Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-05-01

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Πρωτομαγιά. Γιορτή των ανά τον κόσμο εργαζομένων, αλλά και φόρος τιμής στις ανώνυμες στρατιές που θυσιάστηκαν για ένα καλύτερο αύριο, για μια πιο ανθρώπινη κοινωνία: από τους πρώτους νεκρούς του Σικάγο, ως τους κατά καιρούς μαχητές στα μεταλλεία, στις φάπρικες και στα άλλα σκληρά πεδία της εργατιάς.

Στην Κύπρο, η εργατική πρωτομαγιά τιμήθηκε με ποικίλες εκδηλώσεις, οι οποίες οργανώθηκαν από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις με τη συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων.

Η ΠΕΟ, πραγματοποίησε συγκέντρωση στο οίκημά της στην Λευκωσία, στην οποία κύριος ομιλητής ήταν ο Γενικός Γραμματέας της, Αβραάμ Αντωνίου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των αφανών ηρώων της εργατικής τάξης στο προαύλιο της ΠΕΟ, και στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη παρέλαση στην Πλατεία Ελευθερίας.

Η ΣΕΚ, πραγματοποίησε την παγκύπρια εκδήλωσή της για την επέτειο της εργατικής πρωτομαγιάς, στις κατασκηνώσεις της, στον Κάτω Αμίαντο, με κύριο ομιλητή τον Γενικό Γραμματέα της Συντεχίας, Μιχαλάκη Ιωάννου.

Σε διακηρύξεις για την επέτειο της Πρωτομαγιάς, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις του τόπου, διαβεβαιώνουν ότι θα διαφυλάξουν τον θεσμό της ΑΤΑ και τα δικαιώματα των εργαζομένων, προασπίζοντας τα εργατικά κεκτημένα.


Στην Ελλάδα, το συνδικαλιστικό κίνημα γιόρτασε, κάτω από δυνατή βροχή, την Εργατική Πρωτομαγιά με τρεις χωριστές συγκεντρώσες στην Αθήνα, σε αντίθεση με την Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις, όπου οι συγκεντρώσεις των εργατών είχαν ενωτικό χαρακτήρα.

Στην Αθήνα η πρωτομαγιά γιορτάστηκε με συγκεντρώσεις στο πεδίο του Αρεως, στο Σύνταγμα και στην πλατεία Ομονοίας.

Αφορμή για την διάσπαση του κινήματος των εργατών στην Αθήνα, αποτέλεσε το θέμα του κοινωνικού διαλόγου και η διαφορετική αντιμετώπισή του από τις συνδικαλιστικές παρατάξεις.


Η επέτειος της Πρωτομαγιάς γιορτάστηκε σε ολόκληρο τον κόσμο.

Κύριο χαρακτηριστικό των εκδηλώσεων, ήταν μαζικότατες συγκεντρώσεις στις κεντρικότερες πλατείες των πρωτευουσών πολλών χωρών, με κυρίαρχο στοιχείο τα κόκκινα γαρύφαλλα.

Στην Ρωσία, δεκάδες χιλιάδες άτομα ξεχύθηκαν στους δρόμους της Μόσχας για να γιορτάσουν την επέτειο.

Χαρακτηριστικά, ο Ρώσος Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν κάλεσε τους συμπατριώτες του να ξεκουρασθούν, λέγοντας πως δεν είναι πλέον αναγκαίο να διαδηλώνουν για την Πρωτομαγιά.

Στην Τουρκία, οι ηγέτες των τουρκικών εργατικών συνδικάτων κατέθεσαν στεφάνι στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης στην μνήμη 37 ατόμων που σκοτώθηκαν εκεί, την Πρωτομαγιά του 1977.

Η Τουρκική Αστυνομία συνέλαβε χθες 105 άτομα, τα οποία επρόκειτο να συμμετάσχουν στις σημερινές πορείες.


Το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών για την επίλυση του Κυπριακού, επαναδιατύπωσε ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ Νίκολας Μπερνς.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις Μπέρνς, ενδεικτικό του αμερικανικού ενδιαφέροντος αποτελεί η έντονη δραστηριοποίηση των πρεσβευτών των Ηνωμένων Πολιτειών σε Λευκωσία, Αθήνα και Αγκυρα.

Παράλληλα, ο κύριος Μπερνς υπογράμμισε το ενδιαφέρον της Υπουργού Εξωτερικών της χώρας του Ματλίν Ολμπράιτ για τα θέματα Ανατολικής Μεσογείου.

Τονίζοντας εξάλλου, την ανάγκη επίλυσης των διαφορών στην Κύπρο, ο κύριος Μπέρνς δήλωσε την επιθυμία της χώρας του για την πραγματοποίηση των απευθείας συνομιλιών, μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς.


Στη Νέα Υόρκη, εξάλλου, κατά τη χθεσινή συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία προσέλαβε αποχαιρετιστήριο χαρακτήρα για τον πρώην ειδικό αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα Χαν Σουγκ Τζου, διατυπώθηκαν αισιόδοξες απόψεις για το Κυπριακό.

Συγκεκριμένα, ο κύριος Χαν, επικεντρώνοντας τη θέση του στις χειρονομίες καλής θέλησης μεταξύ των δύο πλευρών, παρουσιάστηκε ενθαρρυμένος και αισιόδοξος από τα έως τώρα δεδομένα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι υπάρχουν κίνητρα για θετική προσέγγιση των απευθείας συνομιλιών.

Περαιτέρω ο κύριος Χαν, χαρακτήρισε κρίσιμης σημασίας για την επίλυση του Κυπριακού τον συντονισμό των ενδιαφερομένων με τα Ηνωμένα Εθνη.


Το απόγευμα έφθασε στην Κύπρο ο ειδικός εκπρόσωπος της Γερμανίας στο Κυπριακό Ντέτλεφ Γκραφ Ράντζαου ο οποίος διενεργεί ενημερωτική επίσκεψη.

Απαντώντας σε ερώτηση ο κύριος Ράντζαου είπε ότι είναι αυτονόητο το ενδιαφέρον της χώρας του αλλά και όλων των μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αφού δεν επιθυμούν με την ένταξη της Κύπρου να εισάγουν ένα μεγάλο πρόβλημα στην Ενωση.

Ο Γερμανός εκπρόσωπος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Εξωτερικών, εκπροσώπους κομμάτων και οικονομικούς παράγοντες ενώ την Δευτέρα θα επισκεφθεί στα κατεχόμενα τον Ντενκτάς.


Στρατεύματα των Ηνωμένων Πολιτειών θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά σε κοινή αεροναυτική άσκηση που πραγματοποιούν η Τουρκία και το Ισραήλ στη Μεσόγειο, στο πλαίσιο συμφωνίας των δύο χώρων επί στρατιωτικών θεμάτων.

Επιβεβαιώνοντας αποκλειστικές πληροφορίες που είχε μεταδώσει προ διμήνου ο ΛΟΓΟΣ, ο ραδιοσταθμός του Ισραήλ μετέδωσε σήμερα ότι η άσκηση των τριών χωρών θα πραγματοποιηθεί εντός του τρέχοντος έτους.

Οπως είχε αποκαλύψει ο ανταποκριτής του σταθμού μας στην Ουάσιγκτον, Λάμπρος Παπαντωνίου, τη συμμετοχή αμερικανικών δυνάμεων στην άσκηση, είχε ζητήσει ο Ισραηλινός Υπουργός Αμύνης Νταβίτ Λαβί και ενέκρινε το Πεντάγωνο.

Σημειώνεται ότι πέραν της συμμετοχής στα στρατιωτικά γυμνάσια των δύο χωρών, οι Αμερικανοί θα πάρουν μέρος και στις συνομιλίες Ισραήλ - Τουρκίας που θα αρχίσουν την προσεχή εβδομάδα στο Τελ-Αβίβ, με αντικείμενο στρατιωτικά θέματα.

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος Υπουργός Αμύνης Τουρχάν Ταγιάν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ισραήλ, εξέφρασε την ανησυχία των δύο χωρών για τη διεθνή τρομοκρατία

Σύμφωνα με τον Ταγιάν, παρά το γεγονός ότι Ισραήλ και Τουρκία δεν έχουν συνάψει συμφωνία συνεργασίας στον τομέα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, υπέγραψαν δύο συμφωνίες συνεργασίας στο στρατιωτικό τομέα.


Μέχρι τον Ιούνιο, οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις θα πρέπει να καταλήξουν τόσο στο κοινό πρόγραμμα, όσο και στον κοινό υποψήφιο για τις Προεδρικές εκλογές.

Το χρονοδιάγραμμα αυτό έθεσε ο Γενικός Γραμματέας του Ακέλ, Δημήτρης Χριστόφιας προβαίνοντας σήμερα σε νέες δηλώσεις γύρω από τις προεδρικές εκλογές.

Παράλληλα, ο κύριος Χριστόφιας ανέφερε ότι στις διεργασίες των αντιπολιτευομένων κομμάτων έχει εμπλακεί και το Δημοκρατικό Κόμμα, προσθέτοντας ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπειών Ακέλ και Δήκο.

Εξάλλου, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο, η καθυστέρηση που παρατηρείται στην εξεύρεση υποψηφίου, να δημιουργήσει την εντύπωση ότι δεν υπάρχει ο κατάλληλος άνθρωπος που να εμπνέει εμπιστοσύνη ανάμεσα σε όλα τα συνεργαζόμενα κόμματα, ο κύριος Χριστόφιας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν πολλοί κατάλληλοι.

Αναφερόμενος δε, στην πιθανότητα επιλογής του Γιάννου Κρανιδιώτη, ο κύριος Χριστόφιας τόνισε ότι το όνομα το υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, δεν τέθηκε ποτέ στο τραπέζι από κανέναν.


Οι τραυματίες του χθεσινού δυστυχήματος στην Ελλάδα, δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο, πλην ενός πολίτη, του οποίου τα τραύματα σύμφωνα με τους ιατρούς είναι σοβαρά.

Στο δυστύχημα το οποίο συνέβη όταν νταλίκα συγκρούστηκε με μισθωμένο λεωφορείο που μετέφερε νεοσύλλεκτους κυρίως προς τη Βόρεια Ελλάδα, σκοτώθηκαν πέντε άτομα.

Σαράντα δύο στρατιώτες τραυματίες νοσηλεύονται σε Στρατιωτικό Νοσοκομείο, ενώ είκοσι από αυτούς, παραμένουν στο νοσοκομείο για προληπτικούς μόνο λόγους και εξέρχονται αύριο.

Η κατάσταση της υγείας των υπολοίπων είκοσι-δύο στρατιωτών, δεν εμπνέει καμία ανησυχία.


Το κόμμα του Ορθού Δρόμου συνεχίζει τον εναγκαλισμό του με τους ισλαμιστές.

Η επικεφαλής του κόμματος, Υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβέρνησης Τανσού Τσιλέρ, δήλωσε σήμερα ότι το κόμμα του Ορθού Δρόμου, δεν θα εγκαταλείψει τον Κυβερνητικο συνασπισμό, με τους Ισλαμιστές.

Μιλώντας σε συνάντηση μελών του κόμματος της, η Τσιλερ τόνισε πως παρα την διαμάχη με τον στρατό για την καλλιέργεια του ισλαμισμού στην χώρα, το κόμμα του Ορθού Δρόμου δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε ενέργειες που αποσκοπούν στην ανατροπή της Κυβέρνησης.

Εν τω μεταξύ, ο Τουρκικός στρατός με ανακοίνωση του, κατέστησε σαφές ότι δεν έχει ανάμειξη στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Οπως αναφέρεται ρητώς στην ανακοίνωση, οι Τουρκικές ενοπλες δυνάμεις, δεν συνεργάζονται, ούτε και ευνοούν οποιαδήποτε προσωπικότητα, πολιτικό κόμμα ή οργάνωση.

Σχετικά δημοσιεύματα του Τουρκικού Τύπου παρουσίαζαν την στρατιωτική ηγεσία να επιθυμεί την Τσιλέρ στην ηγεσία της δεξιάς, ως δικλείδα ασφαλείας για αποτροπή της ανόδου των ισλαμιστών πολιτικών.


Ενοπλοι Αλβανοί συνεχίζουν να προκαλούν προβλήματα στα ελληνοαλβανικά σύνορα στην Ηγουμενίτσα.

Νέα συμπλοκή σημειώθηκε σήμερα το πρωί μεταξύ της λιμενικής αστυνομίας και Αλβανών τυχοδιωκτών.

Συγκεκριμένα οι άνδρες της λιμενικής αστυνομίας στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν ταχύπλοο σκάφος, δέχθηκαν πυροβολισμούς από Αλβανούς που βρίσκονταν σ' αυτό.

Το ταχύπλοο που ανέπτυξε ταχύτητα και απομακρύνθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, μετέφερε χασίς που προοριζόταν για την Ελλάδα.


Στη Βρετανία, ο εκλογικός πυρετός κορυφώθηκε σήμερα, αφού σαραντατέσσερα εκατομμύρια ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες για την ανάδειξη του νέου Κοινοβουλίου.

Η ψηφοφορία για την ανάδειξη των εξακοσίων πενήντα εννέα βουλευτών της Βουλής των Κοινοτήτων συνεχίζεται από το πρωί και θα ολοκληρωθεί γύρω στις 10 το βράδυ, ενώ τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται τις πρώτες πρωινές ώρες.

Το Εργατικό Κόμμα του Τόνι Μπλαίρ θεωρείται σίγουρος νικητής των σημερινών γενικών εκλογών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις, το Εργατικό Κόμμα προηγείται κατά 20 εκατοστιαίες μονάδες του Συντηρητικού Κόμματος, το οποίο φαίνεται να χάνει την εξουσία μετά από δεκαοκτώ ολόκληρα χρόνια.

Εν τω μεταξύ, για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών η βρετανική αστυνομία έχει λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, λόγω των πρόσφατων βομβιστικών επιθέσεων στην χώρα, από τον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα εμφανίζονται παροδικές νεφώσεις που δυνατό να δώσουν λίγες τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι ευμετάβλητοι ασθενείς, 2 ως 3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 11 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια, και στους 13 βαθμούς στα νότια παράλια.

Αύριο τοπικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και πιθανό να πέσουν και πάλι λίγες τοπικές βροχές, ιδιαίτερα στα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς, 2 ως 3 Μποφόρ το πρωί και ανατολικοί μέτριοι 4 Μποφόρ το απόγευμα. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά το απόγευμα στις προσήνεμες περιοχές ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 26 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 22 βαθμούς στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 26 βαθμοί και η πιο χαμηλή 11, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 21 με 13, στη Λεμεσό 21 με 14, στην Κερύνεια και την Πάφο 21 με 11, και τέλος στον Πρόδρομο 16 με 6.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 1 May 1997 - 14:27:19 UTC