Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-07-04

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Λίγα μόνο εικοσιτετράωρα πρίν από την έναρξη των απευθείας συνομιλιών, το καθεστώς του Ραούφ Ντενκτάς κλιμακώνει τις προκλήσεις του, στο πλαίσιο της πάγιας τακτικής του για δημιουργία κλίματος όξυνσης κάθε φορά που επίκειται προσπάθεια για επίτευξη προόδου.

Ψευδοαστυνομικοί του κατοχικού καθεστώτος άσκησαν σήμερα βία εναντίον της Ελένης Φωκά, όταν η ηρωϊδα δασκάλα επιχείρησε να επιστρέψει στο σπίτι της στην σκλαβωμένη Καρπασία.

Οταν η Ελένη Φωκά επιχείρησε να κατέβει από το Λεωφορείο του Ερυθρού Σταυρού στο κατοχικό οδόφραγμα, εννέα ψευδοαστυνομικοί επιτέθηκαν στην ηρωίδα δασκάλα, προκαλώντας της εκδορές στα χέρια.


Το άκρον άωτον του παραλογισμού είναι η δήλωση του νέου αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Ετζεβίτ, ότι η Κύπρος αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια της Τουρκίας και των τουρκοκυπρίων.

Σκληρή απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, ο οποίος με γραπτή δήλωση του, που ανέγνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, προσθέτει ότι η Τουρκία των εξήντα πέντε εκατομμυρίων δεν κινδυνεύει από την Κύπρο των εξακοσίων χιλιάδων κατοίκων.

Η Κύπρος εξοπλίζεται, αναφέρεται στην γραπτή δήλωση του Προέδρου Κληρίδη, για να αντιμετωπίσει τις σαράντα χιλιάδες Τούρκους στρατιώτες που βρίσκονται στην Κύπρο, κατά παράβαση της διεθνούς νομιμότητας.

Στην υπό κατασκευή ναυτική και αεροπορική βάση, συνεχίζει η γραπτή δήλωση, η Ελλάδα θα έχει διευκολύνσεις για να είναι πανέτοιμη να εφαρμόσει την πολιτική του "casus belli", αν η Τουρκία προβεί σε επεκτατική κίνηση, στην Κύπρο.

Εν τω μεταξύ, τον Πρόεδρο Κληρίδη θα περιβάλλει, στις απευθείας συνομιλίες, πέραν από τον Γενικό Εισαγγελέα, Αλέκο Μαρκίδη και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Παντελής Κούρος.


Ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς

μετέβει σήμερα στην 'Αγκυρα για επαφές με την Τουρκική κυβέρνηση εν'όψει των απευθείας συνομιλιών.

Στην 'Αγκυρα, ο Ντενκτάς συναντάται

με τον Τούρκο Πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, τον Πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ, τον Αντιπρόεδρο Μπουλέντ Ετζεβίτ, τον Υπουργό Εξωτερικών Ισμαϊλ Τσέμ και τον Υπουργό Επικρατείας αρμόδιο για Κυπριακές υποθέσεις Σουκρού Γκιουρέλ.


Η Κύπρος αναμένεται να βρίσκεται μεταξύ των πρώτων χωρών με τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ενωση, θα αρχίσει τον ερχόμενο χρόνο ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Στην εκτίμηση αυτή προέβη σήμερα ο Υπουργός εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, ενημερώνοντας την επιτροπή εξωτερικών της Βουλής, τονίζοντας παράλληλα ότι πρόκειται για μια μάχη την οποία πρέπει να κερδίσουμε.

Οι τελικές αποφάσεις, συμπλήρωσε ο Υπουργός εξωτερικών, θα ληφθούν τον προσεχή Δεκέμβριο, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ο δρόμος για ένταξη δεν είναι σπαρμένος με ρόδα.

Ο Υπουργός εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι προγραμματιζει περιοδεία στις τρείς Βαλτικές Δημοκρατίες που είναι υποψήφιες για ένταξη.

Αναφερόμενος στην προπαγάνδα της Τουρκίας στις προσπάθειες ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση, ο κύριος Κασουλίδης ανέφερε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας έχει ετοιμάσει γνωμάτευση, η οποία καταδεικνύει ότι η Κύπρος πληροί όλα τα νομικά κριτήρια για ένταξη στην Ευρωπαική Ενωση.

Ο Υπουργός εξωτερικών πληροφόρησε την βουλή ότι θα μετακληθεί από το εξωτερικό διεθνολόγος, ο οποίος θα ετοιμάσει πρόσθετη γνωμάτευση που θα απαντά στους ισχυρισμούς της Αγκυρας, ότι η Συνθήκη Εγκαθίδρυσης δεν επιτρέπει στην Κύπρο να ενταχθεί σε οποιονδήποτε οργανισμό στον οποίο δεν μετέχει και η Τουρκία.


Σε συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί Γιώργος Βασιλείου και Μάριος Ηλιάδης, φαίνεται ότι επιτεύχθηκε η σύμπλευση και αναστροφή του αρνητικού κλίματος, το οποίο δημιουργήθηκε χθες ύστερα από σχετικές δηλώσεις στελεχών των Ενωμένων Δημοκρατών.

Εξερχόμενοι της συνάντησης οι δύο άνδρες μίλησαν για εποικοδομητική, φιλική συζήτηση ενώ τόνισαν ότι δεν υφίσταται κρίση στις σχέσεις τους.

Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση του κυρίου Ηλιάδη, σε ερώτηση κατά πόσον το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής ή δικοινοτική διαφορά.

Ο υποψηφίος του Συνασπισμού της Ελπίδας, αναφέρθηκε και σε δικοινοτική φύση του κυπριακού προβλήματος.

Ο κύριος Βασιλείου τόνισε ότι οι διαφορές δεν είναι ποτέ ευπρόσδεκτες, είναι όμως μέρος της ζωής.

Εν τω μεταξύ, στις έξι το απόγευμα συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο των Ενωμένων Δημοκρατών, ενώπιον του οποίου θα τεθούν οι προκαταρκτικές θέσεις Ηλιάδη.


Τα εικοστά πρώτα γενέθλιά του εόρτασε σήμερα ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία του Προέδρου Κληρίδη, Υπουργών και στελεχών της Κυβέρνησής του.

Της τελετής προηγήθηκε κοινή σύσκεψη του Γλαύκου Κληρίδη με τους συναγερμικούς Υπουργούς από την μια και των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, του Πολιτικού Γραφείου και των έξι επαρχιακών γραμματέων από την άλλη.

Η συνεδρία ήταν η πρώτη, μηνιαίων επαφών με την Κυβέρνηση και αποτελεί υλοποίηση προεκλογικής εξαγγελίας του Νίκου Αναστασιάδη για καλύτερο συντονισμό και επίτευξη της αναγκαίας ενότητας κόμματος και Προεδρικού.


Ο ρυθμός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας παρουσίασε επιβράδυνση κατά το 1996, με αποτέλεσμα το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν να φτάσει το 1.9 τοις εκατό, σε σχέση με 6.0 τοις εκατό που ήταν το 1995.

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντης Αυξεντίου, σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη με την ευκαιρία της ετήσιας έκθεσης της Τράπεζας.

Ο αριθμός των ανέργων, σαν ποσοστό του οικονομικού ενεργού πληθυσμού σημείωσε το 1996 ελαφρά αύξηση στο 3.1 τοις εκατό σε σύγκριση με 2.6 τοις εκατό το 1995.

Μικρή άνοδος παρατηρήθηκε και στο ρυθμό πληθωρισμού που έφτασε το 3 τοις εκατό έναντι 2.6 τοις εκατό το 1995.


Νέο θανατηφόρο δυστύχημα σημειώθηκε στη μία και δεκαπέντε τα ξημερώματα στον δρόμο Παραλιμνίου-Πρωταρά.

Θύμα είναι ο Νίκος Κουμή τριαντα-ενός ετών από την Αγγλία και τελευταία κάτοικος Παραλιμνίου, όπου εργαζόταν ως σερβιτόρος.

Ο Κουμή έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του, το οποίο εισήλθε στη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας, ακολούθως εξήλθε του δρόμου και κτύπησε σε αυλάκι βάθους τριάντα εκατοστών.

Στη συνέχεια το αυτοκίνητο αναποδογυρίστηκε σε παρακείμενο χωράφι.

Ο Κουμή, ο οποίος εγκλωβίστηκε στα συντρίμμια του αυτοκινήτου του, βρήκε ακαριαίο το θάνατο.

Στη σκηνή του δυστυχήματος έφθασαν Ανδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι οποίοι απεγκλώβισαν τον άτυχο Κουμή.

Ο Κουμή δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας.


Μεγάλη πυρκαγιά μαίνεται σε περιοχή του χωριού Σωτήρα της επαρχίας Λεμεσού.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς εργάζονται άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Υπηρεσίας Θήρας, των Δασικών Υπηρεσιών και κάτοικοι της περιοχής.

Μέχρι στιγμής η πυρκαγιά κατέκαυσε έκταση ενός και πλέον τετραγωνικού χιλιομέτρου από άγρια βλάστηση, πεύκα και χαρουπιές.


Αφέθησαν ελεύθεροι με εγγύηση χιλίων λιρών ο καθένας, οι Σωτήρης Αθηνής και Γρηγόρης Παρασκευά, οι οποίοι κατηγορήθηκαν σήμερα από το Επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας.

Ο Σωτήρης Αθηνής κατηγορήθηκε ότι στις 24 Ιουνίου ήρθε στην Λευκωσία, με σκοπό να υποκινήσει επιχειρηματία να δώσει στον Γρηγόρη Παρακευά, το ποσό των δεκαπέντε χιλιάδων λιρών, ενώ στη συνέχεια απείλησε τον επιχειρηματία ότι θα τον σκοτώσει.

Ο Παρασκευά κατηγορήθηκε για συνδρομή στην διάπραξη βιαοπραγίας.

Και οι δύο ύποπτοι στην υπόθεση δεν παραδέχθηκαν τις κατηγορίες.

Το δικαστήριο αποφάσισε να εκδικάσει την υπόθεση στις 18 Σεπτεμβρίου, ενώ ζήτησε από τους δύο υπόπτους να παραδώσουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα και να παρουσιάζονται ενώπιον του αστυνομικού σταθμού Αγίου Νικολάου Λεμεσού μια φορά την εβδομάδα.


Απίστευτο αλλά αληθινό.

Αγόρι μετέφερε στα σπλάχνα του, τον δίδυμο αδελφό του για δεκαέξι ολόκληρα χρόνια.

Στην Αίγυπτο γιατροί χειρούργησαν δεκαεξάχρονο αγόρι, τον Ρακάπ Χισιάμ έπειτα από πόνους που ένιωθε στο στομάχι και οι ακτινογραφίες είχαν δείξει ότι επρόκειτο για όγκο που πίεζε τα νεφρά.

Τελικά η εγχείρηση έφερε στο φώς τον δίδυμο αδελφό του χειρουργηθέντος, ο οποίος προερχόταν από το ίδιο γονιμοποιημένο ωάριο.

Κατά την διάρκεια της κύησης της μητέρας, το ένα έμβρυο κατάπιε το άλλο, το οποίο συνέχισε να τρέφεται από τον αδελφό του, χωρίς ωστόσο να αναπτυχθεί κανονικά.

Το έμβρυο έφερε κεφάλι, ένα χέρι, δόντια και γλώσσα και κατά την ώρα της εγχείρησης ήταν ζωντανό.

Ο Ρακάπ μετά την εγχείρηση ανάρρωσε πλήρως.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε o καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί έως βορειοδυτικοί ασθενείς 3 Μποφόρ και τοπικά 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στις προσήνεμες περιοχές μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 26 βαθμούς στο εσωτερικό, και γύρω στους 24 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι αίθριος και θερμός. Οι άνεμοι θα είναι το πρωί βορειοανατολικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι 3 ως 4 Μποφόρ και το απόγευμα νοτιοανατολικοί έως νοτιοδυτικοί μέτριοι 4 Μποφόρ και τοπικά 5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 38 βαθμούς στο εσωτερικό, και γύρω στους 34 στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία, η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 39 βαθμοί και η πιο χαμηλή 27, στην Αμμόχωστο, τη Λάρνακα και τη Λεμεσό 35 με 25, στην Κερύνεια και την Πάφο 37 με 24, και τέλος στον Πρόδρομο 28 με 19.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 4 July 1997 - 15:27:21 UTC