Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-04-07

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Σε οριστικό ξεκαθάρισμα των προθέσεών του, αναμένεται να προβεί αυτή την ώρα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Γιαννάκης Μάτσης, ο οποίος σε δημοσιογραφική διάσκεψη, θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του όσον αφορά την ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Οπως είναι ήδη γνωστό, ο κύριος Μάτσης ανακοίνωσε στις δώδεκα Μαρτίου ενώπιον του Εκτάκτου Παγκυπρίου Συνεδρίου του κόμματός του, ότι δεν θα επανα-διεκδικήσει την προεδρία του ΔΗΣΥ.

Μετά την κοινοποίηση της απόφασης του κυρίου Μάτση, στο ίδιο συνέδριο κατατέθηκε εισήγηση για αναθεώρησή της.


Στις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη για ανασχηματισμό της κυβέρνησης παρέπεμψε σήμερα ο εκπρόσωπός της Γιαννάκης Κασουλίδης, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για το θέμα.

Η επαναλαμβανόμενη φράση του Γιαννάκη Κασουλίδη, ήταν ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν του έχει μιλήσει και δεν του κοινοποίησε ότιδήποτε περί ανασχηματισμού.

Ο κύριος Κασουλίδης, επιβεβαίωσε επίσης χθεσινή συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών, Αλέκου Μιχαηλίδη με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη με το έργο της.

Οπως ανέφερε ο κύριος Κασουλίδης, το θέμα πιθανόν να ξεκαθαρίσει αύριο, στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αφού, ενδεχομένως εγερθεί, είτε από τον ίδιο τον Πρόεδρο, είτε από κάποιον εκ των Υπουργών.


Νέο κύμα τουρκικών προκλήσεων σε βάρος της Κύπρου σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες.

Οπως έγινε σήμερα γνωστό, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη προέβησαν χθες σε νέες παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου.

Συγκεκριμένα, εικοσιτέσσερα αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας με προορισμό το Φίρ Ισραήλ, εισήλθαν σταδιακά από τις οκτώ το πρωϊ έως τις δύο το απόγευμα, στην περιοχή ελέγχου πτήσεων Λευκωσίας, κατά παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας.

Οπως επισήμως ανακοινώθηκε, σε μερικές περιπτώσεις, τα τουρκικά μαχητικά, παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Κύπρου πάνω από το ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα.

Είκοσι από τα εικοσιτέσσερα αεροσκάφη ήταν μαχητικά.

Εξάλλου, στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου παραμένει αγκυροβολημένη από χθες το απόγευμα, η φρεγάτα Γιαβούς του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού .

Πάντως, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας έδωσε ήδη οδηγίες στη μόνιμη αντιπροσωπεία της Κύπρου στα Ηνωμενα Εθνη, όπως προβεί σε όλα τα αναγκαία διαβήματα διαμαρτυρίας προς τον διεθνή οργανισμό.


Ρεπορτάζ του ΛΟΓΟΥ, που αποκάλυπτε ότι Ελληνοκύπριοι, ξεναγούνται στα κατεχόμενα από τουρκοκύπριους, προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης, η οποία διά του Εκπροσώπου της, Γιαννάκη Κασουλίδη δήλωσε ότι το γεγονός θα διερευνηθεί.

Η κυβέρνηση ανέφερε ο κύριος Κασουλίδης, τάσσεται υπέρ της ελεύθερης διακίνησης, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συνεπάγεται αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Να υπενθυμίσουμε, ότι η βιντεοταινία-ντοκουμέντο που μετέδωσε ο ΛΟΓΟΣ το περασμένο Σάββατο και η οποία παρουσίαζε Ελληνοκύπριους να ξεναγούνται στην κατεχόμενη γη μας, προκάλεσε την αντίδραση όλων όσοι συμμετέχουν στην εκστρατεία ενημέρωσης των τουριστών, στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας καθώς και πολλών τηλεθεατών του ΛΟΓΟΥ.


Σε επαλήθευση των θέσεων της πλευράς μας προέβη ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, Γκουστάβ Φεϊσσέλ κατά την διάρκεια χθεσινής συνάντησης του με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Ο κύριος Φεϊσσέλ επανήλθε σήμερα με συμπληρωματικές ερωτήσεις, με επιπρόσθετο θέμα συζήτησης την πτυχή των αγνοουμένων.

Στην δήλωση αυτή προέβη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος πρόσθεσε ότι η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε και κατά την συνάντηση του Γκουστάβ Φεϊσσέλ με τον Ραούφ Ντενκτάς.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κύριος Κασουλίδης είπε ότι ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, ούτε επέδωσε, αλλά ούτε και παρέλαβε κάποιο έγγραφο από τον Πρόεδρο Κληρίδη.


Την άμεση αντίδραση του Πρόεδρου της ΕΔΕΚ προκάλεσε σημερινή δήλωση του Νίκου Κατσουρίδη, σύμφωνα με την οποία, ο κύριος Λυσσαρίδης έχει στα χέρια του εδώ και ημέρες την πρόταση του ΑΚΕΛ, για το θέμα του υποψηφίου στις επικείμενες Προεδρικές εκλογές.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΛΟΓΟ, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε ότι η δήλωση Κατσουρίδη δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Εξάλλου, ο κύριος Λυσσαρίδης δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπήρξε συγκεκριμένη πρόταση από πλευράς του ΑΚΕΛ, παρά μόνο αναφορά σε ονόματα που κυκλοφορούν σε επίπεδο Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Αναφερόμενος στην έκκληση Χριστόφια να αποσυρθούν οι υποψηφιότητες των ηγετών-κομμάτων, ο κύριος Λυσσαρίδης μίλησε για ενέργεια που στρέφεται εναντίον του, εφόσον όπως εξήγησε, μετά την υποστήριξη που προσέφερε στο πρόσωπό του ο Γιώργος Βασιλείου στο αντιπολιτευτικό μέτωπο, κατατιθέμενη υπάρχει μόνο μία υποψηφιότητα.


Η κυβέρνηση δεν μπορεί να έρθει σε διάλογο με τους κυβερνητικούς γιατρούς, εκτός και αν άρουν τα μέτρα που έχουν εξαγγείλει.

Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Μανώλης Χριστοφίδης.

Ο κύριος Χριστοφίδης ανέφερε ακόμη ότι στο χώρο της υγείας δεν είναι νοητές αυτές οι συνεχείς κινητοποιήσεις, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να υπάρξουν πιο συνετές αποφάσεις.

Εξάλλου, στο Υπουργείο Υγείας υπεγράφησαν σήμερα τα συμβόλαια για την ανέγερση του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Ο θεμέλιος λίθος του νοσοκομείου θα κατατεθεί στις 14 Απριλίου.


Η σημερινή συνάντηση στην Ουάσιγκτον, του Ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου, με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπίλ Κλιντον, αποτελεί ίσως την τελευταία ελπίδα, για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Ηδη, η Αμερικανική κυβέρνηση, έκανε έκκληση στο Ισραήλ, να σταματήσει την οικοδόμηση του Εβραϊκού οικισμού.

Το Ισραήλ, τόνισε ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ, εκμεταλλεύεται το βέτο που άσκησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Συμβούλιο Ασφαλείας, μπλοκάροντας έτσι την απόφαση για τερματισμό της οικοδόμησης Εβραικών οικισμών.

Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Αμυνας του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα παρατείνει μέχρι νεωτέρας διαταγής τον αποκλεισμό της Δυτικής οχθης και της Γάζας που επιβλήθηκε μετά την τελευταία επίθεση αυτοκτονίας στο Τελ- Αβιβ.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι εκτιμούν πάντως ότι οι οργανώσεις των φανατικών μουσουλμάνων ενδέχεται να πραγματοποιήσουν νέες επιθεσεις αυτοκτονίας κατα την διάρκεια της διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί από σήμερα στην Αμερικανική πρωτευουσα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.


Οι στρατιωτικοί στην Αγκυρα

διαχωρίζουν τώρα την θέση τους από τους πολιτικούς, και δηλώνουν ότι δεν επιδιώκουν να ενισχύσουν τον ρόλο τους στην διακυβέρνηση της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το σημερινό πρωτοσέλιδο της τουρκικής εφημερίδας "Μιλλιέτ" ο στρατηγός Μπίρ, τόνισε ότι δεν είναι καθήκον των στρατιωτικών να διακυβερνήσουν την χώρα.

Ωστόσο, το Συμβούλιο Εθνικής ασφαλείας, στο οποίο κυριαρχούν οι στρατιωτικοί, είχε υποδείξει στην συνεδρία του τον περασμενο Φεβρουάριο, σειρά μέτρων στον Ισλαμιστή Πρωθυπουργό Νετζμετίν Ερμπακαν για μείωση του ρόλου των Ισλαμιστών στην δημόσια ζωή.

Ο στρατός τόνισε ο Τούρκος στρατηγός, υποστηρίζει τον κοσμικό χαρακτήρα αλλά δεν θα προχωρήσει περισότερο απο το να συμβουλεύει τους πολιτικούς, αποκλείοντας με κατηγορηματικό τρόπο το ενδεχόμενο πραξικοπήματος.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε κατά διαστήματα οι νεφώσεις θα πυκνώνουν και θα πέσουν τοπικές βροχές και πιθανό λίγα χιόνια στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθνείς μέχρι μέτριοι 3 ώε 4 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 7 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 9 βαθμούς στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα συννεφιασμένος και θα πέσουν τοπικές βροχές και πιθανό να σημειώθούν μεμονωμένες καταιγίδες. Στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους αναμένεται να χιονίσει. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως νοτιοδυτικοί μέτριοι έως δυνατοί 4 έως 5 μποφόρ το πρωϊ και πολύ δυνατοί 6 μποφόρ το απόγευμα. Η θαλασσα θα είναι ταραγμένη και σταδιακά θα καταστεί κυματώδης. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 15 περίπου βαθμούς.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 16 βαθμοί και η πιο χαμηλή 8, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 17 με 9, στην Λεμεσό 18 με 9, στην Κερύνεια και την Πάφο 17 με 13, και τέλος στον Πρόδρομο 5 με ένα βαθμό υπό το μηδέν.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 7 April 1997 - 19:27:24 UTC