Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-03-14

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Χάος επικρατεί στην Αλβανία καθώς οι ένοπλες ομάδες βρίσκονται απο νωρίς το πρωί στους δρόμους των Τιράνων και των υπόλοιπων μεγάλων πόλεων της χώρας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κάθε έννοια του κράτους έχει καταλυθεί.

Τουλάχιστον δέκα άτομα σκοτώθηκαν και εκατόν τραυματίστηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο από πυροβόλα όπλα στην Αλβανική πρωτεύουσα.

Πολλές ξένες χώρες μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία, άρχισαν απο χθες να απομακρύνουν τους υπηκόους τους από την Αλβανία,ενω το μεσημέρι, σαράντα-πέντε Ελληνες Υπήκοοι αναχώρησαν απο την Ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα με προορισμό το Δυρράχιο.

Οι εξεγερθέντες που ελέγχουν τις μεγαλύτερες πόλεις του Νότου και προωθούν τις θέσεις τους προς την Αλβανική πρωτεύουσα, εμμένουν στο αίτημα για παραίτηση του Αλβανού προέδρου Σάλι Μπερίσα.

Ο νέος Πρωθυπουργός της Αλβανίας Μπασκίμ Φίνο, προειδοποίησε ήδη ότι η χώρα βρισκεται το χείλος του εμφυλίου πολέμου και κάλεσε την Ευρώπη να επέμβει για να σώσει ότι απέμεινε στην χώρα.


Στο διπλωματικό πεδίο, υπό εξέλιξη βρίσκονται ακόμη οι διαβουλεύσεις του εντεταλμένου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη για το Αλβανικό, Φρανς Βρανίτσκι και του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννου Κρανιδιώτη με την αλβανική πολιτική ηγεσία, παρουσία του Πρωθυπουργού Μπασκίμ Φίνο.

Οι διαβουλεύσεις γίνονται στην Αδριατική στο αεροπλανο-φόρο Σαν Τζώρτζιο, και σ' αυτές θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι των στασιαστών.

Απών από τη διπλωματική αυτή προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης, είναι ο Πρόεδρος της χώρας Σάλι Μπερίσα.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο παροχής πολιτικού ασύλου στον Αλβανό Πρόεδρο από την Ελλάδα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Αθήνα Δημήτρης Ρέππας, διευκρίνισε ότι ούτε ετέθη ούτε εσυζητήθη τέτοιο θέμα.

Ο κύριος Ρέππας δήλωσε επίσης, την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμμετάσχει σε μια πολυεθνική δύναμη, εάν προηγουμένως υποβληθεί επίσημο αίτημα από την Αλβανία και υπάρξει συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο.


Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου απευθύνει έκκληση προς τον κυπριακό λαό για βοήθεια προς τον χειμαζόμενο λαό της Αλβανίας.

Με σημερινή εγκύκλιο της, η Αυτού Μακαριότης ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος αναφέρει ότι με πόνο ψυχής παρακολουθούμε τα τραγικά γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία.

Πολλά είναι τα θύματα όχι μόνο από τις συγκρούσεις αλλά και από τη στέρηση στοιχειωδών μέσων ζωής όπως τρόφιμα φάρμακα και άλλα.

Ανάμεσα σ' αυτά τα θύματα, ας μη ξεχνούμε, είναι και οι αδελφοί μας Ελληνες ορθόδοξοι της Αλβανίας, που χρειάζονται τη βοήθεια μας.

Απευθύνουμε θερμή έκκληση, αναφέρει η εγκύκλιος, προς τα φιλάνθρωπα αισθήματα του λαού μας, για προσφορά τριφίμων ή και φαρμάκων.

Η συλλογή τροφίμων και φαρμάκων θα γίνεται από το Σάββατο 15 Μαρτίου μέχρι την Τετάρτη 19 Μαρτίου μεταξύ των ωρών εννέα έως δώδεκα το πρωί και πέντε έως τις επτά το απόγευμα με ευθύνη των ενοριών και εκπροσώπων της Ομάδας Γιατροί του κόσμου.

Τα κέντρα συλλογής είναι:

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Αίθουσα ιερού ναού Παναγίας Παλλουριώτισσας.

-Αίθουσα Ιερού Ναού Αποστόλου Βαρνάβα Δασουπόλεως.

ΠΑΦΟΣ: Περίβολος Καθεδρικού Ναού Αγίου Θεοδώρου.

ΛΕΜΕΣΟΣ: Αίθουσα Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου.

ΛΑΡΝΑΚΑ: Περίβολος Μητροπολιτικού ναού Σωτήρος.

ΕΥΡΥΧΟΥ: Αίθουσα Κατηχητικών Ιερού ναού Αγίου Γεωργίου.

ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: Περίβολος ιερού ναού Αγίου Γεωργίου.


Συνεχίζεται η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, η οποία άρχισε το πρωϊ, με την ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, τον Υπουργό Εξωτερικών, Αλέκο Μιχαηλίδη και τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Αλέκο Μαρκίδη.

Μετά την μεσημβρινή διακοπή οι πολιτικοί αρχηγοί δεν προέβησαν σε δηλώσεις.

Το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει και αύριο.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για την πορεία της συνεδρίασης.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Το κυπριακό μοντέλο ομοσπονδίας, το οποίο αναζητούμε, στηρίζεται στις Συμφωνίες Κορυφής, στα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά και στην δέσμη ιδεών Γκάλι.

Στην δήλωση αυτή προέβη ο εκπρόσωπος της Βρετανίας για το κυπριακό, Ντέϊβιντ Χάνεϊ, κατά την διάρκεια διάσκεψης τύπου.

Ο εκπρόσωπος της Βρετανίας εξέφρασε την βεβαιότητα του, για την πραγματοποίηση απευθείας συνάντησης Κληρίδη-Ντενκτάς, χωρίς, ωστόσο, να προσδιορίσει τον χρόνο της συνάντησης.

Ο Ντέϊβιντ Χάνεϊ απέρριψε για μια ακόμη φορά την βήμα με βήμα προσέγγιση και τόνισε, ότι οι λεπτομέρειες της λύσης θα πρέπει να διευθετηθούν και να εφαρμοστούν μετά την συμφωνία, γεγονός που αποδεικνύει, ότι οι διεθνείς μεσολαβητές επεξεργάζονται, όχι ένα γενικό πλαίσιο, αλλά όλες τις πτυχές του κυπριακού.


Την αποχώρηση του απο το Δημοκρατικό Κόμμα εξήγγειλε σήμερα ο Βουλευτής Μάριος Ματσάκης, ο οποίος ανέφερε ότι θα είναι ανεξάρτητος βουλευτής.

Ο κύριος Ματσάκης ανακοίνωσε την απόφαση του με επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού.

Σε δηλώσεις του στο ΛΟΓΟ ο κύριος Ματσάκης ανέφερε ότι αποχωρεί από το ΔΗΚΟ, αφού όπως υποστηρίζει, το ΔΗΚΟ αρνείται να διαλύσει την συγκυβέρνηση υπό την Προεδρία του Γλαύκου Κληρίδη, και να αποτρέψει με αυτόν τον τρόπο την προδοτική λύση που προωθείται, όπως ισχυρίζεται.

Με ανακοίνωση του το Δημοκρατικό Κόμμα χαρακτηρίζει εκπληκτικά τα όσα λέγει και πράττει ο κύριος Ματσάκης.

Παρόλα αυτά, αναφέρει το ΔΗΚΟ, σέβεται τις ιδιαίτερες απόψεις του μέχρι χθες βουλευτή του και αξιώνει από τον κύριο Ματσάκη ανάλογο σεβασμό προς το κόμμα το οποίο τον ανέδειξε μέλος της Βουλής.


Την πεποίθηση ότι η Κύπρος θα είναι η πρώτη χώρα που θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση κατά την επόμενη διεύρυνσή της, εξέφρασε σήμερα ο Ελληνας Κοινοτικός Επίτροπος, Χρήστος Παπουτσής.

Ο κύριος Παπουτσής, που μιλούσε ύστερα από πολύωρη σύσκεψη στο Υπουργείο Εμπορίου, αναφερόμενος στην διαδικασία εναρμόνισης της Κυπριακής οικονομίας με την Ευρωπαική Ενωση, συνεχάρη την Κυπριακή Κυβέρνηση για τη σωστή, όπως τη χαρακτήρισε, προετοιμασία που κάνει.

Νωρίτερα, ο κύριος Παπουτσής, είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Κληρίδη, τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού.


Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης συνέστησε σε όσους ασχολούνται με το θέμα της κατασκοπείας να σταματήσουν τις οποιεσδήποτε δηλώσεις ή την παροχή πληροφοριών, σχετικά με την πορεία των ανακρίσεων.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"ΔΗΛΩΣΗ


Την πρόθεση του να διεκδικήσει την προεδρία του Δημοκρατικού Συναγερμού εξέφρασε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης.

Ο κύριος Αναστασιάδης συναντήθηκε το πρωί με τον παραιτηθέντα Πρόεδρο Γιαννάκη Μάτση, τον οποίο και ενημέρωσε για την έκκληση του συνεδρίου του κόμματος να επιστρέψει στην ηγεσία.

Ο κύριος Μάτσης πληροφόρησε τον κύριος Αναστασιάδη ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα παραμείνει αυστηρά ουδέτερος από το κόμμα, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο η παραίτηση Μάτση να σχετίζεται με το κυπριακό.

Ο παραιτηθείς πρόεδρος του κόμματος Γιαννάκης Μάτσης ανέφερε μόνο ότι θα μιλήσει την κατάλληλη στιγμή.


Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είχε επαφές με τον επιχειρηματία Σταύρο Γαλαταριώτη για το θέμα της αγοράς μετοχών του Βασιλικού.

Αυτό αποκάλυψε με σημερινές δηλώσεις του ο ίδιος ο Μακαριώτατος.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι πρόκειται για ένα είδος προ-συμφωνίας, ενώ η τελική συμφωνία, αν ευοδοθεί, αναμένεται να υπογραφεί μετά την γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσκόπηση της εταιρείας ΑΜΕΡ και του Φιλελευθέρου για την εκκλησιαστική περιουσία, ο Μακαριώτατος διερωτήθηκε ποιές ήταν οι ερωτήσεις, ενώ τόνισε ότι η εκκλησιαστική περιουσία ανήκει στο χριστεπώνυμο πλήρωμα της εκκλησίας και χρησιμοποιείται για το καλό των πιστών, όπως την πνευματική διαφώτισή τους, ή για φιλανθρωπίες και βοηθήματα.

Κάθε χρόνο η εκκλησία, αποκάλυψε ο Μακαριώτατος προσφέρει σε αναξιο- παθούντες αδελφούς μας πέραν των επτακοσίων χιλιάδων λιρών, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι μόνο για σήμερα προσέφερε χίλιες πεντακόσιες λίρες.

Εξάλλου, ο υπουργός οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις του επιχειρηματία Σταύρου Γαλαταριώτη, είπε ότι αποδίδει ανύπαρκτες προθέσεις τόσο στον ίδιο τον Υπουργό όσο και στην κυβέρνηση και τον κάλεσε να συνοδεύει τις θέσεις του με επιχειρήματα και στοιχεία.

Τέλος, ο Υπουργός Εργασίας Ανδρέας Μουσιούττας κληθείς να σχολιάσει τη συνάντηση Αρχιεπισκόπου με τους εργαζομένους στα τσιμεντοποιεία, περιορίστηκε να αναφέρει ότι το θέμα δεν έχει ολοκληρωθεί, προσθέτοντας ότι είναι αμφίβολη η έκβαση της συμφωνίας.


Οι γυναικείες οργανώσεις της Κύπρου, με την παρουσία σημαντικών ξένων γυναικείων προσωπικοτήτων, οι οποίες συμμετέχουν σε σειρά εκδηλώσεων για διεθνοποίηση του Κυπριακού, με την ευκαιρία της ημέρας της γυναίκας, είχαν σήμερα συνάντηση με τον πρόεδρο Κληρίδη.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νόρα Κατσέλλη, τόνισε ότι οι ξένες γυναίκες ήρθαν για να διαδηλώσουν ειρηνικά με όλο τον Κυπριακό λαό, ώστε η Κύπρος να γίνει και πάλι ελεύθερη.

Οι γυναίκες συναντήθηκαν και με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο ενώ το απόγευμα θα πραγματοποιήσουν πορεία από την πλατεία Ελευθερίας μέχρι το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα υπάρχουν τοπικς νεφώσεις που κατά διαστήματα θα πυκνώνουν και θα πέσουν τοπικές βροχές που σε μειρκές περιοχές θα είναι ραγδαίες. Στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους δυαντό να χιονίσει.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 7 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 9 στα παράλια.

Αύριο περίοδοι με αίθριο καιρό θα εναλλάσσονται με συννεφιά και αναμένεται να πέσουν και πάλι τοπικες βροχές και λίγα χιόνια στο τρόοδος. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως νοτιοδυτικοί μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ και το απόγευμα δυνατοί 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 18 στα παράλια.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 16 βαθμοί και η πιο χαμηλή 9, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 18 με 10, στην Λεμεσό 19 με 12 στην Κερύνεια και την Πάφο 17 με 7, και τέλος στον Πρόδρομο 7 με 2.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 14 March 1997 - 17:28:20 UTC