Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-07-20

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Εικοσι-τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την 20 Ιουλίου του 1974, ημέρα κατά την οποία η Τουρκία, εισέβαλλε στην Κύπρο.

Η Κερκό-πορτα στις βάρβαρες ορδές του Αττίλα, είχε ανοίξει πέντε ημέρες πρίν με το προδοτικό πραξικόπημα σε βάρος της νόμιμης κυβέρνησης της Κύπρου.

Οι συνέπειες τραγικές.

Οι Τούρκοι έσφαξαν, λεηλάτησαν βίασαν, σύλησαν κάθε τι Ελληνικό και χριστιανικό στην Κερύνεια, την Μόρφου την Αμμόχωστο, την Καρπασία.

23 χρόνια μετά διακόσιες χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν μακρυά από τις πατρογονικές τους εστίες, 1619 άνθρωποι αγνοούνται.


Σήμερα, με επιμνημόσυνη δέηση στον Τύμβο Μακεδονίτισσας και παράκληση στον καθεδρικό ναό Αγίου Ιωάννου Λευκωσίας, πολιτεία, Εκκλησία και λαός, τίμησαν τους ηρωικούς νεκρούς και δεήθηκαν στον πανάγαθο για σύντμηση του χρόνου της δοκιμασίας μας.

Στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, μετά την επιμνημόσυνη δέηση, έγινε προσκλητήριο πεσόντων και στέψη των τάφων των ηρωικών νεκρών.

Επίσης συγγενείς πεσόντων από την Ελλάδα και την Κύπρο απέθεσαν λουλούδια στους τάφους των πεσόντων.

Ακολούθως εψάλη παράκληση στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννου Λευκωσίας για την απελευθέρωση της νήσου μας από τον Τούρκο εισβολέα, για επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες και για ανεύρεση των αγνοουμένων.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου μιλώντας κατά τη τελετή τόνισε ότι το εσωτερικό μας μέτωπο πρέπει να παραμείνει ενωμένο και αρραγές και μαζί με την Ελλάδα θα πρέπει να δώσουμε συνέχεια στη συνεπή και αταλάντευτη πορεία που έχουμε από κοινού καθορίσει.

Εξάλλου, σε ομιλία του ο δεύτερος αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Παναγιώτης Σγουρίδης, τόνισε την ανάγκη να συνεχιστεί η αμυντική θωράκιση της Κύπρου, αλλά και η πολιτική της θωράκισης με την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Κατά την διάρκεια της παράκλησης στην ιερά Αρχιεπισκοπή υπερίπταντο του καθεδρικού ναού τούρκικα αεροσκάφη, γεγονός το οποίο κατεδίκασε με βδελυγμία ο Υπουργός Οικονομικών.


Στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας τελέσθηκε σήμερα μνημόσυνο των πεσότων κατά την τουρκική εισβολή, προϊσταμένου του Χωρεπισκόπου Τριμυθούντος Βασιλείου.

Συγκινητικές στιγμές διαδραματίστηκαν όταν ομάδα Ελλαδιτών συγγενών αγνοουμένων, έφθασε στο χώρο και ενώθηκε με τις μαυροφορεμένες γυναίκες που πραγματοποιούσαν διήμερη απεργία πείνας, με κύριο αίτημα την διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

Εξάλλου, στο οδόφραγμα τερμάτισε σήμερα και η αντικατοχική ποδηλασία η οποία είχε αφετηρία τον Κάτω Πύργο Τηλλυρίας, την οποία διοργάνωσαν το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα σε συνεργασία με το σωματείο "Ελεύθεροι Σόλοι" και είχε ως σύνθημα "Η Κερύνεια είναι τόσο Ελληνική όσο και ο Παρθενώνας".


Κορυφώνονται σήμερα οι προκλητικοί εορτασμοί των Τούρκων με αφορμή την 23η επέτειο της βάρβαρης εισβολής τους στην Κύπρο.

Στην κατεχόμενη Λευκωσία, πραγματοποιήθηκε το πρωί στρατιωτική παρέλαση, τον χαιρετισμό της οποίας δέχθηκαν ο Πρωθυπουργός της εισβολής και Αντιπρόεδρος της σημερινής τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Ετζεβίτ, ο εγκάθετος της Τουρκίας στην Κύπρο Ραούφ Ντενκτάς, καθώς και ο αρχηγός της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας και ο Αρχηγός του Τουρκικού στρατού κατοχής.

Τον Μπουλέντ Ετζεβίτ, ο οποίος έφθασε σήμερα στην Κύπρο, συνοδεύουν αρκετοί Υπουργοί της Κυβέρνησης Γιλμάζ, μεταξύ των οποίων και ο Υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζέμ.

Σημειώνεται ότι από προχθές, ναυλωχούν στο κατεχόμενο λιμάνι της Κερύνειας, έξι τουρκικά πολεμικά σκάφη τα οποία μετέχουν στους τουρκικούς εορτασμούς.

Αντιδρώντας η ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε, διά του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Χρήστου Βερελή, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο, ότι οι κινήσεις του Μπουλέντ Ετζεβίτ είναι πρόβλημα της Τουρκίας, η οποία θα πρέπει να απαλλαγεί από όλες τις κινήσεις που δυσκολεύουν την προσέγγιση της με την Ελλάδα.


Την αντίθεση του με την λύση της διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας, την οποία χαρακτήρισε διαιρετική, τόνισε με δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο οποίος ζήτησε αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των νομίμων κατοίκων της Κύπρου.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης αρνήθηκε να σχολιάσει δημόσια το δεύτερο έγγραφο του ειδικού συμβούλου του Κόφι Ανάν, Ντιέγκο Κορντοβέζ και έψεξε όσους, δημόσια συζητούν το έγγραφο αυτό, κοινοποιώντας τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς στον Ραούφ Ντενκτάς, έτσι ώστε να ξέρει πώς να χειριστεί το θέμα.

Ακόμα και μετά την συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, η οποία θα συζητήσει το περιεχόμενο του εγγράφου, θα είναι λάθος να γίνεται δημόσια συζήτηση, πρόσθεσε εμφαντικά ο Πρόεδρος Κληρίδης.

Ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργος Βασιλείου άσκησε έντονη κριτική στην κυβερνητική μηχανή, που όπως είπε, άφησε το έγγραφο Κορντοβέζ να διαρρεύσει.

Κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο του εγγράφου, ο κύριος Βασιλείου δήλωσε ότι θα τον εξέπληττε αν αυτό διέφερε ριζικά από το πρώτο έγγραφο Κορντοβέζ.


Πρόωρη χαρακτήρισε ο Πρόεδρος Κληρίδης, την απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσσου να αποσύρει την αντίθεση του για την πώληση φρεγατών προς την Τουρκία, με δικαιολογία την συμφωνία της Μαδρίτης, μεταξύ Σημίτη- Ντεμιρέλ.

Θα έπρεπε να αναμένουν, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να δουν εάν υπήρχε πρώτα βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και μετά να λαμβάνουν τέτοιου είδους αποφάσεις.

Εξάλλου, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χρήστος Βερελής που εκπροσωπεί την ελληνική κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για τις μαύρες επετείους, δήλωσε ότι το κυπριακό παραμένει προϋπόθεση για την βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.


Σε αδιέξοδο οδηγείται ο Συνασπισμός της Ελπίδας" αφού ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ επικρίνουν την απόφαση των Ενωμένων Δημοκρατών να καθυστερήσουν την επιλογή του υποψηφίου, οι οποίοι από την πλευρά τους αναμένουν μετά τον δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών, να ακούσουν τις θέσεις του Μάριου Ηλιάδη για να αποφασίσουν.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι ο συνασπισμός έχει τη δυναμική του σε περίπτωση που και τα τρία κόμματα συμφωνήσουν, για να προσθέσει ότι θα εξεταστούν οι εξελίξεις και το τί μέλλει γενέσθαι θα συζητηθεί στα όργανα του κόμματος.

Αύριο θα συνέλθουν αντιπροσωπείες του ΑΚΕΛ και των Ενωμένων Δημοκρατών για να συζητήσουν τις εξελίξεις.

Ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου δήλωσε ότι το Παγκύπριο Συμβούλιο του κόμματος θα συνέλθει στις 27 Αυγούστου για να πάρει αποφάσεις, αναμένοντας την τοποθέτηση του υποψηφίου προέδρου στις εξελίξεις της Γενεύης για το κυπριακό.

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος Κληρίδης κληθείς να διευκρινίσει το νόημα της ανάλυσης των προσόντων του νέου προέδρου, όπως αυτά καθορίστηκαν στο διάγγελμα του, ανέφερε ότι δεν έκανε αυτοδιαφήμιση.


Αλλος ένας νέος έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα.

Πρόκειται για τον Λοϊζο Λοϊζου, 22 ετών από την Πάνω Λακατάμια, ο οποίος στις 4.15 τα ξημερώματα, στην προσπάθειά του να προσπεράσει προπορευόμενο αυτοκίνητο, στην Λεωφόρο Αρχαγγέλου στον Στρόβολο, έχασε τον έλεγχο της μοτοσυκλέττας του και κτύπησε σε σιδερένιο κιγκλίδωμα με αποτέλεσμα να ανατραπεί.

Ο Λοϊζου, μεταφέρθηκε αμέσως στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Αστυνομίας, δεν φορούσε κράνος.


Ενα αυτόματο όπλο τύπου Τζί-τρία και ένα κυνηγετικό, εντόπισε χθες η αστυνομία κάτω από γεφύρι στον Υψωνα, ύστερα από πληροφορίες.

Οπως διαπιστώθηκε, το τζι-3 κλάπηκε πρόσφατα από την οικία του έφεδρου Βρυώνη Ιωνά από τα Πολεμίδια, και το κυνηγετικό από την οικία του Ζαχαρία Χατζησωκράτους.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν ο Παύλος Χατζηκώστα -Μίχαλος, ο Πέτρος Αποστόλου Πέτρου και ο Χριστάκης Κυπριανού, εναντίον των οποίων διερευνώνται και είκοσι υποθέσεις διαρρήξεων και κλοπών από σπίτια στις περιοχές Πολεμιδιών- Υψωνα -Γερμασόγειας.

Η αστυνομία συνέλαβε επίσης τον Λύσανδρο Λυσάνδρου χροσοχό, εναντίον του οποίου υπάρχει μαρτυρία ότι οι τρείς ύποπτοι του πωλούσαν σε χαμηλές τιμές τα κλαπέντα κοσμήματα.

Στο σπίτι του Λυσάνδρου βρέθηκε μεγάλη ποσότητα χρυσαφικών τα οποία παρελήφθησαν από την αστυνομία για αναγνώριση από τους ιδιοκτήτες τους, ενώ παράλληλα αναζητείται και άλλη μεγάλη ποσότητα κλοπιμαίων χρυσαφικών αξίας 70 και πλέον χιλιάδων λιρών.

Οπως κατέθεσε ο αστυνομικός ανακριτής στο δικαστήριο, η αστυνομία κατέχει γραπτή μαρτυρία προσώπου το οποίο αναφέρει ότι τους τρεις πρώτους ύποπτους είδε σε συγκεκριμένη ημερομηνία να κρύβουν τα δύο όπλα κάτω από το γεφύρι όπου βρέθηκαν.

Η αστυνομία αναζητεί άλλα δύο κλοπιμαία τζι- 3 τα οποία κλάπηκαν από σπίτια εφέδρων καθώς επίσης και δύο κυνηγετικά.

Το δικαστήριο εξέδωσε εναντίον των τριών πρώτων υπόπτων διατάγματα οκταήμερης κράτησης, και για τον χρυσοχό τετραήμερης κράτησης.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ως βόρειοι ασθενείς, 2 ως 3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 24 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια, και στους 22 στα δυτικά παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλιν αίθριος και θερμός. Οι άνεμοι το πρωί θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 2 ως 3 Μποφόρ και σταδιακά θα τραπούν σε θαλάσσιους μέτριους μέχρι δυνατούς 4 ως 5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά το απόγευμα στα νότια παράλια ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 39 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 34 στα νότια παράλια και στους 31 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 39 βαθμοί και η πιο χαμηλή 23, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 34 με 23, στη Λεμεσό 35 με 22, στην Κερύνεια και την Πάφο 31 με 22 και τέλος στον Πρόδρομο 30 με 21 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 20 July 1997 - 17:27:16 UTC