Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-06-29

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Γλαύκος Κληρίδης και Σπύρος Κυπριανού είχαν σήμερα το πρωϊ, συνεργασία στο Προεδρικό Μέγαρο, ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του Προέδρου Κληρίδη στην Αθήνα.

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης παρευρέθηκε για κάποιο χρονικό διάστημα στην συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της Βουλής και Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Σπύρο Κυπριανού.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος, η συνάντηση είχε ως κύριο αντικείμενο την ανταλλαγή απόψεων ενόψει της μετάβασης του Προέδρου Κληρίδη στην Αθήνα, υπό το πρίσμα της ανυπαρξίας ενδείξεων για αλλαγή των διαθέσεων του κατοχικού ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς.

Εγινε επίσης ανταλλαγή απόψεων για τον καλύτερο συντονισμό του Προέδρου με την πολιτική ηγεσία, κατά την διάρκεια των απευθείας συνομιλιών, στο θέρετρο Τράουτ-μπεκ της Νέας Υόρκης.

Ο κύριος Κυπριανού ανέφερε ότι το πιθανότερο, είναι ο Πρόεδρος Κληρίδης να επισκέπτεται το ξενοδοχείο, όπου θα μένουν οι πολιτικοί ηγέτες προκειμένου να συνεργάζονται.


Αφιερωμένη στην μνήμη του Μιχάλη Μιχαήλ, ανάπηρου πολέμου ο οποίος απεβίωσε την Δευτέρα, ήταν και η σημερινή εκδήλωση διαφώτισης των ξένων περιηγητών στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

Το πρωϊ τελέστηκε στο χώρο του οδοφράγματος τρισάγιο στην μνήμη του Μιχάλη, από τους συναγωνιστές και τους φίλους του.

Αναπέμφθηκε επίσης δέηση για την ανεύρεση των αγνοουμένων, ένας εκ των οποίων είναι και ο αδελφός του Μιχάλη Μιχαήλ.

Οι συγγενείς των αγνοουμένων καθώς τα μέλη και στελέχη του ΠΑΚ, εξέφρασαν την έντονη αντίδραση και αγανάκτησή τους, όταν εκατόν-τριάντα-πέντε περίπου Ελληνοκύπριοι μετέβησαν στο κατεχόμενο Μπέλα-Πάϊς, για τουρνουά σαϊττας με Τουρκοκύπριους.

Οι εκατόν-τριάντα-πέντε Ελληνοκύπριοι τουρίστες θα επιστρέψουν από τα κατεχόμενα αργά απόψε.


Η επισήμανση του ιστορικού χρέους της απελευθέρωσης της Κύπρου ήταν ο κεντρικός άξονας του μηνύματος, το οποίο απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος προς τους ασκούμενους και νέους δικηγόρους Αθηνών, οι οποίοι πραγματοποιούν διήμερο συνέδριο στην Κύπρο.

Το συνέδριο που έχει ως τίτλο, "Λευκωσία, η μόνη διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης", άρχισε τις εργασίες του σήμερα και θα ολοκληρωθεί αύριο.

Στο συνέδριο συμμετέχει πλειάδα γνωστών πολιτικών, καθηγητών πανεπιστημίου και δημοσιογράφων Ελλάδος και Κύπρου.

Στο τελετουργικό μέρος του συνεδρίου, η Μαριάννα Πατσαλίδου εκ μέρους του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκου Κόση, αναφέρθηκε στην εθνική σημασία και σπουδαιότητα της διοργάνωσης.

Τέτοιες εκδηλώσεις ανέφερε στέλνουν μήνυμα αμφίδρομης συμπαράστασης, η οποία καθιστά πιο αποτελεσματική την πανεθνική προσπάθεια.


Σε κλίμα τρομοκρατίας και υπό τη σκιά των αμφιβολιών για την εκλογική διαδικασία πραγματοποιούνται από το πρωϊ οι εκλογές στην Αλβανία, για την ανάδειξη του νέου Κοινοβουλίου της χώρας.

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, άγνωστοι σκότωσαν ένα άτομο- μέλος της Ασφάλειας του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο.

Πρόκειται για τον Βορειοηπειρώτη Χρήστο Κόλα από τη Δερβιτσάνη, ο οποίος βρισκόταν σε υπηρεσία στο Ελληνικό Προξενείο.

Με ανακοίνωσή του, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, εξέφρασε τον αποτροπιασμό της κυβέρνησης για την άνανδρη και θρασύδειλη ενέργεια, όπως χαρακτήρισε τη δολοφονική επίθεση εναντίον του Κολά.

Εν τω μεταξύ, τα μεσάνυκτα αφέθηκε ελεύθερος ο Πρώην Πρόεδρος τςη Ομόνοιας Αργυροκάστρου Θοεώδρος Μπεζιάνης ο οποίος είχε απαχθεί πριν από τρεις ημέρες.

Σήμερα νωρίς το απόγευμα σημειώθηκαν μικροεπεισόδια. Σύμφωνα με την Ελληνική Τηλεόραση, σε μία περίπτωση ένοπλοι επιτέθηκαν στο βόρειο τμήμα της χώρας εναντίον εκλογικού τμήματος.

Εξάλλου, έντονοι διαξιφισμοί σημειώνονται μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων στην Αλβανία, τα οποία κάνουν λόγο για παρατυπίες.

Σχετικές ανακοινώσεις εξέδωσαν, το Δημοκρατικό Κόμμα του Σάλι Μπερίσα αλλά και το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Φάτος Νάνο.

Δικαίωμα ψήφου έχουν περισσότερα από δύο εκατομμύρια Αλβανοί. Οι κάλπες άνοιξαν στις επτά το πρωί και θα κλείσουν στις έξι το απόγευμα.

Παράλληλα με τις βουλευτικές εκλογές διεξάγεται και δημοψήφισμα, στο οποίο οι Αλβανοί, καλούνται να αποφασίσουν κατά πόσον το πολίτευμα της χώρας τους θα είναι στο μέλλον συνταγματική μοναρχία, ή θα παραμείνει Δημοκρατία.

Τις εκλογές εποπτεύουν πεντακόσιοι-ενενήντα παρατηρητές του Οργανισμού για την ασφάλεια και την συνεργασία στην Ευρώπη ενώ έντονη εξακολουθεί να είναι η παρουσία των ξένων παρατηρητών της Πολυεθνικής Δύναμης.

Τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών αναμένεται να ανακοινωθούν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, ενώ τα συνολικά αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά όχι νωρίτερα από την ερχόμενη Τρίτη.

Στις εκλογές κατέρχονται επίσης δεκάδες άλλοι μικροί κομματικοί σχηματισμοί, μεταξύ των οποίων και το κόμματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου.


Ενας-ένας αποχωρούν οι βουλευτές από το συνασπισμό Ερμπακαν-Τσιλέρ, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες σχηματισμού νέας κυβέρνησης από τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ.

Πρόκειται για τον δέκατο βουλευτή του κόμματος της Τανσού Τσιλλέρ, που παραιτείται, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την συμμαχία του κόμματός του με το κόμμα της Ευημερίας του Νετσμετίν Ερμπακάν.

Ο Γιλμάζ έχει τώρα πιθανότητα να υποστηριχθεί από 275 βουλευτές ενώ η συνολική δύναμη των κομμάτων της Τσιλέρ και του Ερμπακαν ανέρχεται στους 271 βουλευτές.


Την μνήμη των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου τιμά σήμερα η Εκκλησία της Κύπρου.

Στην Πάφο, ο Απόστολος Παύλος διδάσκοντας στο πλήθος το ιεραποστολικό του έργο, υπέστη φρικτά βασανιστήρια από τους ειδωλολάτρες, οι οποίοι τον έδεσαν σε μία κολόνα, κτυπώντας τον με ράβδο σαράντα παρά μία φορές, προκειμένου να αλλαξοπιστήσει.

Η Ιερά Μητρόπολη Πάφου σε συνεργασία με τον Δήμο Πάφου, την Εθνική Φρουρά και άλλους φορείς καθώς επίσης και με την εκκλησιαστική επιτροπή Θεοσκέπαστης, διοργανώνει στις επτά και τριάντα το βράδυ εορταστικές εκδηλώσεις, στον χώρο της στήλης του Αγίου Παύλου, στην Κάτω Πάφο, που θα περιλαμβάνουν Πανηγυρικό Εσπερινό και περιφορά της εικόνας των Αποστόλων.

Σήμερα εξάλλου, άγει τα ονομαστήριά του ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος.


Στρατιωτικό όπλο και πυρομαχικά κλάπηκαν από σπίτι έφεδρου καταδρομέα στην περιοχή Υψωνα.

Oι Αρχές Ασφαλείας και η Εθνική Φρουρά διεξάγουν εξονυχιστικές έρευνες

αφού πρόκειται για το τρίτο όπλο που έχει κλαπεί τους τελευταίους μήνες, ενώ εκφράζονται έντονες ανησυχίες για πιθανή χρησιμοποίηση των όπλων σε νέες εγκληματικές ενέργειες.

Το όπλο τύπου G3 ανήκε στον έφεδρο Χαράλαμπο Χαραλάμπους από τον Υψωνα.

Το όπλο ήταν φυλαγμένο σε ντουλάπι του υπνοδωματίου του, μαζί με διακόσιες σφαίρες, πέντε φυσιογγιοθήκες και άλλα προσωπικά στρατιωτικά του έγγραφα.

Επίσης κλάπηκαν τετρακόσιες λίρες σε μετρητά και χρυσαφικά, αξίας πέραν των χιλίων λιρών.

Από τις μέχρι στιγμής έρευνες προκύπτει το συμπέρασμα ότι οι δράστες παρακολουθούσαν τον Χαραλάμπους.

Για την υπόθεση έχουν ανακριθεί αρκετά άτομα.


Το υπουργείο Υγείας είναι αποφασισμένο να προχωρήσει πολύ σύντομα στην ίδρυση Εθνικού Συμβουλίου Υγείας.

Σε σχετικές δηλώσεις προέβη σήμερα στην Πάφο ο υπουργός Υγείας Χρήστος Σολωμής, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η υγεία δεν είναι προνόμιο κανενός.

Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ακόμη ότι, στα σχέδια του υπουργείου είναι και η δημιουργία τριτοβάθμιας ιατρο-φαρμακευτικής περίθαλψης, η οποία θα καλύψει και την ύπαιθρο.

Ο κύριος Σολωμής σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση προτίθεται να αναβαθμίσει και τα ασθενοφόρα για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος αλλά σε μερικές παράλιες περιοχές θα εμφανισθεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα καταστούν βορειοδυτικοί ασθενείς 3 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 24 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 22 περίπου στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι αρχικά παντού αίθριος. Γύρω στο μεσημέρι όμως θα αρχίσουν να αναπτύσσονται τοπικές νεφώσεις και το απόγευμα ενδέχεται να πέσουν μεμονωμένες βροχές στα ορεινα και στο εσωτερικό. Οι άνεμοι θα καταστούν σταδιακά νοτιοδυτικοί μέτριοι, 3 έως 4 μποφόρ και δυνατοί 5 μποφόρ στα νότια παράλια το απόγευμα.

Η θάλασσα επίσης θα καταστεί ταραγμένη το απόγευμα, στις προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 37 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 34 στα νότια και στους 29 βαθμούς στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία, η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 38 βαθμοί και η πιο χαμηλή 25, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 35 με 22, στη Λεμεσό 29 με 23, στην Κερύνεια και την Πάφο 28 με 23, και τέλος στον Πρόδρομο 26 με 18.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 29 June 1997 - 16:27:16 UTC