Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-04-15

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στην Βρετανική βάση της Επισκοπής, ύστερα από την σύλληψη τεσσάρων κατοίκων της περιοχής.

Το πρωϊ, αστυνομικοί των Βρετανικών βάσεων συνέλαβαν τον Αγγελο Παναρέτου από το σπίτι του, με την κατηγορία ότι ανεγείρει οικοδομή στο Τραχώνι, χωρίς να έχει εξασφαλίσει σχετική άδεια από τις αρχές των Βρετανικών βάσεων.

Τα αδέλφια του Αγγελου Παναρέτου, Μάριος και Κλεόβουλος καθώς και ο φίλος τους Περικλής Ματθαίου, έσπευσαν στον αστυνομικό σταθμό προκειμένου να παρεμποδίσουν την σύλληψη του Αγγελου.

Συνελήφθησαν και οι τέσσερις.

Ο Μάριος Πανάρετου και ο Περικλής Ματθαίου κρατήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα, ενώ οι άλλοι δύο οδηγήθηκαν με αστυνομική κλούβα σε δικαστήριο των Βάσεων.

Στην συνέχεια, περί τα σαράντα άτομα συγγενείς, φίλοι και συγχωριανοί των συλληφθέντων, εισέβαλαν στον αστυνομικό σταθμό και απελευθέρωσαν τους δύο κρατουμένους.

Σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια μεταξυ των φίλων των συλληφθέντων με αστυνομικούς των Βάσεων, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν τέσσερα άτομα.

Η κατάσταση στην περιοχή είναι τεταμένη.


Από Ελληνοκυπριακής πλευράς δεν υπάρχει καμία πρόθεση για αλλαγή της πορείας στο εθνικό θέμα.

Στη δήλωση αυτή προέβη το πρωί, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρος Κυπριανού, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Παράλληλα ο κύριος Κυπριανού, επεσήμανε ότι υπάρχουν ξένες δυνάμεις που θέλουν άμεση συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς, είτε ως αυτοσκοπό είτε για κάποιες άλλες σκοπιμότητες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όμως, υπέδειξε ο κύριος Κυπριανού, τον διαβεβαίωσε ότι για να αρχίσουν απ' ευθείας διαπραγματεύσεις, θα πρέπει να προϋπάρξει το απαιτούμενο κοινό έδαφος όπως αυτό έχει καθοριστεί από το Εθνικό Συμβούλιο.

Διευκρινίστηκε επίσης ότι εκείνο που δεσμεύει την Ελληνοκυπριακή πλευρά, είναι μόνο τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και οι Συμφωνίες Κορυφής.

Αναφορικά με τις δηλώσεις του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννου Κρανιδιώτη περί "παράγωγα δικαίου", ο κύριος Κυπριανού ανέφερε ότι ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες βράδυ με τον κύριο Κρανιδιώτη, έλαβε διαβεβαίωσεις ότι δεν εννοούσε τίποτα άλλο, πέραν των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Κληθείς να σχολιάσει τις σχέσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κύριος Κυπριανού, επεσήμανε ότι μετά τις διαβεβαίωσεις που έλαβε, οι σχέσεις τους παραμένουν ώς έχουν.

Παρών στη συνάντηση Κληρίδη-Κυπριανού, ήταν και ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης.

Αναφερόμενος στις δυνάμεις που πιέζουν για την έναρξη απ' ευθείας συνομιλίων χωρίς προϋποθέσεις, ο κύριος Κασουλίδης σημείωσε ότι οι δυνάμεις που επιδιώκουν αλλαγή πλεύσης στο Κυπριακό, δεν είναι αόρατες.

Ο κύριος Κασουλίδης ανέφερε εξάλλου ότι τα κυπριακά κόμματα έχουν εκφράσει διαφορετικές προϋποθέσεις για την έναρξη των απ'ευθείας διαπραγματεύσεων.


Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης, επανέλαβε κατηγορηματικά την άποψη του, ότι η πλευρά μας, δεν δεσμεύεται από ό, τιδήποτε λεχθεί σε οποιοδήποτε κύκλο διαβουλεύσεων, εκτός εάν η άλλη πλευρά συμφωνήσει, την ίδια στιγμή.

Ο κύριος Μαρκίδης προέβη σε δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο, πριν από την συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού στην Κύπρο, Χαν Σουγκ Τζου.

Εν τω μεταξύ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης σε σημερινές του δηλώσεις, ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Εθνη, δεν ζήτησαν από την πλευρά μας να διεξαγάγει συνομιλίες, με βάση την Δέσμη Ιδεών Γκάλι, στο σύνολο της.

Πρόσθεσε δε, ότι οι ιδέες του πρώην Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού, απορρίφθηκαν από την δική μας πλευρά, στο σύνολό τους.

Ωστόσο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος παραδέxθηκε, ότι εάν τα θετικά σημεία που υπάρχουν στην Δέσμη Ιδεών, τεθούν υπό άλλο μανδύα, η πλευρά μας θα τοποθετηθεί εκ νέου.


Διάσκεψη τύπου δίδει αυτή την ώρα ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Χαν Σουγκ Τζου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάσκεψη του κυρίου Χαν, υπό την προαναφερθείσα ιδιότητά του, αναμένεται να είναι η τελευταία.

Ο κύριος Χαν, είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο των εκ του σύνεγγυς διαβουλεύσεων, που πραγματοποιούν τα Ηνωμένα Εθνη.


Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ενόψει του Συμβουλίου Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης- Τουρκίας, θέματα εξωτερικής πολιτικής και το Κυπριακό, απασχόλησαν σημερινή σύσκεψη, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

Στην σύσκεψη παρέστη η ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τις επικείμενες εξελίξεις, αναφορικά με τα Ελληνοτουρκικά.

Συγκεκριμένα, στις 29 Απριλίου, συνέρχεται το συμβούλιο σύνδεσης με την Τουρκία, στο οποίο η Ελλάδα αναμένεται να διατηρήσει τις επιφυλάξεις της, αναφορικά με τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις προς την Τουρκία.

Στις 30 Απριλίου εξάλλου, ενδέχεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση Πάγκαλου - Τσιλέρ, στο περιθώριο της Υπουργικής Συνόδου του Οργανισμού για την Συνεργασία στον Εύξεινο Πόντο, η οποία θα συνέλθει στην Κωνσταντινούπολη.

Εν τω μεταξύ, αύριο ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου μεταβαίνει στη Μάλτα για την Ευρωμεσογειακή διάσκεψη όπου θα έχει συνάντηση, τυπική- όπως την χαρακτήρισε ο ίδιος, με τον Τούρκο ομόλογό του Ονούρ Οϊμέν.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης, ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τις επαφές που είχε στην Κύπρο, και ειδικότερα για τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες καθώς τις εξελίξεις για την απευθείας συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς.

Εξάλλου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδος Δημήτρης Ρέππας, επιβεβαίωσε ότι η άσκηση "Τοξότης" μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου θα διεξαχθεί κανονικά στις αρχές Μαϊου.


Ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρος Κυπριανού, εξέφρασε την εκτίμηση ότι τους επόμενους μήνες πιθανόν να υπάρξουν πολύ σοβαρές εξελίξεις, οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα να μην χρειαστεί δεύτερος γύρος στις προεδρικές εκλογές, τον Φεβρουάριο του 1998.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ-ΔΗΛΩΣΗ


Συζήτηση του θέματος των υποψηφίων χωρίς προαποκλεισμό οποιουδήποτε αποφάσισαν στις σημερινές συνομιλίες τους, οι αντιπροσωπείες της ΕΔΕΚ και των Ενωμένων Δημοκρατών.

Η συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία των Ενωμένων Δημοκρατών, έγινε στην απουσία των κομματικών αρχηγών.

Η αντιπροσωπεία της ΕΔΕΚ επέδωσε στους συνομιλητές της, τις προτάσεις του κόμματος στο πλαίσιο των προσπαθειών σύγκλισης επί προγραμματικής βάσης.

Σε δηλώσεις τους, οι επικεφαλής των δύο αντιπροσωπείων, μίλησαν για φιλικό κλίμα στις συνομιλίες ενώ παραδέχθηκαν τις διαφορές των δύο κομμάτων στην προσέγγιση του Κυπριακού.


Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης αναχώρησε πριν από λίγο για τη Μάλτα, όπου θα συμμετάσχει στην Ευρω-μεσογειακή Διάσκεψη Υπουργών Εξωτερικών.

Οι εργασίες της διάσκεψης θα πραγματοποιηθούν στην πόλη Βαλέτα, αύριο και μεθαύριο.

Ο κύριος Κασουλίδης, θα προσφωνήσει τη Διάσκεψη και θα έχει σειρά επαφών με ομολόγούς του τόσο από χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσο και από χώρες της Μεσογείου.

Τον κύριο Κασουλίδη συνοδεύουν στη Μάλτα, ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαικής Ενωσης στο Υπουργείο Εξωτερικών Πανίκος Πούρος καθώς και αντιπροσωπεία από υπηρεσιακούς παράγοντες.


Ενημερωτική επίσκεψη στο Αρχηγείο της Μηχανοκίνητης Μονάδας Αμεσης Δράσης, πραγματοποίησε το πρωϊ, ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης, ο οποίος ενημερώθηκε για τα προβλήματα που απασχολούν τη Μονάδα.

Σε δηλώσεις του, ο κύριος Κόσης ανέφερε ότι η ΜΜΑΔ επιτελεί αξιόλογο έργο και πρέπει να τύχει υποστήριξης

και αναβάθμισης.

Ο κύριος Κόσης, επιθεώρησε παράταξη των ανδρών της ΜΜΑΔ και ενημερώθηκε για τον ειδικό οπλισμό που διαθέτει ο αντι-τρομοκρατικός ουλαμός.


Δραματικές εξελίξεις αναμένονται στο Ζαϊρ, αφού ο κλοιός γύρω από τον Πρόεδρο Μομπούτου Σέσε Σέκο, σφίγγει ολοένα και περισσότερο.

Η πρωτεύουσα του Ζαϊρ, Κινσάσα, παρέλυσε σήμερα από τις απεργιακές κινητοποιήσεις που οργάνωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, προκειμένου να υποχρεώσουν τον Πρόεδρο του Ζαϊρ σε παραίτηση.

Καταστήματα, σχολεία και επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστά, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας του Προέδρου Μομπούτου, έχουν αναπτυχθεί για την καταστολή τυχόν επεισοδίων.

Εν τω μεταξύ, η προέλαση των ανταρτών προς την Κινσάσα συνεχίζεται.

Οι αντάρτες καταλαμβάνουν την μια πόλη μετά την άλλη και έχουν καταστήσει σαφές ότι θα σταματήσουν τις επιχειρήσεις τους, μόνο σε περίπτωση παραίτησης του Πρόεδρου του Ζαϊρ.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα εμφανίζονται νεφώσεις οι οποίες κατά διαστήματα θα πυκνώνουν με ενδεχόμενο να πέσουν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι κυρίως βορειοδυτικοί μέτριοι 3 Μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 5 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 7 στα παράλια.

Αύριο το πρωί ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος ενώ προς το μεσημέρι αναμένεται να σχηματιστούν τοπικές νεφώσεις οι οποίες δυνατόν να δώσουν βροχές και λίγα χιόνια στο Τρόοδος. Οι άνεμοι θα τραπούν σταδιακά σε δυτικούς μέχρι νοτιοδυτικούς μέτριους 4 και τοπικά δυνατούς 5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει αύριο στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 17 στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 23 βαθμοί και η πιο χαμηλή 11, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 25 με 14, στη Λεμεσό 24 με 14, στην Κερύνεια και την Πάφο 24 με 10, και τέλος στον Πρόδρομο 16 με 3.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 16 April 1997 - 7:28:09 UTC