεργία.


Ενώ αύριο συμπληρώνονται εικοσιδύο χρόνια από την υπογραφή της συμφωνίας της τρίτης Βιέννης, η Συντονιστική Επιτροπή Καρπασίας, έδωσε σήμερα δημοσιογραφική διάσκεψη προβάλλοντας ως βασικό αίτημα την εφαρμογή των προνοιών της.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του σωματείου Νίκος Φαλάς, χαρακτήρισε την συμφωνία της τρίτης Βιέννης, όπλο ακαταμάχητο, στον αγώνα του κυπριακού ελληνισμού για αποκατάσταση των δικαιωμάτων του.

Σε χαιρετισμό του ο Επίτροπος Προεδρίας Τάκης Χριστόπουλος εξέφρασε την ευχή όπως η χθεσινή συμφωνία Κληρίδη - Ντενκτάς, αποτελέσει προοίμιο για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων και των εγκλωβισμένων.


Την ιερή μνήμη του Εθνάρχη Μακαρίου τίμησε σήμερα πλήθος κόσμου, προσφέροντας αίμα για βοήθεια των συνανθρώπων μας.

Στις Τράπεζες Αίματος όλων των κρατικών νοσοκομείων προσέρχονταν από τις επτά και μισύ το πρωί μέχρι και τις δύο και μισύ το μεσημέρι, εθελοντές αιμοδότες, αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά, ότι ο Κυπριακός λαός διαθέτει αλτρουϊστικά αισθήματα.

Οι εκδηλώσεις για την εικοστή επέτειο από το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου θα κορυφωθούν την ερχόμενη Κυριακή, με την τέλεση πάνδημων μνημοσύνων σε όλους τους ιερούς ναούς της ελεύθερης Κύπρου.


Τερματίστηκε σήμερα η αγωνία χιλιάδων υποψηφίων, που διεκδικούσαν θέσεις στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κύπρου και της Ελλάδας.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων ανακοινώθηκαν το πρωί από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού. Συνολικά από τους έξι χιλιάδες εκατόν-εννέα υποψηφίους, θέσεις εξασφάλισαν οι δύο χιλιάδες επτακόσιοι-ογδόντα- έξι.

Σύμφωνα με τον υπουργό τα αποτελέσματα των εξετάσεων βρίσκονται περίπου στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.

Σε μερικά μαθήματα όπως είναι τα Νέα Ελληνικά και τα Λατινικά, το ποσοστό επιτυχίας ήταν αρκετά ψηλό, σε αντίθεση με τα μαθήματα της Φυσικής και των Μαθηματικών.

Από τις τρείς χιλιάδες οκτακόσιες θέσεις που δόθηκαν συνολικά φέτος, οι οκτακόσιες είναι στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κύπρου.

Τα αποτελέσματα των εισαγωγικών εξετάσεων, όπως και τα προηγούμενα χρόνια μετέδωσε πρώτος ο ΛΟΓΟΣ, τόσο από το ραδιόφωνο όσο και από την τηλεόραση.


Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, ανανέωσε για άλλες οκτώ ημέρες το διάταγμα κράτησης των τριών υπόπτων Ευριπίδη Γεωργίου - Παφίτη, Γεώργιου Χαραλάμπους και Μάριου Ζήνωνος, σχετικά με το επεισόδιο ανταλλαγής πυροβολισμών, μεταξύ αστυνομικών και κακοποιών στοιχείων, το οποίο συνέβη στις 23 Ιουλίου στα Πολεμίδια.

Οπως ο αστυνομικός ανακριτής υποστήριξε, ενώπιον του Δικαστηρίου, ο Ζήνωνος σε θεληματική του κατάθεση ενοχοποιεί τον εαυτό του και τον Παφίτη, για την αγοραπωλησία του παράνομου οπλισμού.

Πρόσθεσε επίσης ότι αναζητούνται τα όπλα που χρησιμοποίησαν οι παράνομοι εναντίον των αστυνομικών, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα των επιστημομνικών εξετάσεων των τεκμηρίων, που περισυνέλεξαν οι ανακριτές από τη σκηνή.

Σχετικά με την υπόθεση έχουν μέχρι σήμερα ληφθεί πενήντα μία καταθέσεις ενώ υπολοίπονται άλλες 25.


Χρυσαφικά αξίας πενήντα έως εξήντα χιλιάδων λιρών, έκλεψαν άγνωστοι από την οικία του Κωνσταντίνου Χρυσοδόντα στην Ορόκλινη.

Τα χρυσαφικά φυλάγονταν σε χρηματοκιβώτιο, το οποίο βρέθηκε παραβιασμένο.

Η διάρρηξη έγινε κατά τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, διάστημα κατά το οποίο οι ιδιοκτήτες απουσίαζαν για διακοπές στην Ιταλία.

Την διάρρηξη κατήγγειλε στην αστυνομία η δεκατριάχρονη κόρη του ζεύγους, Ισαμπέλλα.


Εκρηξη που σημειώθηκε στο εργοστάσιο πυρομαχικών Πυρκάλ στο Λαύριο, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός εργάτη και τον τραυματισμό δεκατεσσάρων, εκ των οποίων ενός σοβαρά.

Η έκρηξη προκλήθηκε λίγο μετά τις έντεκα το πρωί σε υπαίθρια δεξαμενή διαχωρισμού αποβλήτων οξέων, τα οποία προέρχονται από το γέμισμα φυσιγγίων.

Εν τω μεταξύ, εμπειρογνώμονες εξετάζουν τις συνθήκες του ατυχήματος για να αποφανθούν για τα ακριβή αίτια, αν και εκ πρώτης όψεως διαπιστώνεται ότι η έκρηξη προκλήθηκε από πρόσμιξη οξέων σε συνδυασμό με την υψηλή θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Παρόμοιο ατύχημα στο ίδιο εργοστάσιο συνέβη αρχάς Μαϊου, το οποίο οδήγησε τη διοίκηση στην απόφαση εκσυγχρονισμού των δεξαμενών αποβλήτων, η οποία ωστόσο δεν εφαρμόστηκε, γεγονός που προκαλεί την αντίδραση των δημοτικών αρχών Λαυρίου.


Με βασικό θέμα τη διεξαγωγή ανακρίσεων για αξιωματικούς, για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι είναι ενεργά μέλη Ισλαμιστικών ομάδων, άρχισε στην Τουρκία, η τετραήμερη σύνοδος της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Το πανίσχυρο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο συνέρχεται στο Αρχηγείο Ενόπλων Δυνάμεων στην Αγκυρα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο τουρκικός στρατός, που έχει αναγορευθεί σε φύλακα του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους, έχει αποβάλει τα τελευταία χρόνια, από τις τάξεις του δεκάδες αξιωματικούς, με το αιτιολογικό ότι σχετίζονται με Ισλαμιστικές οργανώσεις.


Ευρείας κλίμακας επιχείρηση, άρχισε ο Ισραηλινός στρατός, με στόχο τον εντοπισμό υπόπτων, αναφορικά με την προχθεσινή πολύνεκρη βομβιστική επίθεση, στην Εβραϊκή αγορά της Ιερουσαλήμ, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 13 άτομα.

Ανδρες της επίλεκτης ομάδας των Ισραηλινών δυνάμεων, έχουν αναλάβει δράση σε περιοχές που βρίσκονται υπό Ισραηλινή κατοχή.

Στη Δυτική Οχθη, κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο στρατός συνέλαβε πενηντα- έναν Παλαιστινίους, ενώ παράλληλα εξεδόθη ένταλμα συλλήψεως του αρχηγού της Παλαιστινιακής Αστυνομίας, ο οποίος κατηγορείται ότι ενεθάρρυνε επιθέσεις σε Εβραϊκές εγκαταστάσεις.

Οι περιοχές των Εβραϊκών οικισμών παραμένουν εξάλλου κλειστές αφού οι Ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, επέβαλαν τον αποκλεισμό τους, απαγορεύοντας στους εργάτες να κινούνται κατά μήκος της Δυτικής Οχθης.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Σε μερικές κυρίως παράλιες περιοχές, θα σχηματιστεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς, τρία Μποφόρ. Ωστόσο, η θάλασσα θα είναι ταραγμένη στις βόρειες και δυτικές προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 21 βαθμούς.

Αύριο ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος. Το απόγευμα τοπικές νεφώσεις θα αναπτύσσονται κυρίως στα ορεινά, όπου και πιθανόν να πέσουν μερικές βροχές. Οι άνεμοι θα τραπούν σταδιακά σε θαλάσσιους μέτριους μέχρι δυνατούς τεσσάρων ως πέντε Μποφόρ.

Η θάλασσα θα καταστεί ταραγμένη και στις νότιες προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 36 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 32 στα νότια και στους 29 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 35 βαθμοί και η πιο χαμηλή 21, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 31 με 22, στη Λεμεσό 32 με 21, στην Κερύνεια και την Πάφο 29 με 20 και τέλος στον Πρόδρομο 23 με 16 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 1 August 1997 - 16:27:35 UTC