Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-05-17

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Την πρόθεση του, να καλέσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και το Ραούφ Ντενκτάς σε απευθείας συνομιλίες, εντός του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Ιουνίου στη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν.

Ο κύριος Ανάν προέβη στις δηλώσεις αυτές, έπειτα από ερωτήσεις δημοσιογράφων στη Μόσχα, όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη.


Επιφυλάξεις εκφράζει ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος αν η πλευρά μας πρέπει να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις με τους Τουρκοκυπρίους, εφόσον όπως επισημαίνει, υπάρχουν τουρκικά στρατεύματα και έποικοι.

Κληθείς να σχολιάσει την αναμενόμενη συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς, ο Μκαριώτατος επεσήμανε ότι οι Τουρκοκύπριοι, και αν ακόμη θέλουν να διαπραγματευτούν, δεν μπορούν γιατί είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν τις εντολές της Αγκυρας.

Εμπαίζουμε τους εαυτούς μας, πρόσθεσε ο Μακαριώτατος, αν αναμένουμε σε αυτές τις συνομιλίες, να βρούμε λύση χωρίς προηγουμένως να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα.


Την δυναμική επάνοδο της Ρωσίας στην Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή επιθυμεί ο Πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Γκενάντι Ζουγκάνοφ, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για την στρατιωτική συμφωνία Ισραήλ- Τουρκίας με την συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο κύριος Ζουγκάνοφ που πραγματοποιεί περιοδεία σε χώρες της ανατολικής Μεσογείου, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ και τον πρέσβη της χώρας του Γκεόργκι Μουράτοφ, επισκέφθηκε το πρωί τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση ο Ρώσος επίσημος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αισιοδοξία με την οποία ο Πρόεδρος Κληρίδης αντιμετωπίζει τις εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και τις κυπρο-ρωσικές σχέσεις.


Την έντονη δυσφορία του για την επικείμενη συναυλία στο γήπεδο "ΤΑΞΙΜ" εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, χαρακτηρίζοντάς την ως εκδήλωση που γίνεται μόνον για το θεαθήναι.

Θα ήταν ευτύχημα, τόνισε ο Μακαριώτατος, αν οι δύο κοινότητες μπορούσαν να ξανα-ενωθούν, αλλά αυτή η προσπάθεια η οποία γίνεται, αποτελεί ή αυταπάτη ή εξαπάτηση.

Αιτία, τόνισε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, αποτελούν η συνεχιζόμενη παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων.

Εν τω μεταξύ, οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων επικρίνουν με δηλώσεις τους στην πλειοψηφία τους την εκδήλωση, ενώ όλοι ανεξαιρέτως σημειώνουν ότι υπάρχουν τρωτά σημεία.

Οι αρχηγοί υποστηρίζουν μεν, την ανάγκη επαναπροσέγγισης με τους τουρκοκυπρίους, αλλά απορρίπτουν το είδος της εκδήλωσης το οποίο χαρακτηρίζουν ως μη σοβαρό.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Γιαννάκης Μάτσης, επικρίνοντας την εκδήλωση τονίζει ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις πρέπει να γίνονται με το σωστό τρόπο.

Το ΑΚΕΛ, σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι υπάρχουν πολλά θετικά στοιχεία σημειώνοντας ότι η εκδήλωση φιλοδοξεί να φέρει κοντά ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους νέους.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού αναφέρει ότι η εκδήλωση πραγματοποιείται για το θεα-θήναι.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης κατηγορεί τα Ηνωμένα Εθνη ότι μας συμπεριφέρονται σαν να είμαστε πειραματόζωα, εξισώνουν πληθυσμούς και εδραιώνουν τα τετελεσμένα.

Εξάλλου, τα Ηνωμένα Εθνη συνεχίζουν πυρετωδώς τις προετοιμασίες στο χώρο της συναυλίας.

Στο πλαίσιο αυτό τοποθέτησαν ένα μαύρο πανί και σκέπασαν την τοιχογραφία στο περιτοίχισμα του σταδίου, το οποίο απεικονίζει την τουρκική εισβολή και κατοχή καθώς και τους εγκλωβισμένους.

Την ίδια ώρα, οι συγγενείς των αγνοουμένων που συνεχίζουν την εκστρατεία διαφώτισης των ξένων τουριστών, εκφράζουν την έντονη διαφωνία τους για την συναυλία, την οποία και χαρακτηρίζουν προδοσία, και προσπάθεια να σβήσουν από τη μνήμη μας τα αποτελέσματα της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής.


Τη δύσκολη αυτή περίοδο που περνούμε πρέπει να συντονίσουμε τις προσπάθειες και δυνάμεις μας, για να κατορθώσουμε να επιβιώσουμε σε αυτή τη γη που μας κληροδότησαν οι πατέρες μας.

Αυτό τόνισε η Αυτού Μακαριότης ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Δημοσίας Τάξεως της Ελλάδος, Γιώργο Ρωμαίο.

Ο Μακαριώτατος επεσήμανε ότι οι επισκέψεις των εξ' Ελλάδος επισήμων, μας δίνουν τη βεβαίωση ότι η Ελλάδα βρίσκεται εδώ μαζί μας.

Ο ελλαδίτης υπουργός ανέφερε ότι η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, εκτιμά πολύ τις καθαρές σκέψεις και θέσεις του Μακαριωτάτου, οι οποίες όπως είπε, βοηθούν στη σφαιρική εικόνα και αντίληψη του κυπριακού προβλήματος.

Ο κύριος Ρωμαίος επισκέφθηκε επίσης την γραμμή αντιπαράταξης, τον τύμβο της Μακεδονίτισσας και τα Φυλακισμένα Μνήματα.


"Οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα δώσουν ευέλικτη απάντηση που θα τη θυμάται επί δεκατίες, σε οποιονδήποτε προβεί σε επιθετικές ενέργειες".

Απάντηση του Υπουργού Εθνικής Αμύνης Ακη Τσοχατζόπουλου, προς όσους επιβουλεύονται εθνικά εδάφη.

Ο κύριος Τσοχατζόπουλος μιλούσε σε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ, στη Θεσσαλονίκη, κατά την οποία αναφερόμενος στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συζητήσει, αλλά δεν διαπραγματεύεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα με κανένα.

Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος διεμήνυσε στην ηγεσία του ΝΑΤΟ, ότι η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει τα τρία από τα πέντε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, που πρότεινε ο Γενικός Γραμματέας της βορειο-ατλαντικής συμμαχίας Χαβιέ Σολάνα σε Ελλάδα και Τουρκία.


Αλλοι δύο νέοι έχασαν τη ζωή τους σε δύο τροχαία δυστυχήματα κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

Στις τρεις το πρωϊ, σε δυστύχημα που έγινε στη Λεωφόρο Γρηγόρη Αυξεντίου, στον Αγιο Δομέτιο, έχασε τη ζωή του

ο Σωκράτης Σωκράτους δεκαεννέα ετών, από την Ακρόπολη, όταν κάτω από άγνωστες συνθήκες, το αυτοκίνητό του προσέκρουσε βίαια σε περιτοίχισμα σπιτιού.

Ο Σωκράτους, ο οποίος ήταν μόνος στο αυτοκίνητο, δε φορούσε ζώνη ασφαλείας.

Εξάλλου, χθες βράδυ, σε δυστύχημα που σημειώθηκε στον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας -Λευκωσίας, κοντά στην βιομηχανική περιοχή Αραδίππου, σκοτώθηκε η Ρουμάνα Λάουρα Διακόνου είκοσι-τριών ετών, καλλιτέχνιδα.

Η Διακόνου επέβαινε μοτοσυκλέτας μεγάλου κυβισμού, με οδηγό τον Χριστάκη Αργυρού τριαντα-τριών ετών από την Παλλουριώτισα, ιδιοκτήτη νυκτερινού κέντρου.

Ο Αργυρού τραυματίστηκε κρίσιμα και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για νοσηλεία.

Κανένας απο τους δυο επιβαίνοντες της μοτοσυκλέτας δεν φορούσε προστατευτικό κράνος.


Κλιμακώθηκε η διαμάχη μεταξύ των εταιριών μεταφορών στο συσκευαστήριο πατατών στη Λάρνακα.

Η Αστυνομία συνέλαβε σήμερα πέντε άτομα, ύστερα από αναστάτωση που προκλήθηκε όταν οδηγοί εταιρίας, η οποία έχασε το συμβόλαιο για μεταφορά πατατών, απέκλεισαν με τα φορτηγά τους το δρόμο που οδηγεί στο συσκευαστήριο.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, οι πατατοπαραγωγοί που βρίσκονταν στο συσκευαστήριο, αξίωσαν τη λήψη μέτρων ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στη διάθεση των προϊόντων τους στο εξωτερικό.


Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξέδωσε σήμερα εικοσαήμερο διάταγμα πρωσοπο-κράτησης εναντίον του Ουκρανού Αλεξάντερ Καρπένγκο, ο οποίος καταζητείται από την Ιντερπόλ.

Ο Ουκρανός συνελήφθη χθες βράδυ στο αεροδρόμιο Λάρνακας, προερχόμενος από τη Ρωσία και σήμερα παρουσιάστηκε ενώπιον του δικαστηρίου.

Εναντίον του διερευνάται υπόθεση πορνείας και μαστροπείας, η οποία διεπράχθη στη Γερμανία τον Μάρτιο του 1993.

Οι Γερμανικές αρχές διαμέσου της Ιντερπόλ είχαν ζητήσει την έκδοση και σύλληψη του φυγόδικου.

Το όνομα του Ουκρανού βρισκόταν στον κατάλογο των προσώπων, των οποίων η είσοδος απαγορεύεται στην Κύπρο.

Το δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη τον κίνδυνο διαφυγής του φιγόδικου, διέταξε την πρωσοποκράτησή του, για είκοσι μέρες, μέχρις ότου εκδοθεί διάταγμα απέλασης του από την Κύπρο.


Εξαήμερο διάταγμα προσωπο-κράτησης εξέδωσε το Επαρχιακό δικαστήριο Λεμεσού, εναντίον του Παύλου Χατζηκώστα Μίχαλου εικοσι-πέντε ετών, κατοίκου του Συνοικισμού Μακαρίου του Τρίτου στη Λεμεσό, για κατοχή περιστρόφου.

Η Αστυνομία ανακάλυψε το περίστροφο τύπου Γουέμπλεϋ, ύστερα από έρευνες, σε ανοικτό χώρο της πολυκατοικίας, στην οποία ο Χατζηκώστας διαμένει, ενώ στο διαμέρισμα του υπόπτου βρέθηκαν ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο, θήκη περιστρόφου και ένα ζεύγος χειροπέδες.


Πέθανε το πρωϊ η μητέρα του Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσοστόμου, Θεοδοσία Χατζηγεωργίου.

Η κηδεία της εκλειπούσης τελέστηκε στις τρεις το απόγευμα από τον Ιερό Ναό Παναγίας Οδηγήτριας, στο Παλαιομέτοχο.


Δραματικές εξελίξεις σημειώνονται στο Ζαίρ, έπειτα από την παραίτηση του προέδρου Μομπούτου και την είσοδο στην πρωτεύουσα Κινσάσα των δυνάμεων των ανταρτών, οι οποίες κατέλαβαν το αεροδρόμιο της πόλης.

Οι κάτοικοι της Κινσάσα εκφράζουν φόβους ότι ο στρατός κατά την υποχώρηση του θα προβεί σε λεηλασίες, γεγονός το οποίο έχει συμβεί επανειλημμένως στο παρελθόν.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο αρχηγός του Ζαϊρινού στρατού σκοτώθηκε από άνδρες της επίλεκτης φρουράς του Ζαιρινού Προέδρου.

Ο δολοφονηθείς στρατηγός επρόκειτο να συναντηθεί σήμερα με τον αρχηγό των ανταρτών Λοράν Καμπίλα, προκειμένου να συζητήσουν την μεταβίβαση της εξουσίας.

Εν τω μεταξύ, ο Καμπίλα ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει την εξουσία στην χώρα, ύστερα από συνεννόηση με τους στρατιωτικούς.


Οι δυο αιώνιοι αντίπαλοι του Κυπριακού ποδοσφαίρου, ΑΠΟΕΛ και Ομόνοια συγκρούονται απόψε στον πεντηκοστό-πέμπτο τελικό κυπέλλου Κύπρου για την ανάδειξη της Κυπελλούχου ομάδας.

Ο αγώνας ο οποίος θα διεξαχθεί στο Μακάρειο Στάδιο, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, θα αρχίσει στις οκτώ το βράδυ.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε σε αρκετές περιοχές θα εμφανισθεί χαμηλή νέφωση ή ομίχλη. Οι άνεμοι θα είναι ευμετάβλητοι ασθενείς 2 ως 3 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 14 βαθμούς.

Αύριο, μετά τη διάλυση της ομίχλης, ο καιρός θα καταστεί αίθριος. Το απόγευμα ωστόσο, τοπικές νεφώσεις ενδέχεται να δώσουν μερικές βροχές, κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα καταστούν σταδιακά θαλάσσιοι ασθενείς ως μέτριοι, 3 ως 4 μποφόρ. Η θάλασσα στις προσήνεμες νότιες περιοχές, θα καταστεί το απόγευμα ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 32 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 26 στα νότια παράλια, και στους 24 στις άλλες παράλιες περιοχές.

Σήμερα στη Λευκωσία, η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 30 βαθμοί και η πιο χαμηλή 13, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 25 με 15, στη Λεμεσό 25 με 10, στην Κερύνεια και την Πάφο 23 με 9, και τέλος στον Πρόδρομο 21 με 13.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 17 May 1997 - 16:27:15 UTC