Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-05-27

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ολόκληρο οπλοστάσιο διατηρούσε στο σπίτι του στη Λεμεσό, ο Μιχαλάκης Ανδρέα Ελευθερίου άλλως Σιήρος, 57 ετών.

Συγκεκριμένα, σε κρυψώνα στο σπίτι του Ελευθερίου, βρέθηκαν, τέσσερα καλασνίκωφ, ένα πιστόλι μπράουνιγκ, τρία βλήματα όλμου, δύο κυνηγετικά, εκατοντάδες σφαίρες διαφόρων διαμετρημάτων, και χιλιάδες φυσίγγια.

Η επιχείρηση ανεύρεσης διήρκεσε δύο ώρες και σ' αυτήν έλαβαν μέρος κλιμάκια του γραφείου συλλογής πληροφοριών του αρχηγείου αστυνομίας και του τμήματος ανιχνεύσεως εγκλημάτων Λεμεσού.

Στον ανευρεθέντα οπλισμό θα γίνει βαλλιστικός έλεγχος για να διαπιστωθεί κατά πόσο σχετίζεται με δολοφονίες ή άλλες εγκληματικές ενέργειες.

Ο Ελευθερίου συνελήφθη και αύριο αναμένεται να προσαχθεί ενώπιον του επαρχιακού δικαστηρίου Λεμεσού.


Στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης τοποθέτησης βόμβας στο αυτοκίνητο του Ανδρέα Πιερίδη, σε πρατήριο βενζίνης στον Στρόβολο, καθώς και άλλων υποθέσεων, προχωρεί η αστυνομία, ύστερα από ομολογίες υπόπτων.

Ως ύποπτος για την έκρηξη στο Στρόβολο, προφυλακίσθηκε σήμερα για οκτώ ημέρες ο Κυριάκος Καϊμης, από το Στρόβολο, εικοσι-επτά ετών.

Οπως αναφέρθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, έξι ημέρες πριν την έκρηξη, ο ύποπτος είχε στην κατοχή του βόμβα και τράπηκε σε φυγή όταν αντιλήφθηκε αστυνομικούς.

Λέχθηκε, επίσης, ότι αμέσως μετά την έκρηξη, ο Καίμης θεάθηκε να εγκαταλείπει τη σκηνή μαζί με τον Ευθύβουλο Στυλιανού, από την Παλουριώτισσα, ο οποίος τελεί υπό κράτηση για την ίδια υπόθεση.


Την σκλαβωμένη δασκάλα Ελένη Φωκά, η οποία μετά από εννέα μήνες ομηρίας ήρθε χθες στις ελεύθερες περιοχές, επισκέφθηκαν σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού και ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Σολωμής.

Σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη, ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε την ελπίδα η Ελένη Φωκά να αναρρώσει γρήγορα.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, ανέφερε ότι θα γίνουν όλα τα απαιτούμενα διαβήματα ώστε η Ελένη Φωκά να μεταβεί στα κατεχόμενα, χωρίς να χρειαστεί να περάσει από τις εξευτελιστικές διαδικασίες του κατοχικού καθεστώτος.

Αναφερόμενος, επίσης, στην επίσκεψη Μπαρσόνι στα κατεχόμενα, ο κύριος Κυπριανού σημείωσε ότι ήταν στην κρίση του κυρίου Μπαρσόνι να επισκεφθεί και την Ελένη Φωκά.

Συναφώς, ο κύριος Κυπριανού απέρριψε κατηγορίες περί παράλειψης της Βουλής να του εισηγηθεί κάτι τέτοιο.


Σε αναμονή βρίσκεται η πλευρά μας για τα επόμενα βήματα του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, σε ότι αφορά το κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης.

Εν τω μεταξύ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα ακούσει τις θέσεις των πολιτικών αρχηγών που μετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο μετάβασης τους στη Νέα Υόρκη, αλλά η τελική απόφαση θα ληφθεί από τον ίδιο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι μετέχοντες στο Εθνικό Συμβούλιο πολιτικοί αρχηγοί εξέφρασαν ήδη την επιθυμία τους να συνοδεύσουν τον Πρόεδρο Κληρίδη στην Νέα Υόρκη, για τις απευθείας συνομιλίες.


Μνημόνιο, με σημεία συζήτησης έχει ετοιμάσει ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννος Κρανιδιώτης, για να τεθούν στην συνάντηση που θα έχει απόψε με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν.

Η κυπριακή κυβέρνηση έχει ενημερωθεί για το μνημόνιο της ελληνικής διπλωματίας, το οποίο, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Μανώλη Χριστοφίδη αναφέρεται στις βασικές πτυχές του κυπριακού και στην ημερήσια διάταξη των επικείμενων απευθείας συνομιλιών.

Οπως δήλωσε ο κύριος Χριστοφίδης, η κυβέρνηση έχει ήδη δώσει προφορικά, τις απόψεις της, στον Βοηθό Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, κύριο Πρέντεργκαστ, ο οποίος και τις διεβίβασε στον Κόφι Ανάν.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κύριο Χριστοφίδη, μέχρι στιγμής τίποτα νεώτερο δεν υπάρχει για τις απευθείας συνομιλίες.


Απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα παραμείνει η Τουρκία, αν δεν αποδείξει την πολιτική της βούληση στα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει στις σχέσεις της με την Ελλάδα.

Τη σαφή αυτή προειδοποίηση προς την Αγκυρα, απηύθυνε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας ύστερα από συνάντησή του με τον Υφυπουργό εξωτερικών της Τσεχικής Δημοκρατίας.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου στην Αθήνα Γιάννης Νικολάου, χαρακτήρισε απαράδεκτες τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Υφυπουργού Εξωτερικών Ονούρ Οιμέν, ο οποίος επαναδιατύπωσε την αμφισβήτηση όλων των νήσων και νησίδων των οποίων η κυριαρχία δεν είναι επικυρωμένη από την Τουρκία.

Η Ελλάδα, πρόσθεσε ο κύριος Νικολάου, δεν αρνείται ποτέ να συζητήσει με την Τουρκία, υπό την προϋπόθεση ότι θα σεβαστεί τις διεθνείς συνθήκες και τους κανονισμούς του διεθνούς δικαίου.


Η βρετανική κυβέρνηση συμφώνησε στον τερματισμό των στρατιωτικών ασκήσεων στον Ακάμα, όταν εξευρεθεί άλλος χώρος για την πραγματοποίηση των γυμνασίων.

Στην ανακοίνωση αυτή προέβη σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, διευκρινίζοντας ότι οι ασκήσεις που ήδη διεξάγονται δεν θα ανασταλούν, και ότι λαμβάνονται επιπρόσθετα μέτρα προστασίας του ευαίσθητου περιβάλλοντος.

Η κυβέρνηση επέλεξε τον δρόμο της διαβούλευσης, είπε ο κύριος Χριστοφίδης, προσθέτοντας ότι οι εισηγήσεις των Υπουργείων Εξωτερικών και Αμύνης και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς για τον υπαλλακτικό χώρο διεξαγωγής ασκήσεων, θα τεθούν υπόψη του Προέδρου Κληρίδη.


Εν τω μεταξύ, το σχέδιο ανάπτυξης και διαχείρισης του Ακάμα μελέτησε σήμερα σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία η επιτροπή περιβάλλοντος της Βουλής.

Στόχος, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της επιτροπής Δημήτρη Ηλιάδη, είναι η ετοιμασία ομόφωνης έκθεσης στην οποία δεν θα παραγνωρίζονται τα δικαιώματα των κατοίκων της περιοχής.

Εν τω μεταξύ, η νομοθετική εναρμόνιση της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως δήλωσε στην αρμόδια επιτροπή ο διευθυντής περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, θα επιτευχθεί σε λίγους μήνες.

Πρόσθεσε ωστόσο, ότι σε επίπεδο ουσίας απέχουμε πολύ.

Στην επιτροπή παρέστη και εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών ο οποίος ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμη η έκθεση της επιτροπής εργασίας για εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο στον τομέα του περιβάλλοντος.


Υπεγράφη σήμερα το μεσημέρι στο Παρίσι η Ιδρυτική Πράξη της συμφωνίας που καθορίζει το νέο καθεστώς σχέσεων της Ρωσίας με τις 16 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

Ως νέα εποχή ειρήνης χαρακτηρίστηκε εξάλλου η συμφωνία με την οποία κλείνει η σελίδα του ψυχρού πολέμου, από τους προέδρους Γαλλίας και Ρωσίας Ζακ Σιράκ και Μπόρις Γιέλτσιν.

Η Ιδρυτική πράξη της συμφωνίας διανοίγει σε οριακό βαθμό το δρόμο του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, ενάμιση μήνα πριν τη Σύνοδο της Μαδρίτης, κατά την οποία θα αποφασιστεί ποιες πρόκειται να είναι οι πρώτες χώρες που θα ενταχθούν στη δομή της Συμμαχίας.

Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη Πέμπτη συναντώνται οι Υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ στην Πορτογαλία για να εξετάσουν για πρώτη φορά τις υποψηφιότητες 12 πρώην ανατολικο-ευρωπαϊκών χωρών για ένταξη στη Συμμαχία.


Την υστάτη απεφεύχθη και πάλι η λήψη δυναμικών μέτρων από τον Κλάδο Κυβερνητικών ιατρών.

Τα αιτήματα του κλάδου συζητήθηκαν εκ νέου σε σημερινή σύσκεψη των Υπουργών Υγείας και Οικονομικών με την ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ.

Οι δύο υπουργοί σε δηλώσεις τους, μετά τη συνάντηση, ανέφεραν ότι σε κάποια από τα αιτήματα των γιατρών σημειώθηκε ουσιαστική προόδος.

Αρνητικά τοποθετήθηκαν ωστόσο για το θέμα της καταβολής επιδόματος για την ενεργό εφημερία.

Ολες οι αξιώσεις των γιατρών θα συζητηθούν σε νέα συνάντηση που θα έχουν εντός των ημερών τα εμπλεκόμενα μέρη.


Παράταση του χρόνου για την αξιολόγηση των κολλεγίων, ζήτησε σήμερα το Συμβούλιο εκπαιδευτικής αξιολόγησης και πιστοποίησης από την επιτροπή Παιδείας της Βουλής.

Ο πρόεδρος του συμβουλίου Πάνος Αδαμίδης παρουσιάζοντας το αίτημα ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής, ανέφερε ότι εκκρεμεί ακόμη για αξιολόγηση το ένα τέταρτο του συνόλου των κλάδων σπουδών.

Το σώμα αξιολόγησης αποτελείται κυρίως από ξένους ακαδημαϊκούς και θα συνέλθει ξανά τον ερχόμενο Ιούλιο.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά σε μερικές περιοχές θα σχηματισθεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια και στους 15 στα δυτικά.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι το πρωϊ θα είναι ευμετάβλητοι ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και σταδιακά θα τραπούν σε θαλάσσιους ασθενείς μέχρι μέτριους 3 έως 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 34 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 29 βαθμούς στα νότια παράλια και στους 26 βαθμούς στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία, η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 34 βαθμοί και η πιο χαμηλή 17, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 30 με 17, στη Λεμεσό 30 με 19, στην Κερύνεια και την Πάφο 26 με 15, και τέλος στον Πρόδρομο 25 με 14.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 27 May 1997 - 15:27:28 UTC