Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-03-31

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Αρχισαν από σήμερα οι εορτασμοί για την επέτειο του εθνικο-απελευθερωτικού αγώνα 55-59 με την διοργάνωση ενδο-σχολικών εκδηλώσεων.

Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν χορούς, τραγούδια και ομιλίες.

Σε μήνυμα της Υπουργού Παιδείας που διαβάστηκε στα σχολεία, η κυρία Αγγελίδου καλεί την νεολαία να κατακτήσει την ελευθερία της με αγώνες εναντίον του Αττίλα θυσιάζοντας ακόμη και την ζωή της.

Στο μήνυμά της, η Υπουργός επισημαίνει επίσης ότι ο κυπριακός λαός, χρωστά την ελευθερία του στους ήρωες του πενήντα πέντε, ενώ ζήτησε από τους νέους να κρατήσουν ψηλά την σημαία του Αγώνα, ο οποίος θα λήξει με την απελευθέρωση ολόκληρης της Κύπρου.


Ποινή δεκαπενταετούς φυλάκισης επέβαλε το Κακουργιοδικείο στο Βρετανό Ντέηβιτ Πάρις, τριαντα-δύο ετών, για ανθρωποκτονία της συζύγου του Αυγουστίνας.

Κατά την επιβολή της ποινής, το δικαστήριο ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος, αφού κτύπησε βίαια τη σύζυγο του, τη στραγγάλισε και στην συνέχεια έριξε το πτώμα της στο δρόμο, από το παράθυρο του διαμερίσματος τους.

Ακολούθως, ο κατηγορούμενος προσπάθησε να σκηνοθετήσει την δήθεν αυτοκτονία της συζύγου του, για να συγκαλύψει το έγκλημα.

Ο δικηγόρος του Πάρις, Λεύκος Κληρίδης, δήλωσε ότι θα καταχωρήσει έφεση τόσο εναντίον της καταδίκης, όσο και εναντίον της ποινής, την οποία θεωρεί υπερβολική.

Ο ίδιος ο καταδικασθείς ισχυρίσθηκε ότι είναι αθώος.


Αερογέφυρα ζωής μεταξύ Κύπρου-Ισραήλ βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα, για μεταφορά Κύπριου ασθενή που αντιμετωπίζει σοβαρό καρδιακό πρόβλημα.

Για να παραλάβει τον Κύπριο ασθενή που κατάγεται από χωριό της επαρχίας Λευκωσίας, έφτασε στην Λάρνακα ειδικό νοσοκομειακό αεροπλάνο του Ισραήλ.

Η μετάβαση του ασθενούς έγινε ύστερα πο διευθετήσεις του Υπουργείου Υγείας.

Ο εξηντα-δυάχρονος ασθενής υπέστη ανεύρυσμα αορτής και η κατάσταση του κρίνεται πολύ κρίσιμη.

Εως σήμερα νοσηλευόταν στην Μονάδα Εντατικής παρακολούθησης του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.


Σε απευθείας δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου παρέπεμψε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, τον Τούρκο κατάσκοπο Νετζίπ Σαριτσιτσεκλί.

Ο Τούρκος κατάσκοπος αντιμετωπίζει εις βάρος του κατηγορίες που αφορούν κατασκοπεία εις βάρος της Εθνικής Φρουράς και βομβιστική επίθεση εναντίον των γραφείων του Κουρδικού Πολιτιστικού Κέντρου στη Λεμεσό.

Μέχρι την ημέρα εκδίκασης της υπόθεσης, η οποία έχει ορισθεί για τις 6 Ιουνίου, ο Σαρι-Τσιτσιεκλί θα παραμείνει υπό κράτηση.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης, έδωσε την συγκατάθεσή του για την παραπομπή του κατηγορουμένου στο Κακουργιοδικείο.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα ενημερώσει την πολιτική ηγεσία, κατά την διάρκεια συνάντησης του με τους πολιτικούς αρχηγούς και όχι στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου, για την πορεία των εκ του σύνεγγυς διαβουλεύσεων.

Ειδικότερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, για τις σκέψεις της κυβέρνησης αναφορικά με χειρονομίες καλής θέλησης, τις οποίες επεξεργάζεται η πλευρά μας.

Στην δήλωση αυτή προέβη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος πρόσθεσε ότι η ανάλογη διάθεση, για την εφαρμογή μέτρων καλής θέλησης, διαφαίνεται να υπάρχει και στην τουρκική πλευρά.

Ο Γιαννάκης Κασουλίδης είπε ότι οι χειρονομίες καλής θέλησης πρέπει να γίνουν και από τις δύο πλευρές.

Ωστόσο, διευκρίνησε ότι η εκταφή των οστών της μητέρας του Ραούφ Ντενκτάς, αποτελούσε χειρονομία καλής θέλησης εκ μέρους της πλευράς μας, χωρίς να απαιτείται κάποιο αντάλλαγμα.

Πάντως, ο κύριος Κασουλίδης διαχώρισε τα μέτρα καλής θέλησης από το μονομερές μορατόριουμ υπερπτήσεων ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών.


Ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διάλυσης της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους.

Ο κύριος Κυπριανού προέβη στη δήλωση αυτή, αμέσως μετά την συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά την οποία συζήτησαν το ανθρωπιστικό πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, ο κύριος Κυπριανού δήλωσε ότι το θέμα των αγνοουμένων ουσιαστικά έχει μείνει στάσιμο, χαρακτηρίζοντας ανεπίτρεπτη την ενέργεια των Ηνωμένων Εθνών να μην διορίζει εδώ και ένα χρόνο Τρίτο Μέλος στη Διερευνητική Επιτροπή.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, ανέφερε ακόμη ότι γίνονται διάφορες προσπάθειες για απεμπλοκή του θέματος από το αδιέξοδο, ενώ είπε ότι το θέμα των αγνοουμένων θα συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο.

Καταλήγοντας, ο κύριος Κυπριανού δήλωσε ότι γίνεται αρκετή δουλειά στο ανθρωπιστικό αυτό πρόβλημα.


Κηδεύτηκε το απόγευμα από τον Ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας ο Πρώην Πρόεδρος της Βουλής Γεώργιος Λαδάς, με δαπάνη του Σώματος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Την κηδείας προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. Παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής, αρχηγοί ή εκπρόσωποι των κομμάτων, υπουργοί, βουλευτές και πλήθος κόσμου.

Ο εκλιπών έπασχε από καρδιακά προβλήματα και νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Εξελέγη βουλευτής με το Δημοκρατικό Κόμμα επί δύο συνεχείς θητείες, το 1977 και το 1981, οπόταν και ανέλαβε την προεδρία της Βουλής.

Τον επικήδειο εκφώνησε ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης.


Συνέρχεται σήμερα το Συμβούλιο Εθνικής ασφαλείας της Τουρκίας, για να εξετάσει κατά πόσο εφαρμόζονται τα μέτρα, τα οποία η στρατιωτική ηγεσία υπέδειξε στον Ισλαμιστή πρωθυπουργό Νετσμετίν Ερμπακαν για την ανάσχεση του θρησκευτικού φανατισμού στην χώρα.

Οι Τούρκοι στρατηγοί είχαν υποβάλει τα μέτρα στον Ισλαμιστή πρωθυπουργό, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους και να εξουδετερώσουν κάθε απόπειρα εξισλαμισμού της Τουρκίας.

Επισήμως η ημερήσια διάταξη της σημερινής συνόδου, περιλαμβάνει την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της Τουρκίας, ενώ αναμένεται να συζητηθεί και η συμμετοχή τουρκικών στρατευμάτων στην πολυεθνική δύναμη για την προστασία της Αλβανίας.


Ως ημέρα πένθους τηρήθηκε, η σημερινή στην Αλβανία για τα θύματα της πολύνεκρης τραγωδίας στην Αδριατική.

Χιλιάδες Αλβανοί τήρησαν μονόλεπτη σιγή στην μνήμη των θυμάτων, ενώ τα ραδιόφωνα μετέδιδαν κλασική μουσική και τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά.

Σκηνές τραγωδίας εκτυλίχθηκαν στις οικογένειες των θυμάτων, με έντονη την κατακραυγή εναντίον της Ιταλικής Κυβέρνησης και την απαίτηση όπως αναλάβει τις ευθύνες της.

Πολλοί χριστιανοί μετέβησαν στις ορθόδοξες εκκλησίες για να ανάψουν ένα κερί για τα θύματα του ναυαγίου.

Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης εξετάζει το ενδεχόμενο συμμετοχής στο ελληνικό απόσπασμα που θα σταλεί στην Αλβανία, στο πλαίσιο της πολυεθνικής δύναμης, πέραν των μόνιμων στελεχών των ενόπλων δυνάμεων, και στρατευσίμων.

Η συμμετοχή και στρατιωτών εξαρτάται από την οριστική απόφαση σε ό,τι αφορά τη σύσταση του αποσπάσματος, ενώ ο αρμόδιος Υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος, επεσήμανε τους κινδύνους που εγκυμονεί η κατάσταση στην Αλβανία.

Εν τω μεταξύ, αναμένονται στη Ρώμη οι αποφάσεις που θα ληφθούν αύριο από τους επιτελείς των δυνάμεων που θα συμμετάσχουν στη δύναμη, οι οποίοι μετέβησαν σήμερα στην Αλβανική πρωτεύουσα.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα υπάρχουν τοπικες νεφώσεις που κατά διαστήματα θα πυκνώνουν με ενδεχόμενο να πέσουν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ασθενείς 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 7 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 9 στα παράλια.

Αύριο τοπικές νεφώσεις δυνατό να δώσουν και πάλι τοπικες βροχές. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοανατολικοί μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 20 περίπου βαθμούς.

Σήμερα, στην Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 19 βαθμοί και η πιο χαμηλή 7, στη Λάρνακα και την Αμμόχωστο 20 με 8, στην Λεμεσό 20 με 12, στην Κερύνεια και την Πάφο 19 με 9, και τέλος στον Πρόδρομο 12 με 3.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 31 March 1997 - 18:27:44 UTC