Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-07-03

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Προφορικά προτίθεται να παρουσίασει τις απόψεις του προς τις δύο πλευρές, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κορντοβέζ, κατά τις απευθείας συνομιλίες που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη βδομάδα, ενώ θα επιδώσει τα "talking points" των σκέψεων του στον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς.

Αυτό ανέφερε σήμερα ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Κόφι Ανάν στην Κύπρο, Γκουστάβ Φεισέλ, μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι η διαδικασία αυτή στοχεύει στο να βοηθήσει την έναρξη των συζητήσεων.

Ο κύριος Φεϊσσέλ αρνήθηκε να σχολιάσει ερώτηση, αν τα "talking points" του Ντιέγκο Κορντοβέζ θα αποτελέσουν την βάση των διαπραγματεύσεων ή αν θα περιέχουν την ατζέντα των απευθείας συνομιλιών.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ανακοινώθηκε ότι ο κύριος Κορντοβέζ θα παρουσίαζε έγγραφο στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην πρώτη κλειστή συνάντηση της Τετάρτης.


Η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς προβαίνουν σε μια ενορχη-στρωμένη προσπάθεια υπονόμευσης των επικείμενων απευθείας συνομιλιών, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης.

Ο κύριος Χριστοφίδης σχολίαζε δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε καμία περίπτωση, κατά τις διαβουλεύσεις της Νέας Υόρκης.

Εξάλλου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος διέψευσε είδηση που μετέδωσε ο παράνομος ραδιο-σταθμός Μπαϋράκ, η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος και η Ελλάδα ενισχύουν στρατιωτικά τους κούρδους αντάρτες.

Πάντοτε, όταν πλησιάζουν συνομιλίες, συμπλήρωσε ο Εκπρόσωπος, τόσο ο Ντενκτάς, όσο και τούρκοι αξιωματούχοι αρέσκονται να προβαίνουν σε ψευδείς ισχυρισμούς, με στόχο την όξυνση του κλίματος.

Εν τω μεταξύ, κληθείς να διευκρινήσει χθεσινή δήλωση του Προέδρου Κληρίδη, περί καθορισμού των ορίων ασφαλείας της ελληνο-κυπριακής πλευράς, κατά την διάρκεια της σύσκεψης των Αθηνών, ο κύριος Χριστοφίδης είπε ότι την πορεία του κυπριακού θα διέπει, η δέσμη των ομοφώνων αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου του 1989.


Εντονες διαφωνίες σχετικές με το πρόγραμμα που υπέβαλε στα κόμματα της αντιπολίτευσης ο κύριος Μάριος Ηλιάδης, εξέφρασε αντιπροσωπεία των Ενωμένων Δημοκρατών.

Σε δηλώσεις του στον ΛΟΓΟ ο Πρώτος Αντιπρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Μιχάλης Παπαπέτρου ανέφερε πως οι διαφωνίες επι-κεντρώνονται σε κάποια σημαντικά ζητήματα σχετικά με την φιλοσοφία αντίκρυσης του Κυπριακού.

Οι Ενωμένοι Δημοκράτες ζητούν αναθεώρηση των συγκεκριμένων σημείων, και σύμφωνα με τον κύριο Παπαπέτρου, εάν δεν ξεκαθαρίσουν όλες οι διαφωνίες, η ηγεσία του κόμματος δεν θα συγκαλέσει το Κεντρικό Συμβούλιο.

Το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος θα συνέλθει αύριο, με θέμα την υποψηφιότητα Ηλιάδη για τις προεδρικές.


Δέσμη μέτρων στήριξης του αγροτικού κόσμου ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο και εξήγγειλε ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

Συγκεκριμένα, θα δοθεί στους γεωργούς, συνολικά το ποσό των εικοσι-έξι εκατομμυρίων λιρών από τα οποία τα δεκαοκτώ θα προέλθουν από τα κρατικά ταμεία και τα εννέα από τον Οργανισμό Γεωργικής Ασφάλισης.

Τα ποσά αυτά θα χορηγηθούν στους πατατο-παραγωγούς, τους σιτο-καλλιεργητές, τους εσπεριδο-καλλιεργητές και σε άλλες καλλιέργειες.

Σε δηλώσεις του ο κύριος Χριστοδούλου αναφέρθηκε στο πρωτοφανές για τα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας πλήγμα το οποίο υπέστη φέτος η κυπριακή γεωργία από τις θεομηνίες οι οποίες έπληξαν τον τόπο.


Χωρίς τη διεξαγωγή προ-ανάκρισης παραπέμπονται ενώπιον του μόνιμου Κακουργιοδικείου, οι αδελφοί Αεροπόρου, κατηγορούμενοι για την υπόθεση απόπειρας φόνου του Φανιέρου.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας ενώπιον του οποίου προσήχθησαν σήμερα οι αδελφοί Πανίκος, Αντρος και Χαμπής Αεροπόρου, διέταξε επίσης την κράτησή τους μέχρι της προσαγωγής τους στο Κακουργιοδικείο, στις 24 Ιουλίου.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν αφορούν συνωμοσία για διάπραξη κακουργήματος, απόπειρα φόνου, χρήση πυροβόλου όπλου, και παράνομη κατοχή εκρηκτικών υλών.

Ο Αντρος και ο Χαμπής Αεροπόρου αντιμετωπίζουν επιπλέον την κατηγορία της συνεργείας μετά τη διάπραξη της απόπειρας φόνου.

Οι αδελφοί Αεροπόρου προσήχθησαν σήμερα στο δικαστήριο υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με έντονη την παρουσία ανδρών της αστυνομίας και της ΜΜΑΔ.


Συμφωνία ενάντια στην παράνομη δια-κίνηση ναρκωτικών δια θαλάσσης, υπέγραψε σήμερα η Κύπρος στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η συμφωνία αυτή προνοεί συνεργασία σε παγκόσμια κλίμακα μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών στον τομέα διακίνησης ναρκωτικών μέσω θαλάσσης και καθορίζει τις τυπικές και νομικές δια-δικασίες που πρέπει να ακολουθούνται στην παρέμβαση σε πλοίο υπό τη σημαία άλλης χώρας.

Γίνονται ακόμη διευθετήσεις για παράδοση των συλληφθέντων, του μέσου διακίνησης, του εμπορεύματος και των στοιχείων που συλλέγονται, στο κράτος στο οποίο ανήκουν.


Τέσσερις σχεδόν μήνες μετά την αποχώρησή του από το Δημοκρατικό Κόμμα, ο βουλευτής Μάριος Ματσάκης, ζητεί σήμερα την άμεση επανένταξή του στην κοινο- βουλευτική ομάδα του Δημοκρατικού Κόμματος με επιστολή του προς τον πρόεδρο του κόμματος.

Οπως αναφέρεται στην επιστολή, την οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο κύριος Ματσάκης, οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή αφού έχει πεισθεί πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας ότι δεν ανταποκρίνονται πια στην πραγματικότητα οι φόβοι του πως η ηγεσία του ΔΗΚΟ θα συνέχιζε να παραμένει απαθής στις προσπάθειες διαφόρων μεσολαβητών να προωθήσουν μια εμφανώς απαράδεκτη και μη βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.

Η επιστολή του κυρίου Ματσάκη κοινοποιήθηκε στον Κοινο-βουλευτικό εκπρόσωπο του ΔΗΚΟ Τάσσο Παπαδόπουλο και στις Επαρχιακές Επιτροπές του Κόμματος.

Κληθείς εν τω μεταξύ να σχολιάσει την επιστολή Ματσάκη, εκπρόσωπος του κόμματος δήλωσε ότι το αίτημα που η επιστολή θέτει, βρίσκεται ενώπιον των αρμοδίων συλλογικών οργάνων του κόμματος.


Διάσπαση προκάλεσε στους κόλπους του Κλάδου Κυβερνητικών ιατρών η συνεχιζόμενη καθυστέρηση που παρατηρείται, από πλευράς κυβερνήσεως, στο θέμα της ικανοποίησης των αιτημάτων τους, που εκκρεμμούν εδώ και πολλά χρόνια.

Τέσσερα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου υπέβαλαν χθες την παραίτηση τους, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως αν μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη η επίσημη πλευρά δεν καταθέσει γραπτώς τις θέσεις της, αναφορικά με τα αιτήματα του κλάδου, θα αποχωρήσουν από το συμβούλιο και άλλα ηγετικά στελέχη.

Οι γιατροί απειλούν με λήψη νέων απεργιακών μέτρων, ενώ μια σημαντική μερίδα ειδικών, προωθεί την αποχώρηση του κλάδου από την ΠΑΣΥΔΥ, αφού κρίνουν πως η συντεχνία δεν διεκδίκησε με δυναμικό τρόπο τα αιτήματα τους.

Για το ίδιο θέμα ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Σολωμής δήλωσε σήμερα πως σύντομα η κυβέρνηση θα υποβάλει τις δικές της προτάσεις, αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι κάποια από τα αιτήματα των κυβερνητικών ιατρών δεν αντικρύζονται θετικά και συνεπώς δεν πρόκειται να ικανοποιηθούν.


Την κατάσταση με τους επικίνδυνους σκύλους στην Κύπρο, επεσήμανε στην κοινοβουλευτική επιτροπή γεωργίας, ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Μάρκος Κυπριανού.

Το πρόβλημα, πρόσθεσε ο κύριος Κυπριανού, επιτείνεται με την τακτική ορισμένων ατόμων να εξαγριώνουν για δικούς τους λόγους, επικίνδυνους σκύλους.

Εκ μέρους του αρμοδίου κυβερνητικού τμήματος, ο διευθυντής των κτηνιατρικών υπηρεσιών Παύλος Οικονομίδης αναφέρθηκε στην ελλειπή νομοθεσία για το θέμα.

Ανακοίνωσε ωστόσο ότι ετοιμάζονται κανονισμοί, που θα ρυθμίζουν την εισαγωγή, εκπαίδευση και εμπορία των σκύλων.

Εξάλλου, εκπρόσωπος του υπουργείου εσωτερικών, ανέφερε ότι μελετάται η εισαγωγή της μεθόδου της νάρκωσης αντί της θανάτωσης των αδέσποτων σκύλων, ώστε να τερματιστεί η κατακραυγή, όπως ανέφερε, της κοινής γνώμης.


Για σκάνδαλα διαφθοράς κατηγορείται ενώπιον του εισαγγελέα ο σύζυγος της πρώην Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ.

Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο ο Οζέρ Τσιλέρ έχει εμπλακεί σε σκάνδαλα διαφθοράς κατά τη διάρκεια της τετραετούς κυβερνητικής θητείας της συζύγου του και κατηγορείται ειδικότερα για παραποίηση δήλωσης για τα περιουσιακά στοιχεία, δήλωση την οποία η οικογένεια Τσιλέρ κατέθεσε στο κοινοβούλιο της χώρας.

Στο στόχαστρο της δικαιοσύνης βρίσκεται και η ίδια η Τανσού Τσιλέρ κατηγορούμενη ότι για προσωπικό οικονομικό όφελος, ενήργησε εναντίον των εθνικών συμφερόντων της Τουρκίας.

Παράλληλα, άλλο ένα σκάνδαλο συγκλονίζει την Τουρκία το οποίο άπτεται θεμάτων ασφαλείας.

Οπως αναφέρεται στον τουρκικό τύπο, το Γενικό Επιτελείο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων συνέλαβε πράκτορες της αστυνομίας οι οποίοι συγκέντρωναν πληροφορίες για τις κινήσεις του στρατεύματος.

Το όλο θεμα συζητηθηκε στη σύνοδο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της 26ης Μαίου, και κρατήθηκε επιμελώς μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας.


Προτού συμπληρωθεί ένα εικοσι-τετράωρο από τον θάνατο του Ρόμπερτ Μίτσιαμ, άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 89 ετών, ένας άλλος διάσημος της μεγάλης οθόνης, ο γνωστός ηθοποιός Τζέιμς Στιούαρτ.

Ο θάνατος του "Τζίμι" Στιούαρτ επήλθε το πρωί της Τετάρτης, έπειτα από καρδιακό επεισόδιο, στην κατοικία του στο Μπέβερλι Χιλς.

Οπως εγνώσθη, η υγεία του Στιούαρτ είχε επιδεινωθεί εδώ και χρόνια, και ο ηθοποιός ζούσε σχεδόν έγκλειστος στο σπίτι του μετά το θάνατο της γυναίκας του το 1994.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος με βορειοδυτικούς ως βορειοανατολικούς ασθενείς ανέμους, 2 ως 3 Μποφόρ. Παροδικά στα ανατολικά και βόρεια, οι άνεμοι θα είναι μέτριοι και θα φθάνουν τα 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στις προσήνεμες περιοχές ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 25 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 23 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς ως μέτριοι, 3 ως 4 Μποφόρ, βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί το πρωί και νοτιοανατολικοί ως νοτιοδυτικοί το απόγευμα. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στις προσήνεμες περιοχές ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 38 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 32 στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία, η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 38 βαθμοί και η πιο χαμηλή 26, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 32 με 23, στη Λεμεσό, την Κερύνεια και την Πάφο 31 με 23, και τέλος στον Πρόδρομο 29 με 20.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 3 July 1997 - 16:27:19 UTC