Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-04-25

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Μεγάλη Παρασκευή σήμερα. Επιτάφιος, Θρήνος.

Ημέρα θλίψης, λύπης και απόλυτου πένθους.

Η Οικουμενική Ορθοδοξία συμπάσχει για τα Πάθη του Θεανθρώπου, τη Σταύρωση, την εις 'Αδην Κάθοδον Του, προσμένοντας όμως την Ανάσταση.

Την Ανάσταση του Κυρίου, την Ανάσταση των ελπίδων και των προσδοκιών μας.

Σε λίγες ώρες ο Επιτάφιος Θρήνος και η περιφορά, με την συνοδεία των πιστών.

Αύριο, Μεγάλο Σάββατο, η βαριά ατμόσφαιρα θα υποχωρήσει και όλοι μικροί και μεγάλοι, θα περιμένουν την ώρα της Ανάστασης.

Την ώρα της λύτρωσης, της Αναγέννησης και της νέας ζωής, αλλά και την ώρα της Ανάστασης της μαρτυρικής Κύπρου.


Ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς επιβεβαιώνοντας τον εαυτό του διέψευσε όσους έτρεφαν ψευδαισθήσεις ότι μπορεί να μεταβάλει την αδιάλλακτη στάση του και να προχωρήσει σε λεγόμενες χειρονομίες καλής θέλησης.

'Ετσι η προγραμματισμένη για μεθαύριο επίσκεψη περίπου οκτακόσιων ελληνοκυπρίων στο κατεχόμενο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα αναβάλλεται.

Σε δηλώσεις του στο "ΛΟΓΟ" ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Τάκης Χριστόπουλος ανέφερε ότι η απόφαση για ακύρωση της μετάβασης λήφθηκε λόγω των απαράδεκτων όρων, τους οποίους έθεσε ο κατοχικός ηγέτης, και οι οποίοι δεν έγιναν δεκτοί από την Κυπριακή Δημοκρατία.

'Οπως είπε ο κύριος Χριστόπουλος, ο κατοχικός ηγέτης όταν έλαβε τον κατάλογο των προσκηνυτών μέσω των Ηνωμένων Εθνών, προέβη σε διαγραφή δεκάδων ονομάτων Ελληνοκυπρίων.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Βαλτεμάρ Ροκοζέφσκι, εξέφρασε τη λύπη του για την ακύρωση του προσκηνύματος.

Παράλληλα, ο κύριος Ροκοζέφσκι έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν παρενέβησαν με οποιοδήποτε τρόπο στον κατάλογο που τέθηκε ενώπιον τους, στην περίπτωση της προσέλευσης, το περασμένο Σάββατο, τουρκοκύπριων προσκηνυτών στον Τεκκέ Λάρνακας.


Ο Ραούφ Ντενκτάς συνεχίζοντας τον χορό των προκλητικών ενεργειών του, απαγόρευσε εξάλλου, τη μετάβαση στα κατεχόμενα σε εγκλωβισμένη φοιτήτρια, από το Ριζοκάρπασο, με τη δικαιολογία ότι ξεπέρασε το λεγόμενο όριο ηλικίας.

Η εγκλωβισμένη φοιτήτρια Χριστίνα Χριστοδούλου, είκοσι ετών, επιχείρησε σήμερα να μεταβεί στα κατεχόμενα όμως τα κατοχικά στρατεύματα της έφραξαν τον δρόμο.

Επίσης, πριν από τρεις μέρες, όπως μετέδωσε ο "ΛΟΓΟΣ", τα κατοχικά στρατεύματα αρνήθηκαν την μετάβαση και σε άλλο νεαρό εγκλωβισμένο, προβάλλοντας τον ίδιο λόγο.


Σημαντική δικαστική μάχη δίνει την πρώτη Μαϊου στην Ολλανδία η Εκκλησία της Κύπρου διεκδικώντας την επαναφορά των τεσσάρων κλεμμένων από τους αττίλες εικόνων των Αγίων Αποστόλων του Αντιφωνητή.

Η ειδική αντιπρόσωπος της Εκκλησίας της Κύπρου Τασούλα Γεωργίου Χατζητοφή δήλωσε στον ΛΟΓΟ από την Ολλανδία όπου βρίσκεται, ότι έχει εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη και γι' αυτό τρέφει μεγάλες ελπίδες για θετική έκβαση της δικαστικής μάχης.

Οι άγιες εικόνες βρέθηκαν το 1995 στην κατοχή ιδιώτη στο Ρότερνταμ και στην δίκη κλήθηκαν για να μαρτυρήσουν εκ μέρους της Εκκλησίας της Κύπρου ο νυν και ο πρώην διεθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων κύριοι Δήμος Χρίστου και Αθανάσιος Παπαγεωργίου.


Ακρωτηριασμό του δείκτη της αριστερής του παλάμης, υπέστη χθες βράδυ δεκαεξάχρονος, όταν πυροδότησε κροτίδα τύπου χαλκοσωλήνα.

Πρόκειται για τον Κωνσταντίνο Ευτυχίου, από την Αγλαντζιά, ο οποίος μετά το ατύχημα, το οποίο συνέβη στον περίβολο της εκκλησίας Αγίου Γεωργίου στην Αγλαντζιά, μεταφέρθηκε στις πρώτες βοήθειες του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και στη συνέχεια στο Μακάρειο Νοσοκομείο για χειρουργική επέμβαση.

Τη σκηνή επισκέφθηκε ο πυροτεχνουργός του αρχηγείου Αστυνομίας ανώτερος υπαστυνόμος Αντώνης Σιακαλής ο οποίος διαπίστωσε ότι στη χαλκοσωλήνα είχε τοποθετηθεί εκρηκτική ύλη χαμηλής ισχύος.


Κλιμακώνεται η πολιτική κρίση στην Τουρκία, έπειτα και τις πληροφορίες για αποχώρηση της Τουρκάλας Υπουργού Εξωτερικών και αντιπροέδρου της Τουρκικής Κυβέρνησης Τανσού Τσιλέρ από τον Κυβερνητικό συνασπισμό.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η αποχώρηση Τσιλέρ τροχιοδρομήθηκε έπειτα από ρήξη στις σχέσεις της με τον Νετσμεντίν Ερμπακαν, λόγω των συνεχιζόμενων τριβών που προκαλεί στον κυβερνητικό συνασπισμό ο ανερχόμενος θρησκευτικός φανατισμός.

Η ίδια ωστόσο χαρακτήρισε ψευδή και αβάσιμα τα δημοσιεύματα, αν και τα σενάρια για νέο Κυβερνητικό Συνασπισμό ολοένα και αυξάνονται.

Εν τω μεταξύ, ενώ οι διαμάχες στην Τουρκική Κυβέρνηση συνεχίζονται, τα βλέμματα στρέφονται στην κρίσιμη αυριανή συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Ο Ερμπακαν αναμένεται να τεθεί αντιμέτωπος για μια ακόμη φορά με την πανίσχυρη στρατιωτική ηγεσία, η οποία είχε εισηγηθεί σειρά μέτρων προστασίας του κοσμικού χαρακτήρα της Τουρκίας από το ισλαμιστικό κύμα.

Τα έως τώρα δεδομένα αποδεικνύουν ότι η Τουρκία οδηγείται σε ένα νέο Κυβερνητικό Συνασπισμό, με ανεπιθύμητη την παρουσία των Ισλαμιστών στην εξουσία.

Ηδη ο αρχηγός του κόμματος της Μητέρας Πατρίδας Μεσούτ Γιλμάζ, και ο αρχηγός του Δημοκρατικού Αριστερού Κόμματος Μπουλέντ Ετζεβίτ, έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για νέο Κυβερνητικό συνασπισμό.


Μια ελπιδοφόρα συνθήκη τροχιοδρομήθηκε σήμερα από την Αμερικανική Γερουσία.

Το σώμα ενέκρινε με εβδομήντα - τέσσερις (74) ψήφους υπέρ και εικοσιέξι (26) κατά, την διεθνή συνθήκη που απαγορεύει την παραγωγή, αποθήκευση, μεταφορά και χρήση χημικών όπλων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπίλ Κλίντον χαιρέτισε την απόφαση, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η Αμερικανική Γερουσία υπηρέτησε καλά την Αμερική.

Η απόφαση αποτελεί και προσωπική επιτυχία του Πλανητάρχη, αφού ο ίδιος επεδίωξε με πάθος την επικύρωση της συνθήκης.

Η Συνθήκη για τα Χημικά όπλα, έχει ήδη επικυρωθεί από άλλες 74 χώρες και τίθεται σε ισχύ από την ερχόμενη Τρίτη.


Ο Ολυμπιακος κατέκτησε χθες βραδυ το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα καλαθοσφαιρας κερδίζοντας στον τελικο του φάιναλ φορ που εγινε στη Ρώμη την Ισπανικη Μπαρτσελώνα με 73-58.

Ετσι το Ευρωπαικό τρόπαιο παραμένει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην Ελλάδα, αφού πέρσι νικητης ηταν ο Παναθηναικός.

Τα παιδιά του Ντούσαν 'Ιβκοβιτς, επικρατησαν σχετικα ευκολα των Ισπανων παιζοντας εκπληκτικο μπάσκετ στο δευτερο ημίχρονο και έκαναν χιλιάδες οπαδούς τους, να παραληρούν από χαρά και συγκίνηση.

Επίκεντρο βέβαια των εορτασμών και της μεγάλης νίκης της Ελληνικής Καλαθόσφαιρας, το Πασσαλιμάνι και η Πλατεια Ομονοίας.

Κατά χιλιάδες οι οπαδοί και φίλοι της Πειραιώτικης ομάδας, ξεχύθηκαν χθες βραδι στους δρόμους, όλων των Ελληνικων πόλεων, ενω φυσικα δεν ελειψαν και οι πανυγιρισμοι στην πλατεια Ελευθερίας.

Με τον δικό τους τρόπο, πανηγύρισαν τη νίκη την ομάδας τους, της καλύτερης ομάδας στην Ευρώπη τα τελευταία πέντε χρονια, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Αρχηγός του Ολυμπιακού, Γιώργος Σιγάλας, επιστρέφοντας από τη Ρώμη, με αγκαλιά το τρόπαιο του Πρωταθλητή Ευρώπης.

Η αποστολή του Ολυμπιακου επέστρεψε σημερα τα ξημερωματα στο αεροδρόμιο του Ελληνικού και έτυχε αποθεωτικής υποδοχής.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις που δυνατό να δώσουν λίγες βροχές. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί μέτριοι, 4 Μποφόρ και η θάλασσα ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 8 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 10 στα παράλια.

Αύριο θα υπάρχουν μακρές περίοδοι με αίθριο καιρό. Κατά διαστήματα όμως θα σχηματίζονται νεφώσεις και δυνατό να πέσουν τοπικές βροχές, ιδιαίτερα στις οριενές περιοχές. Οι άνεμοι το πρωί θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς 3 Μποφόρ και το απόγευμα νοτιοδυτικοί μέτριοι 4 ως 5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανεβεί στους 25 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 23 στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 23 βαθμοί και η πιο χαμηλή 15, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 22 με 17, στη Λεμεσό 20 με 16, στην Κερύνεια και την Πάφο 19 με 14, και τέλος στον Πρόδρομο 18 με 11.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 25 April 1997 - 14:27:12 UTC