Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-06-30

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Στην Αθήνα για επαφές με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία βρίσκεται από το πρωϊ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

Οι επαφές του Προέδρου Κληρίδη πραγματοποιούνται ενόψει των απευθείας συνομιλιών που θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα στην Νέα Υόρκη με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

Το μεσημέρι ο Πρόεδρος Κληρίδης, είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.

Ο απεσταλμένος του ΛΟΓΟΥ στην Αθήνα Γιώργος Γεωργίου μεταδίδει.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Αναχωρώντας το πρωϊ από το αεροδρόμιο της Λάρνακας ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για επίτευξη λύσης του Κυπριακού στις απευθείας συνομιλίες πριν τις Προεδρικές εκλογές στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι κρίθηκε αναγκαία η μετάβαση του στην Αθήνα για συζητήσεις θεμάτων στρατηγικής, ώστε να υπάρχει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός μεταξύ των κυβερνήσεων Αθηνών και Λευκωσίας.

Διέψευσε επίσης, πληροφορίες ότι μεταφέρει έγγραφο για το Κυπριακό στην ελληνική κυβέρνηση.

Παράλληλα, δήλωσε ακόμη ότι δεν έχει πληροφορίες ότι το έγγραφο Κορντοβές εκτός από θέματα διαδικασίας καταπιάνεται και με θέματα ουσίας.

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει πληροφορίες για καθημερινές συναντήσεις με τον κατοχικό ηγέτη χωρίς την παρουσία μεσολαβητών ή συντονιστών, ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι αυτό δεν μπορεί να το προσδιορίσει κανείς τώρα.

Τέλος, ο Πρόεδρος Κληρίδης απέκλεισε την πιθανότητα να έχει συνάντηση στην Αθήνα με το νέο συντονιστή για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμαντ Τόμας Μίλλερ.


Καθοριστικό για τις μετέπειτα εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα, θεωρούν τον πρώτο γύρο των απευθείας συνομιλιών στη Νέα Υόρκ, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννος Κρανιδιώτης, και ο απεσταλμένος της Ρωσίας στις συνομιλίες για το κυπριακό, Βλαντιμίρ Τσιζόφ.

Συγκεκριμένα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης ανέφερε ότι αν χρειαστεί θα μεταβεί και ο ίδιος στη Νέα Υόρκη ή στη Γενεύη, όπου θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων.

Ο κύριος Κρανιδιώτης επιβεβαίωσε επίσης ότι ο έως τώρα 'Ελληνας πρεσβευτής στην Κύπρο, και τώρα στη Ρώμη, Αλέξανδρος Σάνδης, θα είναι επικεφαλής της ελληνικής διπλωματικής αποστολής που θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη.

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής της Τρίτης Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, και απεσταλμένος της Ρωσίας στις συνομιλίες για το κυπριακό, Βλαντιμίρ Τσιζόφ, σε συνέντευξη του τονίζοντας τη σημασία του πρώτου γύρου, ανέφερε ότι θα καταδειχθεί πού βρίσκονται τα πράγματα και θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα.

Ακόμη, ο κύριος Τσιζόφ δήλωσε πως η Ρωσία δεν κατέχει δευτερεύοντα ρόλο, σε σχέση με άλλες χώρες, στις προσπάθειες επίτευξης προόδου στο Κυπριακό, προσθέτοντας ότι η Ρωσία όπως και οι άλλες χώρες, θα βρίσκονται στον λεγόμενο "έξω κύκλο", του οποίου ρόλος θα είναι να βοηθήσει τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών στις προσπάθειες επίτευξης προόδου.


Σενάρια που τον φέρουν να λαμβάνει τις τελικές του αποφάσεις για το πολιτικό του μέλλον τον προσεχή Οκτώβριο διέψευσε σήμερα ο Γλαύκος Κληρίδης.

Αναχωρώντας από το αεροδρόμιο Λάρνακας για την Αθήνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι σε περίπτωση κατά την οποία θα ιδιωτεύσει, τις περαιτέρω αποφάσεις θα πάρει ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

Δήλωση την οποία αρνήθηκε να σχολιάσει ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος ο οποίος ζήτησε επικέντρωση του ενδιαφέροντος στο Κυπριακό ενώ επανέλαβε ότι σε περίπτωση εκλογής του θα συστήσει Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητος.

Εν τω μεταξύ, ο κύριος Κυπριανού σχολίασε τις δηλώσεις του Μάριου Ηλιάδη επισημαίνοντας την παραδοχή του για έλλειψη εμπειρίας στο Κυπριακό και αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητα πρόθεσής του να υποκαταστήσει την απειρία με συλλογικούς χειρισμούς του εθνικού θέματος.


Ο πρόεδρος Κληριδης διορισε σημερα τα νέα μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας.

Τα πέντε μέλη της ΕΔΥ, των οποίων η θητεία είναι εξαετής, είναι:

Πρόεδρος - ο εκπαιδευτικός Ανδρέας Καραγιώργης, και μέλη - ο πρώην δικαστής Σώτος Δημητρίου, ο μέχρι σήμερα προέδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, Ανδρέας Αναστασίου, ο μέχρι σήμερα Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Θεόφιλος Θεοφίλου και ο Δημητράκης Στυλιανού, πρώην Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διόρισε επίσης το πρωί, ως Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας τον κύριο Σπύρο Χρήστου, μέχρι σήμερα βοηθό γενικό ελεγκτή, και ως βοηθό Γενικό Ελεγκτή τον αρχαιότερο λειτουργό της υπηρεσίας, Ανδρέα Σκορδή.

Κληθείς να σχολιάσει τη νέα σύνθεση της ΕΔΥ, ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού, απέφυγε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο, επισημαίνοντας ότι η επιλογή των νέων μελών αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας.


Στο 3,5 έχει ανέλθει η ανεργία κατά το πρώτο πεντάμηνο του 1997, σύμφωνα με στοιχεία που εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια ενδοϋπηρεσιακής σύσκεψης υπό τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αντρέα Μουσιούττα.

Σε δηλώσεις του, ο κύριος Μουσιούττας, τόνισε ότι από την μελέτη των στοιχείων, προκύπτει ότι η αυξητική τάση της ανεργίας συνεχίστηκε, με τον ρυθμό αύξησής της όμως να έχει κοπάσει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί στην δημοσιότητα, οι τομείς της οικονομίας στους οποίους έχει παρατηρηθεί αύξηση στην ανεργία, είναι αυτοί της Ξενοδοχειακής Βιομηχανίας, του Εμπορίου, της Μεταποίησης και των Οικοδομών.


Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας αποφάσισε σήμερα την παραπομπή του Τάσου Σιμιλλίδη σε δίκη στο κακουργιοδικείο με την κατηγορία της συνωμοσίας και απόπειρας φόνου του Αντώνη Φανιέρου.

Στο ίδιο δικαστήριο προσήχθησαν και οι αδελφοί Αεροπόρου, κατηγορούμενοι για την ίδια υπόθεση, ωστόσο, η λήψη της απόφασης για παραπομπή τους σε δίκη, αναβλήθηκε για την Πέμπτη 3 Ιουλίου.


Καινούργια σελίδα γυρίζει στην ιστορία της η Αλβανία, αφού στις χθεσινές εκλογές το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Φάτος Νάνο πέτυχε σαρωτική νίκη.

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε πριν από λίγο, ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φάτος Νάνο ανέφερε ότι από τις εκατόν δεκαπέντε εκλογικές περιφέρειες, οι Σοσιαλιστές έχουν κερδίσει τις εξήντα-τρεις, η Δημοκρατική Συμμαχία και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα δέκα περιφέρειες και μόνο επτά το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα με ανακοίνωσή του στην αλβανική τηλεόραση αναγνώρισε την νίκη των Σοσιαλιστών και την ήττα του κόμματός του, λέγοντας ότι θα τιμήσει παλαιότερη υπόσχεσή του να παραιτηθεί.

Το Κόμμα των "Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων" στην ελληνική μειονότητα εκλέγει από τον πρώτο γύρο τρεις βουλευτές.

Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα.


Ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεημάν Ντεμιρέλ ενέκρινε σήμερα την κυβέρνηση που του παρουσίασε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ.

Σε συνέντευξη τύπου ο Γιλμάζ αποκάλυψε τη σύνθεση της κυβέρνησης του, η οποία θα έχει αντιπροέδρους τον αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος της Αριστεράς Μπουλέντ Ετσεβίτ και τον Ισμέτ Σεζγκίν του Δημοκρατικού κόμματος της Τουρκίας.

Ο Γιλμάζ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν θα καθυστερήσει να επιληφθεί των μεγάλων προβλημάτων που συσσωρεύτηκαν από την ισλαμική κυβέρνηση.

Προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, τόνισε, είναι η εκτόνωση της κρίσης για το πολιτειακό και της κοινωνικής έντασης, η τόνωση της οικονομίας και η προστασία της κοσμικής και δημοκρατικής Τουρκικής Δημοκρατίας.

Η Νέα κυβέρνηση συνασπισμού η οποία αποκαλείται κυβέρνηση "εθνικής συναίνεσης" διαθέτει 212 έδρες επί συνόλου 550 εδρών στο κοινοβούλιο.


Από τα μεσάνυκτα απόψε το Χονγκ Κονγκ ύστερα από 156 χρόνια βρετανικής κυριαρχίας περνά στα χέρια της Κίνας.

Η παράδοση του Χονγκ Κονγκ θα γίνει κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής από τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου, Πρίγκηπα Κάρολο προς τον Πρόεδρο της Κίνας Ζιανγκ Ζεμίν.

Ο Κάρολος εχει ηδη παρευρεθεί στην τελετή υποστολής της Βρετανικής σημαίας.

Στη τελετή παρευρέθη και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά τοπικά θα σχηματισθεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί, ασθνείς 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 25 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 21 βαθμούς στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Γύρω στο μεσημέρι όμως τοπικές νεφώσεις δυνατόν να δώσουν τοπικές βροχές ιδιαίτερα στο εσωτερικό και στα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι ευμετάβλητοι ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και σταδιακά θα τραπούν σε θαλάσσιους μέτριους 4 μποφόρ και τοπικά 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά στα νότια παράλια το απόγευμα ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 38 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 33 βαθμούς στα νότια παράλια και στους 29 στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία, η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 38 βαθμοί και η πιο χαμηλή 26, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 32 με 22, στη Λεμεσό 33 με 21, στην Κερύνεια και την Πάφο 29 με 21, και τέλος στον Πρόδρομο 27 με 16.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 30 June 1997 - 17:27:17 UTC