Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-07-19

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Δύσκολη και περίπλοκη θα είναι η πορεία επίλυσης του κυπριακού, προειδοποιεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, σε διάγγελμα του προς τον κυπριακό λαό, με αφορμή την 23η επέτειο από το προδοτικό πραξικόπημα και την βάρβαρη τουρκική εισβολή.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρει στο διάγγελμα του, ότι απαιτούνται καλά μελετημένοι χειρισμοί, που απαιτούν άριστη γνώση του κυπριακού, διαπραγματευτικές εμπειρίες και σωστούς υπολογισμούς της τακτικής της άλλης πλευράς, και αποκαλύπτοντας έμμεσα τις εκλογικές προθέσεις του, δηλώνει ότι θα αναλώσει όλες τις δυνάμεις του με στόχο δίκαιη και βιώσιμη λύση, που θα διασφαλίζει το μέλλον του κυπριακού ελληνισμού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού αναφέρθηκε στις συνέπειες του πραξικοπήματος, της εισβολής και της κατοχής, ξεκαθάρισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα επιδείξει καλή θέληση στον παρόντα κύκλο διαπραγματεύσεων.


Στην Ελλάδα, κυβέρνηση και κόμματα με ανακοινώσεις τους καταδικάζουν την Τουρκική εισβολή.

Σε κυβερνητική ανακοίνωση αναφέρεται ότι με τη σφυρηλάτηση ενός αρραγούς εθνικού μετώπου, με τη συνεργασία στο πλαίσιο του Δόγματος για τον Ενιαίο Αμυντικό Χώρο και με την υποβοήθηση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έχουν δημιουργηθεί οι καλύτερες εγγυήσεις για την απόκρουση κάθε επιβουλής και τη δικαίωση των πολύχρονων κοινών αγώνων.

Στην Κύπρο, τα πολιτικά κόμματα, με ανακοινώσεις τους, καταδικάζουν την συνεχιζόμενη κατοχή και επισημαίνουν την κρισιμότητα της σημερινής φάσης που διέρχεται το εθνικό μας θέμα, συνιστώντας παράλληλα ενότητα και συλλογικότητα στην αντιμετώπιση των καταστάσεων.


Οι εκδηλώσεις καταδίκης της τουρκικής εισβολής κορυφώνονται αύριο.

Από το πρωί, θα αναρτηθούν μεσίστιες οι σημαίες και στις 12 το μεσημέρι θα ηχήσουν πένθιμα για 15 λεπτά οι καμπάνες των ιερών ναών της Κύπρου.

Στις 8 και 15 το πρωί, στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή.

Στις δέκα το πρωί θα ψαλεί παράκκληση στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη Λευκωσίας για την απελευθέρωση της νήσου μας από τον Τούρκο εισβολέα, για επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες και για ανεύρεση των αγνοουμένων.

Στη συνέχεια θα τελεστεί το επίσημο μνημόσυνο για όσους έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή.

Επιμνημόσυνους λόγους θα εκφωνήσουν, ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου και ο δεύτερος Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Παναγιώτης Σγουρίδης.

Τόσο στην παράκληση, όσο και στο μνημόσυνο θα προϊσταται η Αυτού Μακαριότης ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και θα παραστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χρίστος Βερελής, την δε Βουλή των Ελλήνων διακομματική αντιπροσωπεία.

Πάνδημα μνημόσυνα για όσους έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή θα τελεστούν αύριο και σε όλους τους άλλους Ιερούς Ναούς της ελεύθερης Κύπρου.


Τριάντα Ελλαδίτες, που υπηρέτησαν στην Κύπρο το 1974, πραγματοποίησαν σήμερα αιμοδοσία στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για καταδίκη της εισβολής.

Το απόγευμα, οι τριάντα βετεράνοι της αντίστασης του '74, μετέφεραν διά χειρός φλόγα, από τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, σε στρατόπεδο στον Κόρνο, όπου σε λίγο θα τελεσθή μνημόσυνο των πεσόντων που υπηρέτησαν στα Τεθωρακισμένα.


Την ελπίδα ότι επιτέλους θα υπάρξει ανθρωπιστική προσέγγιση στο θέμα των αγνοουμένων από την Τουρκική πλευρά, έτσι ώστε σύντομα να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση για τους αγνοούμενους, χθες το βράδυ στο Οδόφραγμα του Αγίου Κασσιανού.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, σε χαιρετισμό που απηύθυνε στη συγκέντρωση ανέφερε ότι η Τουρκία οφείλει να δώσει πειστικές και τεκμηριωμένες απαντήσεις για τους αγνοούμενους και κάλεσε τους ισχυρούς της γης οφείλουν να συμβάλουν επίμονα και πιεστικά για την επίλυση του όλου θέματος.

Μετά την εκδήλωση ακολούθησε λαμπαδηφορία με 1619 δάδες, προς το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, όπου επιδόθηκε ψήφισμα στα Ηνωμένα Εθνη και έγινε προσκλητήριο αγνοουμένων.

Με αφορμή την επέτειο του δίδυμου εγκλήματος του 74, το Ακέλ οργάνωσε χθες βράδυ παγκύπριο συλλαλητήριο μνήμης, αγώνα και τιμής.

Στην ομιλία του, ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Χριστόφιας, κατηγόρησε την κυβέρνηση Κληρίδη για προσπάθεια δικαίωσης του πραξικοπήματος, και εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τα αποτελέσματα που μπορεί να φέρει η νέα προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

Το συλλαλητήριο, ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ, με συνθήματα και αγωνιστικά τραγούδια.


Με προκλητικές ενέργειες το καθεστώς Ντενκτάς εορτάζει την αυριανή εικοστή- τρίτη επέτειο της τουρκικής εισβολής.

Στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας Τούρκοι ανύψωσαν πανώ με το προπαγανδιστικό σύνθημα "εικοστή τρίτη επέτειος - επείτειος ειρήνης και ελευθερίας", σύνθημα με το οποίο ο Μπουλέντ Ετζεβίτ αιτιολογεί το έγκλημά του κατά της Κύπρου.

Κατά μήκος της γραμμής αντιπαράθεσης, παρά το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, αναρτήθηκαν τουρκικές σημαίες καθώς και σημαίες του ψευδοκράτους, ενώ ομάδες των γκρίζων λύκων διένειμαν φυλλάδια.

Εν τω μεταξύ, συνεχίστηκε και σήμερα η αντικατοχική εκδήλωση διαφώτισης στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, ενώ ομάδα γυναικών πραγματοποιεί εκεί διήμερη απεργία πείνας, με αίτημα την διαακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

Εξάλλου, δρομείς του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος τερμάτισαν στις έντεκα το πρωί σκυταλοδρομία που είχαν ξεκινήσει από την Λάρνακα, στη μνήμη του Μιχάλη Μιχαήλ, αδελφού αγνοουμένου.

Τα αισθήματα τόσο των συγγενών αγνοουμένων, όσο και των μελών του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος, δοκιμάστικαν έντονα από την ενέργεια μερίδας Μαρωνιτών να μεταβούν στα κατεχόμενα, παραμονή της μαύρης επετείου της τουρκικής εισβολής.

Συγκεκριμένα, σήμερα πέρασαν από το Οδόφραγμα, με εκδρομικά σύνεργα και σκεύη, περίπου πεντακόσιοι Μαρωνίτες, αριθμός διπλάσιος από τον συνηθισμένο που παρατηρείται άλλα Σαββατοκυρίακα.


Νέα έκκληση, τη δεύτερη μέσα σε 24 ώρες, απηύθυναν οι Ηνωμένες Πολιτείες προς τον Αντιπρόεδρο της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ, έτσι ώστε να μην προβεί κατά την επίσκεψή του στην κατεχόμενη Κύπρο, σε ενέργειες που θα είναι αντίθετες με το πνεύμα αλλά και την ουσία τηςς πρόσφατης συμφωνίας της Μαδρίτης.

Ενώ αξιωματούχοι του Στέϊτ Ντηπάρτμεντ τόνιζαν χθες ότι παρακολουθούν με προσοχή την επίσκεψη Ετζεβίτ, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Ετζεβίτ πρέπει να συμπεριφερθεί με θετικό και εποικοδομητικό τρόπο για την περαιτέρω προώθηση της δυναμικής που έχει δημιουργηθεί από τη διαδικασία της Μαδρίτης.

Ο κύριος, Μπερνς προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, είπε ότι σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρήσουν ότι οι κινήσεις και δηλώσεις του Ετζεβίτ δεν είναι θετικές και εποικοδομητικές, τότε θα θελήσουν να του μιλήσουν.


Ο πρώην αμερικανός ειδικός αντιπρόσωπος για το κυπριακό, Νέλσων Λέτσκι εκτιμά ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου και οι προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού είναι, κατά την έκφραση του, θέματα αλληλένδετα αν όχι σχεδόν πανομοιότυπα.

Ο Νέλσων Λέτσκι, σε συνέντευξη του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, υποστηρίζει ότι αν η Ευρωπαϊκή Ενωση δεκτεί την Κύπρο ως πλήρες μέλος της, τότε, ούτε η τουρκοκυπριακή, ούτε η ελληνοκυπριακή πλευρά θα έχουν διάθεση για σοβαρές διαπραγματεύσεις.

Για να επιτευχθεί συνολική λύση του κυπριακού, αναφέρει στην συνέντευξη του ο κύριος Λέτσκι, πρέπει να παραμεριστούν επί μέρους θέματα, όπως προβλήματα που προκαλούνται κατά μήκος της νεκρής ζώνης και οι πτυχές των αγνοουμένων και των εγκλωβισμένων.

Σημειώνεται, ότι ο Νέλσων Λέτσκι είχε κληθεί στο Στέϊτ Ντηπάρτμεντ, για διαβουλεύσεις, όπως δήλωσε ο ίδιος, με αξιωματούχους της ομάδας "Χόλμπρουκ".


Πληρωμένοι δολοφόνοι πιθανόν να σκότωσαν τον Ηρακλή Σωκράτους 36 χρόνων, ο οποίος βρεθηκε το βράδυ της Παρασκευής νεκρός στο αυτοκίνητό του στην περιοχή μεταξύ των χωριών Σούνι -Κυβίδες.

Ο Σωκράτους έφερε τραύμα στο κεφάλι το οποίο προκλήθηκε από δύο πυροβολισμούς από κυνηγετικό όπλο.

Ως ύποπτος για τη στυγερή δολοφονία του Σωκράτους, συνελήφθη ο Ευστάθιος Μενελάου, 40 χρόνων, οικοδόμος, από την Παναγιά Πάφου, ενώ δεν αποκλείεται να γίνουν άλλες δυο συλλήψεις.

Ο Μενελάου προσήχθη το μεσημέρι ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, το οποίο εξέδωσε εναντίον του διάταγμα οκταήμερης κράτησης.

Οπως κατέθεσε στο Δικαστήριο ο αστυνομικός ανακριτής, ο ύποπτος παραδέχθηκε ότι διατηρούσε ερωτικές σχέσεις με τη σύζυγο του θύματος, γεγονός το οποίο επιβεβαίωσε και η ίδια, η οποία όμως σε κατάθεσή της ανέφερε ότι είχε διακόψει τις σχέσεις της μαζί του μετά που το έμαθε ο σύζυγός της.

Ωστόσο, πρόσθεσε, ο Μενελάου συνέχισε να τους ενοχλεί με απειλητικά τηλεφωνήματα.

Αγανακτισμένος ο σύζυγος, πήρε τηλέφωνο τον Μενελάου και τον απείλησε ότι θα τον σκοτώσει.

Ο Μενελάου σύμφωνα με μαρτυρία φιλικού του προσώπου, και η οποία έχει δοθεί στην αστυνομία, προσέλαβε δύο άτομα από τη Λεμεσό στα οποία έδωσε οδηγίες να κακοποιήσουν τον Σωκράτους ή ακόμη αν χρειαστεί να τον σκοτώσουν.

Ο ίδιος ο Μενελάου, ωστόσο, δεν παραδέχεται ενοχή, προβάλλοντας ως άλλοθι ότι την ώρα του φόνου βρισκόταν σε καφενείο του χωριού του.

Σοβαρά επεισόδια απειλήθηκαν κατά την προσαγωγή του υπόπτου στο δικαστήριο από συγγενείς του θύματος, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστικό μέγαρο.

Η επέμβαση της αστυνομίας απέτρεψε επέκτασή τους.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί, κυρίως βορειοδυτικοί, ασθενείς 3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 25 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια και στους 21 στα δυτικά παράλια.

Αύριο ο καιρός θα παραμείνει αίθριος και θερμός. Οι άνεμοι το πρωί θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 2 με 3 Μποφόρ και το απόγευμα βορειοδυτικοί έως νοτιοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι 3 με 4 Μποφόρ και τοπικά μέχρι δυνατοί 5 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά το απόγευμα ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 40 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 36 στα νότια παράλια και στους 32 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 38 βαθμοί και η πιο χαμηλή 24, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 35 με 24, στη Λεμεσό 35 με 21, στην Κερύνεια και την Πάφο 30 με 18 και τέλος στον Πρόδρομο 28 με 16 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 19 July 1997 - 15:27:28 UTC