Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-05-18

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Νέο πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα συνέβηκε σήμερα.

Τρια άτομα σκοτώθηκαν και τέταρτο τραυματίστηκε κρίσιμα, σε δυστύχημα που συνέβη το μεσημέρι παρά τον Ποταμό Λιοπετρίου.

Τα θύματα είναι όλοι Βρετανοί στρατιώτες, που επέβαιναν του ίδιου αυτοκινήτου, το οποίο συγκρούστηκε με βυτιοφόρο.

Από την σύγκρουση, ο οδηγός του βυτιοφόρου τραυματίστηκε σοβαρά.

Το βυτιοφόρο κατευθυνόταν από την Αγία Νάπα στη Λάρνακα και στη συμβολή του δρόμου προς τον ποταμό Λιοπετρίου, το όχημα των Βρετανών προσέκρουσε σε αυτό.


Με την συμμετοχή πέντε χιλιάδων επτακοσίων στελεχών πραγματοποιούνται σήμερα τα Επαρχιακά Συνέδρια του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Στα συνέδρια θα εκλεγούν τα μέλη των Επαρχιακών Εκτελεστικών Γραμματειών, των Επαρχιακών Συμβουλίων και του Ανώτατου Συμβουλίου του κόμματος.

Το Επαρχιακό συνέδριο στην Λευκωσία προσφώνησε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Γιαννάκης Μάτσης.

Στην ομιλία του ο κύριος Μάτσης κάλεσε τους εκλέκτορες να ψηφίσουν με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον του ΔΗΣΥ και να αναδείξουν τους αξιότερους.

Μετά την απόφασή του, να μην επαναδιεκδικήσει την Προεδρία του Δημοκρατικού Συναγερμού, ο κύριος Μάτσης ανέφερε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για το κόμμα και χωρίς κομματικά αξιώματα.

Το Επαρχιακό συνέδριο Λεμεσού, προσφώνησε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης και το επαρχιακό συνέδριο Κερύνειας, ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Συλλούρης.

Το Επαρχιακό Συνέδριο Λάρνακας προσφώνησε ο πρώτος Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Παναγιώτης Δημητρίου, της Αμμοχώστου ο δεύτερος Αντιπρόεδρος Σοφοκλής Χατζηγιάννης και της Πάφου ο Πρόεδρος των κλαδικών και επαγγελματικών οργανώσεων Ανδρέας Παρισινός.

Οι εκλογικές διεργασίες στον Δημοκρατικό Συναγερμό θα ολοκληρωθούν με την εκλογή της νέας ηγεσίας του κόμματος στο παγκύπριο συνέδριο που θα γίνει στις 7 και 8 Ιουνίου.


Εληξε πριν από λίγο η επαναληπτική ψηφοφορία για την ανάδειξη ογδοντα-έξι μελών της Κεντρικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος και δέκα μελών του Εκτελεστικού Γραφείου.

Στην ψηφοφορία, η οποία άρχισε στις εννέα το πρωϊ στο ξενοδοχείο Ηλίας στην Λεμεσό, ψήφισαν χίλιοι-τετρακόσιοι ενενήντα-εννέα σύνεδροι.

Αυτή τη στιγμή γίνεται η διαλογή των ψηφοδελτίων ενώ στη συνέχεια θα αρχίσει η καταμέτρηση των ψήφων.

Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να γνωσθούν στις εννέα το βράδυ.

Ο Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής Υπουργός Εμπορίου Κυριάκος Χριστοφή, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόλυτη τάξη και ομαλότητα που επικράτησε κατά την εκλογική διαδικασία.


Απαισιόδοξος εμφανίζεται ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, αναφορικά με το ενδεχόμενο επίτευξης προόδου στα Ελληνοτουρκικά.

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Κυριακάτικη Φωνή του Βορρά", ανέφερε ότι η μείωση της έντασης μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας είναι μια θετική εξέλιξη.

Ωστόσο, ο κύριος Παπανδρέου επισημαίνει ότι η επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών δεν είναι ορατή στο άμεσο μέλλον.

Αναφορικά με το κυπριακό, ο κύριος Παπανδρέου σημειώνει ότι υπάρχει Αμερικανικό ενδιαφέρον για επίλυση του προβλήματος, αλλά αυτό το ενδιαφέρον δεν έλαβε ακόμη τη μορφή συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.


Στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, μέλη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος και συγγενείς των αγνοουμένων, αφαίρεσαν σήμερα το μαύρο πανί, με το οποίο άνδρες των Ηνωμένων Εθνών, σκέπασαν χθες την τοιχογραφία " Η Πομπή της Κύπρου ", η οποία απεικονίζει την Τουρκική εισβολή και κατοχή, καθώς και τους εγκλωβισμένους.

Η τοιχογραφία βρίσκεται στο περιτοίχισμα του γηπέδου Ταξίμ, της "Τσετίν Καγιά".

Εν τω μεταξύ, τα Ηνωμένα Εθνη συνέχισαν και σήμερα τις προετοιμασίες για την συναυλία, τοποθετώντας ηχητικές συσκευές τις οποίες προμηθεύτηκαν από την Τουρκία.

Μέτρα ασφαλείας λαμβάνει και η κυπριακή αστυνομία, η οποία έχει ήδη τοποθετήσει συρματομπλέγματα στους δρόμους, οι οποίοι οδηγούν προς το οδόφραγμα.

Εξάλλου, η διαφώτιση των ξένων τουριστών στο κατοχικό οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας συνεχίζεται και σήμερα.

Ο ποδηλατικός όμιλος Λεμεσού και η ποδηλατοκίνηση, πραγματοποίησαν αντικατοχική ποδηλασία, αφιερωμένη στην δασκάλα Ελένη Φωκά και στις γυναίκες του οδοφράγματος.

Οι ποδηλάτες ξεκίνησαν από το οδόφραγμα της Οδού Λήδρας και αφού πέρασαν κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός στη Λευκωσία, τερμάτισαν στο κατοχικό οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

Στο οδόφραγμα ήταν σήμερα και αντιπροσωπεία του συλλόγου κυνηγών.


Τελέσθηκε σήμερα στην εκκλησία Αγίου Νικολάου Εγκωμης, το μνημόσυνο των δολοφονηθέντων από τους Τούρκους, Ποντίων.

Το μνημόσυνο διοργάνωσε το Συμβούλιο Απόδημου Εληνισμού Περιφέρειας Ευρώπης, Ποντιακοί φορείς στην Κύπρο και ο Παγκύπριος Σύλλογος Ελλαδιτών.

Μετά το μνημόσυνο ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Πάρκο Ποντιακού Ελληνισμού που βρίσκεται κοντά στην εκκλησία.

Κατά την περίοδο 1916-1923, τριακόσιες-πενήντα-τρεις χιλιάδες Ελληνες του Πόντου, σφαγιάσθηκαν από τους Τούρκους.

Η αυριανή ημέρα 19 Μαϊου, έχει καθιερωθεί ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων.

Εξάλλου, σε μήνυμα του με την ευκαιρία της εβδομηκοστής-πέμπτης επετείου από τη Γενοκτονία των Ποντίων, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Απόστολος Κακλαμάνης, τονίζει μεταξύ άλλων, ότι η μνήμη παραμένει ζωντανή και μας προειδοποεί.

Η σημερινή Τουρκία αναφέρει ο κύριος Κακλαμάνης, εξακολουθεί να διαιωνίζει το έγκλημα της εισβολής και της κατοχής στην Κύπρο και να απειλεί το Αιγαίο.


Παρά την διεθνή κατακραυγή εναντίον της και την έκκληση του ίδιου του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, για απόσυρση των Τουρκικών στρατευμάτων από το Βόρειο Ιράκ, η Τουρκία δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει τις επιχειρήσεις της, μέχρι την αφάνιση του Κουρδικού γένους.

Ο Εκπρόσωπος του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Ομέρ Ακμπέλ, δήλωσε προκλητικά πως οι επιθέσεις των Τουρκικών δυνάμεων θα συνεχιστούν, μέχρι να εξαφανίσουν τους αντάρτες του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος.

Μέσα στο πλαίσιο της προπαγάνδας που ασκεί εδώ και χρόνια η Τουρκική πολιτική, οι Τουρκικές Αρχές ασφαλείας δήλωσαν πως έχουν εξοντώσει χίλιους περίπου αντάρτες, ενώ οι δικές τους απώλειες ανέρχονται, όπως αναφέρουν, στους δώδεκα στρατιώτες, αριθμό τον οποίο απορρίπτει ο εκπρόσωπος του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος.


Στο Ζαϊρ, οι αντάρτες του Λοράν Καμπίλα έχουν αρχίσει να εδραιώνουν την κυριαρχία τους στην χώρα, μετά και την κατάληψη της πρωτεύουσας Κινσάσα.

Το πρωϊ, ακούστηκαν στην ζαϊρινή πρωτεύουσα σποραδικοί πυροβολισμοί, χωρίς ωστόσο να γίνουν εμφανή κάποια σημάδια αντίστασης απο τα λιγοστά πλέον Κυβερνητικά στρατεύματα του Προέδρου Μομπούτου.

Ο αρχηγός των ανταρτών Λοράν Καμπίλα, ανέφερε ότι η χώρα θα ονομάζεται πλέον Δημοκρατία του Κονγκό, όπως ονομαζόταν μετά την επίτευξη της ανεξαρτησίας της από το Βέλγιο το 1960.

Εν τω μεταξύ, συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για την τύχη του Προέδρου της χώρας Μομπούτου Σεσε Σέκο.

Σύμφωνα με Μαροκινό αξιωματούχο, ο Ζαϊρινός Πρόεδρος και η οικογένειά του, βρίσκονται από το πρωί στην πρωτεύουσα του Μαρόκο, Ραμπάτ, ενώ σύμφωνα με εκπρόσωπο του Μομπούτου στο Παρίσι, ο Πρόεδρος εξακολουθεί να βρίσκεται στην κατοικία του στο βόρειο Ζαϊρ.


Η ομάδα του ΑΠΟΕΛ ανακηρύχθηκε χθες το βράδυ, Κυπελλούχος Κύπρου, αφού στον τελικό νίκησε την Ομόνοια με 2-0.

Το πρώτο τέρμα πέτυχε στο ογδοηκοστό-όγδοο λεπτό ο Κώστας Φασουλιώτης και το δεύτερο ο Αντρος Σωτηρίου, στο δέκατο λεπτό των καθυστερήσεων.

Να παρακολουθήσουμε τα τέρματα του αγώνα με σχόλιο από το συνάδελφο Ντίνο Τσέλεπο.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος αλλά σε μερικές περιοχές θα σχηματισθεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί έως βορειοανατολικοί ασθενείς 2 έως 3 Μποφόρ και η θάλασσα ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια, και στους 16 βαθμούς στα νότια παράλια.

Αύριο μετά τη διάλυση της τοπικής ομίχλης ο καιρός θα καταστεί και πάλι κυρίως αίθριος. Γύρω στο μεσημέρι όμως θα αναπτυχθούν λίγες τοπικές νεφώσεις με ενδεχόμενο να πέσουν λίγες βροχές, ιδιαίτερα στα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι το πρωί ευμετάβλητοι ασθενείς 2 ως 3 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 31 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 27 στα νότια παράλια και στους 24 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία, η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 31 βαθμοί και η πιο χαμηλή 15, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 27 με 16, στη Λεμεσό 27 με 16, στην Κερύνεια και την Πάφο 25 με 13, και τέλος στον Πρόδρομο 23 με 14.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 18 May 1997 - 16:27:12 UTC