Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-03-13

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Δραματικές εξελίξεις εκτυλίσσονται στην Αλβανία, καθώς οι εξεγερθέντες του Νότου κατευθύνονται προς τα Τίρανα, ενώ την ίδια ώρα ο Αλβανός Πρόεδρος Σάλι Μπερίσσα εξοπλίζει τους οπαδούς του στο Βορρά.

Ταυτόχρονα, η εξέγερση επεκτάθηκε και στην μεγαλύτερη πόλη της Βόρειας Αλβανίας, Σκόρδα, όπου εκατοντάδες πολίτες εισέβαλαν σε αρκετούς στρατώνες για να πάρουν οπλισμό.

Από τις συγκρούσεις που έγιναν, σκοτώθηκαν πέντε άτομα και πολλά άλλα τραυματίστηκαν.

Οι Αλβανικές αρχές απηύθυναν έκκληση για αυτοσυγκράτηση, ενώ ο νέος Αλβανός Πρωθυπουργός Μπασκίμ Φίνο, προειδοποίησε ότι η χώρα βρίσκεται στο χείλος του εμφυλίου πολέμου, ζητώντας παράλληλα και την επέμβαση της Ευρώπης.

Ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος της Αλβανίας, έκανε έκκληση για στρατιωτική επέμβαση από την Ευρώπη προκειμένου να τεθεί μια λύση στην κρίση.

Εν τω μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση αύξησε τα μέτρα ασφαλείας στην Ελληνο- αλβανική μεθόριο, για αντιμετώπιση επέκτασης της Αλβανικής κρίσης στην ευρύτερη Βαλκανική.

Αμερικανικά πολεμικά πλοία πλέουν στην Ανδριατική ενώ η Γιουγκοσλαβική κυβέρνηση έκλεισε σήμερα όλα τα φυλάκια στην μεθόριο με την Αλβανία, ενώ ο Πρόεδρος των Σκοπίων Κύρο Γκλιγκόρωφ, έθεσε τα στρατεύματα της χώρας του, σε συναγερμό.


Την ίδια ώρα, στο διπλωματικό πεδίο, η μεσολαβητική προσπάθεια της Ελλάδας, εκδηλώνεται με την αυριανή επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου και του Υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννου Κρανιδιώτη στην Αλβανική πρωτεύουσα.

Η Ελληνική διπλωματική αποστολή θα έχει διαβουλεύσεις τόσο με την Κυβέρνηση των Τιράνων, όσο και με τους εξεγερθέντες, σε μια προσπάθεια αποκατάστασης των διαύλων συνεννόησης μεταξύ των δύο πλευρών και για εκτόνωση της κρίσης.

Η ελληνική πρωτοβουλία εκδηλώνεται σε συνεννόηση με την Ιταλία, και για το σκοπό αυτό ο κύριος Πάγκαλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιταλό ομόλογό του, Λαμπέρτο Ντίνι, για συντονισμό των ενεργειών.

Εν τω μεταξύ, αύριο στη Χάγη συνέρχεται η Τρόϊκα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Ιταλίας, για ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων, και ενόψει της άτυπης συνόδου του Συμβουλίου Υπουργών, το ερχόμενο Σάββατο στη Χάγη.


Μέσα σε αλληλο-συγκρουόμενες πληροφορίες για επάνοδο του κυρίου Μάτση στην Προεδρία του Δημοκρατικού Συναγερμού, οι βουλευτές του ΔΗΣΥ έδωσαν σήμερα τον παλμό των μετα-συνεδριακών εξελίξεων, υποστηρίζοντας την έκκληση, την οποία απηύθυνε χθες το Εκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο, προς τον Πρόεδρο του κόμματος, να ανακαλέσει την παραίτησή του.

Πάντως με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι επόμενες κινήσεις Μάτση, αφού έντονη είναι πλέον η αίσθηση ότι το κόμμα εισέρχεται σε μια ρευστή περίοδο με επικείμενη ανακατανομή των ρόλων.

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρος Κυπριανού, εξέφρασε την λύπη του για την παραίτηση Μάτση, ενώ ο βουλευτής Αλέξης Γαλανός, θεωρεί τις εξελίξεις ως αποτέλεσμα μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, θύμα των οποίων όπως ανέφερε, υπήρξε και ο ίδιος.


Μυστικές, εν πλω, διαβουλεύσεις είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης με τον εκπρόσωπο της Βρεττανίας για το Κυπριακό, Ντέϊβιντ Χάνεϊ.

Η συνάντηση των δύο ανδρών, έγινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ενώ αναμενόταν, ότι ο βρεττανός διπλωμάτης θα συναντούσε τον κατοχικό ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, προτού δώσει αύριο πρωϊ, διάσκεψη τύπου.

Εν τω μεταξύ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης είπε σήμερα, ότι η συγκεκριμένη φάση της διαδικασίας του κυπριακού, μπορεί να χαρακτηριστεί ως εκ του σύνεγγυς διαβουλεύσεις, αλλά και ως προπαρασκευαστικό στάδιο της προσπάθειας επίτευξης συνάντησης Κληρίδη-Ντενκτάς.

Ο Γιαννάκης Κασουλίδης, σχολίαζε χθεσινές δηλώσεις του βρετανού διπλωμάτη, Ντέϊβιντ Χάνεϊ.

Ο Εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι δεν έχει έχει καθοριστεί ημερήσια διάταξη, ενώ απέφυγε να εκτιμήσει αν είμαστε πιο κοντά στην πραγματοποίηση απευθείας συνάντησης Κληρίδη-Ντενκτάς.

Εχει παρατηρηθεί κάποια κίνηση, είπε ο κύριος Κασουλίδης και όχι μετακίνηση. Πρόσθεσε, όμως, ότι η ευκαιρία για επίτευξη προόδου στο κυπριακό, είναι σοβαρή.


Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης διέψευσε κατηγορηματικά, ότι ο εκλιπών, τέως Επίτροπος Προεδρίας για ανθρωπιστικά θέματα, Λέανδρος Ζαχαριάδης, υπέγραψε ή συμφώνησε οτιδήποτε, αναφορικά με τους τρόπους διερεύνησης της τύχης των αγνοουμένων.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σχολίαζε δηλώσεις του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής αγώνα για τους αγνοούμενους, Οικονόμου Χριστόφορου, σύμφωνα με τις οποίες ο Λέανδρος Ζαχαριάδης, συμφώνησε ότι όλοι οι αγνοούμενοι είναι νεκροί.

Η πλευρά μας, πρόσθεσε ο Γιαννάκης Κασουλίδης θεωρεί ότι η τύχη ενός εκάστου των αγνοουμένων, θα εξακριβωθεί εάν απελευθερωθούν ή εάν αναγνωριστούν τα λείψανα τους, σε περίπτωση που είναι νεκροί.


Εν' αναμονή της γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα για μελέτη του θέματος της αγοραπωλησίας μετοχών του τσιμεντοποιείου Βασιλικού, βρίσκεται η Επιτροπή Οικονομικών της βουλής.

Ο βουλευτής Κίκης Καζαμίας, ο οποίος ενέγραψε το θέμα υποστήριξε ότι η ΕΜΕ ανήκει στην ελληνική κοινότητα και επικαλέστηκε σχετικά έγγραφα.

Ο νομικός σύμβουλος της ΕΜΕ Πόλυς Πολυβίου, ανέφερε ότι υπάρχουν γνωματεύσεις από τους πρώην Γενικούς Εισαγγελείς Τορναρίτη και Σουλιώτου, ότι η ΕΜΕ ανήκει στην Αρχιεπισκοπή.

Ο κύριος Πολυβίου σημείωσε επίσης ότι ο Αρχιεπίσκοπος ενεργεί ως θεσμός και όχι ως πρόσωπο, προσθέτοντας ότι με βάση το σκεπτικό αυτό στην συγκεκριμένη περίπτωση, Αρχιεπίσκοπος και Ελληνική κοινότητα, ταυτίζονται.

Το Υπουργείο Οικονομικών επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί εν αναμονή της γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα.


Κατάληψη του Υπουργείου Οικονομικών επιχείρησαν οι φοιτητές του Ανώτερου Τεχνολογικού Ινστιτούτου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Συγκεκριμένα εκατόν-πενήντα φοιτητές εισήλθαν στο κτίριο του Υπουργείου Οικονομικών, φθάνοντας έξω από το γραφείο του αρμόδιου Υπουργού, ενώ προκλήθηκαν και ζημιές στο διάδρομο του Υπουργείου.

Ο κύριος Χριστοδούλου παραλαμβάνοντας στη συνέχεια υπόμνημα από αντιπροσωπεία των φοιτητών, υποσχέθηκε την θετική αντιμετώπιση των αιτημάτων τους, τα οποία θα συζητηθούν αύριο σε νέα συνάντηση.

Σχολιάζοντας τα επεισόδια, ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι ήταν κατευθυνόμενα από κάποιους, χωρίς να τους κατονομάσει.


Σε εικοσιτετράωρη απεργία κατήλθαν οι κυβερνητικοί γιατροί, προς διεκδίκηση των αιτημάτων τους, σχετικά με τη, μισθολογική αναδιάρθρωση, τις συντάξεις καθώς και διάφορα άλλα επιδόματα.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος του κλάδου των κυβερνητικών ιατρών Δημήτρης Δημητρίου, ανέφερε ότι η απεργία εξελίχθηκε σύμφωνα με τις υποδείξεις της συντεχνίας, σε όλες τις πόλεις και προειδοποίησε πως εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των ιατρών, τα μέτρα θα κλιμακωθούν.

Ο Υπουργός Υγείας Μανώλης Χριστοφίδης, χαρακτήρισε την απεργία παράνομη και επανέφερε το θέμα απαγόρευσης απεργιών σε ουσιώδεις υπηρεσίες.


Αγρια επίθεση από τέσσερεις Αμερικανούς καλαθοσφαιριστές κυπριακών ομάδων και έναν υπάλληλο της αμερικανικής πρεσβείας, δέχθηκε τις πρωϊνές ώρες, αστυνομικός της Μηχανοκίνητης Μονάδας Αμεσης Δράσης.

Πρόκειται για τον Χριστόδουλο Χριστοδούλου, είκοσι-τεσσάρων ετών, ο οποίος γύρω στη μία και τριάντα το πρωί, βρισκόταν σε καφεστιατόριο, στην Εγκωμη, όταν ένας αλλοδαπός ενόχλησε την φίλη του αστυνομικού, ο οποίος βρισκόταν εκτός υπηρεσίας.

Από την συμπλοκή ο Χριστοδούλου υπέστη κρανιο-εγκεφαλική κάκωση.

Το ΤΑΕ Λευκωσίας συνέλαβε πέντε Αμερικανούς οι οποίοι προσήχθησαν ενώπιον του δικαστηρίου, που εξέδωσε διατάγματα πενθήμερης κράτησης τους.

Οι καλαθοσφαιριστές είναι οι Ράντι Νταίηβις, της ΑΕΚ Λάρνακας, Κίπ Στόουν, της ΕΝΑΔ Αγίου Δομετίου, Μάικλ Ρήης, της 'ΕΘΑ 'Εγκωμης, και 'Αντονυ Ρήτ, του ΑΠΟΕΛ. Ο πέμπτος ύποπτος είναι ο Κρίστοφερ Γουάλλας.

Ο αστυνομικός Χριστοδούλου νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.


Επτα άτομα σκοτώθηκαν και δέκα τραυματίστηκαν στα σύνορα του Ισραήλ με την Ιορδανία, όταν Ιορδανός στρατιώτης άνοιξε πύρ εναντίον Ισραηλινού λεωφορείου που μετέφερε μαθήτριες από το Ιορδανικό έδαφος.

Η επίθεση σημειώθηκε κοντά στο χωριό Ναχαραγίμ στην κοιλάδα του Ιορδάνη.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι ο στρατιώτης που άνοιξε πύρ, εξουδετερώθηκε από άλλους στρατιώτες που τον χαρακτήρισαν τρελλό.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο ενώ η κατάσταση τριών απο αυτούς χαρακτηρίζεται κρίσιμη.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα υπάρχουν κατά διαστήματα νεφώσεις και αναμένεται να πέσουν τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στο τρόοδος. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί έως βορειοανατολικοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 7 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 10 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι άστατος, κατά διαστήματα συννεφιασμένος με τοπικες βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Στο Τρόοδος θα σημειωθεί χιονόπτωση. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί κυρίως νοτιοανατολικοί έως νοτιοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ και στις καταιγίδες μέχρι δυνατοί 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στις καταιγίδες ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 19 στα παράλια.

Στην Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 20 βαθμοί και η πιο χαμηλή 8, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 19 με 8 στην Λεμεσό 20 με 13, στην Κερύνεια και την Πάφο 19 με 9 και τέλος στον Πρόδρομο 9 με 3.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 14 March 1997 - 17:27:29 UTC