Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-04-16

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνων, οι συμφωνίες Κορυφής, οι ιδέες Γκάλι, καθώς και οι θέσεις των δύο πλευρών που κατά καιρούς έχουν καταγραφεί από τους διάφορους δια-μεσολαβητές, βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Αυτό συνάγεται από σημερινές δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη, ύστερα από την συνάντηση που είχε με τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό, Γκουστάβ Φεϋσέλ.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Εξερχόμενος από το προεδρικό, μετά την συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη ο Αναπληρωτής Ειδικός

Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό, Γκουστάβ Φεϋσέλ, επιβεβαίωσε ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται τόσο οι ιδέες Γκάλι όσο και οι συμφωνίες κορυφής, καθώς και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Τα θέματα αυτά, είπε ο κύριος

Φεϋσέλ, συζητεί με τους ηγέτες των δυο πλευρών, επισημαίνοντας ότι αυτό αποτελεί θέση που περιέχεται στις επιστολές του Κόφι Ανάν προς τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς, του περασμένου Ιανουαρίου.

Τέλος, ο κύριος Φεϋσέλ, εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσον η Ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε τη δέσμη ιδεών Γκάλι.


Δύο άτυπα σημειώματα τύπου "ΜΕΜΟ" παρέδωσε στις δύο πλευρές ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Γκούσταβ Φεϋσελ στο πλαίσιο των εκ του σύνεγγυς συνομιλίων.

Το ένα σημείωμα αφορά τις χειρονομίες καλής θέλησης και το άλλο τη διερεύνηση θέσεων σε βασικές πτυχές του Κυπριακού.

Συναφώς, ο Κυβερνητικος Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένα σημείο στο οποίο να συγκλίνουν οι θέσεις των δύο πλευρών.

Παράλληλα, ο κύριος Χριστοφίδης ανέφερε ότι με την έναρξη του νέου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλίων, ο κύριος Φεϋσελ αναμένεται ότι θα επανέλθει με νέα σημειώματα.


Οι πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό θα απασχολήσουν τη Μεγάλη Εβδομάδα συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Η ακριβής ημερομηνία ωστόσο δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Οπως διευκρίνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, κατά τη συνεδρία του Εθνικού, δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις, αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει τα μέλη του Σώματος για τις πρόσφατες εξελίξεις.


Την υποστήριξη της Βρετανίας στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, διεβίβασε και σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας Ντέιβιντ Μάντεν.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις Μάντεν, τη συνάντηση απασχόλησαν περισσότερο τα επεισόδια στη Βάση Επισκοπής.

Ο κύριος Μάντεν εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για τη δήλωση του Προέδρου Κληρίδη, θεωρώντας ότι αυτή ξεκαθάρισε τη θέση και την ιδιότητα των Βάσεων.

Κληθείς ωστόσο, να σχολιάσει πληροφορίες για τραυματισμό διαδηλωτών, ο κύριος Μάντεν περιορίστηκε να αναφέρει ότι άκουσε τέτοιους ισχυρισμούς, όμως αυτοί διαψεύσθησαν, όπως είπε, από τις αρχές των Βάσεων.


Η πολιτική, η οικονομική και η κοινωνική πτυχή της Ευρω-μεσογειακής συνεργασίας, ήταν το επίκεντρο των σημερινών εργασιών της Διάσκεψης των Υπουργών Εξωτερικών των δεκαπέντε καθώς και δώδεκα μεσογειακών κρατών, που πραγματοποιείται στη Μάλτα.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνόδου που ολοκληρώθηκαν σήμερα, ο εκπρόσωπος της Κύπρου, Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης μίλησε για την οικονομική πτυχή της συνεργασίας.

Σε παρέμβασή του εξάλλου, ο κύριος Κασουλίδης υποστήριξε τη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου, η οποία θα ενισχύσει την οικονομική συνεργασία στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι η Τουρκική αντιπροσωπεία στην διάσκεψη θεωρήθηκε υποβαθμισμένη.

Διπλωματικές πηγές, εκτιμούν ότι η απουσία της Υπουργού Εξωτερικών Τανσού Τσιλέρ εκφράζει την δυσαρέσκεια της Αγκυρας για το πάγωμα των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων.


Στα Τίρανα έφτασε σήμερα ο εντεταλμένος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, για το Αλβανικό Φραντς Βρανίτσκυ.

Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο, ο κύριος Βρανίτσκυ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν βραχυ-πρόθεσμα σχέδια για τον αφοπλισμό των εξεγερμένων πολιτών από τους άντρες της πολυεθνικής.

Εν τω μεταξύ, αναχώρησε το μεσημέρι για την Αλβανία ο πρώτος ελληνικός λόχος, ο οποίος συμμετέχει στην πολυεθνική δύναμη, με σκοπό την ασφαλή διακίνηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στον αλβανικό λαό.

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ακης Τσοχατζόπουλος, εξέφρασε τη βεβαιότητα για το ετοιμό-πολεμο των στρατιωτών και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία.


Ανω των διακοσίων μουσουλμάνοι προσκυνητές έχασαν τη ζωή τους και άλλοι χίλιοι τρακόσιοι τραυματίσθηκαν, όταν μεγάλων διαστάσεων πυρκαγιά ξέσπασε σε καταυλισμό στην πόλη Μίνα, κοντά στην ιερή -για τους Μουσουλμάνους- πόλη της Μέκκας.

Η πυρκαγιά που παρέμεινε εκτός ελέγχου για περισσότερες από πέντε ώρες, κατέστρεψε χιλιάδες σκηνές προσκυνητών διαφόρων εθνικοτήτων συμπεριλαμβανομένων Πακιστανών, Ινδών, Ιορδανών και Παλαιστινίων.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η πυρκαγιά προκλήθηκε από έκρηξη φιάλης υγραερίου, ενώ ο μεγάλος αριθμός θυμάτων εκτιμάται ότι οφείλεται στον πανικό που επικράτησε μεταξύ των προσκυνητών, καθώς και στους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή.


Δώδεκα νεκροί και δεκατέσσερις τραυματίες ήταν ο απολογισμός από πυρκαγιά σε δισκοθήκη στην πόλη Αμαράντε της Πορτογαλίας.

Την φωτιά έθεσαν τρείς ένοπλοι μασκοφόροι, οι οποίοι σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, εισήλθαν τις πρωινές ώρες στην δισκοθήκη, ακινητο-ποίησαν τους θαμώνες, και περιέλουσαν τους τοίχους και την οροφή της με βενζίνη, βάζοντας στην συνέχεια φωτιά.

Ενας από τους θαμώνες της δισκοθήκης, στην προσπάθειά του να διαφύγει, δέχθηκε τα πυρά των ενόπλων, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί.

Τόσο οι δράστες, όσο και τα κίνητρά τους παραμένουν άγνωστα.


Την επαναφορά της φορολογικής πίστωσης των τρακοσίων λιρών, για εκτοπισθέντες, ζήτησαν οι βουλευτές Κατερίνα Παντελίδου και Αριστοφάνης Γεωργίου με θέμα που ένέγραψαν στην Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής.

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Κατερίνα Παντελίδου υποστήριξε ότι η επανεισαγωγή της φορολογικής πίστωσης είναι θέμα αρχής και αντέταξε την ίση κατανομή βαρών.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστοφάνης Γεωργίου χαρακτήρισε την αφαίρεση της πίστωσης διπλή αδικία, ενώ ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου επεσήμανε ότι η επαναφορά της πίστωσης θα αποκαταστήσει την αδικία.

Από την άλλη, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, διερωτήθηκε γιατί η Βουλή καλεί την κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει αυτό που η ίδια ψήφισε, και επεσήμανε ότι την εν λόγω πίστωση εκμεταλλεύονται μόνο οι ψηλά αμοιβόμενοι πρόσφυγες.


Στάκτη έγιναν τις πρωϊνές ώρες, από πυρκαγιές, νυκτερινό κέντρο και ινστιτούτο αισθητικής, στη Λευκωσία.

Η πρώτη πυρκαγιά η οποία οφείλεται σε εμπρησμό, ξέσπασε στη μία και τριάντα, στη δισκοθήκη 'Ακρη, στην οδό Προδρόμου, η οποία χθές βράδυ ήταν κλειστή.

Η Αστυνομία και η Πυροσβεστική Υπηρεσία διαπίστωσαν ότι οι δράστες περιέλουσαν τον εξοπλισμό του κέντρου με πετρέλαιο και στη συνέχεια το πυρπόλησαν.

Η δεύτερη πυρκαγιά ξέσπασε λίγο πριν τις έξι το πρωί στο ινστιτούτο αισθητικής της Μαρίας Χατζησάββα, στην Εγκωμη και σύμφωνα με εμπειρογνώμονα της Ηλεκτρο- Μηχανολογικής Υπηρεσίας προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα σε ηλεκτρική συσκευή.

Τόσο στο νυκτερινό κέντρο, όσο και στο ινστιτούτο αισθητικής, προκλήθηκαν ζημιές δεκάδων χιλιάδων λιρών.

Το ΤΑΕ Λευκωσίας διεξάγει ανακρίσεις και για τις δύο περιπτώσεις.


Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης πέντε χρόνων ζωής ο ΛΟΓΟΣ εγκαινιάζει το νέο - εαρινό του- πρόγραμμα, πλούσιο σε ντοκυμανταίρ, ελληνικές ψυχαγωγικές εκπομπές και ξένες ταινίες.

Το νέο πρόγραμμα του σταθμού παρουσίασε σήμερα στους δημοσιογράφους ο Γενικός Διευθυντής του ΛΟΓΟΥ, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της θρησκευτικής του αποστολής ο ΛΟΓΟΣ προγραμματίζει την παρουσίαση σειράς ντοκυμανταίρ για όλα τα ανά τον κόσμο Ορθόδοξα Πατριαρχεία, κάνοντας αρχή από την Αλεξάνδρεια.

Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, επίσης, θα μεταδοθεί το οδοιπορικό - παραγωγή του Λόγου- με τίτλο "Αγία Γη", το οποίο καταγράφει τα γεγονότα του Αγίου Πάθους στα μέρη όπου διαδραματίστηκαν.

Εξάλλου, τρείς δημοφιλείς ελληνικές παραγωγές εμπλουτίζουν το τηλεοπτικό πρόγραμμα του σταθμού.

Πρόκειται για την κοινωνική εκπομπή "Εν Θερμώ", το νεανικό τηλε-παιγνίδι Remote Control, και το καθημερινό μαγκαζίνο "Γεύση Ζωής".


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς 2-3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 5 βθαμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 7 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι κυρίως αίθριος. Γύρω στο μεσημέρι όμως θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις με ενδεχόμενο να πεσουν λίγες βροχές, ιδιαίτερα στα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι το πρωί ευμετάβλητοι ασθενείς, 2-3 Μποφόρ και το απόγευμα νοτιοδυτικοί ως δυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι 3-4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 18 βαθμούς.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 18 βαθμοί και η πιο χαμηλή 5, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 18 με 7, στη Λεμεσό 19 με 8, στην Κερύνεια και την Πάφο 18 με 7, και τέλος στον Πρόδρομο 6 με 0.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 16 April 1997 - 15:27:14 UTC