Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-04-24

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Την ερχόμενη Τρίτη θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη, η σύσκεψη των ειδικών αντιπροσώπων των πέντε χωρών Μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η σύσκεψη θα γίνει στην παρουσία της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών.

Μεθαύριο Σάββατο, ο Αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο, Γούσταβ Φεϋσελ, θα μεταβεί στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

Το πρωϊ, ο Γούσταβ Φεϋσέλ είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Κληρίδη.

Αναφερόμενος στη σύσκεψη της ερχόμενης Τρίτης, ο κύριος Φεϋσέλ, επεσήμανε πως αυτή τη φορά στις συνομιλίες θα συμμετάσχουν και ανώτεροι αξιωματούχοι από τις πρωτεύσουσες.

Υπονοώντας τον Ντεϊβιντ Χάνεϊ από τη Βρετανία, τον Κέρυ Κάβανο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Βλαντιμίρ Τζιζόφ από τη Ρωσία και τον κύριο Μαρτένς από τη Γαλλία.

Ο κύριος Φεϋσέλ, ανέφερε ότι η συνάντηση θα προσφέρει μια καλή ευκαιρία ανασκόπησης της κατάστασης.

Πρόσθεσε δε, ότι όλοι οι εκπρόσωποι θα εκφράσουν τις απόψεις τους γύρω από την πορεία του Κυπριακού και θα συντονίσουν τον τρόπο προσέγγισης τους στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα.


Ο υπουργός εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τα δημοσιεύματα που φέρουν τον πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, να είναι ενοχλημένος από την ενημέρωση που έτυχε από τον ίδιο στην συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Τα όσα διαμοίβονται στο εθνικό συμβούλιο είπε, είναι εμπιστευτικά και δεν επιδέχονται διαψεύσεως ή επιβεβαίωσης.

Ο κύριος Κασουλίδης επανέλαβε ότι οι σχέσεις Ελλάδος-Κύπρου είναι εξαίρετες.

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για την συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κύριος Κασουλίδης ανέφερε ότι ο Πρόεδρος αισθάνεται ότι έχει το δικαίωμα τόσο από το σύνταγμα όσο και από τους θεσμούς, να χειριστεί το εθνικό θέμα.

Τέλος, ο κύριος Κασουλίδης δεν προέβη σε κανένα σχόλιο αναφορικά με τις δηλώσεις των υπόλοιπων αρχηγών των κομμάτων από2 την συνεδρία του εθνικού.


Η κυπριακή κυβέρνηση μετά την μονομερή απόφαση της για αναστολή των πτήσεων Ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο αναμένει ανάλογες κινήσεις και από την τουρκική πλευρά.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει θέμα συμφωνίας για μορατόριουμ και επεσήμανε ότι δεν μπορεί να τεθεί αμοιβαιότητα και δεν μπορεί μία τέτοια απόφαση να τεθεί σε συμφωνία, εφόσον δεν μπορεί να υπάρξει εξίσωση του νόμιμου δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να ελέγχει τον εναέριο της χώρο, με το παράνομο καθεστώς.

Ο κύριος Κασουλίδης, ο οποίος μιλούσε ύστερα από συνάντηση που είχε με τον αμερικανό πρέσβη Κένεθ Μπριλ, χαρακτήρισε παρεξηγημένη και λανθασμένη την τοποθετήση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τοποθετούν το κυπριακό και τα ελλαδοτουρκικά προβλήματα ως πακέτο.

Ανέφερε ότι τα δύο θέματα, αντιμετωπίζονται ως ξεχωριστά, τα οποία έχουν μεταξύ τους κάποια σχέση χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα επιχειρηθούν να λυθούν ως πακέτο.


Ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς εκμεταλλευόμενος την πιθανή επίσκεψη Ελληνο-κυπρίων την Κυριακή του Πάσχα, στο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, δήλωσε ότι το ψευδοκράτος εδραιώθηκε τόσο, ώστε να επιτρέπει στους ελληνοκύπριους να επισκεφθούν τους ιερούς χώρους που βρίσκονται στις κατεχόμενες περιοχές.

Σε δηλώσεις του στον τουρκο-κυπριακό τύπο, ο Ραούφ Ντενκτάς τόνισε, με τον πιο προκλητικό και αυθαίρετο τρόπο ότι προσκαλεί όποιον επιθυμεί να έρθει τα Σαββατο-κύριακα στα ξενοδοχεία μας, όπως αποκάλεσε τις ελληνο-κυπριακές περιουσίες.

Ακόμη, ο κατοχικός ηγέτης συνεχίζοντας τις προκλητικές δηλώσεις του, δήλωσε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν πρέπει να επο-φθαλμιούν την ισότητα μας, την κυριαρχία μας και το δικαίωμα μας για αυτο-διοίκηση.


Με ανακοίνωσή του, το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα, αναφέρει ότι οι προκλητικές και αλαζονικές δηλώσεις του ηγέτη του κατοχικού καθεστώτος έχουν επαληθεύσει τους φόβους και τις ανησυχίες του ΠΑΚ.

Τέλος, το ΠΑΚ καλεί τον Κυπριακό Ελληνισμό μετά τις σαφείς διαπιστώσεις για τις πραγματικές προθέσεις του Ντενκτάς και των πατρόνων του να μην παρασύρεται από τα θρησκευτικά και νοσταλγικά συναισθήματά του και ως θύμα της τουρκικής δολιότητας και της διεθνούς διπλωματικής μαφίας να γίνεται συνεργός στην εδραίωση της κατοχής της πατρίδας του.


Βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε αποσκευή είναι η αιτία της έκρηξης, η οποία σημειώθηκε σε σταθμό στην Νότιο Ρωσία και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο δύο ατόμων και τον τραυματισμό είκοσι άλλων.

Το ένα θύμα πέθανε κατά την μεταφορά του στο νοσοκομείο ενώ ανάμεσα στους τραυματίες είναι και ένα δεκάχρονο αγοράκι.

Οι Ρωσικές αστυνομικές αρχές απέκλεισαν αμέσως την περιοχή φοβούμενοι την ύπαρξη και άλλων εκρηκτικών μηχανισμών.

Οι Ρωσικές αρχές πιστεύουν ότι η βομβιστική επίθεση αποτελεί πράξη εκδίκησης για τον θάνατο του ηγέτη των Τσετσένων Τζοχάρ Νοτυντάγιεφ.

Ωστόσο, οι ηγέτες των Τσετσένων αρνήθηκαν κάθε ανάμειξη στην βομβιστική επίθεση.


Εκστρατεία για πρόληψη των τροχαίων δυστυχημάτων, και ιδιαίτερα των θανατηφόρων, τα οποία τελευταία πήραν ανησυχητικές διαστάσεις, πραγματοποιεί η Αστυνομία κατά τις εορτές του Πάσχα.

Η εκστρατεία θα αρχίσει αύριο Παρασκευή και θα διαρκέσει μέχρι την ερχόμενη Τρίτη.

Σε ανακοίνωσή της η Αστυνομία, αναφέρει ότι θα ενταθεί ο έλεγχος για υπερβολική ταχύτητα, για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος και η παράλειψη χρήσης ζώνης ασφαλείας ή προστατευτικού κράνους.

Από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα σημειώθηκαν δεκαοκτώ θανατηφόρα δυστυχήματα στα οποία έχασαν τη ζωή τους εικοσι-δύο πρόσωπα.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα επικρατούν ψηλές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς, ως μέτριοι, 3 ως 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 17 στα παράλια.

Αύριο

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν βαθμοί και η πιο χαμηλή στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα με , στη Λεμεσό με , στην Κερύνεια και την Πάφο με , και τέλος στον Πρόδρομο με


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 24 April 1997 - 14:27:11 UTC