Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-03-30

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης της Ελλάδος Ακης Τζοχατζόπουλος, εξέφρασε την άποψη ότι η Τουρκία προσέρχεται σε διαπραγματεύσεις, με σκοπό να θέσει και την ελεύθερη Κύπρο, υπό Τουρκική πολιτική κηδεμονία, μέσω μίας νόθας λύσης.

Ο κύριος Τζοχατζόπουλος, μιλώντας στην εβδομαδιαία Κυπριακή εφημερίδα τα "ΝΕΑ", τόνισε παράλληλα ότι το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Ελλάδος - Κύπρου, θα συνεχιστεί όσο υφίσταται η Τουρκική απειλή.

Ο Ελληνας Υπουργός, αφού τονίζει ότι η Ελληνική πλευρά, έχει επιλέξει το δρόμο της ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού, σημειώνει ότι ύστερα από 23 χρόνια Τουρκικής κατοχής και αδιαλλαξίας, η Ελληνική πλευρά δεν έχει κανένα λόγο να πιστεύει ότι οι δυνάμεις κατοχής, θα μεταβάλουν στάση.

Αυτό που επιδιώκει η Αγκυρα, υπέδειξε ο κύριος Τζοχατζόπουλος, είναι να εντάξει συνολικά την Κύπρο στην Τουρκική σφαίρα επιρροής, μια πολιτική η οποία, όπως είπε, δεν είναι δυνατό να αποτελέσει τη βάση επίλυσης του Κυπριακού.


Με τα διάφορα σχέδια που εισηγούνται οι ξένοι απεσταλμένοι υπάρχει κίνδυνος να εδραιωθεί και να ξεχασθεί η Τουρκική κατοχή στην Κύπρο.

Την ανησυχία αυτή εξέφρασε η Αυτού Μακαριότης ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, μιλώντας κατά τα εγκαίνια φιλανθρωπικής αγοράς, που οργάνωσε η Εφορεία Κατηχητικών Σχολείων Παλλουριωτίσσης.

Ο Μακαριότατος κάλεσε όλους, ηγεσία και λαό, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να συστρατευθούν ενωμένοι στον αγώνα για απελευθέρωση της πατρίδας μας, προειδοποιώντας για άλλη μια φορά, για τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει στον τόπο μια λύση διζωνικής ομοσπονδίας.

Νωρίτερα, ο Μακαριότατος, επί τη εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως, προέστη της θείας λειτουργίας στον Ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελιστρίας στην Παλλουριώτισσα και τέλεσε το μνημόσυνο των παλαιών πολεμιστών.

Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος εξήρε την προσφορά και τη θυσία των εθελοντών πολεμιστών.


Εντονότερες ενέργειες εκ μέρους των ισχυρών κυβερνήσεων για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, αναλαμβάνει να προωθήσει ο Ελληνισμός της Διασποράς.

Η απόφαση αναφέρεται σε ψήφισμα που ενέκρινε Πανο-μογενειακή συγκέντρωση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, στο Τορόντο του Καναδά.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της περιοδείας διακομματικής διακοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων στη Βόρειο Αμερική, σε συνεργασία με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού.

Στόχοι της παρέμβασης της Διακομματικής αντιπροσωπείας, αποτελούν η ενίσχυση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού ,ως παγκόσμιου φορέα τριών χιλιάδων εθνικο-τοπικών οργανώσεων της Διασποράς και η ανάπτυξη ενός ευρύτερου προγράμματος δράσης.

Μιλώντας στην συγκέντρωση ο Πρόεδρος του ΣΑΕ Αντριου Αθενς, υπογράμμισε την ανάγκη συσπείρωσης του Συμβουλίου γύρω από τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία και τόνισε ότι η προώθηση των εθνικών θεμάτων από τον Απόδημο Ελληνισμό, θα πρέπει να διέπεται από ενιαία στρατηγική.


Ο Μητροπολιτικός Ελληνισμός τίμησε σήμερα, την επέτειο της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ.

Οι εκδηλώσεις τις οποίες οργάνωσαν η η πρεσβεία της Κύπρου στην Αθήνα, η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας και Κυπριακά σωματεία, άρχισαν με δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα Χαράλαμπος Χριστοφόρου, ο οποίος επεσήμανε, ότι το έπος της ΕΟΚΑ, δημιούργησαν απλοί άνθρωποι που μεγαλούργησαν, έχοντας πίστη στον αγώνα και ιδανικό, τον Ελληνισμό.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του αγνώστου στρατιώτη.

Το μεσημέρι εξάλλου, πραγματοποιήθηκε πανηγυρική εκδήλωση για την πρώτη Απριλίου στην Παλαιά Βουλή, με ομιλητές τον κύριο Κρανιδιώτη και τον Υπουργό Οικονομικών Χριστόδουλο Χριστοδούλου.


Ακόμη ένα Σαββατοκύριακο, στους επτά μήνες όπου άρχισε η αντικατοχική εκδήλωση διαφώτισης των ξένων περιηγητών, στο Οδόφργμα του Λήδρα Πάλας, έληξε με επιτυχία.

Οι ξένοι που έφθαναν σήμερα στο Οδόφραγμα της ντροπής, ενημερώθηκαν για τις βαναυσότητες του Αττίλα, από μέλη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος και συγγενείς αγνοουμένων.

Μαζί τους σε ένδειξη συμπαράστασης στην προσπάθεια αυτή, ήταν η νεολαία του ΣΑΠΕΛ, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Φιλάθλων της ΑΕΚ Κωνσταντινουπόλεως και η Πρωτοβουλία Γυναικών για την 'Αμυνα της Κύπρου.

Η εκδήλωση τελείωσε με πατριωτικά τραγούδια από τον Μουσικό 'Ομιλο "Λεύτερος" της Λεμεσού.


Με το μήνυμα ότι το μέλλον της Κύπρου, διασφαλίζεται καλύτερα με την ένταξη της στην Ευρωπαική Ενωση, ολοκληρώθηκαν σήμερα, οι εργασίες της Διημερίδας του Δημοκρατικού Κόμματος στη Λεμεσό.

Κατά τη λήξη των εργασιών της διημερίδας, με θέμα "Ευρωπαική Προοπτική - Προκλήσεις και Προτεραιότητες", διακηρύχθηκε ότι το ΔΗΚΟ, δεν θα αποδεχθεί καμία απόκλιση από το Ευρωπαικό κεκτημένο.

Από το πολιτικό εργαστήρι του ΔΗΚΟ, συνάγεται επίσης το συμπέρασμα, ότι για να διασφαλιστεί το καλύτερο αποτέλεσμα για την Κύπρο, από την ένταξη, πρέπει να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία, η επαρκής πληροφόρηση και η πλήρη αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων και ευκαιριών, που προσφέρονται κατά την πορεία προς την ένταξη.


Κακόγουστη φάρσα προκάλεσε αχρείαστη ταλαιπωρία και ανησυχία σε εκατόν ογδόντα τέσσερις επιβάτες της πτήσης Λονδίνου-Λάρνακας των Κυπριακών Αερογραμμών.

Λήψη τηλεφωνήματος για ύπαρξη βόμβας στην πτήση, είχε ως αποτέλεσμα την καταναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους στην Αθήνα και εξάωρη καθυστέρηση.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Συνέρχεται αύριο το πρωί, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας για να εξετάσει την πορεία εφαρμογής των μέτρων που πρότεινε στην Κυβέρνηση του Ισλαμιστή Πρωθυπουργού Νετζμετίν Ερμπαγκαν, για ανάσχεση του θρησκευτικού φανατισμού στην χώρα.

Η στρατιωτική ηγεσία στην προ μηνός συνεδρία της είχε προτείνει δεκαοκτώ συγκρεκριμένα μέτρα, τα οποία προκάλεσαν την αντίδραση του ισλαμικού κόμματος, γεγονός που προμηνύει μια νέα κρίση μεταξύ στρατιωτικών και Ερμπαγκαν.

Εν τω μεταξύ, στην Κυβέρνηση συνασπισμού πυροδοτήθηκαν νέες συζητήσεις για το θέμα, με υπουργούς που προέρχονται από το κόμμα της Τσιλέρ να συναινούν με τις εισηγήσεις των στρατιωτικών, γεγονός που προκάλεσε την αναβολή συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου και ενίσχυσε τις φήμες για προκήρυξη πρόωρων εκλογών.


Με συντριπτική πλειοψηφία ενέκρινε σήμερα το Αλβανικό Κοινοβούλιο, την ανάπτυξη πολυεθνικής δύναμης προστασίας στην Αλβανία, προσβλέποντας ότι αυτή θα συμβάλει, στις προσπάθειες σταθεροποίησης της κατάστασης και στις επιχειρήσεις παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σχολιάζοντας την χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο εντεταλμένος του ΟΑΣΕ για το Αλβανικό Φρανς Βρανίτσκι, επεσήμανε ότι βασικός στόχος της δύναμης, θα είναι η παροχή βοήθειας στην αλβανική κυβέρνηση, με σκοπό από μόνη της να επιβάλει την τάξη.

Εξάλλου, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ακης Τσοχατζόπουλος, δήλωσε ότι το Ελληνικό απόσπασμα, δυναμικότητας εξακοσίων ανδρών, που θα μετάσχει στην πολυεθνική δύναμη θα είναι έτοιμο τέλος της εβδομάδας.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας, εκπρόσωπος του Ελληνικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, μεταβαίνει εντός των ημερών, στη Ρώμη.

Εκτός από την Ελλάδα και την Ιταλία, έχουν εκφράσει πρόθεση να συμμετάσχουν στην πολυεθνική για την Αλβανία, και η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία και η Αυστρία.

Εν τω μεταξύ, ο Αλβανός Πρόεδρος Σάλι Μπερίσα, ζήτησε από τις Ιταλικές αρχές την έναρξη δικαστικής έρευνας σχετικά με τις συνθήκες, γύρω από το ναυάγιο Αλβανικού σκάφους στα ανοικτά του Μπρίντιζι, το οποίο κόστισε τη ζωή σε δεκάδες Αλβανούς.


Χαρακτήρα διαδήλωσης προσέλαβε η κηδεία εικοσάχρονου 'Αραβα φοιτητή, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων των Παλαιστινίων, εναντίον της ανέγερσης νέου Εβραϊκού Οικισμού, στη Δυτική Οχθη.

Ο νεαρός Παλαιστίνιος είναι ο πρώτος νεκρός από τις ταραχές που άρχισαν πριν από έντεκα ημέρες, ενώ για τον θάνατό του, παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν ότι προκλήθηκε από πραγματικά πυρά, γεγονός που διαψεύδουν οι Ισραηλινοί.

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι, συνόδευσαν τη σωρό του εικοσάχρονου φοιτητή κρατώντας και φωνάζοντας συνθήματα.

Παράλληλα, συνεχίστηκαν και σήμερα τα βίαια επεισόδια, με την ευκαιρία της ημέρας της Γης, κατά την οποία οι Παλαιστίνιοι, τηρούν ως ημέρα διαμαρτυρίας, για την κατοχή των Αραβικών περιοχών από το Ισραήλ.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα εμφανίζονται κατά διαστήματα παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι κυρίως βορειοανατολικοί ασθενείς, μέχρι 3 Μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει τις αυγινές ώρες στους 6 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 9 στα παράλια.

Αύριο θα σχηματίζονται και πάλι κατά διαστήματα τοπικές νεφώσεις με ενδεχόμενο να πέσουν λίγες βροχές κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοανατολικοί μέτριοι 4 Μποφόρ και τοπικά δυνατοί 5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι το πρωί λίγο ταραγμένη, αλλά σταδιακά θα καταστεί ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 21 βαθμούς.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 19 βαθμοί και η πιο χαμηλή 5, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 19 με 8, στην Λεμεσό 19 με 9, στην Κερύνεια και την Πάφο 19 με 8 και τέλος στον Πρόδρομο 12 με 1 βαθμό.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 30 March 1997 - 16:27:36 UTC