Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-05-02

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Οι χθεσινές εκλογές στη Βρετανία ανέβασαν στην εξουσία τους Εργατικούς, μετά από δεκαοκτώ χρόνια διακυβέρνησης από τους Συντηρητικούς.

Μέχρι στιγμής οι Εργατικοί συγκεντρώνουν στην νέα Βουλή 417 έδρες έναντι 160 των Συντηρητικών και 41 των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών, ενώ 11 έδρες καταλαμβάνουν άλλα κόμματα και ανεξάρτητοι.

Οι Εργατικοί ανέρχονται στην εξουσία με ηγέτη τον Τόνι Μπλαίρ ο οποίος έλαβε σήμερα από τη Βασίλισσα την εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης.

Ο Τόνι Μπλαίρ είναι ο νεαρότερος πρωθυπουργός της χώρας τα τελευταία διακόσια χρόνια.

Σε δηλώσεις του ο νέος Βρεττανός Πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι με την νίκη των εργατικών, ξημέρωσε νέα εποχή για την χώρα.

Ο ηγέτης των Συντηρητικών, απερχόμενος πρωθυπουργός, Τζον Μέιτζορ, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του το μεσημέρι, παραδέχθηκε την ήττα του κόμματός του και συνεχάρη τον Τόνι Μπλαίρ.

Ο Τζον Μέιτζορ ανακοίνωσε επίσης την πρόθεση του να παραιτηθεί από την ηγεσία του συντηρητικού κόμματος, του οποίου η ήττα θεωρείται η μεγαλύτερη των τελευταίων εκατόν εξήντα πέντε ετών.

Εξι Υπουργοί της απερχόμενης Κυβέρνησης Μέητζορ, δεν κατόρθωσαν να επανεκλεγούν στις εκλογικές τους περιφέρειες.

Ανάμεσα τους και οι Υπουργοί Εξωτερικών και Αμύνης Μάλκολμ Ρίφκιντ και Μάικλ Πορτίλο, που εθεωρούντο από πολλούς πιθανοί διάδοχοι του Μέητζορ στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος.

Το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα, οι Φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί, σημείωσαν ιστορική αύξηση, διπλασιάζοντας την κοινοβουλευτική τους δύναμη.


Η κυβέρνηση αναμένει υλοποίηση των προεκλογικών υποσχέσων του Εργατικού Κόμματος, δήλωσε σήμερα ο Εκπρόσωπος της, Μανώλης Χριστοφίδης, σχολιάζοντας την σαρωτική νίκη των εργατικών, στις χθεσινές εκλογές στην Βρεττανία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε ήδη συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Τόνι Μπλερ, πρόσθεσε ο κύριος Χριστοφίδης.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε επίσης ότι εναπόκειται στην νέα κυβέρνηση της Βρεττανίας, για να αποφασίσει αν θα παραμείνει ο Ντέϊβιντ Χάνεϊ στην θέση του εκπροσώπου της χώρας για το κυπριακό και να προβεί σε αλλαγές στον δεκάλογο τού τέως Υπουργού Εξωτερικών, Μάλκολμ Ρίφκιντ.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού επανέλαβε την άποψη ότι η βρεττανική εξωτερική πολιτική καθορίζεται κυρίως από την μόνιμη υπηρεσία, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η αντίδραση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος είπε ότι δεν περιμένει ριζικές αλλαγές στην βρεττανική πολιτική στο κυπριακό.


Διαφωτιστική και ενδιαφέρουσα, χαρακτήρισε την πρωινή συνάντηση του με τον Πρόεδρο Κληρίδη ο Γερμανός Ειδικός Αντιπρόσωπος για το Κυπριακό Ντέτλεφ Ράντζχαου.

Ο Γερμανός διπλωμάτης επιφυλάχθηκε να προβεί σε περαιτέρω δηλώσεις, μετα το πέρας των επαφών του στην Κύπρο, προκειμένου, όπως είπε, να αποκτήσει περαιτέρω γνώσεις για την κατάσταση στο νησί.

Ο κύριος Ραντζχάου συναντήθηκε εξάλλου και με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη.

Την Δευτέρα θα επισκεφθεί στα κατεχόμενα τον Ραούφ Ντενκτάς, ενώ αυτή την ώρα ο κύριος Ραντζχάου δίνει συνέντευξη Τύπου.


Το Υπουργείο Εξωτερικών θα ορίσει ένα μόνιμο διπλωμάτη ο οποίος θα ασχολείται αποκλειστικά με θέματα Βουλής.

Την απόφαση ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης κατά την πρώτη του συνάντηση με την επιτροπή εξωτερικών της Βουλής.

Εξάλλου, όπως ανέφερε ο κύριος Κασουλίδης, στο πλαίσιο της αναβάθμισης των σχέσεων εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, κάθε επίσημη επίσκεψη ξένων προσκεκλημένων θα περιλαμβάνει συνάντηση με την επιτροπή εξωτερικών της Βουλής.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Τάσσος Παπαδόπουλος, ζήτησε μεγαλύτερη ανάμειξη της Βουλής και ειδικότερα της επιτροπής, στις προσπάθειες της κυβέρνησης για προώθηση του κυπριακού διεθνώς.

Συναφώς, ο κύριος Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι η Βουλή μπορεί να ενεργήσει σε χώρους όπου η κυβέρνηση για λόγους δικούς της δεν μπορεί να παρέμβει.


Η κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση που δημιουργείται από την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών για συμμετοχή αμερικανικών δυνάμεων στην κοινή αεροναυτική άσκηση Τουρκίας-Ισραήλ, στη Μεσόγειο.

Ο Υπουργός Αμύνης Κώστας Ηλιάδης δήλωσε σήμερα ότι, για την κυβέρνηση ισχύουν οι διαβεβαιώσεις που έχει πάρει από το Ισραήλ ότι η συμφωνία που έχει συνάψει η χώρα αυτή με την Τουρκία, για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, δεν στρέφεται με κανένα τρόπο ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο κύριος Ηλιάδης απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει οποιαδήποτε υπόσχεση από τους Αμερικανούς ότι δεν θα υπάρξουν παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου και της ζώνης ελέγχου πτήσεων Λευκωσίας.

Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, ερωτηθείς για το θέμα, επιφυλάχθηκε να ενημερώσει τους δημοσιογράφους, την προσεχή Δευτέρα, αφού ενημερωθεί ο ίδιος από το Υπουργείο Αμύνης και το Υπουργείο Εξωτερικών.


Καρδιακό επεισόδιο φέρεται να υπέστη ο Ισλαμιστης πρωθυπουργός της Τουρκίας Νεσμετίν Ερμπακαν.

Σύμφωνα με την Τουρκική εφημερίδα "ΜΙΛΙΕΤ" στην κατοικία του πρωθυπουργού εμφανίστηκε ασθενοφόρο το οποίο απομακρύνθηκε πολύ γρήγορα.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε έντονη φημολογία ότι ο Τουρκος πρωθυπουργός υπέστη καρδιακό επεισόδιο.

Την φημολογία ενίσχυσε και το γεγονός ότι την επομένη ο Ερμπακαν εργαστηκε λιγότερες ώρες από ό,τι συνηθίζει από της αναλήψεως των καθηκόντων του.

Παρά ταύτα, το περιστατικό δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.


Μεγάλες δυνάμεις του Τουρκικού στρατού εισέβαλαν στο Βόρειο Ιράκ και άρχισαν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων ανταρτών.

Σύμφωνα με την Τουρκική εφημερίδα "ΜΙΛΙΕΤ" οι Τουρκικές δυνάμεις βρίσκονται δέκα χιλιόμετρα μέσα στο έδαφος του Ιράκ, ενώ άρχισαν ήδη οι συγκρούσεις με τις δυνάμεις των Κούρδων.

Αλλες Τουρκικές εφημερίδες κάνουν λόγο για παρουσία 40 χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών, ωστόσο το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο δεν επιβεβαιώνει την επιχείρηση.


Με έξι συνολικά κατηγορίες προσήχθη σήμερα ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λεμεσού, ο Λιβάνιος Νάσερ Χουσέιν Μωχάμεντ.

Ο Λιβάνιος συνελήφθη τον περασμένο Ιανουάριο, ύστερα από καταγγελίες του Γάλλου Πρέσβη, για απειλές κατά της Γαλλικής Πρεσβείας στη Λευκωσία, με σκοπό την απόσπαση δύο εκατομμυρίων δολλαρίων για λογαριασμό μουσουλμανικής οργάνωσης.

Κατά τη συλληψή του από την αστυνομία ο Μωχάμεντ είχε παραδεχθεί ενοχή και κατέθεσε ότι εκτελούσε διαταγές του αρχηγού της οργάνωσής του.

Παράλληλα δε, είχε εκφράσει φόβους για τη ζωή του και ζήτησε προστασία και πολιτικό άσυλο από τις αρχές της Δημοκρατίας.

Το Κακουργιοδικείο όρισε ακρόαση της υπόθεσης, την εντεκάτη Ιουλίου.


Το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής προσέφερε μέσα στο 1996 ιατρικές και εργαστηριακές υπηρεσίες σε περισσότερους από δέκα χιλιάδες ασθενείς.

Στα πέντε χρόνια λειτουργίας του, επίσης, έχει εισαγάγει ιατρική υψηλής τεχνολογίας ενάντια στις νευρο-μυικές και γενετικές αρρώστιες.

Τα στοιχεία αυτά καθώς και τα ερευνητικά προγράμματα του κέντρου, παρουσίασε σήμερα η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου με την ευκαιρία της έκδοσης της πρώτης επετηρίδας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις κληρονομικές παθήσεις που ταλανίζουν τον κυπριακό πληθυσμό και απετέλεσαν αντικείμενο έρευνας.

Την εκδήλωση χαιρέτισε η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Ιδρύματος Ερευνών για τη Μυική Δυστροφία, κύρια Ειρήνη Κληρίδου, και σ' αυτήν παρέστη ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Σολωμής, βουλευτές και άλλοι επίσημοι.


Δεκαπεντάχρονος από την Πάφο, που κατοικεί μόνιμα στη Ρόδο χρειάζεται επειγόντως να μεταβεί για θεραπεία στην Αμερική.

Πρόκειται για τον Κυριάκο Πανάρη ο οποίος πάσχει από την ασθένεια Χότσκινς και η κατάσταση της υγείας του κρίνεται ως πολύ σοβαρή.

Ο δεκαπεντά-χρονος προσβλήθηκε από την ασθένεια πριν από πέντε χρόνια και παρά τις επίμονες προσπάθειες των γιατρών δεν έχει σημειώσει καμία προόδο.

Αντίθετα, η κατάσταση της υγείας του χειροτερεύει και ήδη αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα αναπηρίας.

Η θεραπεία στην οποίαν πρέπει να υποβληθεί ο νεαρός, κοστίζει δεκάδες χιλιάδες λίρες και η οικογένεια του αντιμετωπίζει ήδη πολλές οικονομικές δυσκολίες.

Η Μητρόπολη Κιτίου στην προσπάθεια της να βοηθήσει την οικογένεια έχει ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό στην Λαϊκή Τράπεζα.

Οσοι θα επιθυμούσαν να ενισχύσουν οικονομικά την οικογένεια μπορούν να κατεθέσουν την χρηματική εισφορά τους στο λογαριασμό 040-31-064993.


Αρχίζει αύριο στην Λάρνακα, διήμερη διεθνής συνάντηση κομμουνιστικών, σοσιαλιστικών κομμάτων και κομμάτων της αριστεράς, την οποία διοργανώνει το Ακέλ, στo πλαίσιo των εκδηλώσεων για τα 70χρονα του κόμματος.

Οπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του Ακέλ, Δημήτρης Χριστόφιας, σε σημερινή διάσκεψη τύπου, για το θέμα, στην συνάντηση θα συμμετάσουν τριανταεννέα συνολικά κόμματα από εικοσιεπτά χώρες.

Στο πλαίσιο της συνάντησης θα πραγματοποιηθεί καί ειδική σύνοδος για το Κυπριακό, κατά την διάρκεια της οποίας αναμένεται να εγκριθεί ψήφισμα υποστήριξης προς τον αγώνα του Κυπριακού λαού.


Μάχη για τη ζωή τους έδωσαν χθες το πρωί δύο ερασιτέχνες ψαράδες, οι οποίοι ενώ ψάρευαν στη θαλάσσια περιοχή Γερόνησου, στη Λάρα, δέχθηκαν την επίσκεψη ενός καρχαρία, του είδους Πάμπακα.

Ο καρχαρίας, τον οποίο οι ψαράδες κατάφεραν να σκοτώσουν με τα ψαροντούφεκά τους, είχε μήκος δυόμισι μέτρα και ζύγιζε περίπου 150 κιλά.

Μιλώντας στο "ΛΟΓΟ", ο Γιώργος Σέρβος, ένας εκ των ψαράδων που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον καρχαρία, ανέφερε ότι είναι σπάνιο φαινόμενο να υπάρχουν καρχαρίες σε τέτοιο θαλάσσιο βάθος, και γι' αυτό, πρόσθεσε, η απρόσμενη επίσκεψη τούς εξέπληξε.

Ωστόσο, αντιμετώπισαν ψύχραιμα το γεγονός, όπως είπε ο ψαράς, με αποτέλεσμα η περιπέτειά τους να έχει αίσιο τέλος.

Οχι όμως και για τον ίδιο τον καρχαρία ο οποίος έγινε αξιοθέατο για τους περίεργους.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε οι νεφώσεις θα πυκνώνουν κατά διαστήματα δίνοντας τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι κυρίως βορειοανατολικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς 3 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα ανατολικά μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 9 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 11 βαθμούς στα παράλια.

Αύριο περίοδοι με αίθριο καιρό θα εναλλάσσονται με συννεφιά, τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι σταδιακά θα τραπούν σε νοτιοδυτικούς δυτικούς μέτριους 3 ως 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στις προσήνεμες περιοχές το απόγευμα μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 22 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 20 στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 19 βαθμοί και η πιο χαμηλή 12, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 22 με 12, στη Λεμεσό 21 με 14, στην Κερύνεια και την Πάφο 22 με 11, και τέλος στον Πρόδρομο 12 με 6.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 2 May 1997 - 17:27:14 UTC