Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-02-24

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Η εμμονή των Υπουργών Εξωτερικών της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, να συμπεριληφθεί στο κείμενο που συνοδεύει τον Διαρθρωμένο Διάλογο, Κύπρου-Ευρωπαϊκής Ενωσης, φράση σχετική με την εμπλοκή των τουρκοκυπρίων στην ενταξιακή διαδικασία, βρήκε αντιμέτωπο τον Ελληνα Υφυπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου.

Ο κύριος Παπανδρέου επέμενε στην πρόνοια της απόφασης της έκτης Μαρτίου, σύμφωνα με την οποία, μοναδικός συνομιλητής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η επιμονή των κυρίων Κίνκελ, Ρίφκιντ και Ντε Σαρέτ δεν έφερε αποτέλεσμα στον πρώτο κύκλο συζήτησης στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.

Ωστόσο, το θέμα συζητείται, εκ νέου, αυτήν την ώρα, κατά την διάρκεια γεύματος των δεκαπέντε Υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ενωσης.


Σημαντική θεωρεί η κυβέρνηση, την επικείμενη επίσκεψη του κοινοτικού επιτρόπου, Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, ο οποίος θα φθάσει στην Κύπρο μεθαύριο.

Πέραν από τις συζητήσεις για τον δομημένο διάλογο Κύπρου-Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα γίνουν και συζητήσεις για τις πολιτικές προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού και θα διαφανεί σε ποιο βαθμό, μπορεί η Ενωση να συνδράμει στις προσπάθειες αυτές.

Ο Εκπρόσωπος της κυβέρνησης, επανέλαβε την ετοιμότητα της Κύπρου, να εντάξει και Τουρκοκυπρίους στην διαπραγματευτική ομάδα που θα ασχοληθεί με τις διεργασίες ένταξης της Κύπρου, εφόσον αυτό γίνει στα πλαίσια των θεσμικών δομών της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Στην Αγκυρα βρίσκεται από το πρωί ο Βρετανός ειδικός απεσταλμένος για το Κυπριακό Σέρ Ντέϊβιντ Χάνεϊ.

Στην Τουρκική πρωτεύουσα μετέβη σήμερα και ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

Ο Βρετανός διπλωμάτης, ο οποίος θα έχει επαφές με στελέχη της Κυβέρνησης Ερμπακαν, δήλωσε κατά την άφιξη του στην Αγκυρα, ότι το Κυπριακό θα λυθεί μέσα από διαπραγματεύσεις μόνο εαν εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Μια λύση στο Κυπριακό, ανέφερε, θα οδηγήσει στην αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρία.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Χάνεϊ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι οι Βρετανοί υποστηρίζουν την πρόταση για αποστρατιωτικοποίση στα πλαίσια όμως της λύσης του Κυπριακού προβλήματος.


Ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο Κένεθ Μπρίλ, ενημέρωσε σήμερα τον Πρόεδρο Κληρίδη για την περιοδεία της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών Μαντλίν Ολπράϊτ στην Ευρώπη.

Ο Κένεθ Μπρίλ ανέφερε ότι όλοι συμφωνούν ότι υπάρχει ευκαιρία μέσα στο 1997 να κινηθούν τα πράγματα προς τα εμπρός. Το ερώτημα όμως είπε, είναι αν υπάρχει ετοιμότητα να γίνουν ορισμένα πράγματα που θα βοηθήσουν την επίτευξη μια διευθέτησης.

Πολλές από τις θέσεις που εκφράζονται από τις δύο πλευρές στο κυπριακό είπε, είναι θέσεις που ανάγονται στις δεκαετίες του 1950 και του 1960 και πρόσθεσε ότι το κλειδί είναι να βρεθεί διέξοδος απο αυτές τις θέσεις και να διαμορφωθεί νέα αντίληψη για την προώθηση καλύτερης διευθέτησης.

Ανέφερε ακόμα ότι ο Πρόεδρος Κλίντον άρχισε να σχηματίζει την ομάδα του Στέϊτ Ντηπάρτμεντ που θα ασχοληθεί με το Κυπριακό, και ήδη διόρισε τον Πρέσβη Πίκερι, βοηθό Γενικό Γραμματέα για πολιτικές υποθέσεις.


Η πλευρά μας παραμένει στις ομόφωνες θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου του 1989, οι οποίες αφήνουν περιθώριο κάποιων υποχωρήσεων.

Αυτό ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, σχολιάζοντας δηλώσεις που έκανε ο αμερικανός πρεσβευτής, Κένεθ Μπριλ.

Ο κύριος Κασουλίδης είπε, ότι η πλευρά μας, δεν θα παρουσιάσει τις θέσεις της, υπό την μορφή τελεσιγράφου, αλλά δεν πρόκειται να προβεί σε άλλες υποχωρήσεις, αν δεν υπάρξουν ενδείξεις, ότι και η τουρκική πλευρά είναι διατεθειμένη να προβεί σε υποχωρήσεις.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος παραδέκτηκε, ότι η Βρετανία έχει κάποιο προβάδισμα, με το οποίο, όπως εκτίμησε, θα ευθυγραμμιστούν και τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.


Καθαρή περίπτωση απώλειας προσανατολισμού, χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης την περίπτωση του Σάββα Λουκά Σιδερένιου, ο οποίος απήχθη την περασμένη Παρασκευή στην περιοχή της Αχνας.

Εν τω μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση σε ότι αφορά τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις των Γκρίζων Λύκων, στην περιφραγμένη περιοχή της Αμμοχώστου και προειδοποίησε τα Ηνωμένα Εθνη, ότι η Τουρκία έχει την απόλυτη ευθύνη για παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.


Αυστηρή προειδοποίηση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Γερμανία απηύθυνε από το Οσλο της Νορβηγίας όπου πραγματοποεί επίσημη επίσκεψη, ο Υπουργός Εθνικης Αμύνης Ακης Τσοχατζόπουλος.

Η Ελλάδα θα αγοράσει ό,τι χρειάζεται για την άμυνά της από όπουδήποτε, τόνισε ο κύριος Τσοχατζόπουλος, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν τις δυο χώρες να έχουν ήδη επιβάλει εμπάργκο πώλησης όπλων στην Ελλάδα, για την τήρηση της ισορροπίας στην περιοχή.


Δεν υπάρχουν περιθώρια συμβιβασμών που σιγά-σιγά θα οδηγήσουν σε ντε-φάκτο αναγνώριση του ψευδοκράτους. Πρέπει να παραμείνουμε σταθερά στις θέσεις μας, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού κατά την αναχώρησή του για την Αθήνα, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος, ύστερα από πρόσκληση του ΠΑΣΟΚ.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, ανέφερε ότι θα αντιμετωπιστούν με σταθερότητα και αποφασιστικότητα οι οποιεσδήποτε δυσμενείς εξελίξεις στο Κυπριακό.


Την πρώτη του δημόσια εμφάνιση έκανε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος μετά την μικρο-χειρουργική επέμβαση αφαιρέσεως πολύποδος από τις φωνητικές χορδές, στην οποία υπεβλήθη την περασμένη Τρίτη.

Παρά τις σαφείς οδηγίες των ιατρών του για δεκαήμερη αποχή από οποιαδήποτε δραστηριότητα, ο Μακαριώτατος προσκάλεσε και δέχθηκε το πρωί τους ξένους εισηγητές στο συνέδριο της Χριστιανικής Ενωσης Κυπρίων Επιστημόνων, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Αμφιλόχιο Ράντοβιτς.

Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε αργότερα τον Πρόεδρο Κληρίδη ο οποίος και ενημέρωσε τους ξένους εισηγητές για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.


Η ΕΔΕΚ αρχίζει επαφές με το ΑΚΕΛ με σκοπό τη σύμπηξη μετώπου και την υπόδειξη κοινού υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές, του χίλια εννεακόσια ενενήντα οκτώ, ανέφερε ο πρόεδρος του κόμματος Βάσος Λυσσαρίδης μιλώντας το πρωί σε δημοσιογραφική διάσκεψη.

Ο κύριος Λυσσαρίδης πρόσθεσε πως μέχρι τώρα το ΑΚΕΛ δεν υπέβαλε επισήμως οποιαδήποτε πρόταση και ότι επαφές θα γίνουν και με άλλες αντιπολιτευόμενες δυνάμεις.

Ο κοινός υποψήφιος, είπε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, πρέπει να πληροί ορισμένα εχέγγυα.


Επεκτείνεται η συνεργασία Ισραήλ και Τουρκίας στον στρατιωτικό τομέα.

Ο αρχηγός των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Ισμαήλ Καράνταγι πραγματοποιεί σήμερα επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ.

Κατά την διάρκεια της παραμονής του ο στρατηγός Καρανταγί, θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της χώρας Βενιαμίν Νετανιάχου, τον Υπουργό Αμυνας, και τον Ισραηλινό ομόλογο του στρατηγό Αμνον Σάχακ.

Στην διάρκεια της επίσκεψης του στο Ισραήλ, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, αναμένεται να συζητήσει την έναρξη του προγράμματος εκσυγχρονισμού από το Ισραήλ των Τουρκικών βομβαρδιστικών Εφ- 4.


Παλαιστίνιος άνοιξε πυρ εναντίον ανυποψίαστων τουριστών από τον ουρανοξύστη 'Εμπαϊαρ Στεητ Μπίλντιγκ στην Νεα Υορκη, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και τραυματίζοντας άλλους επτά, και στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

Πρόκειται για τον εξηντα-εννιάχρονο Παλαιστίνιο Αλί Αμπού Καμάλ που άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως με ημιαυτόματο όπλο, εναντίον των τουριστών που έβλεπαν την θέα από τον ουρανοξύστη.

Αμεσως δημιουργήθηκε πανδαιμόνιο και οι επισκέπτες επεσαν πανικόβλητοι στο έδαφος.

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι σε τουριστικά μέρη, όπως το άγαλμα της ελευθερίας, θα επιβληθούν αυστηρά μέτρα ασφαλείας.


Τουλάχιστον διακόσια άτομα είναι ο απολογισμός των νεκρών απο πυρκαγιά που κατέστρεψε καταυλισμό Ινδουϊστών πιστών στις Ανατολικές Ινδίες.

Η πυρκαγιά, η οποία πιστεύεται ότι ξέσπασε απο έκρηξη φιάλης αερίου ή απο βραχυκύκλωμα, κατεστρεψε τον αυτοσχεδιο καταυλισμό, οπου πραγματοποιείτο θρησκευτική τελετή, με την συμμετοχή πέντε χιλιαδων προσκυνητών.

Περισότεροι από εκατό-πενηντα προσκυνητες κάηκαν ζωντανοί και αλλοι εικοσι- τέσσερις υπεκυψαν στα τραυματα τους κατα την μεταφορα τους στο νοσοκομείο.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενίς μέχρι μέτριοι 3 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα προσήνεμα ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 3 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 5 στα παράλια. Σε μερικές περιοχές θα σχηματισθεί παγετός.

Αύριο θα υπάρχουν μακρές περίοδοι με αίθριο καιρό αλλά και λίγες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι μέτριοι βόρειοι και αργότερα βορειοανατολικοί 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και η θερμοκρασία θα φθάσει στους 13 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 15 στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 12 βαθμοί και η πιο χαμηλή 3, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 14 με 3, στη Λεμεσό 15 με 4, στην Κερύνεια και την Πάφο 15 με 6, και τέλος στον Πρόδρομο ο βαθμούς με δύο υπό το μηδέν.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 24 February 1997 - 19:27:27 UTC