Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-05-10

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Σε τραγωδία εκτυλίχθηκε η χθεσινοβραδινή εξόρμηση τριών ατόμων για ψάρεμα.

Κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες, η βάρκα τους βούλιαξε με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός, και τον σοβαρό τραυματισμό δευτέρου, ενώ το τρίτο πρόσωπο αγνοείται.

Συγκεκριμένα, το πρωί, μετά από πολύωρη παραμονή στη θάλασσα, ανεσύρθη νεκρός ο Μάριος Κυριάκου, 12 ετών, μαθητής της έκτης δημοτικού, ενώ ο πατέρας του Μιχάλης Κυριάκου, 39 ετών, εργολάβος, νοσηλεύεται στην μονάδα εντατικής παρακολούθησης.

Η τύχη του τρίτου προσώπου, του Λοϊζου Ασκάνη, 39 ετών, πολιτικού μηχανικού, αγνοείται.

Για την ανεύρεσή του οι έρευνες συνεχίζονται με τη συμμετοχή δυτών, σκαφών της λιμενικής αστυνομίας και εκλικοπτέρων της αστυνομίας.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Μιχάλη Κυριάκου, και οι τρείς κολυμπούσαν μαζί από τις επτά χθες βράδυ οπότε και βούλιαξε η βάρκα τους, μέχρι τις τρείς το πρωί, ώρα που έχασε τον Ασκάνη.

Ο θάνατος του δωδεκάχρονου Μάριου εκτιμάται ότι επήλθε από υποθερμία.


Η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει λάβει μονομερή απόφαση για αποφυγή υπερπτήσεων πολεμικών αεροσκαφών κατά την διάρκεια των διαβουλεύσεων, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης, ενώ πρόσθεσε ότι ήταν εις γνώση της κάποιες ενδείξεις, ότι και η άλλη πλευρά θα έπραττε το ίδιο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να έχουν κάποια πληροφόρηση, συνέχισε ο Υπουργός, σχολιάζοντας δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέϊτ Ντηπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς, σύμφωνα με τις οποίες χαιρετίζει μονομερείς αποφάσεις των κυβερνήσεων της Κύπρου, της Τουρκίας και της Ελλάδας, για μορατόριουμ υπερπτήσεων.

Ο κύριος Κασουλίδης τόνισε ότι η πλευρά μας προχώρησε μονομερώς στην λήψη της συγκεκριμένης απόφασης, χωρίς να ζητήσει δεσμεύσεις από κανένα.


Πρόσκληση για ενότητα και συναντίληψη στο εθνικό μας θέμα, αποτέλεσαν οι εργασίες του έκτου Παγκυπρίου συνεδρίου του Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο πραγματοποιείται στη Λεμεσό.

Κύριος ομιλητής στο συνέδριο ήταν ο Πρόεδρος του κόμματος Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος αφού προέβη σε αναφορά της πολιτικής ιστορίας του ΔΗΚΟ από της ιδρύσεώς του, επικέντρωσε την ομιλία του στο εθνικό θέμα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εξεύρεσης κοινού παρονομαστή μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, για ενίσχυση της πειστικότητάς μας προς τα έξω.

Παράλληλα, ο κύριος Κυπριανού, ανέφερε ότι ο διάλογος επί του Κυπριακού με άλλα κόμματα, θα συνεχισθεί, προσθέτοντας ότι αν επιτευχθεί σύγκλιση απόψεων συνιστά βάση για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ή τουλάχιστον για ενίσχυση του θεσμού του Εθνικού Συμβουλίου.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο χαιρετισμός του Προέδρου Κληρίδη, ο οποίος ζήτησε από τα κόμματα τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση ενόψει της εκδήλωσης της σημαντικότερης, όπως είπε, πρωτοβουλίας για το Κυπριακό.

Συναφώς, κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να επιδείξουν υπεύθυνη συμπεριφορά και καλλιέργεια ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο, όχι μόνο για επίτευξη βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, αλλά και για αποτροπή απαράδεκτων λύσεων.

Χαιρετισμούς στο συνέδριο του ΔΗΚΟ απηύθυναν αρχηγοί και εκπρόσωποι των κυπριακών καθώς και ελλαδικών κομμάτων.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Γιαννάκης Μάτσης, διατυπώνοντας την ευαρέσκειά του για τη συνεργασία του κόμματος του με το ΔΗΚΟ, εξέφρασε την ελπίδα για τη συνέχισή της.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, επισημαίνοντας τις κοινές συνισταμένες ΔΗΚΟ - ΑΚΕΛ, απηύθυνε πρόσκληση στο ΔΗΚΟ για συμμετοχή στην σύμπηξη μετώπου των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων.

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ανέπτυξε στο χαιρετισμό του, τις δυνατότητες συμπόρευσης του κόμματος του με το ΔΗΚΟ, όπως και ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, ο οποίος ανέφερε πως παρά τις διαφορές απόψεων στους χειρισμούς του Κυπριακού που χωρίζουν τα δύο κόμματα, υπάρχουν άλλα κοινά σημεία.

Το συνέδριο του ΔΗΚΟ θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί αύριο, με εκλογές, για ανάδειξη του Αντιπροέδρου του κόμματος, των 10 μελών του Εκτελεστικού Γραφείου και των 86 μελών της Κεντρικής Επιτροπής.

Με έντονο ενδιαφέρον αναμένεται η μάχη για τη θέση του αντιπροέδρου του κόμματος, θέση που διεκδικούν οι κύριοι Ντίνος Μιχαηλίδης και Κύπρος Χρυσοστομίδης.

Χωρίς ανθυποψήφιο εκλέγονται ο Γενικός Γραμματέας Στάθης Κιττής και ο Γενικός Οργανωτικός Νέστoρας Κυριακίδης, ενώ στην ηγεσία του κόμματος επανεκλέγεται επίσης χωρίς ανθυποψήφιο ο Πρόεδρος του Κόμματος Σπύρος Κυπριανού.


Με απειλές κατά της ελληνοκυπριακής πλευράς για το θέμα των ρωσικών πυραύλων Ες-Τρακόσια, άρχισε την παράνομη επίσκεψη του στα κατεχόμενα εδάφη μας, ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Τσεβίκ Μπίρ.

Ο Τούρκος στρατηγός αφού αναφέρθηκε στους εξοπλισμούς της Εθνικής Φρουράς και το ενιαίο αμυντικό δόγμα, είπε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να θιγούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Διατύπωσε επίσης, τον προκλητικό ισχυρισμό ότι ο τουρκικός στρατός κατοχής συμβάλλει σε κάθε είδους ενέργειες που αποβλέπουν, κατά την έκφραση του, στο κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Ο τουρκοκυπριακός Τύπος αποδίδει την επίσκεψη Μπίρ στο ψευδοκράτος σε επαφές επαφές υψηλού επιπέδου, τόσο για τους ρωσικούς πυραύλους, όσο και για το θέμα των Βαρωσίων, και σε επιθεώρηση του στρατού κατοχής.


Στην ορθότητα των Ελληνικών κυβερνητικών χειρισμών όσον αφορά τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, επέμεινε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, μιλώντας κατά τη διάρκεια των εργασιών της Πανελλήνιας Συνδιάσκεψης, του Τομέα Οργανωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ.

Η Ελλάδα, επανέλαβε ο κύριος Σημίτης, δεν θέτει σε διάλογο ή διαιτησία τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ούτε θέτει υπό αίρεση το στάτους κβο στο Αιγαίο.

Εάν η Τουρκία αποδείξει εμπράκτως, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και αποσύρει την επεκτατική της επιβουλή, τότε θα βρει την Ελλάδα, αρωγό στην Ευρωπαική της πορεία.

Τέλος, ως προς την σύσταση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ο Κώστας Σημίτης ανέφερε ότι αποτέλεσμα θα είναι, είτε η επίτευξη αλλαγής στην στάση της Τουρκικής πολιτικής είτε η αποκάλυψη των πραγματικών προθέσεων της Αγκυρας.


Παρόντες και σήμερα στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, τα μέλη και στελέχη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος, ως επίσης και συγγενείς αγνοουμένων, στην εκστρατεία διαφώτισης των ξένων περιηγητών.

Την αντικατοχική, διαφωτιστική προσπάθεια, ενίσχυσαν σήμερα εκατοντάδες μέλη του Σώματος Παλαιών Προσκόπων Ελλάδος, οι οποίοι επιβεβαίωσαν και επαναβεβαίωσαν με την παρουσία τους, την συμπαράσταση του μητροπολιτικού ελληνισμού στον αγώνα του κυπριακού ελληνισμού.

Εν τω μεταξύ, το ΠΑΚ διοργανώνει μουσική αντικατοχική συναυλία, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Ελευθερίας στις 19 Μαϊου, το βράδυ.

Η αντικατοχική συναυλία θα είναι αφιερωμένη στη μάνα του αδελφού αγνοούμενου, στις σκλαβωμένες μάνες και στις μανάδες των ηρωομαρτύρων Ισαάκ και Σολωμού.

Στη διοργάνωση της εκδήλωσης θα συμμετάσχουν και άλλες οργανώσεις και προσφυγικά σωματεία, που συνεργάζονται με το ΠΑΚ στις διάφορες αντικατοχικές εκδηλώσεις.


Εντείνονται ολοένα και περισσότερο οι αντιδράσεις οργανωμένων κοινωνικών συνόλων εναντίον της επιχειρούμενης προσπάθειας για απο-ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας.

Την έντονη αντίθεσή τους στην ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου εξέφρασαν σήμερα, σε συγκέντρωση τους, στο Ιδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Τρίτου στη Λευκωσία, οι ιερείς της αρχιεπισκοπικής περιφέρειας.

Οι κληρικοί κάλεσαν τους βουλευτές να καταψηφίσουν το προτεινόμενο νομοσχέδιο, θέτοντας φραγμό στους κυοφορούμενους σοβαρούς κινδύνους για την οικογένεια, την εκπαίδευση, την χριστιανική ηθική και γενικά την κοινωνία.

Στη συγκέντρωση τονίσθηκε ότι για την ημικατεχόμενη πατρίδα μας υπάρχουν άλλες προτεραιότητες, τις οποίες όλοι αντιλαμβανόμαστε, αφού άπτονται της εθνικής και φυσικής επιβίωσης του Κυπριακού Ελληνισμού στη γή του.

Οι διαμαρτυρίες για την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας, θα κορυφωθούν με Παγκύπρια εκδήλωση έξω από το κτίριο της Βουλής, την ερχομένη Πέμπτη, στις τρεις και τριάντα το απόγευμα.


Με μία, άνευ προηγουμένου, κινητοποίηση των δυνάμεων ασφαλείας του Λιβάνου, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Δεύτερος, πραγματοποίησε σήμερα την πρώτη επίσκεψή του, στη γειτονική μας χώρα.

Η επίσκεψη του σημερινού Ποντίφικα στον Λίβανο, προσλαμβάνει ιστορική χροιά, αφού η τελευταία επίσκεψη προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ήταν αυτή του Πάπα Παύλου του έκτου, το 1964, σε μια εποχή με διαφορετικά γεωπολιτικά δεδομένα.

Για τη διακίνηση και ασφάλεια του Πάπα Ιωάννη, επιστρατεύτηκαν είκοσι χιλιάδες στρατιώτες - το ήμισυ δηλαδή του στρατού του Λιβάνου - και τέθηκαν σε συναγερμό χιλιάδες άλλοι αστυνομικοί.

Εκτιμάται ότι η επίσκεψη του Προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο στη χώρα, αφού για κάθε μία από τις μειονότητες που συνθέτουν το πολιτικό και θρησκευτικό μωσαϊκό του Λιβάνου, οι δηλώσεις του Ποντίφικα θα έχουν ιδιαίτερο βάρος.


Πέραν των διακοσίων προσώπων έχασαν τη ζωή τους στο Ιράν, από ισχυρό σεισμό μεγέθους επτά κόμμα ενός βαθμών στη κλίμακα Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις βορειοανατολικές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τον Ραδιοσταθμό της Τεχεράνης, επίκεντρο του σεισμού ήταν η Επαρχία Χορασάν, ενώ μέχρι στιγμής οι πρώτες πληροφορίες αναφέρονται και σε εκατοντάδες τραυματίες.

Σωστικά συνεργεία και ελικόπτερα έχουν σταλεί ήδη στην περιοχή, για μία πρώτη εκτίμηση της κατάστασης.

Σημιεώνεται ότι το 1990, σεισμός μεγέθους 7,3 βαθμών στη κλίμακα Ρίχτερ, που σημειώθηκε στην Επαρχία Γκιλάν στη Κασπία Θάλασσα, είχε ωα αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τριάντα χιλιάδες άτομα και δεκάδες πόλεις να ισοπεδωθούν.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς 3 Μποφώρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 13 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος.

Οι άνεμοι το πρωί θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς δυο εως τριών Μποφώρ και το απόγευμα νοτιοδυτικοί μέτριοι 4 Μποφώρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανεβεί στους 35 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 29 στα νότια παράλια και στους 25 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 35 βαθμοί και η πιο χαμηλή 15, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 30 με 14, στη Λεμεσό 30 με 15, στην Κερύνεια και την Πάφο 23 με 11, και τέλος στον Πρόδρομο 21 με 16.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 10 May 1997 - 15:27:21 UTC