Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-03-04

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Εκρηκτική και ανεξέλεγκτη παραμένει και σήμερα η κατάσταση στην Αλβανία.

Το Αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με πληροφορίες, έδωσε και επίσημα διαταγή ώστε η εξέγερση να καταπνιγεί δια της βίας ανεξαρτήτως κόστους.

Στο Αργυρόκαστρο, έκαναν σήμερα την εμφάνισή τους άρματα μάχης, ενώ διατάχθηκαν οι ξένοι να εγκαταλείψουν την πόλη, όπως και την Αυλώνα, τους Αγίους Σαράντα και το Φίερι, επιβεβαιώνοντας τις φήμες για στρατιωτική δράση κατά των διαδηλωτών.

Εν τω μεταξύ, σποραδικοί πυροβολισμοί και ριπές αυτομάτων όπλων ακούγονταν κατά την διάρκεια της νύχτας, ιδιαίτερα στις νότιες περιοχές της χώρας, οι οποίες βρίσκονται εκτός ελέγχου.

Σ' ολόκληρη τη χώρα έχουν στηθεί οδοφράγματα και έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας σε συγκεκριμένες ώρες.

Παράλληλα, ομάδες Αλβανών κακοποιών περιπλανώνται στα χωριά της ελληνικής μειονότητας με στόχο να τρομοκρατήσουν τους κατοίκους, πυροβολώντας και σπάζοντας υαλοπίνακες ελληνικών καταστημάτων.

Συγκεκριμένα, τις πρώτες πρωινές ώρες, χτύπησαν στα Βρυσερά της Δρόπολης, ένα μόλις χιλιόμετρο μακριά από τα Ελληνο- Αλβανικά σύνορα.

Εξ'άλλου όπως έγινε γνωστό στους 'Αγιους Σαράντα, οι ομάδες κακοποιών δολοφόνησαν ένα οδηγό ταξί.

Και ενώ η κατάσταση κυρίως στην Βόρειο Ηπειρο, εξακολουθεί να παραμένει εκτός ελέγχου, η πολιτική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συνέλθει την Πέμπτη για να συζητήσει την Αλβανική κρίση.


Τα μέτρα ασφαλείας κατά μήκος των ελληνοαλβανικών συνόρων έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα.

Οι στρατιωτικές και αστυνομικές περίπολοι έχουν αυξηθεί κυρίως κοντά στα παραμεθόρια ελληνικά χωριά.

Κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο συνελήφθησαν ενενήντα-τέσσερις λαθρομετανάστες οι οποίοι προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα στην Ηπειρο.

Πολλά βυτιοφόρα και φορτηγά δεν πέρασαν τα σύνορα στην Κακαβιά αφού οι οδηγοί φοβούνται ότι τα οχήματα και τα προϊόντα τους θα καταστραφούν από τους Αλβανούς.

Στην Κέρκυρα, οι περιπολίες του Λιμενικού Σώματος συνεχίζονται επί εικοσιτετραώρου βάσεως. Μέχρι στιγμής πάντως δεν σημειώθηκε καμιά απόπειρα εισόδου λαθρομεταναστών.


Αυτό που απομένει, για την συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς, είναι ο καθορισμός του χώρου συνάντησης των δύο, δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Κόφι Ανάν στην Κύπρο, Γκουστάβ Φεϊσσέλ, μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις επαφές που πραγματοποίησε στην έδρα του διεθνούς οργανισμού και για την συνάντηση του με τον Γενικό Γραμματέα και μεταβίβασε στον Πρόεδρο την αποφασιστικότητα του Κόφι Ανάν για την πραγματοποίηση συνάντησης Κληρίδη- Ντενκτάς, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 1997.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, κατά την διάρκεια επίσκεψης του στην Πύλα, ο Γκουστάβ Φεϊσσέλ επιβεβαίωσε την επικείμενη συνάντηση Ανάν-Ντενκτάς, σε χρόνο που θα καθοριστεί αργότερα, διαχωρίζοντας την από το ενδεχόμενο απευθείας συνάντησης Κληρίδη-Ντενκτάς.


Λήξαν θεωρεί η Κυβέρνηση το θέμα που προέκυψε μετά την άσκηση ετοιμότητας των Ισραηλινών στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης δήλωσε σήμερα ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρέσβη του Ισραήλ στην Κύπρο και εξασφάλισε ικανοποιητικές διευκρινίσεις.

Εγινε παραδοχή από πλευράς τους, σημείωσε ο εκπρόσωπος, ότι διεπράχθη λάθος διότι δεν ενημερώθηκε η Κυπριακή Αστυνομία.

Ανέφερε επίσης ότι στο επεισόδιο δεν χρησιμοποιήθηκαν όπλα, επισημαίνοντας ότι άδεια οπλοφορίας από την αστυνομία παραχωρείται μόνο σε διπλωματικό προσωπικό.

Εξάλλου, πρόσθεσε, οι Κυπριακές Αρχές έχουν παραχωρήσει ειδική άδεια για παρουσία συμβούλων της Ισραηλινής πρεσβείας για ασφάλεια των πτήσεων των Ισραηλινών αερογραμμών, οι οποίες, σημείωσε, διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο.

Τα άτομα αυτά είπε ο κύριος Κασουλίδης, είναι ειδικά για θέματα ασφαλείας και εκτελούν χρέη συμβούλων των δικών μας υπηρεσίων για την ασφάλεια των πτήσεων της Ελ. Αλ,.

Χαρακτήρισε δε, τις σχέσεις τους με τις κυπριακές μονάδες ασφαλείας σχέσεις συνεργασίας.


Δίωρη αποχή από τα μαθήματα και πορεία προς το Υπουργείο Εργασίας, πραγματοποίησαν οι φοιτητές του Ανώτερου Τεχνολογικού Ινστιτούτου.

Οι φοιτητές απαίτησαν την επίλυση των προβλημάτων τους καθώς και ακαδημαϊκή αυτονομία, αιτήματα τα οποία έθεσαν στον Υπουργό Εργασίας Ανδρέα Μουσιούττα.

Εντονος στις θέσεις του, ο κύριος Μουσιούττας, υπογράμμισε ότι το ΑΤΙ, όπως λειτουργεί σήμερα είναι αναγκαίο για τον τόπο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Κύπρος δεν χρειάζεται άλλους άνεργους.

Σχολιάζοντας επίσης το νομοσχέδιο για την νομική κατοχύρωση του ΑΤΙ, το οποίο μελετά η Γενική Εισαγγελία, ο κύριος Μουσιούττας εξέφρασε την άποψη ότι θα ήταν λάθος να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας του.


Αγεφύρωτες εξακολουθούν να είναι οι διαφορές μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και της ΟΕΛΜΕΚ, αναφορικά με τη διεξαγωγή παράνομων φροντιστηρίων, από καθηγητές του δημοσίου, έπειτα και από τη σημερινή συνάντηση των δύο πλευρών.

Το Υπουργείο, όπως δήλωσε ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης Γιώργος Πουλλής, έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να μην επηρεαστούν οι μαθητές από την απόφαση της ΟΕΛΜΕΚ για αποχή από τα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης, στα οποία είναι εγγεγραμένοι περίπου 11,500 μαθητές.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο κύριος Πουλλής, έχουν δοθεί αυστηρές οδηγίες ώστε η ύλη των εισαγωγικών εξετάσεων να είναι στα επίπεδα της ύλης που διδάσκεται στα σχολεία.

Από την πλευρά της η ΟΕΛΜΕΚ, θα εξετάσει την όλη κατάσταση σε έκτακτη συνέλευσή της την Πέμπτη, κατά την οποία δεν αποκλείεται η λήψη περαιτέρων μέτρων, περιλαμβανομένης και της απεργίας.


Ενώ οι καθηγητές θα αποφασίσουν την Πέμπτη, ο κλάδος των ιατρών κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις του εξαγγέλλοντας προειδοποιητική εικοσιτετράωρη απεργία στις 13 Μαρτίου.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Υγείας Μανώλης Χριστοφίδης απαντά ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με απεργίες, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να δεκτεί από οποιονδήποτε, εκμετάλλευση της προεκλογικής περιόδου.

Τα αιτήματα των ιατρών επικεντρώνονται στη μείωση των έτων υπηρεσίας για σκοπούς σύνταξης, καθώς και στην αναθεώρηση του μισθολογίου τους.


Χίλια οκτακόσια νέα περιστατικά καρκίνου καταγράφηκαν από το Αρχείο Καρκίνου το 1996, προκαλώντας τις έντονες ανησυχίες των Ιατρικών Υπηρεσιών.

Σε συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία εξαγγέλθηκε η επανέναρξη του προγράμματος του πληθυσμιακού ελέγχου των γυναικών για τον καρκίνο του μαστού και του τραχήλου της μήτρας, ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι ο καρκίνος είναι η δεύτερη αιτία θανάτου.

Κατά τη διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος πληθυσμιακού ελέγχου, από τον Οκτώβριο του 1994 μέχρι τον Ιούλιο του 1995, εξετάστηκαν συνολικά 11,200 γυναίκες.


Αλλάζει το σκηνικό με τα προκαθορισμένα στοιχήματα, όπως αποκαλύπτει ο βουλευτής Ουράνιος Ιωαννίδης με κύριο στόχο να τερματιστούν οι παρανομίες.

Συγκεκριμένα θα δοθούν άδειες σε κυπριακές εταιρείες ενώ στο χώρο θα εισέλθει και ο ΟΠΑΠ.

Την ίδια ώρα η επιτροπή παιδείας της βουλής έθεσε σωρεία ερωτημάτων στο υπουργείο των οικονομικών για τις εξαγωγές ξένου συναλλάγματος για τα στοιχήματα.

Πρώτο κύριο ερώτημα είναι γιατί από τις δέκα εταιρείες που συνεργάζονται με ξένες εταιρείες μόνο οι πέντε δηλώνουν εξαγωγή συναλλάγματος

και δεύτερο γιατί τα τελευταία πέντε χρόνια ενώ πενταπλασιάστηκαν τα στοιχήματα, από 4 εκ σε 20 εκ λίρες η εξαγωγή συναλλάγματος παρέμεινε στο ένα εκ. λίρες.


Ο νομικός κόσμος και η Πολιτεία αποχαιρέτησαν τον άνθρωπο που χαρακτηρίσθηκε ως γίγαντας και φαινόμενο της νομικής επιστήμης, τον πρώτο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, Κρίτωνα Τορναρίτη.

Η κηδεία του τελέσθηκε το απόγευμα από τον ιερό ναό Παναγίας Ευαγγελιστρίας στην Παλουριώτισσα προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

Παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Υπουργοί, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων και οργανώσεων και πλήθος κόσμου.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί έως βορειοανατολικοί ασθενείς 2 έως 4 μποφόρ και η θάλασσα ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 4 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 7 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι στην αρχή κυρίως αίθριος. Αργόετρα θα σχηματισθούν τοπικς νεφώσεις και το βράδυ δυνατό να πέσουν λίγες ασθενείς βροχές ενώ στο Τρόοδος ενδέχεται να σημειωθεί ελαφρά χιονόπτωση. Οι άνεμοι το πρωϊ θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και το απόγευμα δυτικοί έως νοτιοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ και τοπικά στα νότια παράλια 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στοτς 13 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια και στους 21 βαθμούς στα νότια παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 19 βαθμοί και η πιο χαμηλή 9, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 21 με 8, στη Λεμεσό με 22 με 10, στην Κερύνεια και την Πάφο 18 με 7, και τέλος στον Πρόδρομο 10 με 2.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 4 March 1997 - 17:27:28 UTC