Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-05-28

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ο πρώτος γύρος των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς θα πραγματοποιηθεί στην Νέα Υόρκη και θα διαρκέσει μια εβδομάδα περίπου.

Αυτό επιβεβαίωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, Γκουστάβ Φεϊσσέλ, ο οποίος παρέστη σε συνάντηση πολιτικών αρχηγών ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων στο Λήδρα Πάλας.

Περαιτέρω ο κύριος Φεϋσέλ, ανέφερε ότι ο δεύτερος γύρος των απευθείας συνομιλιών θα πραγματοποιηθεί στην Ελβετία, αφού μεσολαβήσει ένα μικρό χρονικό διάστημα από τον πρώτο γύρο.

Αναφορικά με τις επικείμενες απευθείας συνομιλίες, ανησυχία εξέφρασαν ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο Κόφι Ανάν ανέλαβε μεγάλη ευθύνη, συγκαλώντας τις απευθείας συνομιλίες.

Μετά από την συνάντηση στο Λήδρα Πάλας, ο υιός του Ραούφ Ντενκτάς, Σερντάρ, ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος των κατεχομένων, είπε ότι δεν υπήρξε συμφωνία με τους ελληνοκύπριους, σε κανένα σημείο, ενώ επαναδιατύπωσε τις γνωστές αδιάλλακτες θέσεις του κατοχικού ηγέτη, περί ισοτιμίας και για την ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου.

Η πολιτική ηγεσία χαρακτήρισε χρήσιμες τέτοιου είδους επαφές, χωρίς ωστόσο να τις χαρακτηρίσει αποτελεσματικές.


Η Τουρκία οφείλει να προχωρήσει στα αναγκαία βήματα και να επιδείξει την αναγκαία πολιτική θέληση για να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό.

Στη δήλωση αυτή προέβη ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννος Κρανιδιώτης μιλώντας σε συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν.

Συνδέοντας την επίτευξη προόδου στο Κυπριακό με τη συμμόρφωση της Τουρκίας με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο, ο κύριος Κρανιδιώτης, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει την επιρροή της προς αυτή την κατεύθυνση.


Σοβαρό ατόπημα χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης την ενέργεια των Ηνωμένων Εθνών να προσκαλέσουν στην χθεσινή εκδήλωση τους στην Πύλα, και αξιωματούχους της λεγόμενης αστυνομίας του ψευδοκράτους.

Ο κύριος Χριστοφίδης επεσήμανε ότι η ενέργεια των Ηνωμένων Εθνών έρχεται σε αντίθεση με τις ίδιες τις αποφάσεις του διεθνούς οργανισμού περί μη αναγνώρισης του ψευδοκράτους και δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει προβεί σε όλες τις παραστάσεις στο εσωτερικό, ενώ σύντομα θα προβεί στα δέοντα διαβήματα και στο εξωτερικό.

Επικροτώντας, εξάλλου, την στάση των δύο αστυνομικών διευθυντών Λάρνακας και Αμμοχώστου, οι οποίοι αποχώρησαν από την εκδήλωση σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ο κύριος Χριστοφίδης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση υπογράφει αυτή την πράξη.


Εξανεμίζονται οι προοπτικές σύγκλισης των κομμάτων της αντιπολίτευσης και της συμπολίτευσης, σε ένα κοινό μέτωπο, ενόψει Προεδρικών εκλογών, αφού και με τις σημερινές δηλώσεις των ηγετών τους, διαφαίνεται ενίσχυση των κεντρόφυγων δυνάμεων.

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρος Κυπριανού επιμένει σε δική του υποψηφιότητα ξεκαθαρίζοντας ότι και στην απίθανη περίπτωση που δεν θα δύναται να κατέλθει, προτεραιότητα εκ των Δηκοϊκών στελεχών έχει ο Τάσσος Παπαδόπουλος.

Η συγκεκριμένη προσέγγιση οδήγησε τον Δημήτρη Χριστόφια να προβεί στην εκτίμηση ότι δεν υπάρχουν πλέον μεγάλες ελπίδες σύγκλισης, ενώ διαπίστωσε την ανάγκη διαφοροποίησης, στο θέμα των υποψηφίων, είτε από πλευράς ΔΗΚΟ είτε από πλευράς ΑΚΕΛ.

Τέλος, ο Βάσος Λυσσαρίδης διαπιστώνει γενική δυστοκία, επιμένει στην δική του υποψηφιότητα, ενώ θεωρεί ως αυτονόητη, την αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με τις άλλες δυνάμεις.


Ούτε έγκριση νέων δανείων, ούτε χορηγιών, πρόκειται να συστήσει ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου για τις Κυπριακές Αερογραμμές, εκτός εάν πεισθεί ότι η εταιρεία είναι βιώσιμη.

Αυτό δήλωσε ο ίδιος ο κύριος Χριστοδούλου προσερχόμενος στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, αναφέροντας ότι το στρατηγικό σχέδιο βιωσιμότητας των Κυπριακών Αερογραμμών, αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι τον Αύγουστο.

Παράλληλα, ο κύριος Χριστοδούλου, απηύθυνε έκκληση προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συνεργασθούν με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον των Κυπριακών Αερογραμμών.

Αναφορικά με την κατάσταση στην οποία περιήλθε η εταιρεία, ο κύριος Χριστοδούλου, επεσήμανε ότι δεν θα ήταν υπεύθυνο να καταλογιστούν ευθύνες, χωρίς να προηγηθεί εμπεριστατωμένη και ενδελεχής διερεύνηση όλων των δεδομένων.


Την αποφυγή διπλής υποθήκευσεως, τόσο στα κατεχόμενα όσο και στις ελεύθερες περιοχές, για εξασφάλιση δανείου από τον φορέα ίσης κατανομής βαρών, ζητεί η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής.

Σύμφωνα με την υφιστάμενη πρακτική τα δάνεια από τον φορέα ίσης κατανομής βαρών παραχωρούνται διά μέσου του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης, ο οποίος ζητά υποθήκες και στις ελεύθερες περιοχές.

Οι βουλευτές Αριστοφάνης Γεωργίου και Λευτέρης Χριστοφόρου ζητούν όπως ισχύουν μόνο οι υποθήκες στα κατεχόμενα, και τερματιστεί η διπλή ταλαιπωρία των προσφύγων.

Η ίδια επιτροπή ζητά την διεύρυνση των κριτηρίων για παραχώρηση στέγης σε προσφυγικούς οικισμούς και οικοπέδων για ιδιοκατοίκηση.


Παρά την παγοποίηση των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα την πρόσληψη διακόσιων-πενήντα μόνιμων αστυφυλάκων.

Την απόφαση ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, δηλώνοντας ότι η εν λόγω πρόσληψη είναι επιβεβλημένη για την κάλυψη άμεσων και πιεστικών αναγκών της Αστυνομίας.

Ειδικότερα, ο κύριος Χριστοφίδης ανέφερε ότι οι λόγοι που επιβάλλουν την ενίσχυση του αστυνομικού σώματος είναι η έκρυθμη κατάσταση στην Κύπρο λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής, το λαθρεμπόριο από τα κατεχόμενα εδάφη, το οργανωμένο έγκλημα και η αυξητική τάση του τουριστικού ρεύματος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε, επίσης, ότι αποφασίσθηκε η πλήρωση είκοσι θέσεων στον τομέα της υγείας και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο προσλήψεων και σε άλλες υπηρεσίες αν κριθεί αναγκαίο.


Δεν υπάρχει ενδεχόμενο μετακίνησης του Πεδίου Βολής από το Καλό Χωριό, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμύνης Κώστας Ηλιάδης.

Ο κύριος Ηλιάδης αναφερόταν στο σχετικό αίτημα που θέτουν οι κάτοικοι της περιοχής, μετά το χθεσινό επεισόδιο πρόκλησης πυρκαγιάς, στην προσπάθεια, όπως υποστηρίζουν, πυροτεχνουργών να αχρηστεύσουν βλήμα της Εθνικής Φρουράς.

Ο κύριος Ηλιάδης, ανέφερε εξάλλου ότι έχει ζητήσει να ενημερωθεί από το ΓΕΕΦ, για το περιστατικό και τόνισε ότι το Υπουργείο του, θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής.


Το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού, απασχόλησε έκτακτη κεκλεισμένων των θυρών σύσκεψη του Κόμματος του Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλέρ.

Κατά τη σύσκεψη η εταίρος της τουρκικής κυβέρνησης αντάλλαξε απόψεις με τα στελέχη και τους στενούς της συνεργάτες, αναφορικά με το εάν το κόμμα θα απαιτήσει επίσημα την παράδοση της πρωθυπουργίας από τον Νετσμετίν Ερμπακαν ή την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Ενδέχεται, εξάλλου, να πραγματοποιηθούν και νέες συσκέψεις προκειμένου να ληφθεί οριστική απόφαση εάν θα αποσυρθούν από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο που διέπει τη συνεργασία των κυβερνητικών εταίρων, ο Νετζμετίν Ερμπαγκαν είναι υποχρεωμένος να παραδώσει την πρωθυπουργία τον ερχόμενο χρόνο.


Οι εορτασμοί για τα πενηντάχρονα του σχεδίου Μάρσιαλ, το οποίο αφορούσε την παροχή αμερικανικής βοήθειας προς τα ευρωπαϊκά κράτη αμέσως μετά το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, συνέπεσαν με την καθιερωμένη Αμερικανο-Ευρωπαϊκή διάσκεψη Κορυφής που διεξάγεται δύο φορές τον χρόνο.

Στη διάσκεψη που πραγματοποιείται στην Ολλανδία, παρίσταται ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπίλ Κλίντον, ο οποίος προχωρεί στην υπογραφή μιας συμφωνίας μεταξύ των δεκαπέντε της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της χώρας του, στον τομέα του εμπορίου.

Ηδη σήμερα υπεγράφη συμφωνία για θεσμοθέτηση κοινών προδιαγραφών σε εκατοντάδες φαρμακευτικά και αλλα προϊόντα.


Μερικά μόνο δευτερόλεπτα ήταν αρκετά, για να σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά του ο τυφώνας που έπληξε το Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών, με αποτέλεσμα τον θάνατο εννέα ατόμων και τον τραυματισμό δώδεκα.

Οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν στην επαρχιακή πόλη Τζάρελ περίπου 40 χιλιόμετρα βορείως του 'Οστιν, η οποία όπως δήλωναν χαρακτηριστικά οι άνδρες της ασφάλειας, μετετράπη σε σεληνιακό τοπίο.

Στην πόλη Κάντυ εξάλλου, ο τυφώνας κατέστρεψε μια μαρίνα χωρίς να σημειωθούν θύματα.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Τις αυγινές όμως ώρες θα σχηματισθεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς 2 ως 3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πεσει στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια, και στους 17 στα νότια παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες που δυνατό να δώσουν λίγες βροχές στις ορεινές κυρίως περιοχές. Οι άνεμοι θα τραπούν σταδιακά σε νοτιοδυτικούς μέτριους, 3 ως 4 Μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανεβεί στους 33 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 29 στα νότια παράλια και στους 27 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία, η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 33 βαθμοί και η πιο χαμηλή 17, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 30 με 17, στη Λεμεσό 28 με 17, στην Κερύνεια και την Πάφο 27 με 14, και τέλος στον Πρόδρομο 23 με 15.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 28 May 1997 - 16:27:45 UTC